Controlul îndeplinirii cerințelor este realizat de
- responsabilul cu igiena, calitatea și controlul
- managerul de departament.
5. DESCRIEREA PROCESULUI
5.1 Cerințe generale:
Procesul de depozitare - păstrare a materiilor prime începe imediat după recepția acestora. Alimentele cu grad ridicat de risc (alimentele congelate și cele cu perisabilitate ridicată) sunt depozitate în spații cu temperatură controlată. Ordinea în care se depozitează mărfurile recepționate este următoarea, în cazul în care recepția se desfășoară într-un interval scurt de timp:
- pește proaspăt (păstrat în strat de gheață);
- mărfuri congelate;
- mărfuri refrigerate;
- ouă;
- legume și fructe;
- pâine și produse de panificație;
- produse neperisabile (produse uscate preambalate, conserve sterilizate și pasteurizate, produse îmbuteliate);
- produse de rotiserie - gastro - pizza neperisabile (condimente, etc);
- materii prime pentru brutărie, cofetărie - patiserie neperisabile..
Mărfurile alimentare, materiile prime, ingredientele, semifabricatele și ambalajele se păstrează în ambalajele originale și etichetate.
Nu se recepționează şi nu se păstrează:
- materii prime și semipreparate cu proprietăți organoleptice necorespunzătoare și cu semne evidente de degradare;
- produse cu termen depășit de valabilitate, cu modificări vizibile ale calității sau cu ambalaje deteriorate;
- produse congelate sau refrigerate care la recepție nu au temperatura corespunzătoare.
Nu se admite păstrarea mărfurilor alimentare, materiilor prime, ingredientelor, semifabricatelor și ambalajelor noi în apropierea conductelor de apă, instalațiilor de canalizare, ventilare și electrice.
Nu se comercializează şi nici nu se prelucrează următoarele:
- materiile prime și semipreparatele cu termenul de valabilitate depășit;
- materiile prime și semipreparatele la limita de expirare a termenului de valabilitate.