Notificare 2025.2690 - Niveluri ridicate de aflatoxine din boabele Tonka 

 

Decizie de risc 

Serios 

Pericole observate 

Micotoxine Consumul mediu de condimente „de fructe” de către un consumator adult francez este de 0,01 g/kg greutate corporală pe zi (date INCA3 preluate din baza de date a consumului EFSA). Expunerea unui consumator al lotului de boabe de tonka la aflatoxine este, prin urmare, de 0,29 ng/kg bw pentru aflatoxina B1 și 0,53 ng/kg bw pentru suma celor 4 aflatoxine. Expunerea la suma celor 4 aflatoxine este mai mare de 0,04 ng/kg bw pe zi (pragul sub care expunerea consumatorilor nu este considerată îngrijorătoare - a se vedea avizul EFSA din 30 ianuarie 2020 privind riscurile asociate aflatoxinelor). 

 

Pericole 

Prelevarea de probe 
 
Hazard 
 
Categorie 
 
Rezultate analitice Maxim 
24 MAR 2025  Aflatoxina B1 - micotoxine  Micotoxine  28,9 µg/kg - ppb  N / A 
24 MAR 2025  Aflatoxină totală - micotoxine  Micotoxine  53,4 µg/kg - ppb  N / A