Notificare 2025.2690 - Niveluri ridicate de aflatoxine din boabele Tonka
Decizie de risc
Serios
Pericole observate
Micotoxine Consumul mediu de condimente „de fructe” de către un consumator adult francez este de 0,01 g/kg greutate corporală pe zi (date INCA3 preluate din baza de date a consumului EFSA). Expunerea unui consumator al lotului de boabe de tonka la aflatoxine este, prin urmare, de 0,29 ng/kg bw pentru aflatoxina B1 și 0,53 ng/kg bw pentru suma celor 4 aflatoxine. Expunerea la suma celor 4 aflatoxine este mai mare de 0,04 ng/kg bw pe zi (pragul sub care expunerea consumatorilor nu este considerată îngrijorătoare - a se vedea avizul EFSA din 30 ianuarie 2020 privind riscurile asociate aflatoxinelor).
Pericole
Prelevarea de probe
|
---|
|
Hazard
|
---|
|
Categorie
|
---|
| Rezultate analitice | Maxim | ||
---|---|---|---|---|
24 MAR 2025 | Aflatoxina B1 - micotoxine | Micotoxine | 28,9 µg/kg - ppb | N / A |
24 MAR 2025 | Aflatoxină totală - micotoxine | Micotoxine | 53,4 µg/kg - ppb | N / A |