Sunt regulamentele europene flexibile? Pot fi interpretate așa cum afirmă unii consultanți sau chiar autorități sau este doar un "legendă urbană"?
Există întradevăr un text, propus de Comisia Europeana denumit "DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI - Privind înțelegerea anumitor dispoziții cu privire la flexibilitatea prevăzută de Pachetul privind Igiena Întrebări frecvente Orientări pentru operatorii din sectorul alimentar".
Deci ați putea spune că, simplu, răspunsul la întrebările titlului sunt simple. Dar, deoarece există un mare "DAR", nu este chiar așa.
Acest document la care am făcut referire este însoțit și de Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind igiena produselor alimentare și Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală. Iar, așa cum se vede și din titlu, documentul se referp la "anumite dispoziții", deci nu la toate cum v-ați gândi. Până la urmă nu se adoptă un regulament la nivelul UE ca apoi să se vină fiecare și să îl ciuntească după cum are nevoie. Pâmă la urmă documentul are și un "Disclaimer": "Declarație de declinare a responsabilității: prezentul document de lucru al serviciilor Comisiei nu reflectă neapărat punctul de vedere al Comisiei.". Așa că "felexibilitatea" nu este flexibilă de loc.
Analiza de fond
Prezentul document, așa cum afirmă autorii, trebuie să fie utilizat ca bază pentru o mai bună înțelegere a anumitor dispoziții privind flexibilitatea prevăzute de regulamentele privind igiena și trebuie să conducă la o mai bună utilizare de către statele membre a acestor dispoziții. Mai jos voi explica exact ce înseamnă flexibilitatea aceasta. Trebuie subliniat
faptul că flexibilitatea regulamentelor privind igiena nu se limitează la punctele menționate în prezentul document, existând prevederi mult mai elaborate. În plus, trebuie remarcat faptul că prezentul document se referă numai la normele prevăzute de regulamentele privind igiena, nu și la alte acte legislative relevante, cum ar fi cerințele privind sănătatea animalelor, controlul reziduurilor și etichetarea.
Ce înseamnă "felxibilitate"
Așa cum afirmă autorii documentului "Dispozițiile privind flexibilitatea cuprinse în regulamentele privind igiena oferă posibilitatea:
- - de a acorda:
- (i) derogări/scutiri de la/de anumite cerințe prevăzute în anexele la regulamentele privind igiena;
- (ii) adaptări ale anumitor cerințe prevăzute în anexele la regulamentele privind igiena;
- - de a exclude unele activități din domeniul de aplicare al regulamentelor privind igiena.
Cu alte cuvinte tunci când aplică dispozițiile privind flexibilitatea, în general statele membre trebuie să adopte măsuri naționale.
Prin urmare, flexibilitate nu înseamnă să interpreatți voi cum doriți legislația privind igiena. Flexibilitate însemană că autoritățile competente din propria țară stabilesc normel la nivel de țară care vor fi aplicate unitar și în spiritul legislației europene.
Astfel că, ținănd cont de Principiile de bază ale legislației UE, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor privind flexibilitatea sunt obligatorii la nivel de autoritate competentă respectarea a două elemente: subsidiaritatea și transparența:
- pe baza principiului transparenței, fiecare proiect de astfel de măsuri naționale trebuie să fie notificat Comisiei și celorlalte state membre;
- pe baza principiului subsidiarității, statele membre sunt considerate a fi mai cele în măsură să găsească soluții pentru situații la nivel local.
Aceste orientări trebuie să fie utilizate împreună cu documentele orientative pentru punerea în aplicare a regulamentelor privind igienaDirecția Generală de sănătate și siguranță alimentară
Ca urmare documente care explică modul de aplicare și interpretare a legilor sunt documentele orientative pentru punerea în aplicare a regulamentelor privind igiena. Regulamentele privind igiena prevalează și sunt aplicate de autoritățile competente din fiecare țară având și ele la dispoziție:
- Ghid privind punerea în aplicare a anumitor dispoziții ale Regulamentului (CE) nr. 852/2004 (cerințele generale privind igiena);
- Comunicarea Comisiei privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând bunele practici de igienă și procedurile bazatepe principiile HACCP, inclusiv facilitatea/flexibilitatea punerii în aplicare în anumite întreprinderi cu profil alimentar (2022/C 355/01);
- Comunicarea Comisiei care oferă orientări privind sistemele de gestionare a siguranței alimentare pentru activitățile de vânzare cu amănuntul de produse alimentare, inclusiv donațiile de alimente (2020/C 199/01).
Trebuie, de asemenea, să se acorde o atenție specială documentului „Înțelegerea anumitor dispoziții privind flexibilitatea prevăzute în regulamentele privind igiena – Orientări pentru autoritățile competente”, elaborat în paralel cu acest document la care am făcut referire
În concluzie
Flexibilitatea nu este ceva, care să vă permită să interpretați legislația privind igiena și siguranța alimentului așa cum doriți dvs sau cum aveți nevoie. Principiul flexibilității permite ca autoritățile competente din fiecare țară, în speță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentului în România, pot să interpreteze flexibil legislația europeană, în anumite limite și aceastea aplicate doar la nivel național pentru relațiile naționale, pentru zone speciele, sau zone limitate. Documentele clarificatoare sunt orientative. Legislația este obligatorie.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Testul de stres la igienă: o experiență care schimbă totul
Așa cum spunea fizicianul Richard Feynman, laureat al Premiului Nobel: „Nu pot înțelege ceea ce nu pot construi.” Sau, mai poetic: „Am învățat foarte devreme diferența dintre a ști numele unui lucru...
Testul de stres la igienă: beneficii reale pentru întreaga afacere
În lumea reală, nu ajung mereu teoriile, procedurile și afișele de pe pereți. Uneori, ca să înțelegi cu adevărat ce înseamnă igiena alimentară, trebuie să o vezi. Iar când o vezi — în mod concret,...
Scenariul 1 – Descoperă ceea ce nu se vede
Un instrument practic de evaluare și formare a echipelor din industria alimentară. O testare care dezvăluie erorile invizibile din igienă. Acest scenariu este conceput pentru a fi aplicat la...
Val de pacienți cu toxiinfecții alimentare: Ce trebuie să știe firmele din industria alimentară
Declarația doctorului Adrian Marinescu, medic primar infecționist și director la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" din Capitală, potrivit căreia „Simptomele se pot...