| Term | Definition |
|---|---|
| Targ agroalimentar ocazional | Incinta amenajata si imprejmuita aflata sub supraveghere veterinara in care sunt comercializate produse alimentare, furaje sau alte produse, organizat periodic la o data prestabilita. |
| Targ de animale | Incinta amenajata si imprejmuita aflata sub supraveghere veterinara in care sunt aduse animale din diferite specii in vederea comercializarii periodic la o data prestabilita |
| Tematica | Subiect specific activitatii sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor prevazut in Planul National Cadru de Control sau propus de conducerea institutiei, care sta la baza activitatii de inspectie. |
| Termen de remediere | Perioada recomandata de catre inspector pentru eliminarea neconformitatilor/deficientelor constatate cu ocazia inspectiei/controlului |
| Termen legal | Intervalul de timp stabilit printr-un act normativ in care trebuie solutionata respectiva cerere. |
| Test biologic | Denumire dată modalității standard de evaluare a efectului unei substanțe, cum ar fi o vitamină, hormon sau îngrășământ, asupra unui organism sau a unui țesut din acel organism. |
| Timp de înjumătățire | Denumire dată timpului necesar pentru ca 50 % dintr-o substanță prezentă într-un individ, populație sau ecosistem să se descompună sau să fie eliminată pe cale naturală. Termenul este folosit adesea pentru a descrie dispariția substanțelor potențial dăunătoare, cum sunt toxinele chimice. |
| Toxicitate | Denumire dată potențialului unei substanțe de a dăuna unui organism viu. |
| Toxicocinetică | Denumire dată studiului proceselor prin care sunt gestionate substanțele potențial toxice în organism, incluzând mecanismele de absorbție, distribuție, metabolizare și excreție a acestor substanțe. |
| Toxicodinamică | Denumire dată procesului de interacțiune a substanțelor chimice cu organismul și reacțiile ulterioare care duc la efecte adverse. |
| Toxiinfecție alimentară | Denumire dată bolii provocate de alimente sau băuturi contaminate cu toxine sau microbi dăunători, cum ar fi bacteriile sau virusurile. |
| TRACES | TRACES (Trade Control and Expert System) este platforma online dezvoltată de Comisia Europeană pentru a facilita certificarea sănătății animalelor și plantelor necesară în procesul de import de animale, produse de origine animală, alimente și furaje de origine non-animală, precum și plante, în Uniunea Europeană.
|
| Transcriptomică | Denumire dată unei abordări din familia metodelor „omice&rdquoce studiază expresia genică prin analiza simultană a mii de molecule de ARN dintr-o probă de țesut sau celule. |
| Transmisibil(ă) | Denumire dată unei caracteristici capabile să se transmită între indivizi din aceeași specie sau între specii diferite, cum ar fi de la animale la oameni. |
| Transport | 1 - O cantitate de produse livrate în acelasi timp. Poate fi format fie dintr-o porţiune a unui lot, fie dintr-un grup de mai multe loturi. In cazul inspecţiei statistice, pentru interpretarea rezultatelor se va considera transportul ca un lot nou. - Dacă transportul este o porţiune a unui lot, fiecare porţiune este considerată ca un lot, în vederea inspecţiei- Dacă transportul este un grup de mai multe loturi, înaintea oricărei inspecţii, se va avea în vedere omogenitatea transportului. Dacă nu este omogen, poate fi utilizată o prelevare stratificata |
Autentificare