Ordinul 185/2002 pentru aprobarea Normelor privind solventii de extractie utilizati in producerea alimentelor si a ingredientelor alimentare
Ordinul 185/2002 din 2002.04.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Aprilie 2002 până la 6 Martie 2025
Intră în vigoare:
19 Aprilie 2003 An
Ordinul 185/2002 pentru aprobarea Normelor privind solventii de extractie utilizati in producerea alimentelor si a ingredientelor alimentare
Dată act: 19-mar-2002
Emitent: Ministerul Sanatatii si Familiei
Ministrul sănătăţii şi familiei şi ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,
având în vedere prevederile art. 8 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor,
văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei nr. DB 2.955 din 19 martie 2002 şi Referatul Direcţiei standarde, mărci şi licenţe, calitatea alimentelor şi acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor nr. 171.212 din 4 aprilie 2002,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,
emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Normele privind solvenţii de extracţie utilizaţi în producerea alimentelor şi a ingredientelor alimentare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Direcţia generală de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreună cu Direcţia standarde, mărci şi licenţe, calitatea alimentelor şi acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, direcţiile generale pentru agricultură şi industrie alimentară judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul sănătăţii şi familiei, |
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, |
Daniela Bartoş |
Ilie Sârbu |
ANEXĂ:
Norma din 2002 privind solventii de extractie utilizati in producerea alimentelor si a ingredientelor alimentare
Norma din 2002 din 2002.04.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 29 Ianuarie 2018 până la 6 Martie 2025
Intră în vigoare:
19 Aprilie 2002 An
Norma din 2002 privind solventii de extractie utilizati in producerea alimentelor si a ingredientelor alimentare
Dată act: 19-mar-2002
Emitent: Ministerul Sanatatii si Familiei
Art. 1
(1)Prezentele norme se aplică solvenţilor de extracţie utilizaţi sau destinaţi producerii alimentelor sau a ingredientelor alimentare.
Normele nu se aplică solvenţilor de extracţie utilizaţi în producerea aditivilor alimentari, vitaminelor şi a altor aditivi nutriţionali, cu excepţia cazului în care astfel de aditivi alimentari, vitamine sau alţi aditivi nutriţionali sunt enumeraţi în anexă.
Prin utilizarea aditivilor alimentari, a vitaminelor sau a altor aditivi nutriţionali nu trebuie să rezulte alimente cu conţinut de reziduuri de solvenţi de extracţie ce ating niveluri periculoase pentru sănătatea publică.
(2)În sensul prezentelor norme, următorii termeni se definesc astfel:
a)solvent reprezintă orice substanţă utilizată pentru dizolvarea unui aliment sau a oricărui component din acesta, inclusiv a oricărui contaminant prezent în sau pe acest aliment;
b)solvent de extracţie reprezintă solventul care este utilizat în procesul de extracţie în timpul prelucrării materiilor prime, a alimentelor sau a componentelor ori a ingredientelor acestor produse şi care este înlăturat, dar care poate determina involuntar şi inevitabil, din punct de vedere tehnic, prezenţa reziduurilor sau a derivaţilor în aliment ori în ingredientul alimentar.
Art. 2
(1)Se autorizează utilizarea ca solvenţi de extracţie la fabricarea alimentelor sau a ingredientelor alimentare substanţele şi materialele enumerate în lista cuprinsă în anexa la prezentele norme, cu respectarea condiţiilor de utilizare şi cu încadrarea în limitele maxime de reziduuri precizate în aceasta.
Nu se poate interzice, restricţiona sau obstrucţiona comercializarea alimentelor sau a ingredientelor alimentare, în cazul în care solvenţii de extracţie utilizaţi sau reziduurile lor sunt în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2)Cu excepţia celor specificate în anexă, nu se autorizează utilizarea altor substanţe sau materiale ca solvenţi de extracţie şi nici extinderea condiţiilor de utilizare sau a nivelului admis al reziduurilor solvenţilor de extracţie menţionaţi în anexa la prezentele norme.
(3)Apa, la care s-au adăugat substanţe de reglare a acidităţii ori alcalinităţii, precum şi alte substanţe alimentare cu proprietăţi de solvenţi sunt autorizate ca solvenţi de extracţie la fabricarea produselor alimentare sau a ingredientelor alimentare.
Art. 3
Substanţele şi materialele prevăzute ca solvenţi de extracţie în anexa la prezentele norme trebuie să se încadreze în următoarele criterii de puritate:
a)nu conţin o cantitate periculoasă din punct de vedere toxic din nici un element sau substanţă;
b)conţin maximum 1 mg/kg arsen sau maximum 1 mg/kg plumb, sub rezerva unor excepţii prevăzute la criteriile specifice de puritate.
Art. 4
În cazul în care, ca urmare a obţinerii unor informaţii noi sau reevaluării informaţiilor existente, se constată că:
a)prezenţa uneia dintre substanţele enumerate sau limitele maxime prevăzute;
b)utilizarea unui solvent de extracţie constituie un pericol pentru sănătatea publică, deşi sunt respectate condiţiile prevăzute în prezentele norme, atunci aplicarea prezentelor norme se suspendă temporar sau se limitează.
Art. 5
(1)Se interzice comercializarea substanţelor menţionate în anexa la prezentele norme şi destinate utilizării ca solvenţi de extracţie în alimente, dacă ambalajele, recipientele sau etichetele nu au înscrise următoarele informaţii obligatorii, lizibile, uşor de identificat şi într-un mod care nu permite ştergerea:
a)denumirea comercială conform anexei;
b)o menţiune clară indicând că materialul este de o calitate corespunzătoare pentru utilizarea în extracţia alimentelor sau a ingredientelor alimentare;
c)o referire prin care se poate identifica partida sau lotul respectiv;
d)denumirea sau denumirea comercială şi adresa producătorului ori a ambalatorului sau distribuitorului din România;
e)cantitatea netă exprimată în unităţi de volum;
f)dacă este necesar, condiţiile speciale de depozitare şi condiţiile de utilizare.
(2)Prin derogare de la prevederile alin. (1), informaţiile specificate la lit. c), d), e) şi f) ale alineatului respectiv pot apărea numai pe documentele comerciale referitoare la partida sau lotul respectiv care se furnizează o dată cu livrarea sau anterior livrării.
(3)Menţiunile prevăzute în prezentul articol se înscriu în limba română, fără a exclude prezentarea acestora în alte limbi.
Art. 6
- Anexa face parte integrantă din prezentele norme.
ANEXĂ:(la norme) LISTA cuprinzând solvenţii de extracţie care pot fi utilizaţi în timpul prelucrării materiilor prime, alimentelor, componentelor sau ingredientelor alimentare
PARTEA I
Solvenţii de extracţie care se utilizează în conformitate cu buna practică de fabricare pentru toate utilizările 1)
Denumirea
Propan
Butan
Acetat de etil
Etanol
Dioxid de carbon
Acetonă2)
Protoxid de azot
_________________
1) Se consideră că un solvent de extracţie este utilizat în conformitate cu buna practică de fabricare, dacă utilizarea sa duce numai la prezenţa reziduurilor sau a derivaţilor în cantităţi inevitabile din punct de vedere tehnic şi nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea umană.
2) Se interzice utilizarea acetonei la rafinarea uleiului din turtă de măsline.
PARTEA a II-a
Solvenţii de extracţie pentru care sunt specificate condiţiile de utilizare
Denumirea |
Condiţiile de utilizare |
Limitele maxime de reziduu în alimentul sau ingredientul alimentar extras |
Hexan1) |
Producerea sau fracţionarea grăsimilor şi uleiurilor şi producerea untului de cacao Prepararea produselor proteice şi a făinurilor degresate |
1 mg/kg în grăsime sau ulei ori unt de cacao 10 mg/kg în alimentul ce conţine produse proteice şi făinuri degresate 30 mg/kg în produsele de soia aşa cum au fost vândute consu- matorului final |
Prepararea germenilor de cereale degresaţi |
5 mg/kg în germenii de cereale degresaţi |
|
Acetat de metil |
Decofeinizarea sau înlăturarea substanţelor iritante şi amare din cafea şi ceai |
20 mg/kg în cafea sau ceai |
Producerea zahărului din melase |
1 mg/kg în zahăr |
|
Etilmetilcetonă2) |
Fracţionarea grăsimilor şi uleiurilor |
5 mg/kg în grăsime sau ulei |
Decofeinizarea sau înlăturarea substanţelor iritante şi amare din cafea şi ceai |
20 mg/kg în cafea sau ceai |
|
Diclormetan |
Decofeinizarea sau înlăturarea substanţelor iritante şi amare din cafea şi ceai |
2 mg/kg în cafea prăjită şi |
Metanol |
Toate utilizările |
10 mg/kg |
Propanol-2 |
Toate utilizările |
10 mg/kg |
*) - în partea a II-a "Solvenţii de extracţie pentru care sunt specificate condiţiile de utilizare" se introduce următorul solvent:
Denumirea |
Condiţiile de utilizare (descrierea sumară a extracţiei) |
Limitele maxime de reziduu în alimentul sau ingredientul alimentar extras |
Eter dimetilic |
Preparare de produse degresate pe bază de proteine animale |
0,009 mg/kg în produsul degresat pe bază de proteine |
_____________
1) Hexanul este un produs comercial care constă în principal în hidrocarburi aciclice saturate cu 6 atomi de carbon şi distilare între 64°C şi 70°C. Se interzice utilizarea combinată a hexanului şi etilmetilcetonei.
2) Prezenţa n-hexanului în solvent nu depăşeşte 50 mg/kg. Acest solvent nu poate fi utilizat în combinaţie cu hexanul.
PARTEA a III-a
Solvenţii de extracţie pentru care nu sunt specificate condiţiile de utilizare
Denumirea |
Limitele maxime de reziduu din aliment, provenite din utilizarea solvenţilor de extracţie la pregătirea aromelor din materiale aromatizante naturale |
Eter dietilic |
2 mg/kg |
Hexan1) |
1 mg/kg |
Acetat de metil |
1 mg/kg |
Butanol-1 |
1 mg/kg |
Butanol-2 |
1 mg/kg |
Etilmetilcetonă1) |
1 mg/kg |
Diclormetan |
0,02 mg/kg |
Propanol-1 |
1 mg/kg |
Ciclohexan |
1 mg/kg |
1,1,1,2-tetrafluoroetan |
0,02 mg/kg |
*) - în partea a III-a "Solvenţii de extracţie pentru care nu sunt specificate condiţiile de utilizare" se introduc următorii solvenţi:
Denumirea |
Limitele maxime de reziduu din aliment, provenite din utilizarea solvenţilor de extracţie la pregătirea aromelor din materiale aromatizate naturale |
"Metanol |
1,5 mg/kg |
Propanol-2 |
1 mg/kg |
_________________
1) Se interzice utilizarea combinată a celor doi solvenţi.
*) În partea a II-a din anexa poziţia referitoare la eter dimetilic se modifică şi va avea următorul cuprins:
"
Dimetileter |
Preparare de produse proteice animale degresate, inclusiv gelatină (*) |
0,009 mg/kg în produse proteice animale degresate, inclusiv gelatină |
Preparare de colagen (**) şi derivaţi de colagen, cu excepţia gelatinei |
3 mg/kg în colagen şi derivaţi de colagen, cu excepţia gelatinei |
_____
(*) «Gelatină» înseamnă proteine naturale, solubile, gelatinizate sau nu, obţinute prin hidroliza parţială a colagenului produs din oase, piei, tendoane şi ligamente de animale, în conformitate cu cerinţele relevante din Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
(**) «Colagen» înseamnă produsul proteic derivat din oase, piei şi tendoane de animale, fabricat în conformitate cu cerinţele relevante din Regulamentul (CE) nr. 853/2004."
Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 265 din data de 19 aprilie 2002