Ordinul 438/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman
Ordinul 438/2002 din 2002.10.03
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 3 Octombrie 2002
Intră în vigoare:
3 Octombrie 2003 An
Ordinul 438/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman
Dată act: 18-iun-2002
Emitent: Ministerul Sanatatii si Familiei
Ministrul sănătăţii şi familiei şi ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,
în temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, al Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor,
văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sănătate publică nr. DB/7.185/2002 şi Referatul de aprobare al Direcţiei de industrie alimentară, standarde, mărci şi licenţe nr. 150.062/2002,
emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, prevăzute în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Direcţia generală de sănătate publică şi Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreună cu Direcţia de industrie alimentară, standarde, mărci şi licenţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi direcţiile generale pentru agricultură şi industrie alimentară judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin abrogă cap. IV art. 73-80 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul sănătăţii şi familiei,
Daniela Bartoş
p.Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA:
Norma din 2002 privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman
Norma din 2002 din 2002.10.03
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 26 Octombrie 2011
Intră în vigoare:
3 Octombrie 2003 An
Norma din 2002 privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman
Dată act: 18-iun-2002
Emitent: Ministerul Sanatatii si Familiei
CAPITOLUL I:Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Prezentele norme se aplică la aditivii alimentari ale căror categorii sunt cuprinse în anexa I, care sunt utilizaţi sau destinaţi utilizării sub formă de ingrediente la fabricarea sau pregătirea unui produs alimentar şi care sunt prezenţi în produsul finit ca atare sau într-o formă modificată.
(2)În sensul prezentelor norme prin "aditivi alimentari" se înţelege orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, având sau nu o valoare nutritivă, prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea însăşi sau prin derivaţii săi, direct sau indirect, o componentă a acestor produse alimentare.
(3)Prezentele norme nu se aplică în următoarele cazuri:
a)auxiliari tehnologici;
b)substanţe utilizate pentru protecţia plantelor şi a produselor vegetale în conformitate cu reglementarea naţionala aplicabilă în domeniul fitosanitar;
c)arome destinate utilizării în produsele alimentare conform reglementarii naţionale aplicabile in acest domeniu;
d)substanţe adăugate în produsele alimentare ca elemente nutritive: elemente minerale, vitamine şi altele asemenea.
Art. 2
(1)Pentru toate categoriile de aditivi alimentari din anexa I pentru care s-au întocmit liste, pot fi utilizaţi la fabricarea sau pregătirea produselor alimentare numai acei aditivi alimentari incluşi în asemenea liste şi numai în condiţiile de utilizare menţionate în acestea.
(2)Includerea aditivilor alimentari în una din categoriile anexei I se va efectua pe baza funcţiei principale asociate în mod normal cu aditivul alimentar în cauză. Includerea aditivului într-o categorie specifică nu exclude posibilitatea ca aditivul să fie autorizat pentru alte funcţii.
(3)Aditivii alimentari se vor include in liste pe baza criteriilor generale descrise în anexa II.
Art. 3
Criteriile de puritate generale şi specifice pentru anumite categorii de aditivi alimentari sunt prevăzute la art. 19.
Art. 4
În cazul în care, urmare apariţiei unor informaţii noi sau a unor reevaluări a informaţiilor existente, se constată că utilizarea aditivilor în alimente periclitează sănătatea publică, deşi se încadrează în prevederile prezentelor norme, Ministerul Sănătăţii poate retrage sau suspenda temporar utilizarea aditivilor în cauză.
Art. 5
(1)Aditivii alimentari care nu sunt destinaţi vânzării către consumatorul final pot fi comercializaţi numai dacă ambalajul sau containerul acestora prezintă următoarele informaţii, scrise cu caractere uşor de citit şi care nu pot fi şterse:
a)_
- pentru flecare aditiv alimentar vândut ca atare sau în amestec, în ordine descrescătoare a ponderii în raport cu totalul, se vor indica numele şi codul numeric utilizat în Comunitatea Economică Europeană; în absenţa acestor prevederi, o descriere a aditivului, suficient de precisă pentru a permite distingerea sa de alţi aditivi cu care poate fi confundat;
- dacă sunt incorporate in aditivi alte substanţe, materiale sau ingrediente alimentare destinate facilitării depozitării, vânzării, normalizării, diluţiei sau dizolvării unuia sau mai multor aditivi alimentari, se vor indica numele aditivului conform alin. (1) şi denumirea fiecărui component în ordine descrescătoare a ponderii în raport cu totalul;
b)menţiunea "pentru uz alimentar" sau menţiunea "utilizare limitată pentru produsele alimentare" sau o indicaţie specifică asupra scopului utilizării aditivului în aliment;
c)condiţiile speciale de conservare şi utilizare, dacă este cazul;
d)indicaţii de utilizare, în cazul în care omiterea acestora ar conduce la o utilizare necorespunzătoare a aditivului;
e)date de identificare a lotului;
f)numele, marca şi adresa fabricantului sau a firmei care a efectuat ambalarea sau vânzarea;
g)indicaţii asupra procentului fiecărui component limitat cantitativ in produsul alimentar sau informaţii adecvate privind compoziţia, care permit cumpărătorului respectarea tuturor prevederilor referitoare la aliment, în cazul în care limitarea cantitativă se aplică unui grup de componenţi utilizaţi separat sau în amestec, procentul de utilizare poate fi indicat printr-o singură cifră.
h)cantitatea netă;
i)alte indicaţii.
(2)Prin derogare de la alin. (1), menţiunile prevăzute la lit. a), liniuţa a doua şi lit. d) - g) ale acestui alineat pot figura numai în documentele comerciale referitoare la lotul distribuit, care sunt furnizate la livrare sau înainte de livrare, cu condiţia ca menţiunea "destinat fabricării produselor alimentare şi a nu se vinde cu amănuntul" să fie vizibilă pe ambalajul sau containerul produsului în cauză.
(3)În anexe, expresia "quantum satis" arată faptul că nu este stabilit un nivel maxim, aditivii fiind utilizaţi în conformitate cu bunele practici de fabricaţie, la un nivel care să nu depăşească necesarul pentru obţinerea efectului dorit şi cu condiţia să nu inducă în eroare consumatorul.
Art. 6
Aditivii alimentari destinaţi vânzării către consumatorul final pot fi comercializaţi numai dacă ambalajele sau containerele acestora poartă următoarele indicaţii, cu caractere uşor de citit şi care nu pot fi şterse:
a)denumirea comerciala a produsului. Această denumire va fi constituită din numele indicat în prevederile naţionale aplicabile produsului în cauză şi codul numeric utilizat în Comunitatea Economică Europeană sau, în absenţa unor asemenea prevederi, printr-o descriere a produsului, suficient de precisă pentru a permite distingerea de produsele cu care poate fi confundat;
b)informaţiile cuprinse în art. 5 alin. (1), lit. a) - f) şi h);
c)data durabilităţii minimale.
Art. 7
Menţiunile prevăzute în art. 5 şi 6 se înscriu în limba română, indiferent de ţara producătoare a aditivilor fără a impune restricţii cu privire la posibilitatea indicării acestora şi în mai multe limbi.
Art. 8
Aditivii alimentari ce aparţin categoriilor enumerate în anexa l, pot fi comercializaţi numai dacă sunt în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în prezentele norme şi în anexele acestora.
CAPITOLUL II:Coloranţii utilizaţi în produsele alimentare
Art. 9
(1)În sensul prezentelor norme, se înţelege prin "coloranţi", orice substanţe care redau sau intensifică culoarea produselor alimentare şi pot fi constituenţi naturali ai produselor alimentare şi/sau alte surse naturale, care în mod normal nu sunt consumaţi ca alimente în sine şi nu sunt utilizaţi ca ingrediente caracteristice în alimentaţie; de asemenea, conform prezentelor norme coloranţii sunt preparatele obţinute din produsele alimentare şi alte materiale naturale obţinute prin extracţie fizică şi/sau chimică conducând la o extracţie selectivă a pigmenţilor în raport cu constituenţii nutritivi sau aromatici.
(2)În sensul prezentelor norme nu sunt consideraţi coloranţi:
a)produsele alimentare, uscate sau concentrate şi aromele incorporate în fabricarea produselor alimentare compuse, datorită proprietăţilor lor aromatice, gustative sau nutritive, având şi un efect colorant secundar, cum ar fi ardeiul roşu, curcuma şi şofranul,
b)coloranţii utilizaţi pentru colorarea părţilor exterioare necomestibile ale produselor alimentare, cum ar fi straturile de acoperire la brânzeturi şi membranele pentru preparatele din carne.
Art. 10
(1)Numai substanţele enumerate în anexa III pot fi utilizate sub formă de coloranţi alimentari.
(2)Coloranţii pot fi utilizaţi numai la fabricarea produselor alimentare cuprinse în anexele IV, V, VI şi în condiţiile precizate în acestea; coloranţii pot fi utilizaţi în aceleaşi produse alimentare când sunt destinate utilizărilor nutritive speciale conform legislaţiei naţionale.
(3)Coloranţii nu pot fi utilizaţi în produsele alimentare enumerate în anexa VII, cu excepţia produselor prevăzute în anexele IV, V sau VI.
(4)Coloranţii autorizaţi numai pentru anumite utilizări sunt enumeraţi în anexa V.
(5)Coloranţii autorizaţi în general pentru produsele alimentare precum şi condiţiile lor de utilizare sunt enumeraţi în anexa VI.
(6)Nivelele maxime indicate în anexe:
a)fac referire la produsele alimentare gata pentru consum, preparate conform instrucţiunilor de utilizare,
b)indică cantităţile principiului de colorare conţinute în preparatul de colorare.
(7)În scopul marcării salubrităţii şi a altor marcaje cerute pe produsele din carne, pot fi utilizaţi numai coloranţii E 155 brun HT, E 133 bleu briliant FCF sau E 129 roşu allura AC sau un amestec corespunzător de E 133 bleu briliant FCF şi de E 129 roşu allura AC.
(8)Pentru colorarea decorativă sau ştampilarea cojilor de ouă se utilizează numai coloranţii menţionaţi în anexa III.
(9)Numai coloranţii enumeraţi în anexa III, cu excepţia E 123, E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 şi E 180, pot fi vânduţi direct consumatorilor.
(10)În sensul prezentelor norme, produsele alimentare "neprelucrate" sunt cele care nu au suportat nici un tratament care să ducă la o schimbare substanţială a stării lor iniţiale. Produsele alimentare pot fi divizate, separate, tranşate, dezosate, tocate, decojite, curăţate, decorticate, tăiate, congelate sau refrigerate, răcite, măcinate, împachetate sau despachetate.
Art. 11
Prezenţa unui colorant într-un produs alimentar este autorizată în următoarele cazuri:
a)într-un produs alimentar compus, altul decât cel menţionat în anexa VII, în măsura în care colorantul este autorizat în unul din ingredientele produsului alimentar compus;
b)dacă produsul alimentar este destinat utilizării numai în prepararea unui produs alimentar compus şi astfel încât produsul alimentar compus să fie în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
CAPITOLUL III:Îndulcitorii utilizaţi în produsele alimentare
Art. 12
(1)Prezentele norme se aplică la aditivii alimentari, denumiţi mai jos "îndulcitori" utilizaţi astfel:
a)pentru a conferi un gust dulce produselor alimentare,
b)ca îndulcitori de masă.
(2)În sensul prezentelor norme, expresiile "fără adaos de zahăr" şi "cu valoare energetică scăzută" figurând în coloana III a anexei VIII sunt definite după cum urmează:
a)"fără adaos de zahăr": fără orice adaos de mono sau dizaharide sau orice alt produs alimentar utilizat pentru proprietăţile sale de îndulcire,
b)"valoare energetică redusă": valoare energetică redusă cu cel puţin 30% în raport cu produsul alimentar de origine sau cu un produs similar.
(3)Prezentele norme nu se aplică la produsele alimentare cu proprietăţi de îndulcire.
(4)Prezentele norme se aplică de asemenea produselor alimentare corespunzătoare destinate unei alimentaţii speciale conform reglementarilor in vigoare.
Art. 13
(1)Numai îndulcitorii enumeraţi în anexa VIII pot fi comercializaţi în următoarele scopuri:
a)vânzării către consumatorul final
b)utilizării lor la fabricarea produselor alimentare.
(2)Îndulcitorii menţionaţi în alin. (1) pot fi utilizaţi numai la fabricarea produselor alimentare enumerate în anexa VIII si în condiţiile precizate în aceasta.
(3)Îndulcitorii nu se utilizează în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică, conform reglementarilor in vigoare, inclusiv în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică cu sănătatea precară, exceptând cazurile stabilite prin prevederi specifice contrare.
(4)Dozele maxime de utilizare indicate în anexa VIII se aplică la produsele alimentare gata pentru consum, preparate conform instrucţiunilor de utilizare.
Art. 14
Este autorizată prezenţa unui îndulcitor în următoarele cazuri:
a)_
- în produsele alimentare compuse fără adaos de zahăr sau cu valoare energetică redusă;
- în produsele alimentare dietetice compuse destinate unui regim hipocaloric;
- în produsele alimentare compuse cu o durată de conservare prelungită, altele decât cele prevăzute în art. 13 alin. (3), atâta timp cât îndulcitorul este autorizat în unul din ingredientele produsului alimentar compus,
b)dacă produsul alimentar este destinat numai pentru prepararea unui produs alimentar compus conform prezentelor norme.
Art. 15
(1)Denumirea sub care este vândut îndulcitorul de masă cuprinde menţiunea "îndulcitor de masă pe bază de ... " urmată de numele substanţelor îndulcitoare ce intră în compoziţia sa.
(2)Etichetarea unui îndulcitor de masă conţinând polioli şi/sau aspartam trebuie să cuprindă următoarele avertismente:
a)pentru polioli: "consumul excesiv poate produce efecte laxative",
b)pentru aspartam: "conţine o sursă de fenilalanină".
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />c)pentru sare de aspartam-acesulfam: «conţine o sursă de fenilalanină»
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />(3)_
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />a)prezentele norme se aplică fără a prejudicia prevederile specifice de autorizare a utilizării aditivilor enumeraţi în anexa VII la norme pentru alte scopuri de utilizare decât cele de îndulcire;
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />b)prezentele norme se aplică, de asemenea, fără a prejudicia prevederile legislative care determină compoziţia şi descrierea produselor alimentare;
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />c)în caz de divergenţe de opinie cu privire la posibilitatea de utilizare a îndulcitorilor într-un produs alimentar, în condiţiile prezentelor norme, se poate decide pe baza procedurii prevăzute în Comunitatea Europeană dacă acel produs alimentar trebuie considerat ca făcând parte din una dintre categoriile enumerate în coloana III a anexei VIII la norme;
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />d)un aditiv alimentar cuprins în anexa VIII la norme şi autorizat quantum satis este folosit conform prevederilor art. 13.
CAPITOLUL IV:Alţi aditivi alimentari utilizaţi în produsele alimentare
Art. 16
(1)În sensul prezentelor norme, se înţelege prin:
a)"conservanţi", substanţe care prelungesc durata de conservare a produselor alimentare, protejându-le împotriva alterării cauzate de microorganisme;
b)"antioxidanţi", substanţe care prelungesc durata de conservare a produselor alimentare, protejându-le împotriva alterării cauzate de oxidare, cum ar fi râncezirea grăsimilor şi modificarea culorii;
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />c)"substanţe suport", inclusiv solvenţii purtători, sunt substanţe utilizate pentru a dizolva, a dilua, a dispersa sau a modifica fizic în alt fel un aditiv ori o aromă alimentară fără a altera funcţiile acestuia/acesteia (şi fără a avea un efect tehnologic ele însele), pentru a facilita manipularea, aplicarea sau utilizarea sa;
d)" acidifianţi", substanţe care măresc aciditatea unui produs alimentar şi/sau îi conferă un gust acru;
e)"corectori de aciditate", substanţe care modifica sau limitează aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar;
f)"antiaglomeranţi", substanţe care reduc tendinţa de aglomerare a particulelor dintr-un produs alimentar;
g)"antispumanţi", substanţe care previn sau limitează formarea spumei;
h)"agenţi de încărcare", substanţe care măresc volumul unui produs alimentar fără a modifica valoarea sa energetică;
i)"emulsificatori", substanţe care permit formarea sau menţinerea unui amestec omogen de două sau mai multe faze imiscibile cum ar fi uleiul şi apa din produsele alimentare;
j)"săruri de topire", substanţe care dispersează proteinele din brânzeturi şi distribuie astfel omogen grăsimile şi alte componente;
k)"agenţi de întărire", substanţe care permit formarea sau menţinerea fermă sau crocantă a ţesuturilor fructelor sau legumelor sau care în contact cu gelifianţii formează sau întăresc un gel;
l)"potenţiatori de arome", substanţe care amplifică gustul existent şi/sau aroma unui produs alimentar;
m)"agenţi de spumare", substanţe care permit formarea unei dispersii omogene a unei faze gazoase într-un produs alimentar lichid sau solid;
n)"gelifianţi", substanţe care conferă produsului alimentar consistenţă prin formarea unui gel;
o)"agenţi de glazurare" (inclusiv lubrifianţi), substanţe care aplicate pe suprafaţa produsului alimentar îi conferă un aspect strălucitor sau îi asigură un strat protector;
p)"agenţi de umezire", substanţe care previn uscarea produselor alimentare, compensând efectul unei umidităţi atmosferice scăzute, sau favorizează dizolvarea unui praf într-un mediu apos;
q)"amidon modificat", substanţa obţinută cu ajutorul unuia sau mai multor tratamente chimice ale amidonului alimentar, care a fost supusă unui tratament fizic sau enzimatic şi care poate fi fluidificată prin tratament acid sau alcalin sau de albire;
r)"gaze de ambalare", gaze, altele decât aerul, care sunt introduse într-un recipient înainte, pe parcursul sau după introducerea produsului alimentar în acel recipient;
s)"gaze propulsoare", gaze, altele decât aerul, care au ca efect expulzarea unui produs alimentar din recipient;
t)"agenţi de afânare", substanţe sau combinaţii de substanţe care eliberează gaze şi măresc astfel volumul aluatului;
u)"agenţi de sechestrare", substanţe care formează complexe chimice cu ioni metalici;
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />v)«stabilizatori», substanţe care permit menţinerea stării fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii conţin substanţe care permit menţinerea unei dispersii omogene a două sau mai multe substanţe nemiscibile într-un produs alimentar, care stabilizează, conservă sau intensifică culoarea existentă a unui produs alimentar, şi substanţe care cresc capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legături încrucişate între proteine, permiţând legarea componentelor alimentare în alimentele reconstituite;
w)"agenţi de îngroşare", substanţe care măresc vâscozitatea unui produs alimentar,
x)"amelioratori de făină", substanţe care adăugate la făină sau aluat îi îmbunătăţeşte calităţile panificabile.
(2)În sensul prezentelor norme, nu se vor considera aditivi alimentari următoarele:
a)substanţele utilizate pentru tratamentul apei potabile conform reglementarilor în vigoare;
b)produsele cu conţinut de pectină şi obţinute din tescovină uscată de mere sau din coji de citrice sau din amestecul ambelor, prin acţiunea unui acid diluat urmată de neutralizarea parţială cu săruri de sodiu sau potasiu ("pectină lichidă");
c)bazele de gumă de mestecat;
d)dextrina albă sau galbenă, amidonul torefiat sau dextrinizat, amidonul modificat prin tratament acid sau alcalin, amidonul albit, amidonul modificat fizic şi amidonul tratat cu enzime amilolitice;
e)clorura de amoniu;
f)plasma sanguină, gelatina alimentară, hidrolizatele de proteine şi sărurile lor, albumina de lapte şi glutenul;
g)aminoacizii şi sărurile lor, alţii/altele decât acidul glutamic, glicina, cisteina şi cistina şi sărurile lor şi care nu prezintă funcţie aditivă;
h)cazeinaţii şi cazeina;
i)inulina.
Art. 17
(1)Substanţele enumerate în anexele IX, XI, XII, XIII pot fi utilizate în produsele alimentare în scopurile cuprinse în art. 16 alin. (1).
(2)Utilizarea aditivilor alimentari enumeraţi în anexa IX este autorizată în produsele alimentare, în scopurile vizate în art. 16 alin. (1), cu excepţia acelor produse alimentare enumerate în anexa X, conform principiului "quantum satis",'
(3)Cu excepţia prevederilor specifice, alin. (2) nu se aplică pentru următoarele:
a)_
- produse alimentare neprelucrate,
- miere conform reglementărilor în vigoare,
- uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală neemulsionate,
- unt,
- lapte şi smântână sub formă integrală, degresată, semi-degresată, pasteurizate şi sterilizate, inclusiv sterilizare UHT - sterilizare la temperatura foarte înaltă,
- produse pe bază de lapte fermentat cu microorganisme vii nearomatizate,
- apă minerală şi apă de izvor, în sensul reglementărilor în vigoare,
- cafea, exclusiv cafea instant aromatizată, şi extracte de cafea,
- ceai din frunze nearomatizate,
- zaharuri, conform reglementărilor în vigoare,
- paste uscate exclusiv fără gluten şi/sau paste destinate unui regim hipoprotidic, conform reglementărilor în vigoare,
- zer natural nearomatizat, exclusiv zer sterilizat;
b)alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică prevăzute în reglementările în vigoare, inclusiv alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică cu sănătate precară; fac obiectul prevederilor din anexa XIV;
c)produsele alimentare enumerate în anexa X, care pot conţine numai aditivii prevăzuţi în anexa respectivă şi aditivii menţionaţi în anexele XI şi XII în condiţiile specificate în acestea.
(4)Numai aditivii enumeraţi în anexele XI şi XII pot fi utilizaţi în produsele alimentare menţionate în aceste anexe şi în condiţiile stabilite în acestea.
(5)Numai aditivii enumeraţi în anexa XIII pot fi utilizaţi ca substanţe suport sau solvenţi purtători de aditivi alimentari şi în condiţiile stabilite în această anexă.
(6)Prevederile prezentelor Norme se vor aplica de asemenea produselor destinate unei alimentaţii speciale în conformitate cu reglementările în vigoare.
(7)Valorile maxime stabilite în anexe se aplică la produsele alimentare destinate comercializării, cu excepţia cazului în care există o altă indicaţie.
Art. 18
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />(1)Prezenţa unui aditiv alimentar într-un produs alimentar este autorizată astfel:
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />a)într-un produs alimentar compus, altul decât cel menţionat în art. 17 alin. (3), în măsura în care aditivul alimentar este autorizat în unul dintre ingredientele produsului alimentar compus;
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />b)într-un produs alimentar la care s-a adăugat o aromă, în măsura în care aditivul alimentar este autorizat în aroma respectivă conform prevederilor prezentei norme şi a fost transferat de aroma respectivă în aliment, cu condiţia ca aditivul alimentar să nu aibă o funcţie tehnologică în produsul alimentar final, sau
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />c)dacă produsul alimentar este destinat utilizării numai la prepararea unui produs alimentar compus şi numai în asemenea măsură încât acesta din urmă să fie în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />(2)Prevederile alin. (1) nu se aplică la formulele de început, formulele de continuare, alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică, conform reglementărilor în vigoare, cu excepţia cazului în care există o altă indicaţie.
https://codex.ro/a7e8a48f-8b98-4946-bbe2-ed2442523938" />(3)Nivelul aditivilor prezenţi în arome este limitat la minimum necesar pentru a garanta securitatea şi calitatea acestora şi pentru a facilita depozitarea lor. Mai mult decât atât, prezenţa aditivilor în arome nu trebuie să inducă în eroare consumatorul şi nici să prezinte un risc pentru sănătate. Dacă prezenţa unui aditiv într-un produs alimentar, ca urmare a utilizării unei arome, are un rol tehnologic, acest aditiv este considerat ca aditiv al produsului alimentar şi nu ca aditiv al aromei.
CAPITOLUL V:Criterii de puritate pentru aditivii alimentari
Art. 19
Criteriile specifice de puritate sunt prevăzute în:
a)anexa XV pentru coloranţi;
b)anexa XVI pentru îndulcitori;
c)anexa XVII pentru alţi aditivi alimentari decât coloranţii şi îndulcitorii.
CAPITOLUL VI:Metode de analiză pentru controlul purităţii aditivilor alimentari
Art. 20
(1)Metodele de analiză pentru controlul criteriilor de puritate generale şi specifice privind anumiţi aditivi alimentari sunt descrise în anexa XIX.
(2)Domeniul de aplicabilitate a metodelor de analiză pentru controlul criteriilor de puritate privind anumiţi aditivi alimentari este definit în anexa XVIII.
Art. 21
Prelevarea probelor pentru analiza cantitativă şi calitativă a reziduurilor de bifenil, ortofenilfenol şi ortofenilfenat de sodiu din şi de pe citrice se face în conformitate cu prevederile anexei XX.
Art. 22
Anexele I - XX fac parte integrantă din prezentele norme.
Anexa I:CATEGORII DE ADITIVI ALIMENTARI
Colorant
Conservant
Antioxidant
Emulgator
Sare de topire
Agent de îngroşare
Gelifiant
Stabilizator1
Stimulator de arome
Acidifiant
Corector de aciditate2
Antiaglomerant
Amidon modificat
Îndulcitor
Agent de afânare
Antispumant
Agent de glazurare3
Ameliorator de făina
Agent de întărire
Agent de umezire
Agent de sechestrare (de blocare)4
Enzime 4,5
Agent de încărcare
Gaz propulsor şi gaz de ambalare
________
1 Aceasta categorie include de asemenea stabilizatori spumanţi.
2 Acestea pot acţiona ca regulatori de aciditate în cele două sensuri
3 Aceste substanţe includ lubrifianţi.
4 Includerea acestor termeni în prezenta listă nu prejudiciază o decizie eventuală sau menţionarea acestora în etichetarea produselor alimentare destinate consumatorului final
5 Numai enzimele utilizate ca aditivi.
Anexa II:CRITERII GENERALE DE UTILIZARE A ADITIVILOR ALIMENTARI
1.Aditivii alimentari pot fi aprobaţi numai în următoarele cazuri:
a)dacă se poate demonstra suficient necesitatea tehnologică şi obiectivul nu poate fi atins prin alte mijloace utilizabile din punct de vedere economic şi tehnologic,
b)dacă nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorului în dozele de utilizare propuse, în măsura în care dovada ştiinţifică de care se dispune poate fi analizată,
c)dacă utilizarea lor nu induce în eroare consumatorul.
2.Utilizarea aditivilor alimentari poate fi luată în considerare numai dacă se demonstrează că utilizarea propusă a aditivului comportă avantaje demonstrabile în beneficiul consumatorului, adică, trebuie făcută dovada pentru care se menţionează în mod regulat cuvântul „necesitate”. Utilizarea aditivilor alimentari trebuie să servească unuia sau mai multor obiective indicate la punctele (a) - (d) şi numai dacă aceste obiective nu pot fi realizate prin alte mijloace utilizabile din punct de vedere economic şi tehnologic şi nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorului:
(a)să conserve calitatea nutritivă a produsului alimentar; o diminuare deliberată a calităţii nutritive a produsului alimentar se justifică numai dacă produsul alimentar nu constituie un element important într-un regim normal, sau dacă aditivul este necesar pentru producerea alimentelor destinate grupurilor de consumatori cu necesităţi nutriţionale speciale
(b)să asigure ingredientele sau constituenţii necesari pentru produsele alimentare fabricate, destinate grupelor de consumatori cu necesităţi nutriţionale speciale
(c)să îmbunătăţească conservarea sau stabilitatea unui aliment sau să-i îmbunătăţească proprietăţile organoleptice, cu condiţia de a nu altera natura, substanţa sau calitatea alimentului pentru a înşela consumatorul
(d)să ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu condiţia ca aditivul să nu fie folosit pentru a ascunde efectele utilizării materiilor prime defectuoase sau a metodelor indezirabile (inclusiv neigienice) pe parcursul oricăreia din aceste activităţi.
3.Pentru a determina posibilele efecte nocive ale unui aditiv alimentar sau a derivatelor din acesta, aditivul trebuie supus testării şi evaluării toxicologice corespunzătoare. Evaluarea trebuie să ia în considerare, de exemplu, efectul cumulativ, sinergie sau de potenţare în funcţie de utilizarea acestuia precum şi de fenomenul de intoleranţă umană la substanţele străine organismului.
4.Toţi aditivii alimentari trebuie ţinuţi sub observaţie permanentă şi trebuie reevaluaţi de câte ori este nevoie în lumina condiţiilor de utilizare schimbătoare şi a noilor informaţii ştiinţifice.
5.Aditivii alimentari trebuie să fie întotdeauna în conformitate cu criteriile de puritate aprobate.
6.Aprobarea aditivilor alimentari trebuie:
(a)să specifice produsele alimentare la care aceşti aditivi pot fi adăugaţi şi condiţiile în care trebuie adăugaţi
(b)să limiteze doza minimă necesară pentru realizarea efectului dorit
(c)să ţină cont de toată doza zilnică admisibilă sau administrată ca echivalent, stabilită pentru aditivul alimentar, şi de aportul cotidian probabil al acestui aditiv din toate produsele alimentare, în cazul în care aditivul trebuie utilizat în alimente consumate de grupe speciale de consumatori, trebuie să se ţină cont de doza zilnică posibilă a acestui aditiv alimentar pentru acest tip de consumatori.
Anexa III:LISTA CU COLORANŢII ALIMENTARI AUTORIZAŢI
Descarca tot ordinul Ordinul 438:2002 aditivii alimentari