Ordinul 43/2005 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman

Ordinul 43/2005 din 2005.06.06

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 6 Iunie 2005 

Intră în vigoare:

6 Iunie 2006 

Ordinul 43/2005 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman

Dată act: 4-apr-2005

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei de sănătate publică nr. M.C. 2.689/2005,

în temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, al prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, al prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi al prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:

Art. I 

- Anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi nr. 722 bis din 3 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.La alineatul (2) al articolului 15, după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:

"c) pentru sare de aspartam-acesulfam: «conţine o sursă de fenilalanină»"

2.La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

"(3) _

a) prezentele norme se aplică fără a prejudicia prevederile specifice de autorizare a utilizării aditivilor enumeraţi în anexa VII la norme pentru alte scopuri de utilizare decât cele de îndulcire;

b) prezentele norme se aplică, de asemenea, fără a prejudicia prevederile legislative care determină compoziţia şi descrierea produselor alimentare;

c) în caz de divergenţe de opinie cu privire la posibilitatea de utilizare a îndulcitorilor într-un produs alimentar, în condiţiile prezentelor norme, se poate decide pe baza procedurii prevăzute în Comunitatea Europeană dacă acel produs alimentar trebuie considerat ca făcând parte din una dintre categoriile enumerate în coloana III a anexei VIII la norme;

d) un aditiv alimentar cuprins în anexa VIII la norme şi autorizat quantum satis este folosit conform prevederilor art. 13."

3.Litera v) a alineatului (1) al articolului 16 va avea următorul cuprins:

"v) «stabilizatori», substanţe care permit menţinerea stării fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii conţin substanţe care permit menţinerea unei dispersii omogene a două sau mai multe substanţe nemiscibile într-un produs alimentar, care stabilizează, conservă sau intensifică culoarea existentă a unui produs alimentar, şi substanţe care cresc capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legături încrucişate între proteine, permiţând legarea componentelor alimentare în alimentele reconstituite;"

4.Articolul 18 va avea următorul cuprins:

"Art. 18

(1) Prezenţa unui aditiv alimentar într-un produs alimentar este autorizată astfel:

a) într-un produs alimentar compus, altul decât cel menţionat în art. 17 alin. (3), în măsura în care aditivul alimentar este autorizat în unul dintre ingredientele produsului alimentar compus;

b) într-un produs alimentar la care s-a adăugat o aromă, în măsura în care aditivul alimentar este autorizat în aroma respectivă conform prevederilor prezentei norme şi a fost transferat de aroma respectivă în aliment, cu condiţia ca aditivul alimentar să nu aibă o funcţie tehnologică în produsul alimentar final, sau

c) dacă produsul alimentar este destinat utilizării numai la prepararea unui produs alimentar compus şi numai în asemenea măsură încât acesta din urmă să fie în conformitate cu prevederile prezentelor norme.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică la preparatele pentru înţărcarea sugarilor, conform reglementărilor în vigoare, cu excepţia cazului în care există o altă indicaţie.

(3) Nivelul aditivilor prezenţi în arome este limitat la minimum necesar pentru a garanta securitatea şi calitatea acestora şi pentru a facilita depozitarea lor. Mai mult decât atât, prezenţa aditivilor în arome nu trebuie să inducă în eroare consumatorul şi nici să prezinte un risc pentru sănătate. Dacă prezenţa unui aditiv într-un produs alimentar, ca urmare a utilizării unei arome, are un rol tehnologic, acest aditiv este considerat ca aditiv al produsului alimentar şi nu ca aditiv al aromei."

Art. II 

Anexele VIII-XII la normele cuprinse în anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 se modifică şi se completează după cum urmează:

1.Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adăuga îndulcitori" se modifică după cum urmează:

1.1.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera s) va avea următorul cuprins:

"s) Alimente utilizate în dietele cu valoare energetică redusă pentru scăderea greutăţii, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002. *)"

1.2.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera t) va avea următorul cuprins:

"t) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002.*)

___________

*) Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/215/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002."

1.3.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera u) va avea următorul cuprins:

"u) Suplimente alimentare furnizate în stare lichidă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.214/2003. **)"

1.4.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera v) va avea următorul cuprins:

"v) Suplimente alimentare furnizate în stare solidă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.214/2003. **)"

1.5.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera w) va avea următorul cuprins:

"w) Suplimente alimentare pe bază de vitamine şi/sau elemente minerale furnizate sub formă de sirop sau sub formă masticabilă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.214/2003. **)

_________

**) Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.214/2003 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 din 21 ianuarie 2004."

1.6.La îndulcitorul Nr. CEE 951 "Aspartam" la categoria "Produse de cofetărie" se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

"h) Essoblaten

11.000 mg/kg"

1.7.La îndulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic şi sărurile sale de Na şi Ca", categoria "Băuturi nealcoolice", nivelul maxim de doză admisibilă este modificat la 250 mg/l pentru următoarele produse:

a)"Băuturi aromate pe bază de apă, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr" şi

b)"Băuturi pe bază de lapte şi produse derivate din lapte sau pe bază de suc de fructe, cu valoare energetică redusă ori fără adaos de zahăr"

1.8.La îndulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic şi sărurile sale de Na şi Ca", prevederile referitoare la următoarele categorii de produse alimentare şi nivelurile maxime de doze admise se abrogă:

Produse de cofetărie

a) Produse de cofetărie fără adaos de zahăr

500 mg/kg

b) Produse de cofetărie pe bază de cacao sau fructe uscate, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr

500 mg/kg

c) Produse de cofetărie pe bază de amidon, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr

500 mg/kg

d) Dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei, fără adaos de zahăr

2.500 mg/kg

f) Gumă de mestecat fără adaos de zahăr

1.500 mg/kg

Deserturi şi produse similare

g) Gheaţă alimentară cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr

250 mg/kg

1.9.Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adăuga îndulcitori" se completează cu următorii îndulcitori şi produse alimentare:

Nr. CE

Denumire

Produse alimentare

Doza maxima admisibila

E 955

Sucraloza

Băuturi nealcoolice

 

a) Băuturi aromate pe baza de apa cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

300 mg/kg

b) Băuturi pe baza de lapte si produse derivate din lapte sau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

300 mg/kg

Deserturi si produse similare:

 

a) Deserturi aromate pe baza de apa cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

400 mg/kg

b) Preparate pe baza de lapte si produse derivate din lapte, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

400 mg/kg

c) Deserturi pe baza de fructe si legume, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

400 mg/kg

d) Deserturi pe baza de oua, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

400 mg/kg

e) Deserturi pe baza de cereale, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

400 mg/kg

f) Deserturi pe baza de grăsimi, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

400 mg/kg

g) "Snacks": anumite arome pentru produse gata de consum, pre-ambalate, uscate, pe baza de amidon modificat pentru deserturi si nuci glazurate.

200 mg/kg

Produse de cofetărie:

 

a) Produse de cofetărie fara adaos de zahăr

1000 mg/kg

b) Produse de cofetărie pe baza de cacao sau fructe uscate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

800 mg/kg

c) Produse de cofetărie pe baza de amidon, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

1000 mg/kg
800 mg/kg

d) Cornete si vafe pentru îngheţata fara adaos de zahăr

800 mg/kg

e) Essoblaten

 

f) Paste tartinabile pe baza de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

400 mg/kg

g) Cereale pentru mic dejun cu un conţinut de fibra mai mare de 15% si cel puţin 20% tărâţe, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

400 mg/kg
2400 mg/kg

h) Bomboane pentru împrospătarea respiraţiei fara adaos de zahăr

1000 mg/kg

i) Tablete pentru gât, puternic aromate si răcoritoare fara adaos de zahăr

3000 mg/kg
200 mg/kg

j) Guma de mestecat fara adaos de zahăr

 

k) Tablete cu valoare energetica redusa

50 mg/l

Alte produse:

 

a) Cidru si cidru de pere

 

b) Băuturi constând dintr-un amestec de bere, cidru, cidru de pere, băuturi alcoolice sau vin si băuturi nealcoolice

250 mg/l
250 mg/l

c) Băuturi spirtoase cu o concentraţie de până la 15% vol. alcool

250 mg/l

d) Bere nealcoolica sau cu o concentraţie de alcool exprimata în volume de pana la 1,2% vol.

 

e) Bere de masa/Biere de table/ Tafelbier/ Table beer (concentraţie iniţiala a mustului pentru bere de pana la 6%) exclusiv "Obergariges Einfachbier"

250 mg/l

f) Bere cu aciditate minima de 30 mili-echivalenti exprimata în NaOH

250 mg/l
250 mg/l

g) Bere bruna de tip " oud bruin"

10 mg/l

h) Bere cu valoare energetica redusa

 

i) Gheata alimentara cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

320 mg/kg

j) Fructe conservate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

400 mg/kg
400 mg/kg

k) Gemuri, jeleuri si marmelade, cu valoare energetica redusa

400 mg/kg

l) Preparate din fructe si legume cu valoare energetica redusa

180 mg/kg

m) Conserve de fructe si legume dulci - acrişoare

140 mg/kg

n) Feinkostsalat

 

o) Conserve si semi-conserve dulci-acrişoare de peste si marinate de peste, crustacee si moluşte

120 mg/kg
45 mg/kg
450 mg/kg
140 mg/kg

p) Supe cu valoare energetica redusa

700 mg/kg

q) Sosuri

 

r) Muştar

 

s) Produse fine de brutărie destinate unei alimentaţii speciale

320 mg/kg

t) Alimente utilizate în dietele cu valoare energetica redusa pentru scăderea greutăţii

400 mg/kg
240 mg/l

u) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale

800 mg/kg

v) Suplimente alimentare furnizate în stare lichida

 

w) Suplimente alimentare furnizate în stare solida

2400 mg/kg

x) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elemente minerale, furnizate sub o forma de tip sirop sau sub o forma masticabila

 

E 962

Sare de aspartam - acesulfam

Băuturi nealcoolice

 

a) Băuturi aromate pe baza de apa cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

350 mg/kg (a)

b) Băuturi pe baza de lapte si produse derivate din lapte sau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

350 mg/kg (a)

Deserturi si produse similare:

 

a) Deserturi aromate pe baza de apa cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

350 mg/kg (a)

b) Preparate pe baza de lapte si produse derivate din lapte, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

350 mg/kg (a)

c) Deserturi pe baza de fructe si legume, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

350 mg/kg (a)

d) Deserturi pe baza de oua, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

350 mg/kg (a)

e) Deserturi pe baza de cereale, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

350 mg/kg (a)

f) Deserturi pe baza de grăsimi, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

350 mg/kg (a)

g)"Snacks": anumite arome pentru produse gata de consum pre-ambalate, uscate, pe baza de amidon modificat pentru deserturi si nuci glazurate

500 mg/kg (b)

Produse de cofetărie:

 

a) Produse de cofetărie fara adaos de zahăr

500 mg/kg (a)

b) Produse de cofetărie pe baza de cacao sau fructe uscate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

500 mg/kg (a)

c) Produse de cofetărie pe baza de amidon, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

1000 mg/kg(a)
1000 mg/kg(b)

d) Essoblaten

 

e) Paste tartinabile pe baza de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

1000 mg/kg{b)

f) Cereale pentru mic dejun cu un conţinut de fibra mai mare de 15% si cel puţin 20% târâte, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr.

1000 mg/kg(b)
2500 mg/kg(a)

g) Bomboane pentru împrospătarea respiraţiei fara adaos de zahăr

2000 mg/kg(a)

h) Guma de mestecat fara adaos de zahăr

350 mg/l (a)

Alte produse:

 

a) Cidru si cidru de pere

350 mg/l (a)

b) Băuturi constând dintr-un amestec de bere, cidru, cidru de pere, băuturi alcoolice sau vin si băuturi nealcoolice

350 mg/l (a)

c) Băuturi spirtoase cu o concentraţie de până la 15% vol alcool

350 mg/l (a)

d) Bere nealcoolica sau cu o concentraţie de alcool exprimata în volume de pana la 1,2% voi

 

e) Bere de masa/Biere de table/Tafelbier/Table beer (concentraţie iniţiala a mustului pentru bere de pana la 6%) exclusiv "Obergariges Einfachbier"

350 mg/l (a)

f) Bere cu aciditate minima de 30 mili-echivalenti exprimata în NaOH

350 mg/l (a)
350 mg/l (a)

g) Bere bruna de tip " oud bruin"

25 mg/l (b)

h) Bere cu valoare energetica redusa

 

i) Gheata alimentara cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

800 mg/kg (b)

j) Fructe conservate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr

350 mg/kg (a) 1000 mg/kg(b)

k) Gemuri, jeleuri si marmelade, cu valoare energetica redusa

350 mg/kg (a)

l) Preparate din fructe si legume cu valoare energetica redusa

200 mg/kg (a)

m) Conserve de fructe si legume dulci-acrisoare

350 mg/kg (b)

n) Feinkostsalat

 

o) Conserve si semi-conserve dulci-acrişoare de peste si marinate de peste, crustacee si moluşte

200 mg/kg (a)
110 mg/kg (b)
350 mg/kg (b)
50 mg/kg (b)

p) Supe cu valoare energetica redusa

1000 mg/kg(a)

q) Sosuri

 

r) Muştar

 

s) Produse fine de brutărie destinate unei alimentaţii speciale

450 mg/kg {a)

t) Alimente utilizate în dietele cu valoare energetica redusa pentru scăderea greutăţii

450 mg/kg (a)
350 mg/l (a)

u) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale

500 mg/kg (a)

v) Suplimente alimentare furnizate în stare lichida

 

w) Suplimente alimentare furnizate în stare solida

2000 mg/kg(a)

x) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elemente minerale, furnizate sub forma tip sirop sau masticabile

 

NOTĂ:

1.Dozele maxime admisibile pentru sarea aspartam-acesulfam sunt derivate din dozele maxime admisibile ale părţilor constituente, aspartam (E 951) şi acesulfam K (E 950). Dozele maxime admisibile pentru aspartam (E 951) şi acesulfam K (950) nu trebuie să fie depăşite prin utilizarea sării de aspartam-acesulfam singură sau în combinaţie cu E 950 ori E 951. Dozele maxime admisibile sunt exprimate ca echivalenţi acesulfam K (a) sau echivalenţi aspartam (b).

2.Anexa IX la norme "Lista cu aditivii alimentari general autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare cu excepţia celor prevăzute în articolul 17 alineatul 3", se modifică după cum urmează:

2.1.Nota 2 va avea următorul cuprins:

"2. Substanţele figurând cu numerele E 407, E 407a şi E 440 pot fi normalizate cu zaharuri, cu condiţia ca această precizare să apară suplimentar la numărul şi denumirea acestora."

2.2.Lista aditivilor se modifică şi se completează după cum urmează:

"a) denumirea aditivului alimentar E 170 se modifică după cum urmează: «E 170 Carbonat de calciu»;

b) denumirea aditivului alimentar E 466 se completează după cum urmează: « Carboximeticeluloză

Carboximeticeluloză de sodiu

Gumă de celuloză»;

c) denumirea aditivului alimentar E 469 se completează după cum urmează:

«Carboximeticeluloză hidrolizată enzimatic

Gumă de celuloză hidrolizată enzimatic»"

3.Anexa X la norme "Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un număr limitat de aditivi alimentari din anexa IX la norme" se modifică după cum urmează:

3.1.Denumirea aditivului "E 170 Carbonaţi de calciu" se modifică în cuprinsul prezentului ordin în "E 170 Carbonat de calciu."

3.2.La categoria "Produsele pe bază de cacao şi ciocolată, conform legislaţiei în vigoare", se introduce un nou aditiv, după cum urmează:

"E 472c Esteri citrici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi

quantum satis"

3.3.Categoria "Fructe şi legume neprelucrate, îngheţate şi congelate; fructe şi legume neprelucrate, refrigerate şi preambalate, gata pentru consumare şi cartofi neprelucraţi şi decojiţi preambalaţi" se modifică şi va avea următoarea denumire: "Fructe şi legume neprocesate, congelate şi congelate profund, fructe şi legume neprocesate, refrigerate şi preambalate, gata pentru consumare, şi cartofi neprocesaţi şi decojiţi preambalaţi".

La această categorie lista aditivilor se completează, introducându-se un nou aditiv, după cum urmează:

"E 296 Acid malic

quantum satis (numai pentru cartofi decojiţi)"

3.4.La categoria "Compot de fructe" lista aditivilor se completează cu următorul aditiv:

"E 444 Pectină
E 509 Clorură de calciu

quantum satis (numai pentru compoturi de fructe, exceptând merele)"

3.5.La produsele "Mozzarella" şi "zer" lista aditivilor se completează cu următorul aditiv:

"E 460ii Celuloză pudră

quantum satis (numai pentru brânza rasă sau feliată)"

3.6.Anexa X la norme se completează după cum urmează:

"Lapte de capră preparat prin procedeul UHT

E 331 Citraţi de sodiu

4 g/l

Castane conservate într-un lichid

E 410 Gumă din seminţe de carruba
E 412 Gumă de guar
E 415 Gumă de xantan

quantum satis"

4.Anexa XI la norme "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat" se modifică şi completează după cum urmează:

4.1.Partea A "Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi" a anexei XI la norme se modifică după cum urmează:

"a) Denumirea categoriei «Produse de panificaţie parţial coapte, preambalate destinate vânzării cu amănuntul» se modifică şi va avea următorul cuprins: «Produse de panificaţie parţial coapte, preambalate, destinate vânzării cu amănuntul, şi pâine cu valoare energetică redusă destinată vânzării cu amănuntul»;

b) partea A a anexei XI la norme se completează după cum urmează:

 

«Doza maximă (mg/kg sau mg/l corespunzător)

 

Sa

 

Sa+Ba

     

Cozi de raci procesate şi moluşte procesate, marinate, preambalate

2.000

         

Arome

   

1.500»

   

 "

4.2.Partea C "Alţi conservanţi" a anexei XI la norme se modifică după cum urmează:

"a) Se abrogă prevederile referitoare la următorii aditivi:

E 230

Bifenil, difenil

Tratamentul superficial al citricelor

70 mg/kg

E 231
E 232

Ortofenilfenol *)
Ortofenilfenat de sodiu *)

Tratamentul superficial al citricelor

12 mg/kg individual sau în combinaţie, exprimat în ortofenilfenol

*) Abrogarea dispoziţiilor referitoare la aditivii E231 «Ortofenilfenol» şi E232 «Ortofenilfenat de sodiu» va intra în vigoare la data când prevederile privind etichetarea alimentelor tratate cu aceste substanţe intră în vigoare conform legislaţiei privind limitele maxime pentru reziduuri de pesticide.

b) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 1105 «Lisozim» se completează, introducându-se la categoria «produs alimentar» următoarea sintagmă:

«Vin în conformitate cu legislaţia în vigoare» (promemoria)."

4.3.Partea D "Alţi antioxidanti" a anexei XI la norme se modifică şi se completează după cum urmează:

"a) Se introduc noi produse alimentare şi dozele maxime pentru aditivii alimentari, cu următorul cuprins:

«E 310 Galat de propil

Uleiuri esenţiale

1.000 mg/kg (galaţi şi BHA separaţi sau în combinaţie)

E 311 Galat de octil
E 312 Galat de dodecil
E 320 Butilhidroxianis ol (BHA)

Arome, altele decât uleiuri esenţiale

100 mg/kg (galaţi separaţi sau în combinaţie ori 200 mg/kg (BHA)»

b) Pentru antioxidanţii E 315 «Acid erithorbic» şi E 316 «Erithorbat de sodiu» denumirea «Produse din carne semiconservate şi conservate» se modifică şi va avea următorul cuprins: «Produse din carne sărate şi produse din carne conservate»"

5.Anexa XII la norme "Lista cu alţi aditivi autorizaţi" se modifică şi se completează după cum urmează:

"a) Pentru aditivii alimentari E 338 «acid fosforic» - E 452 «Polifosfaţi» se completează coloanele 3 si 4 după cum urmează:

   

«Arome

40 g/kg»

b) Pentru aditivii alimentari E 338 «Acid fosforic» - E 452 «Polifosfaţi», în coloanele 3 şi 4 următoarele produse se abrogă:

   

«Cidru si rachiu de pere

2 g/l»

c) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 416 «Guma Karaya» se completează, în coloanele 3 şi 4, după cum urmează:

 

«Arome

50 g/kg»

d) Pentru aditivii alimentari E 432 «Monolaurat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 20)» - E 436 «Tristearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 65)» se completează coloanele 3 şi 4 după cum urmează:

   

«Arome, exceptând aroma lichidă de fum, şi arome pe bază de oleorăşini din condimente *)

10 g/kg

   

Alimente conţinând aromă lichidă de fum şi arome pe bază de oleorăşini din condimente

1 g/kg

*) Oleorăşinile din condimente sunt definite ca extracte din condimente din care s-a evaporat solventul de extracţie, obţinându-se un amestec de substanţe uleioase şi răşinoase provenite din condiment.»

e) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 444 «Acetat izobutirat de zaharoză» se completează, în coloanele 3 si 4, după cum urmează:

   

«Băuturi alcoolice tulburi, aromatizate, conţinând mai puţin de 15% vol. alc.

300 mg/l»

f) După aditivii alimentari E 535 «Ferocianură de sodiu» - E 538 «Ferocianură de calciu» se introduce un nou aditiv, după cum urmează:

«E 551

Dioxid de siliciu

Arome

50 g/kg»

g) La aditivul alimentar E 900 «Dimetil polixiloxan» coloanele 3 şi 4 se completează după cum urmează:

   

«Arome

10 mg/kg»

h) Prevederile privind aditivul E 903 «Ceară de carnauba» se modifică cum urmează:

«E 903

Ceară de Carnauba

Ca agenţi de glazurare numai pentru următoarele produse:

 

- produse de cofetărie (inclusiv ciocolata)

500 mg/kg 1.200 mg/kg (numai pentru guma de mestecat)

- produse fine de panificaţie, de dimensiuni mici, acoperite cu ciocolată

200 mg/kg

- snackuri

200 mg/kg

- nuci

200 mg/kg

- boabe de cafea

200 mg/kg

- suplimente dietetice

200 mg/kg

- citrice, pepeni, mere, pere, piersici şi ananas proaspete (numai pentru tratamentul superficial)»

200 mg/kg

i) La aditivul alimentar E 459 «Beta-ciclodextrina» coloanele 3 şi 4 se completează după cum urmează:

 

«Arome înglobate în:

 
 

- ceaiuri aromatizate şi Băuturi instant aromatizate sub formă de pulbere

500 mg/l

 

- snackuri aromatizate

1 g/kg în alimente consumate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor fabricantului»

j) La aditivul E 425 «Konjac» *) (i) Guma de konjac, (ii) Gluconomanan de konjac, coloana 3 va avea următorul cuprins:

«Produse alimentare în general (exclusiv cele enumerate la art. 17 alin. 3, şi jeleuri, inclusiv minijeleuri).»

k) După aditivul E 425 «Konjac» anexa XII la norme se completează, introducându-se următorii aditivi alimentari:

«E 907

Poli-1-decena hidrogenată

Ca agent de glazurare pentru:

 

- produse de cofetărie

2 g/kg

- fructe uscate

2 g/kg

E 1505

Citrat de trietil

Arome

3 g/kg provenind din toate sursele materiale în alimente consumate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor fabricantului; separate sau în amestec.
În cazul băuturilor doza maximă pentru E 1520 este 1 g/l

E 1517

Diacetat de gliceril (diacetină)

 

E 1518

Triacetat de gliceril (triacetină)

E 1520

Propan 1,2-diol (propilen glicol)

E 1519

Alcool benzilic

Arome pentru:

 

- lichioruri, vinuri aromatizate, băuturi aromatizate pe bază de vin şi cocktailuri aromatizate pe bază de vin

100 mg/l

- produse de cofetărie, inclusiv ciocolată şi produse fine de panificaţie

250 mg/kg provenind din toate sursele materiale în alimente consumate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor fabricantului»"

*) Aceste substanţe nu pot fi utilizate pentru producerea produselor alimentare deshidratate a căror rehidratare se efectuează în momentul ingerării.

6.Anexa XIII la norme "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi" se modifică şi se completează după cum urmează:

"a) Aditivul alimentar E 468 «Carboximetilceluloză de sodiu reticulată» se completează, introducându-se şi denumirea «Gumă de celuloză reticulată».

b) După aditivul alimentar E 469 «Carboximetilceluloză hidrolizatat de tip enzimatic» se introduce un nou aditiv cu următorul cuprins:

«E 555

Silicat alumino-potasic

În E 171 (dioxid de titan) şi în E 172 (oxizi şi hidroxizi de fier) (maximum 90% în raport cu pigmentul)»"

7.Anexa XIV la norme "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică" se modifică şi se completează după cum urmează:

"a) După primul alineat al notei introductive se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: «Preparatele şi alimentele de înţărcare pentru sugari şi copii de vârstă mică pot conţine substanţa E 1450 (octenil succinat de amidon sodic) rezultată din adaosul de preparate pe bază de vitamine sau preparate nutritive ce conţin acizi graşi polinesaturaţi. Cantitatea de aditiv alimentar E 1450 care trece în produsul gata pentru consum nu trebuie să depăşească 100 mg/kg provenind de la preparatele pe bază de vitamine şi 1.000 mg/kg provenind de la preparatele nutritive pe bază de acizi graşi polinesaturaţi»".

b) Titlul părţii a 4-a se modifică şi va avea următorul cuprins:

«Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele dietetice cu destinaţie nutriţională specială, pentru sugari şi copii de vârstă mică, utilizate pentru scopuri medicale speciale, definite conform Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002*)»

_____________

*) Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială, cap. IV "Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002

c) Tabelul din partea a 4-a a anexei XIV la norme se completează, introducându-se un nou aditiv alimentar cu următorul cuprins:

«E 472 c

Esteri citrici ai mono- şi digliceridelor acizilor graşi

7,5 g/l

De la naştere, în produsele sub formă de pulbere

9 g/l

De la naştere, în produsele sub formă lichidă»"

8.Anexa XV la norme "Criterii specifice de puritate pentru coloranţi" se modifică după cum urmează:

"a) Criteriile specifice de puritate pentru coloranţii: amestec de caroteni [E 160a(i)]şi beta-caroten [E 160a(ii)] se modifică şi vor avea următorul cuprins:

E 160 a (i) AMESTEC DE CAROTENI

1. Caroteni din plante

 

Sinonime

Colorant alimentar portocaliu CI 5

Definiţie

Amestecul de caroteni se obţine prin extracţia cu solvent din speciile naturale de plante comestibile, morcovi, uleiuri vegetale, iarba, lucerna si urzica.

Principiul de colorare de baza consta în carotenoide din care beta-carotenul reprezintă o parte majora Pot fi prezenţi a, ?-caroten si alţi pigmenţi. Pe lângă pigment» de culoare aceasta substanţa poate conţine uleiuri, grăsimi si ceruri prezente în mod natural în materia prima.

Numai următorii solvenţi pot fi utilizaţi la extracţie: acetona, metil-etil-cetona, metanol, etanol, propanol-2, hexan, (*), diclormetan si dioxid de carbon.

Clasa

Carotenoide

Index culoare nr.

75130

Einecs

230-636-6

Formula chimica

https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten; C40H56

Masa moleculara

https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten: 536,88

Compoziţie

Conţine minim 5 % caroteni (calculaţi sub forma de (https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten). Pentru produsele obţinute prin extracţia uleiurilor vegetale: conţinutul este de minim 0,2 % în grăsimi comestibile.
 E 1% 2500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan.

Identificare

 

A. Spectrometrie

Absorbţie maxima în ciclohexan la 440-457 nm si 470-486 nm

Puritate

 

Reziduuri de solvenţi

Acetona

 

Metiletilcetona

 

Metanol

maxim 50 mg/kg separat sau în combinaţie

 

Propanol-2

 
 

Hexan

 
 

Etanol

 
 

Diclormetan

maxim 10 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

 

(*) Benzen maxim 0,05 % v/v

 

2. Caroteni algali

 

Sinonime

Colorant alimentar portocaliu CI 5

Definiţie

Carotenii se pot obţine de asemenea din speciile naturale de alge Dunalielia salina, care cresc în marile lacuri sărate situate în Whyalla, sudul Australiei. Beta-carotenul este extras prin utilizarea unui ulei esenţial. Preparatul este o suspensie de 20-30 % în ulei comestibil. Raportul izomerilor trans-cis variază între 50/50 si 71/29.

Principiul major de colorare consta în carotenoide din care beta-carotenul reprezintă o parte majora. Pot fi prezenţi alfa-carotenui, luteina, zeaxantinul si beta-criptocxantinul. Pe lângă pigmenţii de colorare, aceasta substanţa poate conţine uleiuri, grăsimi si ceruri care sunt prezente în mod natural în materia prima.

Clasa

Carotenoide

Index culoare nr.

75130

Formula chimica

https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten; C40H56

Masa moleculara

https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten: 536,88

Compoziţie

Conţinut de caroteni (calculaţi sub forma de https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten) este de minim 20%.
E1%1cm 2500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan.

Identificare

 

A. Spectrometrie

Absorbţie maxima în ciclohexan la 448-457 si 474-486 nm.

Puritate

 

Tocoferoli naturali în ulei comestibil

Maxim 0,3 %

Plumb

Maxim 5 mg/kg

E 160 a (ii) BETA - CAROTENI

Beta-caroten

 

Sinonime

Colorant alimentar portocaliu CI 5

Definiţie

Prezentele specificaţii se aplica în mod predominant la toţi izomerii trans-ai https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-carotenului împreuna cu mici cantităţi de alte carotenoide. Preparatele diluate si stabilizate pot prezenta diferite proporţii de izomeri cis/trans.

Clasa

Carotenoide

Index culoare nr.

40800

Einecs

230-636-6

Denumire chimica

https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten, https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />, https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten

Formula chimica

C40H56

Masa moleculara

536,88

Compoziţie

Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub forma de https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten). E1%1cm 2500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan.

Descriere

Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie spre rosu-maroniu.

Identificare

 

A. Spectrometrie

Absorbţie maxima în ciclohexan la 453-456 nm

Puritate

 

Cenuşa sulfatată

Maxim 0,2 %

Coloranţi auxiliari

Alte carotenoide decât https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-carotenul maxim 3 % din coloranţii totali

Plumb

Maxim 2 mg/kg

Beta-caroten din Blakeslea trispora

 

Sinonime

Colorant alimentar portocaliu CI 5

Definiţie

Obţinut printr-un proces de fermentaţie prin utilizarea unei culturi mixte din forme sexuale (+) si (-) a tulpinilor naturale a ciupercii Blakeslea trispora. Beta-carotenul este extras din biomasa cu acetat de etil sau isobutil si apoi cu alcool isopropilic si apoi cristalizat. Produsul cristalizat consta în principal din trans https://codex.ro/27f4fd66-4707-4f76-aca4-9f1321dda2dd" />-caroten. Datorita procesului natural de fermentaţie cca. 3 % din produs consta din amestec de carotenoide specifice produsului.

Clasa

Carotenoide

Index culoare nr.

40800

Einecs

230-636-6

Denumire chimica

Beta-caroten, beta, beta-caroten

Formula chimica

C40H56

Masa moleculara

536,88

Compoziţie

Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub forma de beta-caroten).
E1%1cm 2500 la cca. 440-457 nm în ciclohexan.

Descriere

Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie, rosu-maroniu sau rosu-violet (culoarea variază în funcţie de solventul de extracţie utilizat si condiţiile de extracţie).

Identificare

 

A. Spectrometrie

Absorbţie maxima în ciclohexan la 453-456 nm

Puritate

 

Reziduuri de solvenţi

Acetat de etil

 
 

Etanol

maxim 0,8 % separat sau în combinaţie

 

Acetat de izobutil

maxim 1,0%

Cenuşa sulfatată

Alcool izopropilic

maxim 0,1%

Coloranţi auxiliari

Maxim 0,2 %

 

Plumb

Alte carotenoide decât beta-carotenul maxim 3 % din coloranţii totali

Micotoxine:

Maxim 2 mg/kg

Aflatoxina B1

 

Tricotecene (T2)

 

Ochratoxina

Absent

Zearalenona

Absent

Microbiologie:

Absent

Mucegaiuri

Absent

Drojdii

 

Salmonella

Maxim 100/g

Escherichia coli

Maxim 100/g

Absent în 25 g

Absent în 5 g"

9.Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari" se modifică după cum urmează:

"a) Criteriile specifice de puritate pentru aditivii alimentari «E251 nitrat de sodiu» şi «E251 nitrat de sodiu lichid» se modifică şi vor avea următorul cuprins:

E 251 NITRAT DE SODIU

Sinonime

Salpetru de Chile
Salpetru cubic

Definiţie

 

Denumire chimica

Nitrat de sodiu

Einecs

231-554-3

Formula chimica

NaNO3

Masa moleculara

85,00

Compoziţie

Minim 99% după uscare

Descriere

Pudra cristalina alba uşor higroscopica

Identificare

 

A. Teste pozitive pentru nitrat si sodiu

 

B. pH-ul unei soluţii de 5%

Minim 5,5 si maxim 8,3

Puritate

 

Pierdere la deshidratare

Maxim 2% după uscare timp de 4 ore la 105°C

Nitriţi

Maxim 30 mg/kg exprimate în NaNO2

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

E 251 NITRAT DE SODIU LICHID

Definiţie

Nitratul de sodiu lichid este soluţie apoasa de nitrat de sodiu obţinută direct în urma reacţiei chimice între hidroxid de sodiu si acid azotic în cantităţi stoechiometrice fara cristalizare ulterioara. Preparatele standardizate obţinute din nitratul de sodiu lichid corespunzând acestor specificaţii pot conţine acid azotic în exces daca aceasta este clar menţionata pe eticheta.

Denumire chimica

Nitrat de sodiu

Einecs

231-554-3

Formula chimica

NaNO3

Masa moleculara

85,00

Compoziţie

Conţinut între 33.5% si 40,0% Na NO3

Descriere

Lichid limpede incolor

Identificare

 

A. Teste pozitive pentru nitrat si sodiu

 

B. pH

Minim 1,5 si maxim 3,5

Puritate

 

Acid azotic liber

Maxim 0,01%

Nitriţi

Maxim 10 mg/kg exprimaţi în NaNO2

Arsen

Maxim 1 mg/kg

Plumb

Maxim 1 mg/kg

Mercur

Maxim 0,3 mg/kg

Aceasta specificaţie se refera la o soluţie apoasa de 35%.

 

b) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar " E407 caragenan" se modifică şi va avea următorul cuprins:

E 407 - CARAGENAN

Sinonime

Produsele comerciale sunt valorificate sub diferite denumiri:

Spuma de Irlanda
Eucheman (de la Euchema spp.)
Iridophycan (de la Irdidaea spp.)
Hypnean (de la Hypnea spp.)
Furcellaran sau agar de Danemarca (de la Furcellaria fastigiata)
Caragenan (de la Chondrus si Gigartina spp.)

Definiţie

Caragenanul se obţine prin extracţia apoasa din specii naturale ale algelor din familiile Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae si Furcellariaceae din clasa Rhodophyceae (alge roşii). Nu se utilizează nici o soluţie de precipitare organica în afara de metanol, etanol si propanol-2. Caragenanul consta în principal din sărurile de potasiu, sodiu, magneziu si calciu ale esterilor sulfataţi de polizaharide care prin hidroliza duc la formarea galactozei si a 3,6-anhidrogalactozei. Caragenanul nu trebuie hidrolizat si nici supus unei degradări chimice.

Einecs

232-524-2

Descriere

Pudra grunjoasa spre fina de culoare gălbuie spre incolora, practic inodora

Identificare

 

A. Teste pozitive pentru galactoza, anhidrogalactoza si sulfat

 

Puritate

 

Conţinut de metanol, etanol, propanol-2

Maxim 0,1 % separat sau în combinaţie

Vâscozitatea unei soluţii de 1,5% la 75 V

Minim 5 mPa.s

Pierdere la deshidratare

Maxim 12% (105°C, 4 ore)

Sulfat

Minim 15% si maxim 40% raportat ia substanţa anhidra (sub forma de SO4)

Cenuşa

Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa anhidra la 550°C

Cenuşa insolubila în acid

Maxim 1 % raportat la substanţa anhidra (insolubila în acid clorhidric 10%)

Substanţe insolubile în acid

Maxim 2% raportat la substanţa anhidra (insolubila în acid sulfuric 1% v/v)

Caragenan cu masa moleculara mica (fracţia cu masa moleculara sub 50 kDa)

Maxim 5%

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

Număr total de germeni

Maxim 5000 colonii per gram

Drojdii si mucegaiuri

Maxim 300 colonii per gram

E. coli

Negativ în 5 grame

Salmonella spp.

Negativ în 10 grame

c) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E407a alga Eucheuma prelucrată" se modifica si va avea următorul cuprins:

E 407a - ALGA EUCHEUMA PRELUCRATA

Sinonime

PES (acronim pentru alga euchema prelucrata)

Definiţie

Alga eucheuma prelucrata se obţine prin tratamentul alcalin apos (KOH) al speciilor naturale ale algelor Eucheuma cottonii si Eucheuma spinosum din clasa Rhodophyceae (alge roşii) pentru îndepărtarea impurităţilor si extragerea produsului prin spălare cu apa proaspăta si prin uscare. Purificarea se poate continua prin spălare cu metanol, etanol sau propanol-2 si prin uscare. Produsul cuprinde în principal sărurile de potasiu ale sulfatilor esterificati de polizaharide care prin hidroliza duc la obţinerea galactozei si a 3,6-anhidrogalactozei. Sărurile de sodiu, calciu si magneziu ale sulfaţilor esterificati ai polizaharidelor sunt prezente în cantităţi mai mici. Este de asemenea prezenta în produs si celuloza algala pana la 15%. Caragenanul din alga eucheuma prelucrata nu se hidrolizează si nici nu se supune unei degradări chimice

Descriere

Pudra grunjoasa spre fina de culoare gălbuie spre incolora, practic inodora

Identificare

 

A. Teste pozitive pentru galactoza, anhidrogalactoza si sulfat

 

B. Solubilitate

Forme de suspensie tulbure vâscoase în apa. Insolubil în etanol

Puritate

 

Continui de metanol, etanol, propanol-2

Maxim 0,1% separat sau în combinaţie

Vâscozitatea unei soluţii de 1,5% la 75°C

Minim 5 mPa.s

Pierdere la deshidratare

Maxim 12% (105°C, 4 ore)

Sulfat

Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa anhidra (sub forma de SCv)

Cenuşa

Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa anhidra la 550°C

Cenuşa insolubila în acid

Maxim 1% raportat la substanţa anhidra (insolubila în acid clorhidric 10%)

Substanţe insolubile în acid

Minim 8% si maxim 15% raportat la substanţa uscata (insolubile în acid sulfuric 1% v/v)

Caragenan cu masa moleculara mica (fracţia cu masa moleculara sub 50 kDa

Maxim 5%

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

Număr total de germeni

Maxim 5000 colonii per gram

Drojdie si mucegai

Maxim 300 colonii per gram

E. coli

Negativ în 5 grame

Salmonella spp.

Negativ în 10 grame

d) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E431 stearat de polioxietilenă (40)" se modifica si va avea următorul cuprins:

E 431 - STEARAT DE POLIOXIETILENĂ (40)

Sinonime

Polioxil (40) stearat, Monostearat de polioxietilenă (40)

Definiţie

Un amestec de mono si di-esteri ai acidului stearic comercial comestibil si dioli de polioxietilenă (având o lungime medie a polimerului de aproximativ 40 unităţi oxietilena) cu polialcool liber

Compoziţie

Minim 97,5% raportat la substanţa anhidra

Descriere

Fulgi de culoare crem si de consistenta ceroasa la 25°C având un miros uşor.

Identificare

 

A. Solubilitate

Solubil în apa, etanol, metanol si acetat de etil. Insolubil în ulei mineral

B. Interval de congelare

39-44°C

C. Spectru de absorbţie în infraroşu

Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool Dolioxietilat

Puritate

 

Apa

Maxim 3% (metoda Karl Fischer)

Indice de aciditate

Maxim 1

Indice de saponificare

Minim 25 si maxim 35

Indice de hidroxil

Minim 27 si maxim 40

1,4-dioxan

Maxim 5 mg/kg

Oxid de etilena

Maxim 0,2 mg/kg

Etilenglicoli (mono si di)

Maxim 0,25%

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

e) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E432 monolaurat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 20)" se modifică şi va avea următorul cuprins:

E 432 - MONOLAURAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 20)

Sinonime

Polisorbat 20
Monolaurat de polioxietilena (20) sorbitan

Definiţie

Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridel sate cu acidul lauric comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale

Compoziţie

Conţine minim 70% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 97,3% monolaurat de polioxietilena sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra

Descriere

Lichid uleios de culoarea lămâii spre chihlimbar ia 25°C cu un uşor miros caracteristic

Identificare

 

A. Solubilitate

Solubil în apa, etanol, metanol si acetat de etil si dioxan Insolubil în ulei mineral si eter de petrol

B. Spectru de absorbţie în infraroşu

Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool polioxietilat

Puritate

 

Apa

Maxim 3% (metoda Karl Fischer)

Indice de aciditate

Maxim 2

Indice de saponificare

Minim 40 si maxim 50

Indice de hidroxil

Minim 96 si maxim 108

1,4-dioxan

Maxim 5 mg/kg

Oxid de etilena

Maxim 0,2 mg/kg

Etilenglicoli (mono si di)

Maxim 0,25%

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

f) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E433 monooleat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 80)" se modifică şi va avea următorul cuprins:

E 433 - MONOOLEAT DE POLIOXIETILENĂ SORBITAN (POLISORBAT 80)

Sinonime

Polisorbat 80
Monooleat de polioxietilenă (20) sorbitan

Definiţie

Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridele sale cu acidul oleic comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale

Compoziţie

Conţine minim 65% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 96,5% monooleat de polioxietilena sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra

Descriere

Lichid uleios de culoarea lămâii spre chihlimbar la 25°C cu un uşor miros caracteristic

Identificare

 

A. Solubilitate

Solubil în apa, etanol, metanol si acetat de etil si toluen
Insolubil în ulei mineral si eter de petrol

B. Spectru de absorbţie în infraroşu

Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool polioxietilat

Puritate

 

Apa

Maxim 3% (metoda Karl Fischer)

Indice de aciditate

Maxim 2

Indice de saponificare

Minim 45 si maxim 55

Indice de hidroxil

Minim 65 si maxim 80

1,4-dioxan

Maxim 5 mg/kg

Oxid de etilena

Maxim 0,2 mg/kg

Etilenglicoli (mono si di)

Maxim 0,25%

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

g) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E434 monopalmitat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 40)" se modifică şi va avea următorul cuprins:

E 434 - MONOPALMITAT DE POLIOXIETILENĂ SORBITAN (POLISORBAT 40)

Sinonime

Polisorbat 40
Monopalmitat de polioxietiiena (20) sorbitan

Definiţie

Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridele sale cu acidul palmitic comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale

Compoziţie

Conţine minim 66% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 97% monopalmitat de polioxietilena sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra

Descriere

Lichid uleios de culoarea lămâii sau portocaliu, lichid sau semigel la 25°C cu un uşor miros caracteristic

Identificare

 

A. Solubilitate

Solubil în apa, etanol, metanol, acetat de etil si acetona
Insolubil în ulei mineral

B. Spectru de absorbţie în infraroşu

Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool potioxietilat

Puritate

 

Apa

Maxim 3% (metoda Karl Fischer)

Indice de aciditate

Maxim 2

Indice de saponificare

Minim 41 si maxim 52

Indice de hidroxil

Minim 90 si maxim 107

1,4-dioxan

Maxim 5 mg/kg

Oxid de etilena

Maxim 0,2 mg/kg

Etilenglicoli (mono si di)

Maxim 0,25%

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

h) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar" E435 monostearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 60)" se modifică şi va avea următorul cuprins:

E 435 - MONOSTEARAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 60)

Sinonime

Polisorbat 60
Monostearat de polioxietilena (20) sorbitan

Definiţie

Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridele sale cu acidul stearic comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale

Compoziţie

Conţine minim 65% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 97% monostearat de polioxietilena sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra

Descriere

Lichid uleios de culoarea lămâii spre portocaliu, lichid sau semigel la 25°C cu un uşor miros caracteristic

Identificare

 

A. Solubilitate

Solubil în apa, acetat de etil si toluen
Insolubil în ulei mineral si uleiuri vegetale

B. Spectru de absorbţie în infraroşu

Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool polioxietilat

Puritate

 

Apa

Maxim 3% (metoda Karl Fischer)

Indice de aciditate

Maxim 2

Indice de saponificare

Minim 45 si maxim 55

Indice de hidroxil

Minim 81 si maxim 96

1,4-dioxan

Maxim 5 mg/kg

Oxid de etilena

Maxim 0,2 mg/kg

Etilenglicoli (mono si di)

Maxim 0,25%

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

i) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E436 tristearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 65)"se modifică şi va avea următorul cuprins:

E 436 - TRISTEARAT DE POLIOXIETILENĂ SORBITAN (POLISORBAT 65)

Sinonime

Polisorbat 65
Tristearat de polioxietilenă (20) sorbitan

Definiţie

Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridele sale cu acidul stearic comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale

Compoziţie

Conţine minim 46% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 96% tristearat de polioxietilenă sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra

Descriere

Solid de consistenta ceroasa de culoare cafenie la 25°C cu un miros uşor caracteristic

Identificare

 

A. Solubilitate

Dispersabil în apa. Solubil în ulei mineral, uleiuri vegetale, eter de petrol, acetona, eter, dioxan, etanol si metanol

B. Spectru de absorbţie în infraroşu

Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool polioxietilat

C. Interval de congelare

29-33°C

Puritate

 

Apa

Maxim 3% (metoda Karl Fischer)

Indice de aciditate

Maxim 2

Indice de saponificare

Minim 88 si maxim 98

Indice de hidroxil

Minim 40 si maxim 60

1,4-dioxan

Maxim 5 mg/kg

Oxid de etilena

Maxim 0,2 mg/kg

Etilenglicoli (mono si di)

Maxim 0,25%

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg"

10.Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari" se completează, introducându-se noi criterii specifice de puritate pentru următorii aditivi alimentari:

E 459 BETA-CICLODEXTRINA

Definiţie

Beta-ciclodextrina este o zaharida ciclica nereducatoare ce conţine 7 resturi de D-glucopiranoza unite cc-glicozidic în poziţiile 1,4 prin atomi de oxigen. Produsul se fabrica prin acţiunea enzimei cicloglicoziltransferaza (CGT-aza) obţinută din Bacillus Circulans, Paenibacitius macerans sau tulpini SJ 1608 recombinate de Bacillus licheniformis asupra amidonului parţial hidrotizat.

Denumirea chimica

Cicloheptamiloza

EINECS

231-493-2

Formula chimica

(C6H10O5)7

Masa moleculara

1135

Compoziţie

Minim 98,0% de (C6H10O5)7 raportat la substanţa uscata

Descriere

Solid de culoare alba sau aproape alba, inodor.

Identificare

 

A. Solubilitate

Slab solubil în apa, uşor solubil în apa fierbinte, puţin solubil în etanol.

B. Rotaţie specifica

[https://codex.ro/51a14bea-a439-4992-b410-e45d4af220d3" />]25D: +160° la +164 ° (soluţie 1%)

Puritate

 

Apa

Maxim 14% (metoda Karl Fischer)

Alte ciclodextrine

Maxim 2% raportat la substanţa uscata

Solvenţi reziduali (toluen si tricloretilena)

Maxim 1% pentru fiecare solvent

Cenuşa sulfatată

Maxim 0,1%

Arsen

Maxim 1 mg/kg

Plumb

Maxim 1 mg/kg

POLIETILENGLICOL 6000

Sinonime

PEG 6000 Macrogol 6000

Definiţie

Polietilengiicolul 6000 este un amestec de polimeri cu formula generala
H-(OCH2-CH)-OH corespunzând la masa moleculara medie relativa de aproximativ 6000.

Formula chimica

(C2H4O)n H2O (n = număr unităţi de oxid de etilena corespunzătoare la masa moleculara de 6000, aproximativ 140)

Masa moleculara

5600-7000

Compoziţie

Minim 90,0% si maxim 110,0%.

Descriere

Solid alb cu aspect ceros sau parafinos.

Identificare

 

A. Solubilitate

Foarte solubil în apa si în clorura de metilen.
Insolubil practic în alcool, eter si în uleiuri grase si minerale.

B. Interval de topire

Între 55oC si 61°C

Puritate

 

Vâscozitate

Între 0,222 si 0,275 kgm-1s-1 la 20°C

Indice hidroxil

Între 16 si 22

Cenuşa sulfatată

Maxim 0,2%

Oxid de etilena

Maxim 0,2 mg/kg

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

E 907 POLI-1 DECENA HIDROGENATA

Sinonime

Polidec-1 ena hidrogenata
Poli-alfa-olefina hidrogenata

Definiţie

 

Formula chimica

C10nH20n+2 unde n = 3 - 6

Masa moleculara

560 (media)

Compoziţie

Minim 98,5% poli-1 decena hidrogenata cu următoarea distribuţie a oligomerilor:
C30: 13-37%
C40: 35-70%
C50: 9-25%
C60: 1-7%

Descriere

Lichid vâscos incolor si inodor

Identificare

 

A. Solubilitate

Insolubil în apa; puţin solubil în etanol; solubil în toluen

B. Ardere

Arde cu o flacăra strălucitoare si miros caracteristic ca de parafina

Puritate

 

Vâscozitate

Între 5,7 x 104 si 6,1 x 104m2s-1 la 100°C

Compuşi cu număr atomi de carbon sub 30

Maxim 1,5

Substanţe uşor carbonizabile

După 10 minute agitare în baie de apa la fierbere, un tub de acid sulfuric cu 5 g proba poli-1 decena hidrogenata nu este mai închis decât culoarea unui pai deschis.

Nichel

Maxim 1 mg/kg

Plumb

Maxim 1 mg/kg

E 1517 DIACETAT DE GLICERINA

Sinonime

Diacetina

Definiţie

Diacetatul de glicerina consta în principal dintr-un amestec de 1,2 si 1,3 diacetati de glicerina cu cantităţi neglijabile de mono si tri-esteri

Denumire chimica

Diacetat de glicerina 1,2,3 - propantriol diacetat

Formula chimica

C7H12O5

Masa moleculara

176,17

Compoziţie

Minim 94,0%

Descriere

Lichid uşor uleios, limpede, incolor cu miros uşor de grăsime

Identificare

 

A. Solubilitate

Insolubil în apa. Miscibil cu etanolul.

Teste pozitive pentru glicerol si acetat

 

Gravitate specifica

D2020: 1,175-1,195

D. Interval de fierbere

Între 259-261°C

Puritate

 

Cenuşa totala

Maxim 0,02 %

Aciditate

Maxim 0,4% (exprimata în acid acetic)

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 5 mg/kg

E 1519 ALCOOL BENZILIC

Sinonime

Fenilcarbinol
Fenilmetil alcool
Benzenmetanol
Alfa-hidroxitoluen

Definiţie

 

Denumire chimica

Alcool benzilic
Fenilmetanol

Formula chimica

C7H8O

Masa moleculara

108,14

Compoziţie

Minim 98,0%

Descriere

Lichid limpede incolor cu miros uşor aromatic

Identificare

 

A. Solubilitate

Solubil în apa, etanol sau eter

B. Indice de refracţie

[n] D20: 1,538 - 1,541

C Gravitate specifica

d2025: 1,042 - 1,047

D. Test pozitiv pentru peroxizi

 

Puritate

 

Interval de distilare

Minim 95 % v/v distila între 202 - 208°C

Indice de aciditate

Maxim 0,5%

Aldehide

Maxim 0,2% v/v (exprimate ca benzaldehidă)

Plumb

Maxim 5 mg/kg"

Art. III 

Direcţia generală de sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti împreună cu direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. IV 

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul sănătăţii,

Mircea Cinteză

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Răzvan Ţîru

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Gheorghe Flutur

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 475 din data de 6 iunie 2005