Ordinul 43/2005 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman
Ordinul 43/2005 din 2005.06.06
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 6 Iunie 2005
Intră în vigoare:
6 Iunie 2006
Ordinul 43/2005 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman
Dată act: 4-apr-2005
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei de sănătate publică nr. M.C. 2.689/2005,
în temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, al prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, al prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi al prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:
Art. I
- Anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi nr. 722 bis din 3 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La alineatul (2) al articolului 15, după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
"c) pentru sare de aspartam-acesulfam: «conţine o sursă de fenilalanină»"
2.La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) _
a) prezentele norme se aplică fără a prejudicia prevederile specifice de autorizare a utilizării aditivilor enumeraţi în anexa VII la norme pentru alte scopuri de utilizare decât cele de îndulcire;
b) prezentele norme se aplică, de asemenea, fără a prejudicia prevederile legislative care determină compoziţia şi descrierea produselor alimentare;
c) în caz de divergenţe de opinie cu privire la posibilitatea de utilizare a îndulcitorilor într-un produs alimentar, în condiţiile prezentelor norme, se poate decide pe baza procedurii prevăzute în Comunitatea Europeană dacă acel produs alimentar trebuie considerat ca făcând parte din una dintre categoriile enumerate în coloana III a anexei VIII la norme;
d) un aditiv alimentar cuprins în anexa VIII la norme şi autorizat quantum satis este folosit conform prevederilor art. 13."
3.Litera v) a alineatului (1) al articolului 16 va avea următorul cuprins:
"v) «stabilizatori», substanţe care permit menţinerea stării fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii conţin substanţe care permit menţinerea unei dispersii omogene a două sau mai multe substanţe nemiscibile într-un produs alimentar, care stabilizează, conservă sau intensifică culoarea existentă a unui produs alimentar, şi substanţe care cresc capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legături încrucişate între proteine, permiţând legarea componentelor alimentare în alimentele reconstituite;"
4.Articolul 18 va avea următorul cuprins:
"Art. 18
(1) Prezenţa unui aditiv alimentar într-un produs alimentar este autorizată astfel:
a) într-un produs alimentar compus, altul decât cel menţionat în art. 17 alin. (3), în măsura în care aditivul alimentar este autorizat în unul dintre ingredientele produsului alimentar compus;
b) într-un produs alimentar la care s-a adăugat o aromă, în măsura în care aditivul alimentar este autorizat în aroma respectivă conform prevederilor prezentei norme şi a fost transferat de aroma respectivă în aliment, cu condiţia ca aditivul alimentar să nu aibă o funcţie tehnologică în produsul alimentar final, sau
c) dacă produsul alimentar este destinat utilizării numai la prepararea unui produs alimentar compus şi numai în asemenea măsură încât acesta din urmă să fie în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică la preparatele pentru înţărcarea sugarilor, conform reglementărilor în vigoare, cu excepţia cazului în care există o altă indicaţie.
(3) Nivelul aditivilor prezenţi în arome este limitat la minimum necesar pentru a garanta securitatea şi calitatea acestora şi pentru a facilita depozitarea lor. Mai mult decât atât, prezenţa aditivilor în arome nu trebuie să inducă în eroare consumatorul şi nici să prezinte un risc pentru sănătate. Dacă prezenţa unui aditiv într-un produs alimentar, ca urmare a utilizării unei arome, are un rol tehnologic, acest aditiv este considerat ca aditiv al produsului alimentar şi nu ca aditiv al aromei."
Art. II
Anexele VIII-XII la normele cuprinse în anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 se modifică şi se completează după cum urmează:
1.Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adăuga îndulcitori" se modifică după cum urmează:
1.1.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera s) va avea următorul cuprins:
"s) Alimente utilizate în dietele cu valoare energetică redusă pentru scăderea greutăţii, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002. *)"
1.2.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera t) va avea următorul cuprins:
"t) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002.*)
___________
*) Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/215/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002."
1.3.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera u) va avea următorul cuprins:
"u) Suplimente alimentare furnizate în stare lichidă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.214/2003. **)"
1.4.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera v) va avea următorul cuprins:
"v) Suplimente alimentare furnizate în stare solidă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.214/2003. **)"
1.5.La aditivul Nr. CEE 950, în coloana 3 "Produse alimentare", la categoria "Alte produse", litera w) va avea următorul cuprins:
"w) Suplimente alimentare pe bază de vitamine şi/sau elemente minerale furnizate sub formă de sirop sau sub formă masticabilă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.214/2003. **)
_________
**) Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.214/2003 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 din 21 ianuarie 2004."
1.6.La îndulcitorul Nr. CEE 951 "Aspartam" la categoria "Produse de cofetărie" se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
"h) Essoblaten |
11.000 mg/kg" |
1.7.La îndulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic şi sărurile sale de Na şi Ca", categoria "Băuturi nealcoolice", nivelul maxim de doză admisibilă este modificat la 250 mg/l pentru următoarele produse:
a)"Băuturi aromate pe bază de apă, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr" şi
b)"Băuturi pe bază de lapte şi produse derivate din lapte sau pe bază de suc de fructe, cu valoare energetică redusă ori fără adaos de zahăr"
1.8.La îndulcitorul Nr. CEE 952 "Acid ciclamic şi sărurile sale de Na şi Ca", prevederile referitoare la următoarele categorii de produse alimentare şi nivelurile maxime de doze admise se abrogă:
Produse de cofetărie
a) Produse de cofetărie fără adaos de zahăr |
500 mg/kg |
b) Produse de cofetărie pe bază de cacao sau fructe uscate, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr |
500 mg/kg |
c) Produse de cofetărie pe bază de amidon, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr |
500 mg/kg |
d) Dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei, fără adaos de zahăr |
2.500 mg/kg |
f) Gumă de mestecat fără adaos de zahăr |
1.500 mg/kg |
Deserturi şi produse similare
g) Gheaţă alimentară cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr |
250 mg/kg |
1.9.Anexa VIII "Lista cu produsele alimentare la care se pot adăuga îndulcitori" se completează cu următorii îndulcitori şi produse alimentare:
Nr. CE |
Denumire |
Produse alimentare |
Doza maxima admisibila |
E 955 |
Sucraloza |
Băuturi nealcoolice |
|
a) Băuturi aromate pe baza de apa cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
300 mg/kg |
||
b) Băuturi pe baza de lapte si produse derivate din lapte sau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
300 mg/kg |
||
Deserturi si produse similare: |
|||
a) Deserturi aromate pe baza de apa cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
400 mg/kg |
||
b) Preparate pe baza de lapte si produse derivate din lapte, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
400 mg/kg |
||
c) Deserturi pe baza de fructe si legume, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
400 mg/kg |
||
d) Deserturi pe baza de oua, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
400 mg/kg |
||
e) Deserturi pe baza de cereale, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
400 mg/kg |
||
f) Deserturi pe baza de grăsimi, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
400 mg/kg |
||
g) "Snacks": anumite arome pentru produse gata de consum, pre-ambalate, uscate, pe baza de amidon modificat pentru deserturi si nuci glazurate. |
200 mg/kg |
||
Produse de cofetărie: |
|||
a) Produse de cofetărie fara adaos de zahăr |
1000 mg/kg |
||
b) Produse de cofetărie pe baza de cacao sau fructe uscate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
800 mg/kg |
||
c) Produse de cofetărie pe baza de amidon, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
1000 mg/kg |
||
d) Cornete si vafe pentru îngheţata fara adaos de zahăr |
800 mg/kg |
||
e) Essoblaten |
|||
f) Paste tartinabile pe baza de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
400 mg/kg |
||
g) Cereale pentru mic dejun cu un conţinut de fibra mai mare de 15% si cel puţin 20% tărâţe, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
400 mg/kg |
||
h) Bomboane pentru împrospătarea respiraţiei fara adaos de zahăr |
1000 mg/kg |
||
i) Tablete pentru gât, puternic aromate si răcoritoare fara adaos de zahăr |
3000 mg/kg |
||
j) Guma de mestecat fara adaos de zahăr |
|||
k) Tablete cu valoare energetica redusa |
50 mg/l |
||
Alte produse: |
|||
a) Cidru si cidru de pere |
|||
b) Băuturi constând dintr-un amestec de bere, cidru, cidru de pere, băuturi alcoolice sau vin si băuturi nealcoolice |
250 mg/l |
||
c) Băuturi spirtoase cu o concentraţie de până la 15% vol. alcool |
250 mg/l |
||
d) Bere nealcoolica sau cu o concentraţie de alcool exprimata în volume de pana la 1,2% vol. |
|||
e) Bere de masa/Biere de table/ Tafelbier/ Table beer (concentraţie iniţiala a mustului pentru bere de pana la 6%) exclusiv "Obergariges Einfachbier" |
250 mg/l |
||
f) Bere cu aciditate minima de 30 mili-echivalenti exprimata în NaOH |
250 mg/l |
||
g) Bere bruna de tip " oud bruin" |
10 mg/l |
||
h) Bere cu valoare energetica redusa |
|||
i) Gheata alimentara cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
320 mg/kg |
||
j) Fructe conservate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
400 mg/kg |
||
k) Gemuri, jeleuri si marmelade, cu valoare energetica redusa |
400 mg/kg |
||
l) Preparate din fructe si legume cu valoare energetica redusa |
180 mg/kg |
||
m) Conserve de fructe si legume dulci - acrişoare |
140 mg/kg |
||
n) Feinkostsalat |
|||
o) Conserve si semi-conserve dulci-acrişoare de peste si marinate de peste, crustacee si moluşte |
120 mg/kg |
||
p) Supe cu valoare energetica redusa |
700 mg/kg |
||
q) Sosuri |
|||
r) Muştar |
|||
s) Produse fine de brutărie destinate unei alimentaţii speciale |
320 mg/kg |
||
t) Alimente utilizate în dietele cu valoare energetica redusa pentru scăderea greutăţii |
400 mg/kg |
||
u) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale |
800 mg/kg |
||
v) Suplimente alimentare furnizate în stare lichida |
|||
w) Suplimente alimentare furnizate în stare solida |
2400 mg/kg |
||
x) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elemente minerale, furnizate sub o forma de tip sirop sau sub o forma masticabila |
|||
E 962 |
Sare de aspartam - acesulfam |
Băuturi nealcoolice |
|
a) Băuturi aromate pe baza de apa cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
350 mg/kg (a) |
||
b) Băuturi pe baza de lapte si produse derivate din lapte sau pe baza de suc de fructe, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
350 mg/kg (a) |
||
Deserturi si produse similare: |
|||
a) Deserturi aromate pe baza de apa cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
350 mg/kg (a) |
||
b) Preparate pe baza de lapte si produse derivate din lapte, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
350 mg/kg (a) |
||
c) Deserturi pe baza de fructe si legume, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
350 mg/kg (a) |
||
d) Deserturi pe baza de oua, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
350 mg/kg (a) |
||
e) Deserturi pe baza de cereale, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
350 mg/kg (a) |
||
f) Deserturi pe baza de grăsimi, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
350 mg/kg (a) |
||
g)"Snacks": anumite arome pentru produse gata de consum pre-ambalate, uscate, pe baza de amidon modificat pentru deserturi si nuci glazurate |
500 mg/kg (b) |
||
Produse de cofetărie: |
|||
a) Produse de cofetărie fara adaos de zahăr |
500 mg/kg (a) |
||
b) Produse de cofetărie pe baza de cacao sau fructe uscate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
500 mg/kg (a) |
||
c) Produse de cofetărie pe baza de amidon, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
1000 mg/kg(a) |
||
d) Essoblaten |
|||
e) Paste tartinabile pe baza de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
1000 mg/kg{b) |
||
f) Cereale pentru mic dejun cu un conţinut de fibra mai mare de 15% si cel puţin 20% târâte, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr. |
1000 mg/kg(b) |
||
g) Bomboane pentru împrospătarea respiraţiei fara adaos de zahăr |
2000 mg/kg(a) |
||
h) Guma de mestecat fara adaos de zahăr |
350 mg/l (a) |
||
Alte produse: |
|||
a) Cidru si cidru de pere |
350 mg/l (a) |
||
b) Băuturi constând dintr-un amestec de bere, cidru, cidru de pere, băuturi alcoolice sau vin si băuturi nealcoolice |
350 mg/l (a) |
||
c) Băuturi spirtoase cu o concentraţie de până la 15% vol alcool |
350 mg/l (a) |
||
d) Bere nealcoolica sau cu o concentraţie de alcool exprimata în volume de pana la 1,2% voi |
|||
e) Bere de masa/Biere de table/Tafelbier/Table beer (concentraţie iniţiala a mustului pentru bere de pana la 6%) exclusiv "Obergariges Einfachbier" |
350 mg/l (a) |
||
f) Bere cu aciditate minima de 30 mili-echivalenti exprimata în NaOH |
350 mg/l (a) |
||
g) Bere bruna de tip " oud bruin" |
25 mg/l (b) |
||
h) Bere cu valoare energetica redusa |
|||
i) Gheata alimentara cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
800 mg/kg (b) |
||
j) Fructe conservate, cu valoare energetica redusa sau fara adaos de zahăr |
350 mg/kg (a) 1000 mg/kg(b) |
||
k) Gemuri, jeleuri si marmelade, cu valoare energetica redusa |
350 mg/kg (a) |
||
l) Preparate din fructe si legume cu valoare energetica redusa |
200 mg/kg (a) |
||
m) Conserve de fructe si legume dulci-acrisoare |
350 mg/kg (b) |
||
n) Feinkostsalat |
|||
o) Conserve si semi-conserve dulci-acrişoare de peste si marinate de peste, crustacee si moluşte |
200 mg/kg (a) |
||
p) Supe cu valoare energetica redusa |
1000 mg/kg(a) |
||
q) Sosuri |
|||
r) Muştar |
|||
s) Produse fine de brutărie destinate unei alimentaţii speciale |
450 mg/kg {a) |
||
t) Alimente utilizate în dietele cu valoare energetica redusa pentru scăderea greutăţii |
450 mg/kg (a) |
||
u) Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale |
500 mg/kg (a) |
||
v) Suplimente alimentare furnizate în stare lichida |
|||
w) Suplimente alimentare furnizate în stare solida |
2000 mg/kg(a) |
||
x) Suplimente alimentare pe baza de vitamine si/sau elemente minerale, furnizate sub forma tip sirop sau masticabile |
NOTĂ:
1.Dozele maxime admisibile pentru sarea aspartam-acesulfam sunt derivate din dozele maxime admisibile ale părţilor constituente, aspartam (E 951) şi acesulfam K (E 950). Dozele maxime admisibile pentru aspartam (E 951) şi acesulfam K (950) nu trebuie să fie depăşite prin utilizarea sării de aspartam-acesulfam singură sau în combinaţie cu E 950 ori E 951. Dozele maxime admisibile sunt exprimate ca echivalenţi acesulfam K (a) sau echivalenţi aspartam (b).
2.Anexa IX la norme "Lista cu aditivii alimentari general autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare cu excepţia celor prevăzute în articolul 17 alineatul 3", se modifică după cum urmează:
2.1.Nota 2 va avea următorul cuprins:
"2. Substanţele figurând cu numerele E 407, E 407a şi E 440 pot fi normalizate cu zaharuri, cu condiţia ca această precizare să apară suplimentar la numărul şi denumirea acestora."
2.2.Lista aditivilor se modifică şi se completează după cum urmează:
"a) denumirea aditivului alimentar E 170 se modifică după cum urmează: «E 170 Carbonat de calciu»;
b) denumirea aditivului alimentar E 466 se completează după cum urmează: « Carboximeticeluloză
Carboximeticeluloză de sodiu
Gumă de celuloză»;
c) denumirea aditivului alimentar E 469 se completează după cum urmează:
«Carboximeticeluloză hidrolizată enzimatic
Gumă de celuloză hidrolizată enzimatic»"
3.Anexa X la norme "Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un număr limitat de aditivi alimentari din anexa IX la norme" se modifică după cum urmează:
3.1.Denumirea aditivului "E 170 Carbonaţi de calciu" se modifică în cuprinsul prezentului ordin în "E 170 Carbonat de calciu."
3.2.La categoria "Produsele pe bază de cacao şi ciocolată, conform legislaţiei în vigoare", se introduce un nou aditiv, după cum urmează:
"E 472c Esteri citrici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi |
quantum satis" |
3.3.Categoria "Fructe şi legume neprelucrate, îngheţate şi congelate; fructe şi legume neprelucrate, refrigerate şi preambalate, gata pentru consumare şi cartofi neprelucraţi şi decojiţi preambalaţi" se modifică şi va avea următoarea denumire: "Fructe şi legume neprocesate, congelate şi congelate profund, fructe şi legume neprocesate, refrigerate şi preambalate, gata pentru consumare, şi cartofi neprocesaţi şi decojiţi preambalaţi".
La această categorie lista aditivilor se completează, introducându-se un nou aditiv, după cum urmează:
"E 296 Acid malic |
quantum satis (numai pentru cartofi decojiţi)" |
3.4.La categoria "Compot de fructe" lista aditivilor se completează cu următorul aditiv:
"E 444 Pectină |
quantum satis (numai pentru compoturi de fructe, exceptând merele)" |
3.5.La produsele "Mozzarella" şi "zer" lista aditivilor se completează cu următorul aditiv:
"E 460ii Celuloză pudră |
quantum satis (numai pentru brânza rasă sau feliată)" |
3.6.Anexa X la norme se completează după cum urmează:
"Lapte de capră preparat prin procedeul UHT |
E 331 Citraţi de sodiu |
4 g/l |
Castane conservate într-un lichid |
E 410 Gumă din seminţe de carruba |
quantum satis" |
4.Anexa XI la norme "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat" se modifică şi completează după cum urmează:
4.1.Partea A "Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi" a anexei XI la norme se modifică după cum urmează:
"a) Denumirea categoriei «Produse de panificaţie parţial coapte, preambalate destinate vânzării cu amănuntul» se modifică şi va avea următorul cuprins: «Produse de panificaţie parţial coapte, preambalate, destinate vânzării cu amănuntul, şi pâine cu valoare energetică redusă destinată vânzării cu amănuntul»;
b) partea A a anexei XI la norme se completează după cum urmează:
«Doza maximă (mg/kg sau mg/l corespunzător) |
||||||
Sa |
Sa+Ba |
|||||
Cozi de raci procesate şi moluşte procesate, marinate, preambalate |
2.000 |
|||||
Arome |
1.500» |
" |
4.2.Partea C "Alţi conservanţi" a anexei XI la norme se modifică după cum urmează:
"a) Se abrogă prevederile referitoare la următorii aditivi:
E 230 |
Bifenil, difenil |
Tratamentul superficial al citricelor |
70 mg/kg |
E 231 |
Ortofenilfenol *) |
Tratamentul superficial al citricelor |
12 mg/kg individual sau în combinaţie, exprimat în ortofenilfenol |
*) Abrogarea dispoziţiilor referitoare la aditivii E231 «Ortofenilfenol» şi E232 «Ortofenilfenat de sodiu» va intra în vigoare la data când prevederile privind etichetarea alimentelor tratate cu aceste substanţe intră în vigoare conform legislaţiei privind limitele maxime pentru reziduuri de pesticide.
b) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 1105 «Lisozim» se completează, introducându-se la categoria «produs alimentar» următoarea sintagmă:
«Vin în conformitate cu legislaţia în vigoare» (promemoria)."
4.3.Partea D "Alţi antioxidanti" a anexei XI la norme se modifică şi se completează după cum urmează:
"a) Se introduc noi produse alimentare şi dozele maxime pentru aditivii alimentari, cu următorul cuprins:
«E 310 Galat de propil |
Uleiuri esenţiale |
1.000 mg/kg (galaţi şi BHA separaţi sau în combinaţie) |
E 311 Galat de octil |
Arome, altele decât uleiuri esenţiale |
100 mg/kg (galaţi separaţi sau în combinaţie ori 200 mg/kg (BHA)» |
b) Pentru antioxidanţii E 315 «Acid erithorbic» şi E 316 «Erithorbat de sodiu» denumirea «Produse din carne semiconservate şi conservate» se modifică şi va avea următorul cuprins: «Produse din carne sărate şi produse din carne conservate»"
5.Anexa XII la norme "Lista cu alţi aditivi autorizaţi" se modifică şi se completează după cum urmează:
"a) Pentru aditivii alimentari E 338 «acid fosforic» - E 452 «Polifosfaţi» se completează coloanele 3 si 4 după cum urmează:
«Arome |
40 g/kg» |
b) Pentru aditivii alimentari E 338 «Acid fosforic» - E 452 «Polifosfaţi», în coloanele 3 şi 4 următoarele produse se abrogă:
«Cidru si rachiu de pere |
2 g/l» |
c) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 416 «Guma Karaya» se completează, în coloanele 3 şi 4, după cum urmează:
«Arome |
50 g/kg» |
d) Pentru aditivii alimentari E 432 «Monolaurat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 20)» - E 436 «Tristearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 65)» se completează coloanele 3 şi 4 după cum urmează:
«Arome, exceptând aroma lichidă de fum, şi arome pe bază de oleorăşini din condimente *) |
10 g/kg |
||
Alimente conţinând aromă lichidă de fum şi arome pe bază de oleorăşini din condimente |
1 g/kg |
*) Oleorăşinile din condimente sunt definite ca extracte din condimente din care s-a evaporat solventul de extracţie, obţinându-se un amestec de substanţe uleioase şi răşinoase provenite din condiment.»
e) Prevederile referitoare la aditivul alimentar E 444 «Acetat izobutirat de zaharoză» se completează, în coloanele 3 si 4, după cum urmează:
«Băuturi alcoolice tulburi, aromatizate, conţinând mai puţin de 15% vol. alc. |
300 mg/l» |
f) După aditivii alimentari E 535 «Ferocianură de sodiu» - E 538 «Ferocianură de calciu» se introduce un nou aditiv, după cum urmează:
«E 551 |
Dioxid de siliciu |
Arome |
50 g/kg» |
g) La aditivul alimentar E 900 «Dimetil polixiloxan» coloanele 3 şi 4 se completează după cum urmează:
«Arome |
10 mg/kg» |
h) Prevederile privind aditivul E 903 «Ceară de carnauba» se modifică cum urmează:
«E 903 |
Ceară de Carnauba |
Ca agenţi de glazurare numai pentru următoarele produse: |
|
- produse de cofetărie (inclusiv ciocolata) |
500 mg/kg 1.200 mg/kg (numai pentru guma de mestecat) |
||
- produse fine de panificaţie, de dimensiuni mici, acoperite cu ciocolată |
200 mg/kg |
||
- snackuri |
200 mg/kg |
||
- nuci |
200 mg/kg |
||
- boabe de cafea |
200 mg/kg |
||
- suplimente dietetice |
200 mg/kg |
||
- citrice, pepeni, mere, pere, piersici şi ananas proaspete (numai pentru tratamentul superficial)» |
200 mg/kg |
i) La aditivul alimentar E 459 «Beta-ciclodextrina» coloanele 3 şi 4 se completează după cum urmează:
«Arome înglobate în: |
||
- ceaiuri aromatizate şi Băuturi instant aromatizate sub formă de pulbere |
500 mg/l |
|
- snackuri aromatizate |
1 g/kg în alimente consumate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor fabricantului» |
j) La aditivul E 425 «Konjac» *) (i) Guma de konjac, (ii) Gluconomanan de konjac, coloana 3 va avea următorul cuprins:
«Produse alimentare în general (exclusiv cele enumerate la art. 17 alin. 3, şi jeleuri, inclusiv minijeleuri).»
k) După aditivul E 425 «Konjac» anexa XII la norme se completează, introducându-se următorii aditivi alimentari:
«E 907 |
Poli-1-decena hidrogenată |
Ca agent de glazurare pentru: |
|
- produse de cofetărie |
2 g/kg |
||
- fructe uscate |
2 g/kg |
||
E 1505 |
Citrat de trietil |
Arome |
3 g/kg provenind din toate sursele materiale în alimente consumate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor fabricantului; separate sau în amestec. |
E 1517 |
Diacetat de gliceril (diacetină) |
||
E 1518 |
Triacetat de gliceril (triacetină) |
||
E 1520 |
Propan 1,2-diol (propilen glicol) |
||
E 1519 |
Alcool benzilic |
Arome pentru: |
|
- lichioruri, vinuri aromatizate, băuturi aromatizate pe bază de vin şi cocktailuri aromatizate pe bază de vin |
100 mg/l |
||
- produse de cofetărie, inclusiv ciocolată şi produse fine de panificaţie |
250 mg/kg provenind din toate sursele materiale în alimente consumate ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor fabricantului»" |
*) Aceste substanţe nu pot fi utilizate pentru producerea produselor alimentare deshidratate a căror rehidratare se efectuează în momentul ingerării.
6.Anexa XIII la norme "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi" se modifică şi se completează după cum urmează:
"a) Aditivul alimentar E 468 «Carboximetilceluloză de sodiu reticulată» se completează, introducându-se şi denumirea «Gumă de celuloză reticulată».
b) După aditivul alimentar E 469 «Carboximetilceluloză hidrolizatat de tip enzimatic» se introduce un nou aditiv cu următorul cuprins:
«E 555 |
Silicat alumino-potasic |
În E 171 (dioxid de titan) şi în E 172 (oxizi şi hidroxizi de fier) (maximum 90% în raport cu pigmentul)»" |
7.Anexa XIV la norme "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică" se modifică şi se completează după cum urmează:
"a) După primul alineat al notei introductive se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: «Preparatele şi alimentele de înţărcare pentru sugari şi copii de vârstă mică pot conţine substanţa E 1450 (octenil succinat de amidon sodic) rezultată din adaosul de preparate pe bază de vitamine sau preparate nutritive ce conţin acizi graşi polinesaturaţi. Cantitatea de aditiv alimentar E 1450 care trece în produsul gata pentru consum nu trebuie să depăşească 100 mg/kg provenind de la preparatele pe bază de vitamine şi 1.000 mg/kg provenind de la preparatele nutritive pe bază de acizi graşi polinesaturaţi»".
b) Titlul părţii a 4-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
«Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele dietetice cu destinaţie nutriţională specială, pentru sugari şi copii de vârstă mică, utilizate pentru scopuri medicale speciale, definite conform Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002*)»
_____________
*) Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială, cap. IV "Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002
c) Tabelul din partea a 4-a a anexei XIV la norme se completează, introducându-se un nou aditiv alimentar cu următorul cuprins:
«E 472 c |
Esteri citrici ai mono- şi digliceridelor acizilor graşi |
7,5 g/l |
De la naştere, în produsele sub formă de pulbere |
9 g/l |
De la naştere, în produsele sub formă lichidă»" |
8.Anexa XV la norme "Criterii specifice de puritate pentru coloranţi" se modifică după cum urmează:
"a) Criteriile specifice de puritate pentru coloranţii: amestec de caroteni [E 160a(i)]şi beta-caroten [E 160a(ii)] se modifică şi vor avea următorul cuprins:
E 160 a (i) AMESTEC DE CAROTENI
1. Caroteni din plante |
||
Sinonime |
Colorant alimentar portocaliu CI 5 |
|
Definiţie |
Amestecul de caroteni se obţine prin extracţia cu solvent din speciile naturale de plante comestibile, morcovi, uleiuri vegetale, iarba, lucerna si urzica. Principiul de colorare de baza consta în carotenoide din care beta-carotenul reprezintă o parte majora Pot fi prezenţi a, ?-caroten si alţi pigmenţi. Pe lângă pigment» de culoare aceasta substanţa poate conţine uleiuri, grăsimi si ceruri prezente în mod natural în materia prima. Numai următorii solvenţi pot fi utilizaţi la extracţie: acetona, metil-etil-cetona, metanol, etanol, propanol-2, hexan, (*), diclormetan si dioxid de carbon. |
|
Clasa |
Carotenoide |
|
Index culoare nr. |
75130 |
|
Einecs |
230-636-6 |
|
Formula chimica |
|
|
Masa moleculara |
|
|
Compoziţie |
Conţine minim 5 % caroteni (calculaţi sub forma de ( |
|
Identificare |
||
A. Spectrometrie |
Absorbţie maxima în ciclohexan la 440-457 nm si 470-486 nm |
|
Puritate |
||
Reziduuri de solvenţi |
Acetona |
|
Metiletilcetona |
||
Metanol |
maxim 50 mg/kg separat sau în combinaţie |
|
Propanol-2 |
||
Hexan |
||
Etanol |
||
Diclormetan |
maxim 10 mg/kg |
|
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
|
(*) Benzen maxim 0,05 % v/v |
||
2. Caroteni algali |
||
Sinonime |
Colorant alimentar portocaliu CI 5 |
|
Definiţie |
Carotenii se pot obţine de asemenea din speciile naturale de alge Dunalielia salina, care cresc în marile lacuri sărate situate în Whyalla, sudul Australiei. Beta-carotenul este extras prin utilizarea unui ulei esenţial. Preparatul este o suspensie de 20-30 % în ulei comestibil. Raportul izomerilor trans-cis variază între 50/50 si 71/29. |
|
Principiul major de colorare consta în carotenoide din care beta-carotenul reprezintă o parte majora. Pot fi prezenţi alfa-carotenui, luteina, zeaxantinul si beta-criptocxantinul. Pe lângă pigmenţii de colorare, aceasta substanţa poate conţine uleiuri, grăsimi si ceruri care sunt prezente în mod natural în materia prima. |
||
Clasa |
Carotenoide |
|
Index culoare nr. |
75130 |
|
Formula chimica |
|
|
Masa moleculara |
|
|
Compoziţie |
Conţinut de caroteni (calculaţi sub forma de |
|
Identificare |
||
A. Spectrometrie |
Absorbţie maxima în ciclohexan la 448-457 si 474-486 nm. |
|
Puritate |
||
Tocoferoli naturali în ulei comestibil |
Maxim 0,3 % |
|
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
E 160 a (ii) BETA - CAROTENI
Beta-caroten |
||
Sinonime |
Colorant alimentar portocaliu CI 5 |
|
Definiţie |
Prezentele specificaţii se aplica în mod predominant la toţi izomerii trans-ai |
|
Clasa |
Carotenoide |
|
Index culoare nr. |
40800 |
|
Einecs |
230-636-6 |
|
Denumire chimica |
|
|
Formula chimica |
C40H56 |
|
Masa moleculara |
536,88 |
|
Compoziţie |
Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub forma de |
|
Descriere |
Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie spre rosu-maroniu. |
|
Identificare |
||
A. Spectrometrie |
Absorbţie maxima în ciclohexan la 453-456 nm |
|
Puritate |
||
Cenuşa sulfatată |
Maxim 0,2 % |
|
Coloranţi auxiliari |
Alte carotenoide decât |
|
Plumb |
Maxim 2 mg/kg |
|
Beta-caroten din Blakeslea trispora |
||
Sinonime |
Colorant alimentar portocaliu CI 5 |
|
Definiţie |
Obţinut printr-un proces de fermentaţie prin utilizarea unei culturi mixte din forme sexuale (+) si (-) a tulpinilor naturale a ciupercii Blakeslea trispora. Beta-carotenul este extras din biomasa cu acetat de etil sau isobutil si apoi cu alcool isopropilic si apoi cristalizat. Produsul cristalizat consta în principal din trans |
|
Clasa |
Carotenoide |
|
Index culoare nr. |
40800 |
|
Einecs |
230-636-6 |
|
Denumire chimica |
Beta-caroten, beta, beta-caroten |
|
Formula chimica |
C40H56 |
|
Masa moleculara |
536,88 |
|
Compoziţie |
Conţinut minim 96 % total coloranţi (exprimaţi sub forma de beta-caroten). |
|
Descriere |
Cristale sau pudra cristalina de culoare roşie, rosu-maroniu sau rosu-violet (culoarea variază în funcţie de solventul de extracţie utilizat si condiţiile de extracţie). |
|
Identificare |
||
A. Spectrometrie |
Absorbţie maxima în ciclohexan la 453-456 nm |
|
Puritate |
||
Reziduuri de solvenţi |
Acetat de etil |
|
Etanol |
maxim 0,8 % separat sau în combinaţie |
|
Acetat de izobutil |
maxim 1,0% |
|
Cenuşa sulfatată |
Alcool izopropilic |
maxim 0,1% |
Coloranţi auxiliari |
Maxim 0,2 % |
|
Plumb |
Alte carotenoide decât beta-carotenul maxim 3 % din coloranţii totali |
|
Micotoxine: |
Maxim 2 mg/kg |
|
Aflatoxina B1 |
||
Tricotecene (T2) |
||
Ochratoxina |
Absent |
|
Zearalenona |
Absent |
|
Microbiologie: |
Absent |
|
Mucegaiuri |
Absent |
|
Drojdii |
||
Salmonella |
Maxim 100/g |
|
Escherichia coli |
Maxim 100/g |
|
Absent în 25 g |
||
Absent în 5 g" |
9.Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari" se modifică după cum urmează:
"a) Criteriile specifice de puritate pentru aditivii alimentari «E251 nitrat de sodiu» şi «E251 nitrat de sodiu lichid» se modifică şi vor avea următorul cuprins:
E 251 NITRAT DE SODIU
Sinonime |
Salpetru de Chile |
Definiţie |
|
Denumire chimica |
Nitrat de sodiu |
Einecs |
231-554-3 |
Formula chimica |
NaNO3 |
Masa moleculara |
85,00 |
Compoziţie |
Minim 99% după uscare |
Descriere |
Pudra cristalina alba uşor higroscopica |
Identificare |
|
A. Teste pozitive pentru nitrat si sodiu |
|
B. pH-ul unei soluţii de 5% |
Minim 5,5 si maxim 8,3 |
Puritate |
|
Pierdere la deshidratare |
Maxim 2% după uscare timp de 4 ore la 105°C |
Nitriţi |
Maxim 30 mg/kg exprimate în NaNO2 |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
E 251 NITRAT DE SODIU LICHID
Definiţie |
Nitratul de sodiu lichid este soluţie apoasa de nitrat de sodiu obţinută direct în urma reacţiei chimice între hidroxid de sodiu si acid azotic în cantităţi stoechiometrice fara cristalizare ulterioara. Preparatele standardizate obţinute din nitratul de sodiu lichid corespunzând acestor specificaţii pot conţine acid azotic în exces daca aceasta este clar menţionata pe eticheta. |
Denumire chimica |
Nitrat de sodiu |
Einecs |
231-554-3 |
Formula chimica |
NaNO3 |
Masa moleculara |
85,00 |
Compoziţie |
Conţinut între 33.5% si 40,0% Na NO3 |
Descriere |
Lichid limpede incolor |
Identificare |
|
A. Teste pozitive pentru nitrat si sodiu |
|
B. pH |
Minim 1,5 si maxim 3,5 |
Puritate |
|
Acid azotic liber |
Maxim 0,01% |
Nitriţi |
Maxim 10 mg/kg exprimaţi în NaNO2 |
Arsen |
Maxim 1 mg/kg |
Plumb |
Maxim 1 mg/kg |
Mercur |
Maxim 0,3 mg/kg |
Aceasta specificaţie se refera la o soluţie apoasa de 35%. |
b) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar " E407 caragenan" se modifică şi va avea următorul cuprins:
E 407 - CARAGENAN
Sinonime |
Produsele comerciale sunt valorificate sub diferite denumiri: Spuma de Irlanda |
Definiţie |
Caragenanul se obţine prin extracţia apoasa din specii naturale ale algelor din familiile Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae si Furcellariaceae din clasa Rhodophyceae (alge roşii). Nu se utilizează nici o soluţie de precipitare organica în afara de metanol, etanol si propanol-2. Caragenanul consta în principal din sărurile de potasiu, sodiu, magneziu si calciu ale esterilor sulfataţi de polizaharide care prin hidroliza duc la formarea galactozei si a 3,6-anhidrogalactozei. Caragenanul nu trebuie hidrolizat si nici supus unei degradări chimice. |
Einecs |
232-524-2 |
Descriere |
Pudra grunjoasa spre fina de culoare gălbuie spre incolora, practic inodora |
Identificare |
|
A. Teste pozitive pentru galactoza, anhidrogalactoza si sulfat |
|
Puritate |
|
Conţinut de metanol, etanol, propanol-2 |
Maxim 0,1 % separat sau în combinaţie |
Vâscozitatea unei soluţii de 1,5% la 75 V |
Minim 5 mPa.s |
Pierdere la deshidratare |
Maxim 12% (105°C, 4 ore) |
Sulfat |
Minim 15% si maxim 40% raportat ia substanţa anhidra (sub forma de SO4) |
Cenuşa |
Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa anhidra la 550°C |
Cenuşa insolubila în acid |
Maxim 1 % raportat la substanţa anhidra (insolubila în acid clorhidric 10%) |
Substanţe insolubile în acid |
Maxim 2% raportat la substanţa anhidra (insolubila în acid sulfuric 1% v/v) |
Caragenan cu masa moleculara mica (fracţia cu masa moleculara sub 50 kDa) |
Maxim 5% |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
Cadmiu |
Maxim 1 mg/kg |
Număr total de germeni |
Maxim 5000 colonii per gram |
Drojdii si mucegaiuri |
Maxim 300 colonii per gram |
E. coli |
Negativ în 5 grame |
Salmonella spp. |
Negativ în 10 grame |
c) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E407a alga Eucheuma prelucrată" se modifica si va avea următorul cuprins:
E 407a - ALGA EUCHEUMA PRELUCRATA
Sinonime |
PES (acronim pentru alga euchema prelucrata) |
Definiţie |
Alga eucheuma prelucrata se obţine prin tratamentul alcalin apos (KOH) al speciilor naturale ale algelor Eucheuma cottonii si Eucheuma spinosum din clasa Rhodophyceae (alge roşii) pentru îndepărtarea impurităţilor si extragerea produsului prin spălare cu apa proaspăta si prin uscare. Purificarea se poate continua prin spălare cu metanol, etanol sau propanol-2 si prin uscare. Produsul cuprinde în principal sărurile de potasiu ale sulfatilor esterificati de polizaharide care prin hidroliza duc la obţinerea galactozei si a 3,6-anhidrogalactozei. Sărurile de sodiu, calciu si magneziu ale sulfaţilor esterificati ai polizaharidelor sunt prezente în cantităţi mai mici. Este de asemenea prezenta în produs si celuloza algala pana la 15%. Caragenanul din alga eucheuma prelucrata nu se hidrolizează si nici nu se supune unei degradări chimice |
Descriere |
Pudra grunjoasa spre fina de culoare gălbuie spre incolora, practic inodora |
Identificare |
|
A. Teste pozitive pentru galactoza, anhidrogalactoza si sulfat |
|
B. Solubilitate |
Forme de suspensie tulbure vâscoase în apa. Insolubil în etanol |
Puritate |
|
Continui de metanol, etanol, propanol-2 |
Maxim 0,1% separat sau în combinaţie |
Vâscozitatea unei soluţii de 1,5% la 75°C |
Minim 5 mPa.s |
Pierdere la deshidratare |
Maxim 12% (105°C, 4 ore) |
Sulfat |
Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa anhidra (sub forma de SCv) |
Cenuşa |
Minim 15% si maxim 40% raportat la substanţa anhidra la 550°C |
Cenuşa insolubila în acid |
Maxim 1% raportat la substanţa anhidra (insolubila în acid clorhidric 10%) |
Substanţe insolubile în acid |
Minim 8% si maxim 15% raportat la substanţa uscata (insolubile în acid sulfuric 1% v/v) |
Caragenan cu masa moleculara mica (fracţia cu masa moleculara sub 50 kDa |
Maxim 5% |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
Cadmiu |
Maxim 1 mg/kg |
Număr total de germeni |
Maxim 5000 colonii per gram |
Drojdie si mucegai |
Maxim 300 colonii per gram |
E. coli |
Negativ în 5 grame |
Salmonella spp. |
Negativ în 10 grame |
d) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E431 stearat de polioxietilenă (40)" se modifica si va avea următorul cuprins:
E 431 - STEARAT DE POLIOXIETILENĂ (40)
Sinonime |
Polioxil (40) stearat, Monostearat de polioxietilenă (40) |
Definiţie |
Un amestec de mono si di-esteri ai acidului stearic comercial comestibil si dioli de polioxietilenă (având o lungime medie a polimerului de aproximativ 40 unităţi oxietilena) cu polialcool liber |
Compoziţie |
Minim 97,5% raportat la substanţa anhidra |
Descriere |
Fulgi de culoare crem si de consistenta ceroasa la 25°C având un miros uşor. |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Solubil în apa, etanol, metanol si acetat de etil. Insolubil în ulei mineral |
B. Interval de congelare |
39-44°C |
C. Spectru de absorbţie în infraroşu |
Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool Dolioxietilat |
Puritate |
|
Apa |
Maxim 3% (metoda Karl Fischer) |
Indice de aciditate |
Maxim 1 |
Indice de saponificare |
Minim 25 si maxim 35 |
Indice de hidroxil |
Minim 27 si maxim 40 |
1,4-dioxan |
Maxim 5 mg/kg |
Oxid de etilena |
Maxim 0,2 mg/kg |
Etilenglicoli (mono si di) |
Maxim 0,25% |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
Cadmiu |
Maxim 1 mg/kg |
e) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E432 monolaurat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 20)" se modifică şi va avea următorul cuprins:
E 432 - MONOLAURAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 20)
Sinonime |
Polisorbat 20 |
Definiţie |
Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridel sate cu acidul lauric comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale |
Compoziţie |
Conţine minim 70% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 97,3% monolaurat de polioxietilena sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra |
Descriere |
Lichid uleios de culoarea lămâii spre chihlimbar ia 25°C cu un uşor miros caracteristic |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Solubil în apa, etanol, metanol si acetat de etil si dioxan Insolubil în ulei mineral si eter de petrol |
B. Spectru de absorbţie în infraroşu |
Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool polioxietilat |
Puritate |
|
Apa |
Maxim 3% (metoda Karl Fischer) |
Indice de aciditate |
Maxim 2 |
Indice de saponificare |
Minim 40 si maxim 50 |
Indice de hidroxil |
Minim 96 si maxim 108 |
1,4-dioxan |
Maxim 5 mg/kg |
Oxid de etilena |
Maxim 0,2 mg/kg |
Etilenglicoli (mono si di) |
Maxim 0,25% |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
Cadmiu |
Maxim 1 mg/kg |
f) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E433 monooleat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 80)" se modifică şi va avea următorul cuprins:
E 433 - MONOOLEAT DE POLIOXIETILENĂ SORBITAN (POLISORBAT 80)
Sinonime |
Polisorbat 80 |
Definiţie |
Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridele sale cu acidul oleic comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale |
Compoziţie |
Conţine minim 65% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 96,5% monooleat de polioxietilena sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra |
Descriere |
Lichid uleios de culoarea lămâii spre chihlimbar la 25°C cu un uşor miros caracteristic |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Solubil în apa, etanol, metanol si acetat de etil si toluen |
B. Spectru de absorbţie în infraroşu |
Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool polioxietilat |
Puritate |
|
Apa |
Maxim 3% (metoda Karl Fischer) |
Indice de aciditate |
Maxim 2 |
Indice de saponificare |
Minim 45 si maxim 55 |
Indice de hidroxil |
Minim 65 si maxim 80 |
1,4-dioxan |
Maxim 5 mg/kg |
Oxid de etilena |
Maxim 0,2 mg/kg |
Etilenglicoli (mono si di) |
Maxim 0,25% |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
Cadmiu |
Maxim 1 mg/kg |
g) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E434 monopalmitat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 40)" se modifică şi va avea următorul cuprins:
E 434 - MONOPALMITAT DE POLIOXIETILENĂ SORBITAN (POLISORBAT 40)
Sinonime |
Polisorbat 40 |
Definiţie |
Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridele sale cu acidul palmitic comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale |
Compoziţie |
Conţine minim 66% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 97% monopalmitat de polioxietilena sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra |
Descriere |
Lichid uleios de culoarea lămâii sau portocaliu, lichid sau semigel la 25°C cu un uşor miros caracteristic |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Solubil în apa, etanol, metanol, acetat de etil si acetona |
B. Spectru de absorbţie în infraroşu |
Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool potioxietilat |
Puritate |
|
Apa |
Maxim 3% (metoda Karl Fischer) |
Indice de aciditate |
Maxim 2 |
Indice de saponificare |
Minim 41 si maxim 52 |
Indice de hidroxil |
Minim 90 si maxim 107 |
1,4-dioxan |
Maxim 5 mg/kg |
Oxid de etilena |
Maxim 0,2 mg/kg |
Etilenglicoli (mono si di) |
Maxim 0,25% |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
Cadmiu |
Maxim 1 mg/kg |
h) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar" E435 monostearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 60)" se modifică şi va avea următorul cuprins:
E 435 - MONOSTEARAT DE POLIOXIETILENA SORBITAN (POLISORBAT 60)
Sinonime |
Polisorbat 60 |
Definiţie |
Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridele sale cu acidul stearic comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale |
Compoziţie |
Conţine minim 65% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 97% monostearat de polioxietilena sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra |
Descriere |
Lichid uleios de culoarea lămâii spre portocaliu, lichid sau semigel la 25°C cu un uşor miros caracteristic |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Solubil în apa, acetat de etil si toluen |
B. Spectru de absorbţie în infraroşu |
Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool polioxietilat |
Puritate |
|
Apa |
Maxim 3% (metoda Karl Fischer) |
Indice de aciditate |
Maxim 2 |
Indice de saponificare |
Minim 45 si maxim 55 |
Indice de hidroxil |
Minim 81 si maxim 96 |
1,4-dioxan |
Maxim 5 mg/kg |
Oxid de etilena |
Maxim 0,2 mg/kg |
Etilenglicoli (mono si di) |
Maxim 0,25% |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
Cadmiu |
Maxim 1 mg/kg |
i) Criteriile specifice de puritate pentru aditivul alimentar "E436 tristearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 65)"se modifică şi va avea următorul cuprins:
E 436 - TRISTEARAT DE POLIOXIETILENĂ SORBITAN (POLISORBAT 65)
Sinonime |
Polisorbat 65 |
Definiţie |
Un amestec de sorbitol parţial esterificat si mono si dianhidridele sale cu acidul stearic comercial comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilena pentru un mol de sorbitol si anhidridele sale |
Compoziţie |
Conţine minim 46% grupe de oxietilena, echivalent cu minim 96% tristearat de polioxietilenă sorbitan (20) raportat la substanţa anhidra |
Descriere |
Solid de consistenta ceroasa de culoare cafenie la 25°C cu un miros uşor caracteristic |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Dispersabil în apa. Solubil în ulei mineral, uleiuri vegetale, eter de petrol, acetona, eter, dioxan, etanol si metanol |
B. Spectru de absorbţie în infraroşu |
Caracteristic unui acid gras parţial esterificat cu polialcool polioxietilat |
C. Interval de congelare |
29-33°C |
Puritate |
|
Apa |
Maxim 3% (metoda Karl Fischer) |
Indice de aciditate |
Maxim 2 |
Indice de saponificare |
Minim 88 si maxim 98 |
Indice de hidroxil |
Minim 40 si maxim 60 |
1,4-dioxan |
Maxim 5 mg/kg |
Oxid de etilena |
Maxim 0,2 mg/kg |
Etilenglicoli (mono si di) |
Maxim 0,25% |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
Mercur |
Maxim 1 mg/kg |
Cadmiu |
Maxim 1 mg/kg" |
10.Anexa XVII la norme "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari" se completează, introducându-se noi criterii specifice de puritate pentru următorii aditivi alimentari:
E 459 BETA-CICLODEXTRINA
Definiţie |
Beta-ciclodextrina este o zaharida ciclica nereducatoare ce conţine 7 resturi de D-glucopiranoza unite cc-glicozidic în poziţiile 1,4 prin atomi de oxigen. Produsul se fabrica prin acţiunea enzimei cicloglicoziltransferaza (CGT-aza) obţinută din Bacillus Circulans, Paenibacitius macerans sau tulpini SJ 1608 recombinate de Bacillus licheniformis asupra amidonului parţial hidrotizat. |
Denumirea chimica |
Cicloheptamiloza |
EINECS |
231-493-2 |
Formula chimica |
(C6H10O5)7 |
Masa moleculara |
1135 |
Compoziţie |
Minim 98,0% de (C6H10O5)7 raportat la substanţa uscata |
Descriere |
Solid de culoare alba sau aproape alba, inodor. |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Slab solubil în apa, uşor solubil în apa fierbinte, puţin solubil în etanol. |
B. Rotaţie specifica |
[ |
Puritate |
|
Apa |
Maxim 14% (metoda Karl Fischer) |
Alte ciclodextrine |
Maxim 2% raportat la substanţa uscata |
Solvenţi reziduali (toluen si tricloretilena) |
Maxim 1% pentru fiecare solvent |
Cenuşa sulfatată |
Maxim 0,1% |
Arsen |
Maxim 1 mg/kg |
Plumb |
Maxim 1 mg/kg |
POLIETILENGLICOL 6000
Sinonime |
PEG 6000 Macrogol 6000 |
Definiţie |
Polietilengiicolul 6000 este un amestec de polimeri cu formula generala |
Formula chimica |
(C2H4O)n H2O (n = număr unităţi de oxid de etilena corespunzătoare la masa moleculara de 6000, aproximativ 140) |
Masa moleculara |
5600-7000 |
Compoziţie |
Minim 90,0% si maxim 110,0%. |
Descriere |
Solid alb cu aspect ceros sau parafinos. |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Foarte solubil în apa si în clorura de metilen. |
B. Interval de topire |
Între 55oC si 61°C |
Puritate |
|
Vâscozitate |
Între 0,222 si 0,275 kgm-1s-1 la 20°C |
Indice hidroxil |
Între 16 si 22 |
Cenuşa sulfatată |
Maxim 0,2% |
Oxid de etilena |
Maxim 0,2 mg/kg |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
E 907 POLI-1 DECENA HIDROGENATA
Sinonime |
Polidec-1 ena hidrogenata |
Definiţie |
|
Formula chimica |
C10nH20n+2 unde n = 3 - 6 |
Masa moleculara |
560 (media) |
Compoziţie |
Minim 98,5% poli-1 decena hidrogenata cu următoarea distribuţie a oligomerilor: |
Descriere |
Lichid vâscos incolor si inodor |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Insolubil în apa; puţin solubil în etanol; solubil în toluen |
B. Ardere |
Arde cu o flacăra strălucitoare si miros caracteristic ca de parafina |
Puritate |
|
Vâscozitate |
Între 5,7 x 104 si 6,1 x 104m2s-1 la 100°C |
Compuşi cu număr atomi de carbon sub 30 |
Maxim 1,5 |
Substanţe uşor carbonizabile |
După 10 minute agitare în baie de apa la fierbere, un tub de acid sulfuric cu 5 g proba poli-1 decena hidrogenata nu este mai închis decât culoarea unui pai deschis. |
Nichel |
Maxim 1 mg/kg |
Plumb |
Maxim 1 mg/kg |
E 1517 DIACETAT DE GLICERINA
Sinonime |
Diacetina |
Definiţie |
Diacetatul de glicerina consta în principal dintr-un amestec de 1,2 si 1,3 diacetati de glicerina cu cantităţi neglijabile de mono si tri-esteri |
Denumire chimica |
Diacetat de glicerina 1,2,3 - propantriol diacetat |
Formula chimica |
C7H12O5 |
Masa moleculara |
176,17 |
Compoziţie |
Minim 94,0% |
Descriere |
Lichid uşor uleios, limpede, incolor cu miros uşor de grăsime |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Insolubil în apa. Miscibil cu etanolul. |
Teste pozitive pentru glicerol si acetat |
|
Gravitate specifica |
D2020: 1,175-1,195 |
D. Interval de fierbere |
Între 259-261°C |
Puritate |
|
Cenuşa totala |
Maxim 0,02 % |
Aciditate |
Maxim 0,4% (exprimata în acid acetic) |
Arsen |
Maxim 3 mg/kg |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg |
E 1519 ALCOOL BENZILIC
Sinonime |
Fenilcarbinol |
Definiţie |
|
Denumire chimica |
Alcool benzilic |
Formula chimica |
C7H8O |
Masa moleculara |
108,14 |
Compoziţie |
Minim 98,0% |
Descriere |
Lichid limpede incolor cu miros uşor aromatic |
Identificare |
|
A. Solubilitate |
Solubil în apa, etanol sau eter |
B. Indice de refracţie |
[n] D20: 1,538 - 1,541 |
C Gravitate specifica |
d2025: 1,042 - 1,047 |
D. Test pozitiv pentru peroxizi |
|
Puritate |
|
Interval de distilare |
Minim 95 % v/v distila între 202 - 208°C |
Indice de aciditate |
Maxim 0,5% |
Aldehide |
Maxim 0,2% v/v (exprimate ca benzaldehidă) |
Plumb |
Maxim 5 mg/kg" |
Art. III
Direcţia generală de sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti împreună cu direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. IV
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul sănătăţii, Mircea Cinteză Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Răzvan Ţîru Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Gheorghe Flutur |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 475 din data de 6 iunie 2005