Ordinul 47/2005 pentru interzicerea introducerii pe piaţă si a importului de minijeleuri conţinând aditivii alimentari E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 405; E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417 şi/sau E 418
Ordinul 47/2005 din 2005.05.12
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 12 Mai 2005
Intră în vigoare:
12 Mai 2006
Ordinul 47/2005 pentru interzicerea introducerii pe piaţă si a importului de minijeleuri conţinând aditivii alimentari E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 405; E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417 şi/sau E 418
Dată act: 15-apr-2005
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei de sănătate publică nr. M.C. 4.340/2005,
în temeiul prevederilor art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, ale Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi ale Hotărârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii, pădurilor si dezvoltării rurale emit următorul ordin:
Art. 1
Minijeleurile sunt jeleuri de consistenţă dură conţinute în minicupe sau minicapsule semirigide, ingerate dintr-o singură înghiţitură, după introducerea în gură, prin presarea minicupei sau minicapsulei şi conţinând aditivi alimentari derivaţi din alge marine şi/sau anumite gume.
Art. 2
(1)Introducerea pe piaţă a minijeleurilor conţinând aditivii alimentari E 400 acid alginic, E 401 alginat de sodiu, E 402 alginat de potasiu, E 403 alginat de amoniu, E 404 alginat de calciu, E 405 alginat de propan 1,2-diol, E 406 agar-agar, E 407 caragenan, E 407a alga euchema prelucrată, E 410 gumă din seminţe de carruba, E 412 gumă de guar, E 413 gumă adragante, E 414 gumă de acacia, E 415 gumă de xantan, E 417 gumă tara şi/sau E 418 gumă gellan este interzisă.
(2)La fabricarea minijeleurilor, utilizarea aditivilor alimentari E 400 acid alginic, E 401 alginat de sodiu, E 402 alginat de potasiu, E 403 alginat de amoniu, E 404 alginat de calciu, E 405 alginat de propan 1,2-diol, E 406 agar-agar, E 407 caragenan, E 407a alga euchema prelucrată, E 410 gumă din seminţe de carruba, E 412 gumă de guar, E 413 gumă adragante, E 414 gumă de acacia, E 415 gumă de xantan, E 417 gumă tara şi/sau E 418 gumă gellan este interzisă.
(3)Importul de minijeleuri care conţin aditivii alimentari E 400 acid alginic, E 401 alginat de sodiu, E 402 alginat de potasiu, E 403 alginat de amoniu, E 404 alginat de calciu, E 405 alginat de propan 1,2-diol, E 406 agar-agar, E 407 caragenan, E 407a alga euchema prelucrată, E 410 gumă din seminţe de carruba, E 412 gumă de guar, E 413 gumă adragante, E 414 gumă de acacia, E 415 gumă de xantan, E 417 gumă tara şi/sau E 418 gumă gellan este interzis.
Art. 3
Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, Direcţia de producţie animala şi industria alimentara şi direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene si a municipiului Bucureşti, împreună cu Direcţia generala pentru siguranţa alimentelor şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, precum şi toate unităţile din sistemul public şi privat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul sănătăţii, Mircea Cinteză Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Răzvan Ţîru, secretar de stat Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Gheorghe Flutur |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 400 din data de 12 mai 2005
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2002/ 932 Ordin
Ordinul 932/2002 pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman
2023/ 74 Ordin
Ordinul 74/2023 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind fabricarea produselor lactate în unităţile de prelucrare a laptelui cu volum mic de producţie, care...
REGULAMENT APLICARE (UE) NR. 2018/150
de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1240 în ceea ce privește metodele de analiză și evaluare calitativă a laptelui și produselor lactate eligibile pentru intervenția...
Sterilizarea ambalajelor pentru băuturi ESL și aseptice cu UV-C și peroxid de hidrogen: o soluție eficientă și sustenabilă
În industria băuturilor și produselor lactate, siguranța microbiologică și prelungirea duratei de valabilitate au devenit priorități esențiale. Cererea consumatorilor pentru produse cât mai...