Ordinul 47/2005 pentru interzicerea introducerii pe piaţă si a importului de minijeleuri conţinând aditivii alimentari E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 405; E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417 şi/sau E 418

Ordinul 47/2005 din 2005.05.12

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 12 Mai 2005 

Intră în vigoare:

12 Mai 2006 

Ordinul 47/2005 pentru interzicerea introducerii pe piaţă si a importului de minijeleuri conţinând aditivii alimentari E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 405; E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417 şi/sau E 418

Dată act: 15-apr-2005

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei de sănătate publică nr. M.C. 4.340/2005,

în temeiul prevederilor art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, ale Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi ale Hotărârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii, pădurilor si dezvoltării rurale emit următorul ordin:

Art. 1 

Minijeleurile sunt jeleuri de consistenţă dură conţinute în minicupe sau minicapsule semirigide, ingerate dintr-o singură înghiţitură, după introducerea în gură, prin presarea minicupei sau minicapsulei şi conţinând aditivi alimentari derivaţi din alge marine şi/sau anumite gume.

Art. 2 

(1)Introducerea pe piaţă a minijeleurilor conţinând aditivii alimentari E 400 acid alginic, E 401 alginat de sodiu, E 402 alginat de potasiu, E 403 alginat de amoniu, E 404 alginat de calciu, E 405 alginat de propan 1,2-diol, E 406 agar-agar, E 407 caragenan, E 407a alga euchema prelucrată, E 410 gumă din seminţe de carruba, E 412 gumă de guar, E 413 gumă adragante, E 414 gumă de acacia, E 415 gumă de xantan, E 417 gumă tara şi/sau E 418 gumă gellan este interzisă.

(2)La fabricarea minijeleurilor, utilizarea aditivilor alimentari E 400 acid alginic, E 401 alginat de sodiu, E 402 alginat de potasiu, E 403 alginat de amoniu, E 404 alginat de calciu, E 405 alginat de propan 1,2-diol, E 406 agar-agar, E 407 caragenan, E 407a alga euchema prelucrată, E 410 gumă din seminţe de carruba, E 412 gumă de guar, E 413 gumă adragante, E 414 gumă de acacia, E 415 gumă de xantan, E 417 gumă tara şi/sau E 418 gumă gellan este interzisă.

(3)Importul de minijeleuri care conţin aditivii alimentari E 400 acid alginic, E 401 alginat de sodiu, E 402 alginat de potasiu, E 403 alginat de amoniu, E 404 alginat de calciu, E 405 alginat de propan 1,2-diol, E 406 agar-agar, E 407 caragenan, E 407a alga euchema prelucrată, E 410 gumă din seminţe de carruba, E 412 gumă de guar, E 413 gumă adragante, E 414 gumă de acacia, E 415 gumă de xantan, E 417 gumă tara şi/sau E 418 gumă gellan este interzis.

Art. 3 

Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, Direcţia de producţie animala şi industria alimentara şi direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene si a municipiului Bucureşti, împreună cu Direcţia generala pentru siguranţa alimentelor şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, precum şi toate unităţile din sistemul public şi privat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4 

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul sănătăţii,

Mircea Cinteză

Preşedintele Autorităţii Naţionale

Sanitare Veterinare şi pentru

Siguranţa Alimentelor,

Răzvan Ţîru,

secretar de stat

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Gheorghe Flutur

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 400 din data de 12 mai 2005

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2002/ 932 Ordin

Ordinul 932/2002 pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

2023/ 74 Ordin

Ordinul 74/2023 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind fabricarea produselor lactate în unităţile de prelucrare a laptelui cu volum mic de producţie, care...

REGULAMENT APLICARE (UE) NR. 2018/150

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1240 în ceea ce privește metodele de analiză și evaluare calitativă a laptelui și produselor lactate eligibile pentru intervenția...

Sterilizarea ambalajelor pentru băuturi ESL și aseptice cu UV-C și peroxid de hidrogen: o soluție eficientă și sustenabilă

În industria băuturilor și produselor lactate, siguranța microbiologică și prelungirea duratei de valabilitate au devenit priorități esențiale. Cererea consumatorilor pentru produse cât mai...