Ordinul 24/2011 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman
Ordinul 24/2011 din 2011.06.10
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 10 Iunie 2011
Intră în vigoare:
10 Iunie 2011 An
Ordinul 24/2011 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman
Dată act: 4-mai-2011
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei sănătate publică şi control în sănătate publică nr. Cs.A. 2.898/2011 din cadrul Ministerului Sănătăţii,
având în vedere art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată,
În temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:
Art. I
Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La anexa X "Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un număr limitat de aditivi alimentari din anexa IX", rubrica "Preparate din carne tocată proaspătă preambalate" se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Preparate preambalate din carne proaspătă tocată |
E 261 Acetat de potasiu |
quantum satis" |
2.La anexa X, după rubrica "Unt de smântână acidă" se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:
"Produse fermentate cu fermenţi vii, pe bază de smântână, nearomatizate şi produse de substituţie cu un conţinut de grăsime mai mic de 20% |
E406 Agar |
quantum satis" |
3.La anexa XI "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat", la partea A "Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi", la tabelul al doilea se introduc patru noi rubrici, cu următorul cuprins:
"Produse similare cu produse din peşte pe bază de alge marine |
1.000 |
500 |
||||
Bere la butoi care conţine zahăr fermentabil adăugat şi/sau sucuri sau concentrate din fructe adăugate peste 0,5% |
200 |
200 |
400 |
|||
Citrice proaspete nedecojite (numai tratament de suprafaţă) |
20 |
|||||
Suplimente alimentare definite conform Directivei 2002/46/CE, furnizate sub formă uscată, conţinând preparate de vitamina A şi de combinaţii de vitamina A şi D |
1.000 în produsul gata de consum" |
4.La anexa XI, la partea B "Anhidride sulfuroase şi sulfiţi" se introduc două noi rubrici, cu următorul cuprins:
"Afine (numai Vaccinium corymbosum) |
10 |
Scorţişoară (numai Cinnamomum ceylanicum) |
150" |
5.La anexa XI, la partea C "Alţi conservanţi", punctele E 234 şi E 242 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"E 234 |
Nizină*) |
Budincă din griş şi tapioca şi produse similare |
3 mg/kg |
Brânză maturată şi brânză topită |
12,5 mg/kg |
||
Clotted cream |
10 mg/kg |
||
Mascarpone |
10 mg/kg |
||
Ouă lichide pasteurizate (albuş, gălbenuş sau ou întreg) |
6,25 mg/l |
*) Această substanţă poate fi prezentă în anumite brânzeturi, ca urmare a procesului de fermentare."
"E 242 |
Dicarbonatdedimetil |
Băuturi aromatizate nealcoolice |
250 mg/l de cantitate de încorporare, reziduuri nedetectabile |
Cidru de mere, cidru de pere şi vinuri din fructe |
250 mg/l de cantitate de încorporare, reziduuri nedetectabile" |
6.La anexa XI, la partea D "Alţi antioxidanţi", după punctul E 316 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:
"E 392 |
Extracte de rozmarin |
Uleiuri vegetale (cu excepţia uleiurilor virgine şi a uleiurilor de măsline) şi grăsimi vegetale în care conţinutul de acizi graşi polinesaturaţi este peste 15% g/g din totalul acizilor graşi, pentru o utilizare în produsele alimentare netratate termic |
30 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
Uleiuri de peşte şi ulei de alge |
50 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Untură de porc, grăsimi de vită, pasăre, oaie şi porc |
|||
Sosuri |
100 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Produse fine de panificaţie |
200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare |
400 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Cartofi deshidrataţi |
200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Lapte praf pentru distribuitoare automate |
200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Supe şi supe clare deshidratate |
50 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Carne deshidratată |
150 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Produse pe bază de carne şi peşte, cu excepţia cărnii deshidratate şi a cârnaţilor uscaţi |
150 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) Exprimat raportat la grăsime |
||
Cârnaţi uscaţi |
100 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Arome |
1.000 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) |
||
Lapte pudră pentru fabricarea îngheţatei |
30 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)" |
7.La anexa XII "Lista cu alţi aditivi autorizaţi", în coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 şi E 452, după rubrica "Băuturi din proteine vegetale" se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:
"Băuturi care conţin proteine din zer destinate sportivilor |
4 g/kg" |
8.La anexa XII, înainte de punctele E 432, E433, E 434, E 435 şi E 436 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:
"E 427 |
Guma cassia |
Îngheţate |
2.500 mg/kg |
Produse din carne tratate termic |
1.500 mg/kg" |
9.La anexa XII, coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 901, E 902 şi E 904, se introduc următoarele rubrici:
"- Vafe pentru îngheţată preambalate (numai pentru E 901) |
quantum satis |
||
Arome în băuturile aromatizate nealcoolice (numai pentru E 901) |
0,2 g/kg în băuturile aromatizate" |
10.La anexa XII, după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:
"E 961 |
Neotam |
Ape aromatizate cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr |
2 mg/l ca potenţiator de aromă |
Băuturi pe bază de lapte şi produse derivate sau pe bază de sucuri de fructe, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr |
2 mg/l ca potenţiator de aromă |
||
«Snacks (gustări)»: gustări sărate şi uscate, din amidon sau din nuci şi alune glazurate, preambalate şi având diferite arome |
2 mg/kg ca potenţiator de aromă |
||
Produse de cofetărie pe bază de amidon, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr |
3 mg/kg ca potenţiator de aromă |
||
Dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei, fără adaos de zahăr |
3 mg/kg ca potenţiator de aromă |
||
Pastile puternic aromatizate pentru gât, fără adaos de zahăr |
3 mg/kg ca potenţiator de aromă |
||
Gumă de mestecat cu adaos de zahăr |
|||
Gemuri, jeleuri şi marmelade cu valoare energetică redusă |
3 mg/kg ca potenţiator de aromă |
||
Sosuri |
2 mg/kg ca potenţiator de aromă |
||
Suplimente alimentare definite conform |
2 mg/kg ca potenţiator de aromă |
||
Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă lichidă |
|||
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă solidă |
2 mg/kg ca potenţiator de aromă |
||
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007 pe bază de vitamine şi/sau elemente minerale, furnizate sub formă de sirop sau nemasticabile |
2 mg/kg ca potenţiator de aromă" |
11.La anexa XII, după punctul E 1202 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:
"E 1203 |
Alcool polivinilic |
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete |
18 g/kg" |
12.La anexa XII, punctul E 1505 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"E 1505 |
Citrat de trietil |
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete |
3,5 g/kg |
Albuş de ou deshidratat |
quantum satis" |
13.La anexa XII, după punctul E 1452 se introduce un nou punct, punctul E 1521, cu următorul cuprins:
"E 1521 |
Polietilen glicol |
Suplimente alimentare definite conform Ordinului MSP nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete |
10 g/kg" |
14.În anexa XIII "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi", punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"E 1521 |
Polietilen glicol |
Îndulcitori" |
15.La anexa XIV "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică", partea a 3-a "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică", după punctul E 526 se introduce un nou punct, punctul E 920, cu următorul cuprins:
"E 920 |
L-cisteină |
Biscuiţi pentru sugari şi copii de vârstă mică |
1 g/kg" |
16.La anexa XVI "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori", după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:
"E 961 - NEOTAM
Sinonime |
Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L- |
Definiţie |
Neotam este fabricat prin reacţia dintre aspartam şi 3,3, -dimetil-butiraldehidă în metanol, sub presiune de hidrogen, în prezenţa unui catalizator paladiu/carbon. |
Nr. CAS |
165450-17-9 |
Denumire chimică |
Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L- |
Formulă chimică |
C20H30N2O5 |
Masă moleculară |
378,47 |
Descriere |
Pulbere albă spre alburie |
Compoziţie |
Nu mai puţin de 97% raportat la substanţa uscată |
Identificare |
|
Solubilitate |
4,75% (g/g) la 60°C în apă, solubilă în etanol şi acetat de etil |
Puritate |
|
Conţinutele apă |
Nu mai mult de 5% (Karl Fischer, mărimea probei 25 ± 5 mg) |
pH |
5,0-7,0 (0,5% soluţie apoasă) |
Interval de topire |
81°C-84°C |
N-[ (3,3-dimetilbutil)-L- |
Nu mai mult de 1,5% |
Plumb |
Nu mai mult de 1 mg/kg |
"
17.La anexa XVII "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari", punctul E 290, subrubrica "Conţinut de ulei" se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Conţinut de ulei |
Nu mai mult de 5 mg/kg |
"
18.La anexa XVII, după punctul E 385 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:
"E 392 EXTRACTE DE ROZMARIN
SPECIFICAŢII GENERALE
Sinonim |
Extract de frunze de rozmarin (antioxidant) |
Definiţie |
Extractele de rozmarin conţin mai multe componente, despre care s-a demonstrat că posedă funcţii antioxidante. Aceste componente aparţin în principal claselor de acizi fenolici, flavonoide, diterpenoizi |
IESCE |
283-291-9 |
Denumire chimică |
Extract de rozmarin (Rosmarinus officinalis) |
Descriere |
Antioxidantul din extract de frunze de rozmarin este obţinut prin extracţia frunzelor de Rosmarinus officinalis prin intermediul unui sistem de solvenţi autorizat pentru alimente. Extractele pot fi apoi dezodorizate şi decolorate. Extractele pot fi standardizate |
Identificare |
|
Compuşi antioxidanţi de referinţă: diterpeni fenolici |
Acid carnosic (C20H28O4) şi carnosol (C20H26O4) (care conţin nu mai puţin de 90% din totalul de diterpeni fenolici) |
Materii volatile de referinţă |
Borneol, acetat de bornil, camfor, 1,8-cineol, verbenonă |
Densitate |
> 0,25 g/ml |
Solubilitate |
Insolubil în apă |
Puritate |
|
Pierderi prin deshidratare |
< 5% |
Arsenic |
Nu mai mult de 3 mg/kg |
Plumb |
Nu mai mult de 2 mg/kg |
1. Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate prin extracţie cu acetonă
Descriere |
Extractele de rozmarin sunt obţinute din frunze de rozmarin uscate prin extracţie cu acetonă, filtrare, purificare şi evaporare a solventului urmată de uscare şi sitare, pentru a obţine 0 pulbere fină sau un lichid |
Identificare |
|
Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă |
> = 10% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol |
Raport antioxidant/materii volatile |
(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) > = 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)* |
Solvenţi reziduali |
Acetonă: nu mai mult de 500 mg/kg |
2. Extracte de rozmarin preparate prin extracţia frunzelor de rozmarin uscate cu ajutorul dioxidului de carbon supercritic
Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate extrase cu ajutorul dioxidului de carbon supercritic cu o cantitate mică de etanol ca solvent
Identificare |
|
Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă |
> = 13% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol |
Raport antioxidant/materii volatile |
(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) > = 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)* |
Solvenţi reziduali |
Etanol: nu mai mult de 2% |
3. Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin
Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin. Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ şi/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanţe suport adecvate şi autorizate sau uscate prin pulverizare
Identificare |
|
Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă |
> = 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol |
Raport antioxidant/materii volatile |
(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) > = 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)* |
Solvenţi reziduali |
Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg |
4. Extracte de rozmarin decolorate şi dezodorizate, obţinute printr-o extracţie în două faze, utilizând hexan şi etanol Extracte de rozmarin care sunt preparate dintr-un extract etanolic dezodorizat de rozmarin supus unei extracţii cu hexan.
Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ şi/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanţe suport adecvate şi autorizate sau uscate prin pulverizare
Identificare |
|
Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă |
> = 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol |
Raport antioxidant/materii volatile |
(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) > = 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)* |
Solvenţi reziduali |
Hexan: nu mai mult de 25 mg/kg |
Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg |
"
19.La anexa XVII, punctul E 426 se modifică şi va avea următorul cuprins:
a)Rubricile "Definiţie" şi "Descriere" se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Definiţie |
Hemiceluloza de soia este o polizaharidă rafinată solubilă în apă obţinută din fibră de soia din specii naturale prin extracţie în apă caldă. |
Descriere |
Pulbere fluidă albă sau alb-gălbuie |
"
b)La rubrica "Puritate" se introduce o nouă subrubrică, subrubrica "Etanol", cu următorul cuprins:
"Etanol |
nu mai mult de 2% |
"
20.La anexa XVII, după punctul E 426 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:
"E 427 GUMĂ CASSIA
Sinonime |
|
Definiţie |
Guma cassia este endospermul măcinat şi purificat al seminţelor de Cassia tora şi Cassia obtusifoli (Leguminosae), conţinând mai puţin de 0,05 % de Cassia occidentalis. Ea constă în principal în polizaharide cu masă moleculară mare, compuse în principal dintr-un lanţ liniar de unităţi de 1,4- |
Compoziţie |
Nu mai puţin de 75% de galactomanan |
Descriere |
Pulbere inodoră, de culoare galben pal până la alb-gălbui |
Identificare |
|
Solubilitate |
Insolubilă în etanol. Se dispersează bine în apă rece formând o soluţie coloidală |
Formare de gel cu borat |
La dispersia apoasă a probei se adaugă suficientă soluţie de testare de borat de sodiu (ST) pentru a ridica pH-ul la o valoare mai mare de 9; se formează un gel. |
Formare de gel cu gumă de xantan |
Se cântăresc 1,5 g de probă şi 1,5 g de gumă de xantan şi se amestecă. |
Vâscozitate |
Mai mică de 500 mPa.s (25 °C, 2h, soluţie 1%) corespunzând unei mase molecular medii de 200 000-300 000 D |
Puritate |
|
Materie insolubilă în acid |
Nu mai mult de 2% |
PH |
5,5-8 (soluţie apoasă 1%) |
Materie grasă brută |
Nu mai mult de 1% |
Proteine |
Nu mai mult de 7% |
Cenuşă totală |
Nu mai mult de 1,2% |
Pierdere prin uscare |
Nu mai mult de 12% (5 h, 105°C) |
Antrachinone totale |
Nu mai mult de 0,5 mg/kg (limită de detecţie) |
Solvenţi reziduali |
Nu mai mult de 750 mg/kg de alcool izopropil |
Plumb |
Nu mai mult de 1 mg/kg |
Criterii microbiologice |
|
Număr total de germeni |
Nu mai mult de 5.000 unităţi formatoare de colonii per gram |
Drojdii şi mucegaiuri |
Nu mai mult de 100 unităţi formatoare de colonii per gram |
Salmonella spp. |
Absentă în 25 g |
E. Coli |
Absentă în 1 g |
"
21.La anexa XVII, punctul E463, subrubrica "Compoziţie" se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Compoziţie |
Conţine cel mult 80,5% grupări de hidroxipropoxil (-OCH2CHOHCH3) echivalentul a cel mult 4,6 grupări de hidroxipropil per unitatea de anhidroglucoză raportat la substanţa anhidră |
"
22.La anexa XVII, punctul "E 949 Hidrogen", la rubrica "Puritate", subrubrica "Azot" se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Azot |
Nu mai mult de 0,07% v/v |
"
23.La anexa XVII, după punctul E 1201 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:
"E 1203 ALCOOL POLIVINILIC
Sinonime |
Polimer de alcool polivinilic, PVOH |
Definiţie |
Alcoolul polivinilic este o răşină sintetică preparată prin polimerizarea acetatului de vinii, urmată de hidroliză parţială a esterului în prezenţa unui catalizator alcalin. Caracteristicile fizice ale produsului depind de gradul de polimerizare şi de gradul de hidroliză |
Denumire chimică |
Homopolimer de etenol |
Formulă chimică |
(C2H3OR)n, unde R = H sau COCH3 |
Descriere |
Pulbere granulară albă sau de culoare crem, inodoră, insipidă şi translucidă |
Identificare |
|
Solubilitate |
Solubilă în apă; puţin solubilă în etanol |
Reacţia de precipitare |
Se dizolvă 0,25 g de probă în 5 ml de apă, se încălzeşte şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Prin adăugarea de 10 ml de etanol la această soluţie, se obţine un precipitat alb, tulbure sau floculant |
Reacţia de culoare |
Se dizolvă 0,01 g de probă în 100 ml de apă, se încălzeşte şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Apare o culoare albastră, dacă se adaugă (la 5 ml de soluţie) o picătură de soluţie de testare de iod (ST) şi câteva picături de soluţie de acid boric. |
Vâscozitate |
Între 4,8 şi 5,8 mPa.s (4% soluţie la 20°C) corespunzând unei mase moleculare medii de 26.000-30.000 D |
Puritate |
|
Materie insolubilă în apă |
Nu mai mult de 0,1% |
Indice de ester |
Între 125 şi 153 mg KOH/g |
Grad de hidroliză |
Între 86,5 şi 89% |
Indice de aciditate |
Nu mai mult de 3 |
Solvenţi reziduali |
Nu mai mult de 1% metanol, 1% acetat de metal |
PH |
Între 5 şi 6,5 (4% soluţie) |
Pierdere prin uscare |
Nu mai mult de 5% (105°C, 3H) |
Reziduu în urma arderii |
Nu mai mult de 1% |
Plumb |
Nu mai mult de 2 mg/kg |
"
24.La anexa XVII, punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"E 1521 POLIETILEN GLICOLI
Sinonime |
PEG, macrogol, oxid de polietilenă |
Definiţie |
Polimeri de adiţie ai oxidului de etilena şi ai apei desemnaţi de obicei printr-un număr corespunzând aproximativ masei molecular |
Denumire chimică |
alfa-Hidro-omega-hidroxipoli (oxi-1,2-etandiol) |
Formulă chimică |
HOCH2-(CH2-O-CH2)n-CH2OH |
Masă moleculară medie |
Între 380 şi 9.000 D |
Compoziţie |
PEG 400: nu mai puţin de 95% şi nu mai mult de 105% |
Descriere |
PEG 400 este un lichid higroscopic limpede, vâscos, incolor sau aproape incolor |
Identificare |
|
Punct de topire |
PEG 400: 4-8°C |
PEG 3000: 50-56°C |
|
PEG 3350: 53-57°C |
|
PEG 4000: 53-59°C |
|
PEG 6000: 55-61 °C |
|
PEG 8000: 55-62°C |
|
Vâscozitate |
PEG 400: între 105 şi 130 mPa.s la 20°C |
PEG 3000: între 75 şi 100 mPa.s la 20°C |
|
PEG 3350: între 83 şi 120 mPa.s la 20°C |
|
PEG 4000: între 110 şi 170 mPa.s la 20°C |
|
PEG 6000: între 200 şi 270 mPa.s la 20°C |
|
PEG 8000: între 260 şi 510 mPa.s la 20°C |
|
Pentru polietilen-glicolii care au o masă moleculară medie mai mare de 400, vâscozitatea este determinată pe baza unei soluţii 50% m/m din substanţa candidată în apă |
|
Solubilitate |
PEG 400 se poate amesteca cu apa, este foarte solubil în acetonă, în alcool şi în clorura de metilen, practic insolubil în uleiuri grase şi uleiuri minerale |
Puritate |
|
Aciditate sau alcalinitate |
Se dizolvă 5 g în 50 ml de apă lipsită de dioxid de carbon şi se adaugă 0,15 ml de soluţie de albastru de bromotimol. Soluţia este galbenă sau verde. Nu mai mult de 0,1 ml de hidroxid de sodiu 0,1 M este necesar pentru a schimba culoarea indicatorului în albastru |
Indice de hidroxil |
PEG 400: 264-300 |
PEG 3000: 34-42 |
|
PEG 3350: 30-38 |
|
PEG 4000: 25-32 |
|
PEG 6000: 16-22 |
|
PEG 8000: 12-16 |
|
Cenuşă sulfatată |
Nu mai mult de 0,2% |
1,4-Dioxan |
Nu mai mult de 10 mg/kg |
Oxid de etilena |
Nu mai mult de 0,2 mg/kg |
Etilen glicol şi dietilen glicol |
Nu mai mult de 0,25% m/m în total, individual sau în combinaţie |
Plumb |
Nu mai mult de 1 mg/kg |
"
Art. II
Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2010/69/UE a Comisiei din 22 octombrie 2010 de modificare a anexelor la Directiva 95/2/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L279 din 23 octombrie 2010, ale Directivei 2010/37/UE a Comisiei din 17 iunie 2010 de modificare a Directivei 2008/60/CE de stabilire a criteriilor specifice de puritate pentru îndulcitori, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 152 din 18 iunie 2010 şi ale Directivei 2010/67/UE a Comisiei din 20 octombrie 2010 de modificare a Directivei 2008/84/CE de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 277 din 21 octombrie 2010.
Art. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Corneliu Ceică Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 408 din data de 10 iunie 2011