Ordinul 24/2011 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman

Ordinul 24/2011 din 2011.06.10

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 10 Iunie 2011 

Intră în vigoare:

10 Iunie 2011 An

Ordinul 24/2011 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman

Dată act: 4-mai-2011

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei sănătate publică şi control în sănătate publică nr. Cs.A. 2.898/2011 din cadrul Ministerului Sănătăţii,

având în vedere art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată,

În temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:

Art. I 

Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.La anexa X "Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un număr limitat de aditivi alimentari din anexa IX", rubrica "Preparate din carne tocată proaspătă preambalate" se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Preparate preambalate din carne proaspătă tocată

E 261 Acetat de potasiu
E 262i Acetat de sodiu
E 262ii Diacetat de sodiu
E 300 Acid ascorbic
E 301 Ascorbat de sodiu
E 302 Ascorbat de calciu
E 325 Lactat de sodiu
E 326 Lactat de potasiu
E 330 Acid citric
E 331 Citraţi de sodiu
E 332 Citraţi de potasiu
E 333 Citraţi de calciu

quantum satis"

2.La anexa X, după rubrica "Unt de smântână acidă" se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:

"Produse fermentate cu fermenţi vii, pe bază de smântână, nearomatizate şi produse de substituţie cu un conţinut de grăsime mai mic de 20%

E406 Agar
E 407 Caragenan
E 410 Gumă din seminţe de carruba
E 412 Gumă de guar
E 415 Gumă de xantan
E 440 Pectine
E 460 Celuloză
E 466 Carboximetilceluloză
E 471 Mono- şi digliceride ale acizilor graşi
E 1404 Amidon oxidat
E 1410 Fosfat de amidon
E 1412 Fosfat de diamidon
E 1413 Fosfat de diamidon fosfatat
E 1414 Fosfat de diamidon acetilat
E 1420 Amidon acetilat
E 1422 Adipat de diamidon acetilat
E 1440 Hidroxil propil amidon
E 1442 Fosfat hidroxil propil diamidon
E 1450 Succinat de octenil sodiu amidon
E 1451 Amidon acetilat oxidat

quantum satis"

3.La anexa XI "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat", la partea A "Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi", la tabelul al doilea se introduc patru noi rubrici, cu următorul cuprins:

"Produse similare cu produse din peşte pe bază de alge marine

1.000

500

       

Bere la butoi care conţine zahăr fermentabil adăugat şi/sau sucuri sau concentrate din fructe adăugate peste 0,5%

200

200

 

400

   

Citrice proaspete nedecojite (numai tratament de suprafaţă)

20

         

Suplimente alimentare definite conform Directivei 2002/46/CE, furnizate sub formă uscată, conţinând preparate de vitamina A şi de combinaţii de vitamina A şi D

     

1.000 în produsul gata de consum"

   

4.La anexa XI, la partea B "Anhidride sulfuroase şi sulfiţi" se introduc două noi rubrici, cu următorul cuprins:

"Afine (numai Vaccinium corymbosum)

10

Scorţişoară (numai Cinnamomum ceylanicum)

150"

5.La anexa XI, la partea C "Alţi conservanţi", punctele E 234 şi E 242 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"E 234

Nizină*)

Budincă din griş şi tapioca şi produse similare

3 mg/kg

   

Brânză maturată şi brânză topită

12,5 mg/kg

   

Clotted cream

10 mg/kg

   

Mascarpone

10 mg/kg

   

Ouă lichide pasteurizate (albuş, gălbenuş sau ou întreg)

6,25 mg/l

*) Această substanţă poate fi prezentă în anumite brânzeturi, ca urmare a procesului de fermentare."

"E 242

Dicarbonatdedimetil

Băuturi aromatizate nealcoolice
Vin fără alcool
Concentrat lichid de ceai

250 mg/l de cantitate de încorporare, reziduuri nedetectabile

   

Cidru de mere, cidru de pere şi vinuri din fructe
Vin cu conţinut redus de alcool
 Băuturi pe bază de vin şi produse care fac obiectul Regulamentului (CEE) nr. 1.601/91

250 mg/l de cantitate de încorporare, reziduuri nedetectabile"

6.La anexa XI, la partea D "Alţi antioxidanţi", după punctul E 316 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:

"E 392

Extracte de rozmarin

Uleiuri vegetale (cu excepţia uleiurilor virgine şi a uleiurilor de măsline) şi grăsimi vegetale în care conţinutul de acizi graşi polinesaturaţi este peste 15% g/g din totalul acizilor graşi, pentru o utilizare în produsele alimentare netratate termic

30 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)
Raportat la grăsime

Uleiuri de peşte şi ulei de alge

50 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)
Raportat la grăsime

Untură de porc, grăsimi de vită, pasăre, oaie şi porc
Grăsimi şi uleiuri pentru fabricarea profesională a produselor alimentare tratate termic
Ulei şi grăsime pentru prăjire, cu excepţia uleiului de măsline şi a celui din tescovină de măsline
Gustări (pe bază de cereale, cartofi sau amidon)

Sosuri

100 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)
Raportat la grăsime

Produse fine de panificaţie

200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)
Raportat la grăsime

Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare

400 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)

Cartofi deshidrataţi
Produse din ouă
Gumă de mestecat

200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)

Lapte praf pentru distribuitoare automate
Mirodenii şi condimente
Nuci procesate

200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)
Raportat la grăsime

Supe şi supe clare deshidratate

50 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)

Carne deshidratată

150 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)

Produse pe bază de carne şi peşte, cu excepţia cărnii deshidratate şi a cârnaţilor uscaţi

150 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic) Exprimat raportat la grăsime

Cârnaţi uscaţi

100 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)

Arome

1.000 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)

Lapte pudră pentru fabricarea îngheţatei

30 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol şi acid carnosic)"

7.La anexa XII "Lista cu alţi aditivi autorizaţi", în coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 şi E 452, după rubrica "Băuturi din proteine vegetale" se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:

   

"Băuturi care conţin proteine din zer destinate sportivilor

4 g/kg"

8.La anexa XII, înainte de punctele E 432, E433, E 434, E 435 şi E 436 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:

"E 427

Guma cassia

Îngheţate
Produse pe bază de lapte fermentat, cu excepţia produselor fermentate cu fermenţi vii, nearomatizate, pe bază de lapte
Deserturi pe bază de produse lactate şi produse similare
Umpluturi, învelişuri şi glazuri pentru produse fine de panificaţie şi pentru deserturi
Brânză topită
Sosuri şi sosuri pentru salate
Supe şi supe clare deshidratate

2.500 mg/kg

Produse din carne tratate termic

1.500 mg/kg"

9.La anexa XII, coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 901, E 902 şi E 904, se introduc următoarele rubrici:

   

"- Vafe pentru îngheţată preambalate (numai pentru E 901)

quantum satis

   

Arome în băuturile aromatizate nealcoolice (numai pentru E 901)

0,2 g/kg în băuturile aromatizate"

10.La anexa XII, după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:

"E 961

Neotam

Ape aromatizate cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr

2 mg/l ca potenţiator de aromă

   

Băuturi pe bază de lapte şi produse derivate sau pe bază de sucuri de fructe, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr

2 mg/l ca potenţiator de aromă

   

«Snacks (gustări)»: gustări sărate şi uscate, din amidon sau din nuci şi alune glazurate, preambalate şi având diferite arome

2 mg/kg ca potenţiator de aromă

   

Produse de cofetărie pe bază de amidon, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr

3 mg/kg ca potenţiator de aromă

   

Dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei, fără adaos de zahăr

3 mg/kg ca potenţiator de aromă

   

Pastile puternic aromatizate pentru gât, fără adaos de zahăr

3 mg/kg ca potenţiator de aromă

   

Gumă de mestecat cu adaos de zahăr

 
   

Gemuri, jeleuri şi marmelade cu valoare energetică redusă

3 mg/kg ca potenţiator de aromă

   

Sosuri

2 mg/kg ca potenţiator de aromă

   

Suplimente alimentare definite conform

2 mg/kg ca potenţiator de aromă

   

Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă lichidă

 
   

Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă solidă

2 mg/kg ca potenţiator de aromă

   

Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007 pe bază de vitamine şi/sau elemente minerale, furnizate sub formă de sirop sau nemasticabile

2 mg/kg ca potenţiator de aromă"

11.La anexa XII, după punctul E 1202 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:

"E 1203

Alcool polivinilic

Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete

18 g/kg"

12.La anexa XII, punctul E 1505 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"E 1505

Citrat de trietil

Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete

3,5 g/kg

Albuş de ou deshidratat

quantum satis"

13.La anexa XII, după punctul E 1452 se introduce un nou punct, punctul E 1521, cu următorul cuprins:

"E 1521

Polietilen glicol

Suplimente alimentare definite conform Ordinului MSP nr. 1.069/2007, sub formă de capsule şi tablete

10 g/kg"

14.În anexa XIII "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi", punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"E 1521

Polietilen glicol

Îndulcitori"

15.La anexa XIV "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică", partea a 3-a "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică", după punctul E 526 se introduce un nou punct, punctul E 920, cu următorul cuprins:

"E 920

L-cisteină

Biscuiţi pentru sugari şi copii de vârstă mică

1 g/kg"

16.La anexa XVI "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori", după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:

"E 961 - NEOTAM

Sinonime

Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-https://codex.ro/3a422076-386b-4c2e-91d6-504fb6f6f1d0" />-aspartil]-L-fenilalaninei
Ester metilic al N(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil-L-fenilalaninei

Definiţie

Neotam este fabricat prin reacţia dintre aspartam şi 3,3, -dimetil-butiraldehidă în metanol, sub presiune de hidrogen, în prezenţa unui catalizator paladiu/carbon.
Este izolat şi purificat prin filtrare, eventual în prezenţa pământului de diatomee. După îndepărtarea solventului prin distilare, neotam este spălat cu apă, izolat prin centrifugare şi, în final, uscat în vid

Nr. CAS

165450-17-9

Denumire chimică

Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L- https://codex.ro/3a422076-386b-4c2e-91d6-504fb6f6f1d0" /> -aspartil]-L-fenilalaninei

Formulă chimică

C20H30N2O5

Masă moleculară

378,47

Descriere

Pulbere albă spre alburie

Compoziţie

Nu mai puţin de 97% raportat la substanţa uscată

Identificare

 

Solubilitate

4,75% (g/g) la 60°C în apă, solubilă în etanol şi acetat de etil

Puritate

 

Conţinutele apă

Nu mai mult de 5% (Karl Fischer, mărimea probei 25 ± 5 mg)

pH

5,0-7,0 (0,5% soluţie apoasă)

Interval de topire

81°C-84°C

N-[ (3,3-dimetilbutil)-L- https://codex.ro/3a422076-386b-4c2e-91d6-504fb6f6f1d0" /> -aspartil]-L-fenilalanină

Nu mai mult de 1,5%

Plumb

Nu mai mult de 1 mg/kg

"

17.La anexa XVII "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari", punctul E 290, subrubrica "Conţinut de ulei" se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Conţinut de ulei

Nu mai mult de 5 mg/kg

"

18.La anexa XVII, după punctul E 385 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:

"E 392 EXTRACTE DE ROZMARIN

SPECIFICAŢII GENERALE

Sinonim

Extract de frunze de rozmarin (antioxidant)

Definiţie

Extractele de rozmarin conţin mai multe componente, despre care s-a demonstrat că posedă funcţii antioxidante. Aceste componente aparţin în principal claselor de acizi fenolici, flavonoide, diterpenoizi
Pe lângă componentele antioxidante, extractele pot conţine, de asemenea, triterpeni şi materii extractabile cu solvent organic definite în specificaţia următoare

IESCE

283-291-9

Denumire chimică

Extract de rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Descriere

Antioxidantul din extract de frunze de rozmarin este obţinut prin extracţia frunzelor de Rosmarinus officinalis prin intermediul unui sistem de solvenţi autorizat pentru alimente. Extractele pot fi apoi dezodorizate şi decolorate. Extractele pot fi standardizate

Identificare

 

Compuşi antioxidanţi de referinţă: diterpeni fenolici

Acid carnosic (C20H28O4) şi carnosol (C20H26O4) (care conţin nu mai puţin de 90% din totalul de diterpeni fenolici)

Materii volatile de referinţă

Borneol, acetat de bornil, camfor, 1,8-cineol, verbenonă

Densitate

> 0,25 g/ml

Solubilitate

Insolubil în apă

Puritate

 

Pierderi prin deshidratare

< 5%

Arsenic

Nu mai mult de 3 mg/kg

Plumb

Nu mai mult de 2 mg/kg

1. Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate prin extracţie cu acetonă

Descriere

Extractele de rozmarin sunt obţinute din frunze de rozmarin uscate prin extracţie cu acetonă, filtrare, purificare şi evaporare a solventului urmată de uscare şi sitare, pentru a obţine 0 pulbere fină sau un lichid

Identificare

 

Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă

> = 10% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol

Raport antioxidant/materii volatile

(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) > = 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)*
(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract măsurat prin cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă, «CG-SM»)

Solvenţi reziduali

Acetonă: nu mai mult de 500 mg/kg

2. Extracte de rozmarin preparate prin extracţia frunzelor de rozmarin uscate cu ajutorul dioxidului de carbon supercritic

Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate extrase cu ajutorul dioxidului de carbon supercritic cu o cantitate mică de etanol ca solvent

Identificare

 

Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă

> = 13% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol

Raport antioxidant/materii volatile

(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) > = 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)*
(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract măsurat prin cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă, «CG-SM»)

Solvenţi reziduali

Etanol: nu mai mult de 2%

3. Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin

Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin. Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ şi/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanţe suport adecvate şi autorizate sau uscate prin pulverizare

Identificare

 

Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă

> = 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol

Raport antioxidant/materii volatile

(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) > = 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)*
(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extras, măsurat prin cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă, «CG-SM»)

Solvenţi reziduali

Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg

4. Extracte de rozmarin decolorate şi dezodorizate, obţinute printr-o extracţie în două faze, utilizând hexan şi etanol Extracte de rozmarin care sunt preparate dintr-un extract etanolic dezodorizat de rozmarin supus unei extracţii cu hexan.

Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ şi/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanţe suport adecvate şi autorizate sau uscate prin pulverizare

Identificare

 

Conţinut de compuşi antioxidanţi de referinţă

> = 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosol

Raport antioxidant/materii volatile

(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) > = 15 (% m/m de materii volatile de referinţă)*
(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract, măsurat prin cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă, «CG-SM»)

Solvenţi reziduali

Hexan: nu mai mult de 25 mg/kg

 

Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg

"

19.La anexa XVII, punctul E 426 se modifică şi va avea următorul cuprins:

a)Rubricile "Definiţie" şi "Descriere" se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"Definiţie

Hemiceluloza de soia este o polizaharidă rafinată solubilă în apă obţinută din fibră de soia din specii naturale prin extracţie în apă caldă.
Nu se foloseşte niciun precipitant organic în afară de etanol

Descriere

Pulbere fluidă albă sau alb-gălbuie

"

b)La rubrica "Puritate" se introduce o nouă subrubrică, subrubrica "Etanol", cu următorul cuprins:

"Etanol

nu mai mult de 2%

"

20.La anexa XVII, după punctul E 426 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:

"E 427 GUMĂ CASSIA

Sinonime

 

Definiţie

Guma cassia este endospermul măcinat şi purificat al seminţelor de Cassia tora şi Cassia obtusifoli (Leguminosae), conţinând mai puţin de 0,05 % de Cassia occidentalis. Ea constă în principal în polizaharide cu masă moleculară mare, compuse în principal dintr-un lanţ liniar de unităţi de 1,4-https://codex.ro/491dc393-e54d-44fa-afc7-5ddd5a03c176" />-D-manopiranoză legate cu unităţi de 1,6-https://codex.ro/3a422076-386b-4c2e-91d6-504fb6f6f1d0" />-D- galactopiranoză.
Raportul manoză/galactoză este de aproximativ 5:1
În cursul fabricării, seminţele sunt decorticate şi degerminate prin tratament termic mecanic, urmat de măcinarea şi sitarea endospermului.
Endospermul măcinat este purificat suplimentar prin extracţie cu izopropanol

Compoziţie

Nu mai puţin de 75% de galactomanan

Descriere

Pulbere inodoră, de culoare galben pal până la alb-gălbui

Identificare

 

Solubilitate

Insolubilă în etanol. Se dispersează bine în apă rece formând o soluţie coloidală

Formare de gel cu borat

La dispersia apoasă a probei se adaugă suficientă soluţie de testare de borat de sodiu (ST) pentru a ridica pH-ul la o valoare mai mare de 9; se formează un gel.

Formare de gel cu gumă de xantan

Se cântăresc 1,5 g de probă şi 1,5 g de gumă de xantan şi se amestecă.
Se adaugă acest amestec, amestecând rapid, în 300 ml de apă la 80°C într-un pahar Berzelius de 400 ml. Se amestecă până când amestecul este dizolvat şi se amestecă în continuare încă 30 de minute după dizolvare (se menţine temperatura peste 60°C în cursul procesului de amestecare).
Amestecarea se opreşte şi amestecul se lasă să se răcească la temperatura camerei cel puţin două ore.
Se formează un gel ferm, viscoelastic, după ce temperatura scade sub 40°C, însă niciun gel nu se formează într-o soluţie de control 1% conţinând numai gumă cassia sau gumă de xantan, preparată într-un mod similar.

Vâscozitate

Mai mică de 500 mPa.s (25 °C, 2h, soluţie 1%) corespunzând unei mase molecular medii de 200 000-300 000 D

Puritate

 

Materie insolubilă în acid

Nu mai mult de 2%

PH

5,5-8 (soluţie apoasă 1%)

Materie grasă brută

Nu mai mult de 1%

Proteine

Nu mai mult de 7%

Cenuşă totală

Nu mai mult de 1,2%

Pierdere prin uscare

Nu mai mult de 12% (5 h, 105°C)

Antrachinone totale

Nu mai mult de 0,5 mg/kg (limită de detecţie)

Solvenţi reziduali

Nu mai mult de 750 mg/kg de alcool izopropil

Plumb

Nu mai mult de 1 mg/kg

Criterii microbiologice

 

Număr total de germeni

Nu mai mult de 5.000 unităţi formatoare de colonii per gram

Drojdii şi mucegaiuri

Nu mai mult de 100 unităţi formatoare de colonii per gram

Salmonella spp.

Absentă în 25 g

E. Coli

Absentă în 1 g

"

21.La anexa XVII, punctul E463, subrubrica "Compoziţie" se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Compoziţie

Conţine cel mult 80,5% grupări de hidroxipropoxil (-OCH2CHOHCH3) echivalentul a cel mult 4,6 grupări de hidroxipropil per unitatea de anhidroglucoză raportat la substanţa anhidră

"

22.La anexa XVII, punctul "E 949 Hidrogen", la rubrica "Puritate", subrubrica "Azot" se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Azot

Nu mai mult de 0,07% v/v

"

23.La anexa XVII, după punctul E 1201 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:

"E 1203 ALCOOL POLIVINILIC

Sinonime

Polimer de alcool polivinilic, PVOH

Definiţie

Alcoolul polivinilic este o răşină sintetică preparată prin polimerizarea acetatului de vinii, urmată de hidroliză parţială a esterului în prezenţa unui catalizator alcalin. Caracteristicile fizice ale produsului depind de gradul de polimerizare şi de gradul de hidroliză

Denumire chimică

Homopolimer de etenol

Formulă chimică

(C2H3OR)n, unde R = H sau COCH3

Descriere

Pulbere granulară albă sau de culoare crem, inodoră, insipidă şi translucidă

Identificare

 

Solubilitate

Solubilă în apă; puţin solubilă în etanol

Reacţia de precipitare

Se dizolvă 0,25 g de probă în 5 ml de apă, se încălzeşte şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Prin adăugarea de 10 ml de etanol la această soluţie, se obţine un precipitat alb, tulbure sau floculant

Reacţia de culoare

Se dizolvă 0,01 g de probă în 100 ml de apă, se încălzeşte şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Apare o culoare albastră, dacă se adaugă (la 5 ml de soluţie) o picătură de soluţie de testare de iod (ST) şi câteva picături de soluţie de acid boric.
Se dizolvă 0,5 g de probă în 10 ml de apă, se încălzeşte şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Apare o culoare roşu închis după adăugarea unei picături de soluţie de testare de iod la 5 ml de soluţie.

Vâscozitate

Între 4,8 şi 5,8 mPa.s (4% soluţie la 20°C) corespunzând unei mase moleculare medii de 26.000-30.000 D

Puritate

 

Materie insolubilă în apă

Nu mai mult de 0,1%

Indice de ester

Între 125 şi 153 mg KOH/g

Grad de hidroliză

Între 86,5 şi 89%

Indice de aciditate

Nu mai mult de 3

Solvenţi reziduali

Nu mai mult de 1% metanol, 1% acetat de metal

PH

Între 5 şi 6,5 (4% soluţie)

Pierdere prin uscare

Nu mai mult de 5% (105°C, 3H)

Reziduu în urma arderii

Nu mai mult de 1%

Plumb

Nu mai mult de 2 mg/kg

"

24.La anexa XVII, punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"E 1521 POLIETILEN GLICOLI

Sinonime

PEG, macrogol, oxid de polietilenă

Definiţie

Polimeri de adiţie ai oxidului de etilena şi ai apei desemnaţi de obicei printr-un număr corespunzând aproximativ masei molecular

Denumire chimică

alfa-Hidro-omega-hidroxipoli (oxi-1,2-etandiol)

Formulă chimică

HOCH2-(CH2-O-CH2)n-CH2OH

Masă moleculară medie

Între 380 şi 9.000 D

Compoziţie

PEG 400: nu mai puţin de 95% şi nu mai mult de 105%
PEG 3000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%
PEG 3350: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%
PEG 4000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%
PEG 6000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%
PEG 8000: nu mai puţin de 87,5% şi nu mai mult de 112,5%

Descriere

PEG 400 este un lichid higroscopic limpede, vâscos, incolor sau aproape incolor
PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 şi PEG 8000 sunt solide albe sau aproape albe cu un aspect de ceară sau de parafină

Identificare

 

Punct de topire

PEG 400: 4-8°C

 

PEG 3000: 50-56°C

 

PEG 3350: 53-57°C

 

PEG 4000: 53-59°C

 

PEG 6000: 55-61 °C

 

PEG 8000: 55-62°C

Vâscozitate

PEG 400: între 105 şi 130 mPa.s la 20°C

 

PEG 3000: între 75 şi 100 mPa.s la 20°C

 

PEG 3350: între 83 şi 120 mPa.s la 20°C

 

PEG 4000: între 110 şi 170 mPa.s la 20°C

 

PEG 6000: între 200 şi 270 mPa.s la 20°C

 

PEG 8000: între 260 şi 510 mPa.s la 20°C

 

Pentru polietilen-glicolii care au o masă moleculară medie mai mare de 400, vâscozitatea este determinată pe baza unei soluţii 50% m/m din substanţa candidată în apă

Solubilitate

PEG 400 se poate amesteca cu apa, este foarte solubil în acetonă, în alcool şi în clorura de metilen, practic insolubil în uleiuri grase şi uleiuri minerale
PEG 3000 şi PEG 3350: foarte solubile în apă şi în clorură de metilen, foarte puţin solubile în alcool, practic insolubile în uleiuri grase şi în uleiuri minerale
PEG 4000, PEG 6000 şi PEG 8000: foarte solubile în apă şi în clorură de metilen, practic insolubile în alcool, în uleiuri grase şi în uleiuri minerale

Puritate

 

Aciditate sau alcalinitate

Se dizolvă 5 g în 50 ml de apă lipsită de dioxid de carbon şi se adaugă 0,15 ml de soluţie de albastru de bromotimol. Soluţia este galbenă sau verde. Nu mai mult de 0,1 ml de hidroxid de sodiu 0,1 M este necesar pentru a schimba culoarea indicatorului în albastru

Indice de hidroxil

PEG 400: 264-300

 

PEG 3000: 34-42

 

PEG 3350: 30-38

 

PEG 4000: 25-32

 

PEG 6000: 16-22

 

PEG 8000: 12-16

Cenuşă sulfatată

Nu mai mult de 0,2%

1,4-Dioxan

Nu mai mult de 10 mg/kg

Oxid de etilena

Nu mai mult de 0,2 mg/kg

Etilen glicol şi dietilen glicol

Nu mai mult de 0,25% m/m în total, individual sau în combinaţie

Plumb

Nu mai mult de 1 mg/kg

"

Art. II 

Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2010/69/UE a Comisiei din 22 octombrie 2010 de modificare a anexelor la Directiva 95/2/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L279 din 23 octombrie 2010, ale Directivei 2010/37/UE a Comisiei din 17 iunie 2010 de modificare a Directivei 2008/60/CE de stabilire a criteriilor specifice de puritate pentru îndulcitori, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 152 din 18 iunie 2010 şi ale Directivei 2010/67/UE a Comisiei din 20 octombrie 2010 de modificare a Directivei 2008/84/CE de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 277 din 21 octombrie 2010.

Art. III 

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-****-

Ministrul sănătăţii,

Cseke Attila

p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Corneliu Ceică

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Valeriu Tabără

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 408 din data de 10 iunie 2011