Ordinul 55/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor
Ordinul 55/2010 din 2010.06.18
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 18 Iunie 2010
Intră în vigoare:
18 Iunie 2010 An
Ordinul 55/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor
Dată act: 14-iun-2010
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Văzând Referatul de aprobare nr. 260 din 22 februarie 2010 întocmit de Direcţia de igienă veterinară şi epidemiologie,
În temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare,
În temeiul Regulamentului (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare,
În temeiul Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare,
ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002, republicată,
în baza art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 3 alin. (1) lit. A pct. 3 şi alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiva municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Pentru asigurarea unui autocontrol al calităţii laptelui crud conform prevederilor legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru efectuarea de analize.
Art. 4
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Corneliu Ceică |
ANEXĂ:
Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2010 privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor
Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2010 din 2010.06.18
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 25 Aprilie 2024
Intră în vigoare:
18 Iunie 2010 An
Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2010 privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor
Dată act: 14-iun-2010
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
CAPITOLUL I:Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor stabileşte condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor.
(2)Principalul obiectiv al prezentei norme este asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorului din punctul de vedere al siguranţei alimentare; fiecare operator din sectorul alimentar de-a lungul lanţului alimentar trebuie să asigure respectarea siguranţei alimentare.
(3)Riscurile alimentare existente în etapa de producţie primară trebuie identificate şi controlate; pentru situaţiile în care mici cantităţi de produse primare sunt livrate direct consumatorilor de către operatorul care le produce se impune ca protecţia să fie asigurată prin intermediul legislaţiei naţionale, în special datorită legăturii strânse dintre producător şi consumator.
Art. 2
Prin excepţie de la prevederile art. 2 lit. g) pct. 1 din Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, cu modificările şi completările ulterioare, vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor se poate face în cantităţi de până la 300 litri lapte crud de vacă/automat/zi şi de până la 100 litri lapte crud de la alte specii de animale/automat/zi.
CAPITOLUL II:Condiţii pentru echipamentele automate de vânzare directă a laptelui crud (automatele pentru vânzarea directă de lapte)
Art. 3
Operatorii din sectorul alimentar care comercializează lapte crud prin intermediul automatelor trebuie să se asigure că automatele:
a)sunt construite din materiale care pot fi uşor de curăţat, dezinfectat atât la interior, cât şi la exterior şi să respecte prevederile cap. V din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare;
b)sunt prevăzute cu sisteme de răcire care să permită menţinerea laptelui crud la o temperatură de până la maximum +4°C şi minimum 0°C; temperaturile de depozitare pentru laptele crud trebuie asigurate, chiar şi în tubulatura dintre rezervorul de lapte şi căile de distribuţie, până la robinet;
c)suprafeţele care vin în contact direct cu laptele crud trebuie să fie în bună stare, uşor de curăţat şi, dacă este cazul, de dezinfectat; în acest scop se acceptă materiale netede, lavabile, rezistente la coroziune şi netoxice;
d)robinetul de curgere trebuie să fie construit astfel încât să nu permită contaminarea microbiologică, să fie uşor detaşabil pentru a permite curăţarea şi dezinfectarea; sub robinetul de curgere este obligatoriu să existe o tavă pentru colectarea oricărei scurgeri sau picături, care trebuie păstrată curată;
e)rezervoarele de depozitare a laptelui crud trebuie să fie uşor de curăţat şi dezinfectat;
f)automatele pentru vânzarea directă a laptelui trebuie să fie dotate cu senzor de temperatură cu afişarea externă a acesteia, care se verifică periodic pentru recalibrare de către un organism specializat şi acreditat în acest scop;
g)monitorizarea temperaturilor trebuie să fie păstrate de către operatorul de industrie alimentară de la care provine laptele crud cel puţin un an;
h)automatele pentru vânzarea laptelui crud trebuie să fie prevăzute cu un sistem care să nu permită vânzarea în cazul întreruperii curentului electric care implică o creştere a temperaturii laptelui peste valoarea maximă de +4°C.
Art. 4
Automatele pentru vânzarea directă a laptelui trebuie să prezinte în mod obligatoriu vizibil, lizibil şi permanent actualizarea următoarelor informaţii:
a)descrierea produsului - "Lapte crud de la .... " (specia);
b)denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud care face obiectul vânzării directe, data mulgerii;
c)data la care a fost alimentat automatul;
d)data expirării valabilităţii laptelui;
e)instrucţiuni pentru depozitarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între 0°C şi +4°C);
f)numărul de înregistrare sanitară veterinară acordat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană pentru fiecare automat, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 5
La automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud prevăzute cu un sistem de îmbuteliere, recipientele trebuie să prezinte inscripţionat pe o etichetă următoarele informaţii:
a)descrierea produselor - "Lapte crud de la .... "(specia);
b)data ambalării (ziua, luna, anul);
c)data expirării (ziua, luna, anul);
d)denumirea exploataţiilor de vaci producătoare de lapte şi numărul de înregistrare, locaţia completă;
e)instrucţiuni pentru păstrarea laptelui la domiciliu (de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între 0°C şi +4°C).
Art. 6
(1)Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se amplasează în spaţii închise sau în spaţii deschise, care să elimine orice risc de contaminare, alimentate cu energie electrică, racordate la o sursă de apă potabilă caldă şi/sau rece în condiţiile în care automatele nu sunt dotate cu sistem propriu de igienizare.
(2)Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se amplasează astfel încât consumatorul final să nu aibă acces la rezervorul de păstrare a laptelui.
CAPITOLUL III:Condiţii aplicabile laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor
Art. 7
Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a)să fie obţinut de la animale care nu prezintă niciun simptom de boală contagioasă care poate fi transmisă omului prin lapte;
b)să fie obţinut de la animale care sunt în bună stare de sănătate şi care nu prezintă niciun semn de boală care ar putea duce la contaminarea laptelui şi, în special, care nu suferă de o infecţie a aparatului genital însoţită de scurgeri, de enterită cu diaree şi febră sau de o inflamaţie vizibilă a ugerului;
c)să fie obţinut de la animale cărora nu li s-au administrat substanţe sau produse neautorizare sau de la animale care nu au făcut obiectul unui tratament ilegal;
d)să fie obţinut de la animale pentru care, în cazul administrării unor produse sau substanţe autorizate, a fost respectată perioada de aşteptare prescrisă pentru aceste produse sau substanţe;
e)să fie obţinut de la vaci sau bivoliţe care aparţin unui efectiv care este indemn sau oficial indemn de tuberculoză şi bruceloză;
e)să fie obţinut de la vaci sau bivoliţe care aparţin unui efectiv care este indemn sau oficial indemn de tuberculoză şi bruceloză;
f)să fie obţinut de la femele din alte specii care aparţin, pentru speciile sensibile la tuberculoză şi bruceloză, unui efectiv controlat regulat pentru această maladie în cadrul unui plan de supraveghere aprobat de autoritatea competentă;
g)să fie obţinut de la oi sau capre care aparţin unei exploataţii oficial indemne sau indemne de bruceloză;
h)laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final trebuie să se încadreze în parametrii de calitate în ceea ce priveşte criteriile care se aplică laptelui crud stabiliţi în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. III din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare (număr total de germeni, număr total de celule somatice şi reziduuri de antibiotice);
i)să fie obţinut cu respectarea tuturor cerinţelor de igienă a mulsului şi să fie răcit, păstrat la fermă şi transportat corespunzător;
j)laptele crud trebuie transportat de la locul producerii la locurile de vânzare directă către consumatorul final prin intermediul automatelor în recipiente confecţionate din materiale uşor de spălat şi de dezinfectat, rezistente la coroziune, care să nu modifice compoziţia laptelui, să nu producă modificări ale laptelui (culoare, gust, miros etc.) şi să nu transfere laptelui substanţe care pun în pericol sănătatea consumatorului.
CAPITOLUL IV:Condiţii aplicabile exploataţiei de producere a laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor
Art. 8
Exploataţiile de producere a laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
a)să deţină document de înregistrare sanitar-veterinară pentru vânzarea directă de produse de origine animală;
b)instalaţiile de muls, ustensilele şi spaţiile în care se depozitează laptele după muls, manipulat şi răcit, să fie situate şi să fie construite astfel încât să limiteze riscurile de contaminare a laptelui;
c)spaţiile destinate depozitării laptelui după muls să fie bine separate de spaţiile unde sunt adăpostite animalele;
d)suprafaţa echipamentelor care intră în contact cu laptele (ustensilele, recipientele utilizate la muls şi transport) să fie uşor de curăţat, de întreţinut şi dezinfectat, în care scop se impune utilizarea unor materiale netede, lavabile şi netoxice.
CAPITOLUL V:Condiţii aplicabile ambalajelor în care se vinde laptele prin intermediul automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud
Art. 9
(1)În cazul în care ambalajele care vin în contact direct cu laptele sunt oferite din automatele de lapte, acestea trebuie să fie de unică folosinţă, curate şi să asigure protecţie împotriva contaminării pe durata transportului şi pe timpul păstrării (de exemplu: recipiente din material plastic, pungi, sticle din material plastic etc).
(2)Materialele care vin în contact cu laptele crud trebuie să îndeplinească prevederile Regulamentului (UE) nr. 10/2011 al Comisiei din 14 ianuarie 2011 privind materialele şi obiectele din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare.
(3)Este permisă vânzarea directă de lapte crud prin introducerea acestuia în ambalajele consumatorului final, responsabilitatea privind asigurarea curăţării şi igienizării acestora revenind în totalitate consumatorului.
Art. 10
Automatele destinate vânzării directe de lapte trebuie să aibă inscripţionate în lateral şi în faţă următoarele menţiuni: " LAPTE CRUD - se va fierbe".
Art. 11
În cazul în care în urma controalelor oficiale efectuate de medicii veterinari sau în baza rezultatelor de laborator laptele nu se încadrează în parametrii de calitate şi salubritate stabiliţi de legislaţia în vigoare, respectiv la numărul total de germeni, numărul de celule somatice, reziduuri de medicamente, parametrii microbiologici şi fizico-chimici, se va dispune suspendarea sau interzicerea vânzării directe a laptelui crud până la eliminarea neconformităţii şi remedierea deficienţelor constatate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Art. 12
(1)Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se pot amplasa la nivelul exploataţiei şi în afara exploataţiei.
(2)În situaţiile în care automatele pentru vânzarea laptelui crud sunt amplasate în afara exploataţiei, operatorii din exploataţiile producătoare de lapte, proprietari ai automatelor, au obligaţia elaborării procedurilor pentru transportul laptelui de la exploataţie până la locul de amplasare a automatului.
Art. 13
(1)Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se alimentează cu lapte zilnic.
(2)Laptele crud nevândut de automat în ziua în care are loc realimentarea trebuie să fie dus în exploataţia de provenienţă, respectând condiţiile de igienă şi temperatură, şi depozitat într-un rezervor separat. Laptele crud nevândut poate fi folosit la fabricarea brânzeturilor cu o perioadă de maturare de cel puţin 60 de zile sau poate fi utilizat în sensul Regulamentului nr. 1.069/2009al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002(Regulament privind subprodusele de origine animală).
(3)Alimentarea unui automat se efectuează numai cu lapte crud provenit de la un singur operator, producător de lapte crud.
(4)Alimentarea automatelor cu lapte crud se efectuează direct numai de către producătorul de lapte căruia îi aparţine exploataţia de animale producătoare de lapte şi automatele pentru distribuirea laptelui.
Art. 14
(1)[textul din Art. 14, alin. (1) din capitolul V a fost abrogat la 24-apr-2024 de Art. I, punctul 6. din Ordinul 76/2024]
(2)Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se înregistrează sanitar-veterinar, conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud se supun controlului sanitar-veterinar conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.
Art. 15
Nerespectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 408 din data de 18 iunie 2010