Ordinul 27/2011 privind aprobarea criteriilor microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
Ordinul 27/2011 din 2011.06.22
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 Iunie 2011
Intră în vigoare:
2 Iulie 2011 An
Ordinul 27/2011 privind aprobarea criteriilor microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
Dată act: 6-iun-2011
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Văzând Referatul de aprobare nr. 113 din 26 ianuarie 2011, întocmit de Direcţia generală pentru siguranţa alimentelor,
în baza prevederilor art. 63 lit. b), i) şi j) şi art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere prevederile art. 2 şi 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1
(1)Se aprobă criteriile microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, prevăzute în anexă.
(2)Criteriile prevăzute la alin. (1) se aplică pentru produsele fabricate pe teritoriul naţional.
Art. 2
Termenilor utilizaţi în anexă li se aplică definiţiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 338/1 din 22 decembrie 2005, cu modificările ulterioare.
Art. 3
Criteriile microbiologice şi de igienă prevăzute în anexă sunt orientative pentru operatorii din sectorul alimentar şi pot fi utilizate la verificarea funcţionării corecte a procedurilor lor bazate pe principiile privind analiza riscurilor şi punctele critice de control (Hazard Analysis and Critical Control Point - HACCP) şi de bună practică de igienă.
Art. 4
Criteriile şi metodele analitice de referinţă şi limitele stabilite în anexă sunt utilizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prin structurile subordonate, precum şi de alte laboratoare specializate.
Art. 5
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, structurile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi cele din subordinea acesteia, alte laboratoare specializate şi acreditate, precum şi operatorii din sectorul alimentar, după caz, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6
Autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă va verifica aplicarea prevederilor prezentului ordin.
Art. 7
- Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 8
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.
-****-
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan |
ANEXĂ:CRITERII microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
Nr. crt. |
Categoria de produse alimentare |
Microorganisme |
Plan de prelevare de probe |
Limite |
Metoda analitică de referinţă*) |
Etapa căruia i se aplică |
Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare |
||
n |
c |
m |
M |
||||||
1. |
Margarină de consum |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
10 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei |
2. |
Torturi şi prăjituri cu creme, frişcă, fructe |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/g sau ml |
100 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
3. |
Maioneză, maioneză praf şi alţi înlocuitori de maioneză |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
5 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei |
4. |
Sosuri de condimentare nepasteurizate |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/g sau ml |
100 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
5. |
Sosuri de condimentare pasteurizate |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
5 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei |
6. |
Legume congelate |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/g sau ml |
100 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g |
500 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
7. |
Legume deshidratate Fructe |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
5 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g |
500 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
8. |
Prafuri de budinci şi creme deshidratate, înlocuitori de frişcă, pulberi de sucuri |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
5 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g |
500 cfu/g |
SR ISO 21527/2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
9. |
Paste făinoase (inclusiv cu umpluturi) |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
5 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g |
500 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
10. |
Condimente şi amestecuri de condimente |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
100 cfu/g sau ml |
1.000 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
105 cfu/g |
106 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
11. |
Băuturi răcoritoare |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
10 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g |
10 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
12. |
Sucuri de legume şi fructe pasteurizate |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
10 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g |
10 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
13. |
Nectaruri |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
10 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g |
10 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
14. |
Sucuri concentrate şi piure de fructe şi legume, altele decât formulele de început, deshidratate, şi produsele alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml |
10 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g |
10 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
15. |
Bere pasteurizată |
Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
1 cfu/g sau ml |
5 cfu/g sau ml |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi igienei îmbutelierii |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/ml |
10 cfu/ml |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei, a depozitării şi igienei îmbutelierii |
||
16. |
Produse de panificaţie simple |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării |
17. |
Produse de panificaţie cu umpluturi |
Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
1 cfu/g |
5 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
18. |
Produse de panificaţie şi de patiserie congelate |
Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Stafilococ coagulazo-pozitiv |
5 |
2 |
100 |
10.000 |
EN/ISO 6888-2 |
În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de produs trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice. |
||
19. |
Făinuri pentru panificaţie |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g |
1.000 cfu/g |
SR ISO 21527/2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării |
20. |
Făinuri cu grad de extracţie mic (sortiment făină albă 480, sortiment făină albă 550, sortiment făină albă 650) |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g |
1.000 cfu/g |
SR ISO 21527/2 |
Sfârşitul procesului tehnologic |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
21. |
Făinuri cu grad de extracţie mare (sortimente de făină cu grad de extracţie mai mare de 650) |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g |
10.000 cfu/g |
SR ISO 21527/2 |
Sfârşitul procesului tehnologic |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
22. |
Derivate din cereale (fulgi de grâu, porumb, orez, produse expandate) |
Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
1 cfu/g |
5 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
23. |
Biscuiţi, biscuiţi glazuraţi, paleuri (fursecuri), napolitane cu diferite creme, nuga |
Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
1 |
100 cfu/g |
1.000 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării materiilor prime |
||
24. |
Ciocolată, bomboane de ciocolată |
Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
1 |
100 cfu/g |
1.000 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
25. |
Ciocolată umplută |
Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
1 |
100 cfu/g |
1.000 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
26. |
Bomboane, altele decât de ciocolată |
Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
27. |
Jeleuri, rahat, gemuri, marmelade, şerbeturi, dulceţuri, fructe confiate |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g |
5 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei ambalării şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
28. |
Arome alimentare naturale şi sintetice |
Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
1 |
100 cfu/g |
1.000 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
29. |
Emulsii pentru băuturi răcoritoare |
Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
100 cfu/g |
1.000 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
30. |
Concentrate alimentare (supe, cuburi din carne, legume) |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g |
10 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi depozitării |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
||
31. |
Muştar alimentar |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
32. |
Alune, nuci (miez) |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g |
5.000 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului tehnologic |
Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării |
33. |
Oţet alimentar |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g |
10 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
34. |
Ceai (plantă pentru infuzie) |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului tehnologic |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului tehnologic |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
||
35. |
Uleiuri rafinate, uleiuri nerafinate, unt de arahide, pastă de susan |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
36. |
Borş |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g |
10 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
37. |
Ketchup |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 21527/1 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
38. |
Sandvişuri, mâncăruri tip fast-food şi alte preparate culinare gata de consum |
Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g |
5 cfu/g |
ISO 21528-1 sau 2 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării |
39. |
Amidon |
Bacillus cereus (spori) |
5 |
2 |
10 cfu/g |
100 cfu/g |
SR ISO 7932 |
Sfârşitul procesului de fabricaţie |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
40. |
Seminţe de consum |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
104 cfu/g |
105 cfu/g |
SR ISO 21527/1 sau 2 |
Sfârşitul procesului tehnologic |
Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Este interzisă utilizarea pentru consum uman a alimentelor care prezintă semne de infestare cu paraziţi (ouă, larve, forme adulte, vii sau moarte), resturi sau semne ale activităţii acestora, urme de contact cu rozătoarele, prezenţa vizibilă a levurilor şi a mucegaiurilor, precum şi semne organoleptice de alterare.
N = numărul de unităţi care constituie proba.
c = numărul de unităţi de probă care dau valori între m şi M.
Criterii de interpretare a rezultatelor:
Rezultatul analizei poate fi:
- satisfăcător, în cazul în care toate valorile obţinute sunt < m;
- acceptabil, în cazul în care numărul maxim al valorilor c din valorile n obţinute se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sunt < m;
- nesatisfăcător, în cazul în care una sau mai multe valori obţinute sunt > M sau dacă valorile situate între m şi M sunt mai mari decât valoarea c.
________
*) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 435 din data de 22 iunie 2011