Ordinul 27/2011 privind aprobarea criteriilor microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare

Ordinul 27/2011 din 2011.06.22

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 22 Iunie 2011 

Intră în vigoare:

2 Iulie 2011 An

Ordinul 27/2011 privind aprobarea criteriilor microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare

Dată act: 6-iun-2011

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare nr. 113 din 26 ianuarie 2011, întocmit de Direcţia generală pentru siguranţa alimentelor,

în baza prevederilor art. 63 lit. b), i) şi j) şi art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

având în vedere prevederile art. 2 şi 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1 

(1)Se aprobă criteriile microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, prevăzute în anexă.

(2)Criteriile prevăzute la alin. (1) se aplică pentru produsele fabricate pe teritoriul naţional.

Art. 2 

Termenilor utilizaţi în anexă li se aplică definiţiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 338/1 din 22 decembrie 2005, cu modificările ulterioare.

Art. 3 

Criteriile microbiologice şi de igienă prevăzute în anexă sunt orientative pentru operatorii din sectorul alimentar şi pot fi utilizate la verificarea funcţionării corecte a procedurilor lor bazate pe principiile privind analiza riscurilor şi punctele critice de control (Hazard Analysis and Critical Control Point - HACCP) şi de bună practică de igienă.

Art. 4 

Criteriile şi metodele analitice de referinţă şi limitele stabilite în anexă sunt utilizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prin structurile subordonate, precum şi de alte laboratoare specializate.

Art. 5 

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, structurile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi cele din subordinea acesteia, alte laboratoare specializate şi acreditate, precum şi operatorii din sectorul alimentar, după caz, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 6 

Autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă va verifica aplicarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 7 

- Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 8 

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.

-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Radu Roatiş Cheţan

ANEXĂ:CRITERII microbiologice şi de igienă care se aplică produselor alimentare, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare

Nr. crt.

Categoria de produse alimentare

Microorganisme

Plan de prelevare de probe

Limite

Metoda analitică de referinţă*)

Etapa căruia i se aplică

Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare

n

c

m

M

1.

Margarină de consum

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

10 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei

2.

Torturi şi prăjituri cu creme, frişcă, fructe

Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/g sau ml

100 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

3.

Maioneză, maioneză praf şi alţi înlocuitori de maioneză

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

5 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei

4.

Sosuri de condimentare nepasteurizate

Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/g sau ml

100 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

5.

Sosuri de condimentare pasteurizate

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

5 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei

6.

Legume congelate

Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/g sau ml

100 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g

500 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

7.

Legume deshidratate Fructe

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

5 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g

500 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

8.

Prafuri de budinci şi creme deshidratate, înlocuitori de frişcă, pulberi de sucuri

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

5 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g

500 cfu/g

SR ISO 21527/2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

9.

Paste făinoase (inclusiv cu umpluturi)

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

5 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g

500 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

10.

Condimente şi amestecuri de condimente

Enterobacteriaceae

5

2

100 cfu/g sau ml

1.000 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

105 cfu/g

106 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

11.

Băuturi răcoritoare

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

10 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g

10 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

12.

Sucuri de legume şi fructe pasteurizate

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

10 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g

10 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

13.

Nectaruri

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

10 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g

10 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

14.

Sucuri concentrate şi piure de fructe şi legume, altele decât formulele de început, deshidratate, şi produsele alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml

10 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g

10 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

15.

Bere pasteurizată

Enterobacteriaceae

5

0

1 cfu/g sau ml

5 cfu/g sau ml

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi igienei îmbutelierii

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/ml

10 cfu/ml

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei, a depozitării şi igienei îmbutelierii

16.

Produse de panificaţie simple

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării

17.

Produse de panificaţie cu umpluturi

Enterobacteriaceae

5

0

1 cfu/g

5 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

18.

Produse de panificaţie şi de patiserie congelate

Enterobacteriaceae

5

0

10 cfu/g

100 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Stafilococ coagulazo-pozitiv

5

2

100

10.000

EN/ISO 6888-2

În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de produs trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice.

19.

Făinuri pentru panificaţie

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g

1.000 cfu/g

SR ISO 21527/2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării

20.

Făinuri cu grad de extracţie mic (sortiment făină albă 480, sortiment făină albă 550, sortiment făină albă 650)

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g

1.000 cfu/g

SR ISO 21527/2

Sfârşitul procesului tehnologic

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

21.

Făinuri cu grad de extracţie mare (sortimente de făină cu grad de extracţie mai mare de 650)

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g

10.000 cfu/g

SR ISO 21527/2

Sfârşitul procesului tehnologic

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

22.

Derivate din cereale (fulgi de grâu, porumb, orez, produse expandate)

Enterobacteriaceae

5

0

1 cfu/g

5 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

23.

Biscuiţi, biscuiţi glazuraţi, paleuri (fursecuri), napolitane cu diferite creme, nuga

Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g

100 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei

Drojdii şi mucegaiuri

5

1

100 cfu/g

1.000 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării materiilor prime

24.

Ciocolată, bomboane de ciocolată

Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g

100 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

1

100 cfu/g

1.000 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

25.

Ciocolată umplută

Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g

100 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

1

100 cfu/g

1.000 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

26.

Bomboane, altele decât de ciocolată

Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g

100 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

27.

Jeleuri, rahat, gemuri, marmelade, şerbeturi, dulceţuri, fructe confiate

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g

5 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei ambalării şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

28.

Arome alimentare naturale şi sintetice

Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g

100 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Drojdii şi mucegaiuri

5

1

100 cfu/g

1.000 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

29.

Emulsii pentru băuturi răcoritoare

Enterobacteriaceae

5

1

100 cfu/g

1.000 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

30.

Concentrate alimentare (supe, cuburi din carne, legume)

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g

10 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi depozitării

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

31.

Muştar alimentar

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

32.

Alune, nuci (miez)

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g

5.000 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului tehnologic

Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării

33.

Oţet alimentar

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g

10 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

34.

Ceai (plantă pentru infuzie)

Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului tehnologic

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului tehnologic

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

35.

Uleiuri rafinate, uleiuri nerafinate, unt de arahide, pastă de susan

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

36.

Borş

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g

10 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

37.

Ketchup

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 21527/1

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

38.

Sandvişuri, mâncăruri tip fast-food şi alte preparate culinare gata de consum

Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g

5 cfu/g

ISO 21528-1 sau 2

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării

39.

Amidon

Bacillus cereus (spori)

5

2

10 cfu/g

100 cfu/g

SR ISO 7932

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

40.

Seminţe de consum

Drojdii şi mucegaiuri

5

2

104 cfu/g

105 cfu/g

SR ISO 21527/1 sau 2

Sfârşitul procesului tehnologic

Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

Este interzisă utilizarea pentru consum uman a alimentelor care prezintă semne de infestare cu paraziţi (ouă, larve, forme adulte, vii sau moarte), resturi sau semne ale activităţii acestora, urme de contact cu rozătoarele, prezenţa vizibilă a levurilor şi a mucegaiurilor, precum şi semne organoleptice de alterare.

N = numărul de unităţi care constituie proba.

c = numărul de unităţi de probă care dau valori între m şi M.

Criterii de interpretare a rezultatelor:

Rezultatul analizei poate fi:

- satisfăcător, în cazul în care toate valorile obţinute sunt < m;

- acceptabil, în cazul în care numărul maxim al valorilor c din valorile n obţinute se situează între m şi M, iar restul valorilor observate sunt < m;

- nesatisfăcător, în cazul în care una sau mai multe valori obţinute sunt > M sau dacă valorile situate între m şi M sunt mai mari decât valoarea c.

________

*) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 435 din data de 22 iunie 2011