de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate

(JO L 138 25.5.2017, p. 57)

Astfel cum a fost modificat prin:

   

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1 

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/1146 AL COMISIEI  din 7 iunie 2018

  L 208

9

17.8.2018

 M2

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/1863 AL COMISIEI  din 5 octombrie 2022

  L 259

187

6.10.2022

 M3

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/2091 AL COMISIEI  din 25 august 2022

  L 281

16

31.10.2022

►M4 

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/2532 AL COMISIEI  din 1 decembrie 2022

  L 328

80

22.12.2022

Rectificat prin:

 C1

Rectificare, JO L , 30.11.2023, p.  1 ((UE) 2018/1146)

▼B 

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/892 AL COMISIEI

din 13 martie 2017

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate

 

CAPITOLUL I

ORGANIZAȚII DE PRODUCĂTORI

SECȚIUNEA 1

Dispoziție introductivă

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   

Prezentul regulament stabilește norme pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate, cu excepția standardelor de comercializare.

(2)   

Capitolele I-V se aplică numai produselor din sectorul fructelor și legumelor menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și produselor de acest fel destinate doar prelucrării.

SECȚIUNEA 2

Programele operaționale

▼M4 —————

▼B

SECȚIUNEA 3

Ajutoare

▼M4 —————

▼B

CAPITOLUL II

MĂSURI DE PREVENIRE ȘI GESTIONARE A CRIZELOR

▼M4 —————

▼M1 —————

▼B

CAPITOLUL IV

INFORMĂRI, RAPOARTE ȘI CONTROALE

SECȚIUNEA 1

Informări și rapoarte

▼M4 —————

▼B

SECȚIUNEA 2

Controale

Articolul 22

Sistemul unic de identificare

Statele membre se asigură că organizațiilor de producători, asociațiilor de organizații de producători și grupurilor de producători constituite în temeiul articolului 125e din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 li se aplică un sistem unic de identificare în ceea ce privește cererile lor de ajutor. Acest sistem de identificare trebuie să fie compatibil cu sistemul de identificare a beneficiarilor menționat la articolul 73 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Articolul 23

Procedurile de depunere a cererilor

Fără a aduce atingere articolelor 9, 24 și 25, statele membre prevăd proceduri pentru depunerea cererilor de ajutor, a cererilor de recunoaștere sau de aprobare a programelor operaționale, precum și a cererilor de plată.

Articolul 24

Acordarea recunoașterii

(1)   

Înainte de a acorda recunoaștere unei organizații de producători sau unei asociații de organizații de producători în temeiul articolului 154 alineatul (4) litera (a) sau în temeiul articolului 156 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, statele membre efectuează controale administrative și la fața locului asupra organizației de producători sau a asociației de organizații de producători pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de recunoaștere.

(2)   

Cel puțin o dată la cinci ani, statele membre efectuează controale administrative și la fața locului în ceea ce privește criteriile de recunoaștere, controale care se aplică tuturor organizațiilor de producători recunoscute și tuturor asociațiilor de organizații de producători recunoscute, chiar dacă organizațiile de producători sau asociațiile de organizații de producători nu implementează un program operațional.

▼M4 —————

▼B

CAPITOLUL V

EXTINDEREA APLICĂRII NORMELOR

Articolul 36

Contribuții financiare

Dacă, în temeiul articolului 165 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, un stat membru decide că operatorii care nu sunt membri ai unor organizații de producători, ai unor asociații de organizații de producători sau ai unor organizații interprofesionale, dar în cazul cărora există norme impuse ca obligatorii, plătesc o contribuție financiară, statul membru transmite Comisiei informațiile necesare pentru evaluarea îndeplinirii condițiilor prevăzute la respectivul articol. Informațiile respective includ baza de calculare a contribuției, suma unitară a acesteia, activitățile vizate și costurile aferente acestora.

Articolul 37

Extinderile care depășesc un an

(1)   

Dacă se decide aplicarea unei extinderi a aplicării normelor pentru o perioadă care depășește un an, statele membre verifică, în privința fiecărui an, dacă condițiile de reprezentativitate prevăzute la articolul 164 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 au continuat să fie îndeplinite pe parcursul întregii perioade de aplicare a extinderii.

(2)   

În cazul în care constată că nu mai sunt îndeplinite condițiile, statele membre abrogă extinderea, cu efect de la începutul anului următor.

(3)   

Statele membre informează de îndată Comisia în cazul oricărei abrogări. Comisia va pune informațiile respective la dispoziția publicului prin mijloace adecvate.

CAPITOLUL VI

SISTEMUL PREȚULUI DE INTRARE ȘI TAXELE LA IMPORT

Articolul 38

Valorile forfetare de import

(1)   

Pentru fiecare produs și pentru perioadele de aplicare stabilite în partea A a anexei VII la Regulamentul delegat (UE) 2017/891, Comisia stabilește, în fiecare zi lucrătoare și pentru fiecare origine, o valoare forfetară de import egală cu media ponderată a prețurilor reprezentative menționate la articolul 74 din regulamentul respectiv, minus suma forfetară de 5 EUR/100 kg și taxele vamale ad valorem.

(2)   

Atunci când se stabilește o valoare forfetară de import pentru produsele și pentru perioadele de aplicare prevăzute în partea A a anexei VII la Regulamentul delegat (UE) 2017/891, în conformitate cu articolele 74 și 75 din regulamentul respectiv și cu prezentul articol, nu se aplică prețul unitar menționat la articolul 142 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei ( 1 ). Respectivul preț unitar se înlocuiește cu valoarea forfetară de import menționată la alineatul (1).

(3)   

În cazul în care nu este în vigoare nicio valoare forfetară de import pentru un produs cu o anumită origine, se aplică media ponderată a valorilor forfetare de import în vigoare pentru produsul respectiv.

(4)   

În cursul perioadelor de aplicare prevăzute în partea A a anexei VII la Regulamentul (UE) 2017/891, valorile forfetare de import rămân aplicabile până sunt modificate. Totuși, acestea încetează a se mai aplica atunci când Comisiei nu îi este notificat niciun preț mediu reprezentativ timp de două săptămâni consecutive.

În cazul în care, în temeiul primului paragraf, unui anumit produs nu i se aplică nicio valoare forfetară de import, atunci valoarea forfetară de import aplicabilă respectivului produs este egală cu ultima valoare forfetară de import medie.

(5)   

Prin derogare de la alineatul (1), dacă nu a fost posibil să se calculeze o valoare forfetară de import, nu este aplicabilă nicio valoare forfetară de import începând cu prima zi a perioadelor de aplicare prevăzute în partea A a anexei VII la Regulamentul delegat (UE) 2017/891.

(6)   

Cursul de schimb care se aplică valorii forfetare de import este ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană înainte de ultima zi a perioadei pentru care sunt transmise prețurile.

(7)   

Valorile forfetare de import exprimate în euro se publică de către Comisie prin intermediul TARIC ( 2 ).

CAPITOLUL VII

TAXE SUPLIMENTARE LA IMPORT

Articolul 39

Perceperea taxei suplimentare la import

▼M1

(1)   

O taxă suplimentară la import, astfel cum este menționată la articolul 182 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, poate fi aplicată produselor și în timpul perioadelor enumerate în anexa VII la prezentul regulament. Respectiva taxă suplimentară la import se aplică în cazul în care cantitatea oricăruia dintre produsele puse în liberă circulație pentru oricare dintre perioadele de aplicare prevăzute în anexa menționată depășește volumul de declanșare pentru produsul respectiv, cu excepția cazului în care importurile nu riscă să perturbe piața Uniunii sau dacă efectele taxei suplimentare la import ar fi disproporționate față de obiectivul urmărit.

▼B

(2)   

Pentru fiecare dintre produsele enumerate în anexa VII și în perioadele indicate în anexa respectivă, statele membre notifică Comisiei detaliile privind volumele puse în liberă circulație, utilizând modalitatea de supraveghere a importurilor preferențiale prevăzută la articolul 55 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447.

(3)   

Taxa suplimentară la import se percepe pentru cantitățile puse în liberă circulație după data de aplicare a taxei respective, cu condiția ca:

(a) 

valoarea lor în vamă, stabilită în conformitate cu articolul 74 din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, să atragă după sine aplicarea celor mai ridicate taxe specifice aplicabile importurilor cu originea în cauză și

(b) 

importul să se realizeze în perioada de aplicare a taxei suplimentare la import.

Articolul 40

Cuantumul taxei suplimentare la import

Taxa suplimentară la import aplicată în conformitate cu articolul 39 este echivalentă cu o treime din taxa vamală specificată în Tariful vamal comun pentru produsul în cauză.

Totuși, în cazul produselor care beneficiază de o preferință tarifară la import în ceea ce privește taxa ad valorem, taxa suplimentară la import este echivalentă cu o treime din taxa vamală specifică pentru produsul în cauză, dacă se aplică articolul 39 alineatul (2).

Articolul 41

Exceptările de la taxa suplimentară la import

(1)   

Sunt exceptate de la taxa suplimentară la import următoarele mărfuri:

(a) 

mărfurile importate în temeiul unui contingent tarifar;

(b) 

mărfurile care au părăsit țara de origine înaintea adoptării deciziei privind aplicarea taxei suplimentare la import și care sunt transportate de la locul de încărcare din țara de origine către locul de descărcare din Uniune pe baza unui document de transport valabil, întocmit înaintea aplicării taxei suplimentare la import.

(2)   

Părțile interesate furnizează autorităților vamale dovezi satisfăcătoare potrivit cărora au fost îndeplinite cerințele prevăzute la alineatul (1) litera (b).

Autoritățile vamale pot considera că mărfurile au părăsit țara de origine înaintea datei aplicării taxei suplimentare la import dacă este furnizat unul dintre următoarele documente:

(a) 

în cazul transportului maritim, conosamentul care indică faptul că încărcarea a avut loc înaintea datei respective;

(b) 

în cazul transportului feroviar, scrisoarea de trăsură acceptată de autoritățile feroviare ale țării de origine înaintea datei respective;

(c) 

în cazul transportului rutier, contractul de transport rutier (CTR) sau un alt document de tranzit eliberat în țara de origine înaintea datei respective, dacă sunt îndeplinite condițiile stabilite prin acordurile bilaterale sau multilaterale încheiate în contextul tranzitului prin Uniune sau al tranzitului comun;

(d) 

în cazul transportului aerian, scrisoarea de transport aerian care arată că mărfurile au fost acceptate de compania aeriană înaintea datei respective.

CAPITOLUL VIII

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 42

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

▼M4 —————

▼B

ANEXA VII

Produsele și perioadele de aplicare a taxelor suplimentare la import menționate la articolul 39

Fără a se aduce atingere normelor de interpretare a Nomenclaturii Combinate, se consideră că descrierea produselor are doar o valoare orientativă. În scopul prezentei anexe, domeniul de aplicare al taxelor suplimentare este determinat de domeniul de aplicare al codurilor NC în vigoare la data adoptării prezentului regulament.

Număr de serie

Cod NC

Descrierea produselor

Perioadă de aplicare

78.0015

0702 00 00

Tomate

De la 1 octombrie la 31 mai

78.0020

De la 1 iunie la 30 septembrie

78.0065

0707 00 05

Castraveți

De la 1 mai la 31 octombrie

78.0075

De la 1 noiembrie la 30 aprilie

78.0085

0709 91 00

Anghinare

De la 1 noiembrie la 30 iunie

78.0100

0709 93 10

Dovlecei

De la 1 ianuarie la 31 decembrie

78.0110

0805 10 20

Portocale

De la 1 decembrie la 31 mai

78.0120

0805 20 10

Clementine

De la 1 noiembrie la sfârșitul lunii februarie

78.0130

0805 20 30 0805 20 50 0805 20 70 0805 20 90

Mandarine (inclusiv tangerine și satsume); wilkings și alți hibrizi similari de citrice

De la 1 noiembrie la sfârșitul lunii februarie

78.0155

0805 50 10

Lămâi

De la 1 iunie la 31 decembrie

78.0160

De la 1 ianuarie la 31 mai

78.0170

0806 10 10

Struguri de masă

De la 16 iulie la 16 noiembrie

78.0175

0808 10 80

Mere

De la 1 ianuarie la 31 august

78.0180

De la 1 septembrie la 31 decembrie

78.0220

0808 30 90

Pere

De la 1 ianuarie la 30 aprilie

78.0235

De la 1 iulie la 31 decembrie

78.0250

0809 10 00

Caise

De la 1 iunie la 31 iulie

78.0265

0809 29 00

Cireșe, altele decât vișinele

De la 16 mai la 15 august

78.0270

0809 30

Piersici, inclusiv nectarine

De la 16 iunie la 30 septembrie

78.0280

0809 40 05

Prune

De la 16 iunie la 30 septembrie

1 ) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 558).

2 ) http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_duties/tariff_aspects/customs_tariff/index_en.htm

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.