Directiva 2011/3/UE/17-ian-2011 de modificare a Directivei 2008/128/CE de stabilire a unor criterii de puritate specifice pentru coloranţii autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare

Directiva 2011/3/UE/17-ian-2011 din 2011.01.18

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 18 Ianuarie 2011 

Intră în vigoare:

7 Februarie 2011 An

Directiva 2011/3/UE/17-ian-2011 de modificare a Directivei 2008/128/CE de stabilire a unor criterii de puritate specifice pentru coloranţii autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare

Dată act: 17-ian-2011

Emitent: Comisia Europeana

(Text cu relevanţă pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (1), în special articolul 30 alineatul (5),

(1)JO L 354, 13.12.2008, p. 16.

după consultarea Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA),

întrucât:

(1)Directiva 2008/128/CE a Comisiei (2) stabileşte criteriile de puritate specifice pentru coloranţii destinaţi utilizării în produsele alimentare, aceşti coloranţi fiind menţionaţi în Directiva 94/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 iunie 1994 privind coloranţii autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare (3).

(2)JO L 6, 10.1.2009, p. 20.

(3)JO L 237, 10.9.1994, p. 13.

(2)Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 prevede la articolul 30 alineatul (4) că specificaţiile aditivilor alimentari menţionaţi în alineatele (1)-(3) din articolul respectiv (care includ, de asemenea, aditivi autorizaţi în temeiul Directivei 94/36/CE) sunt adoptate, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 de instituire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivii alimentari, enzimele alimentare şi aromele alimentare (4), în momentul introducerii acestor aditivi în anexe în conformitate cu dispoziţiile alineatelor menţionate.

(4)JO L 354, 31.12.2008, p. 1.

(3)Prin urmare, având în vedere că aceste liste nu au fost încă stabilite şi pentru a asigura modificarea efectivă a anexelor la Directiva 94/36/CE în temeiul articolului 31 din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, precum şi faptul că aditivii astfel autorizaţi respectă condiţiile de utilizare sigură, Directiva 2008/128/CE ar trebui modificată.

(4)În avizul său din 30 ianuarie 2008 (5), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (denumită în continuare „autoritatea") a evaluat informaţiile privind siguranţa utilizării licopenului din toate sursele drept colorant alimentar. Sursele luate în considerare sunt următoarele: (a) E 160d licopen obţinut prin extracţia cu solvent din soiuri naturale de tomate (Lycopersicon esculentum L.) cu îndepărtarea ulterioară a solventului, (b) licopen sintetic şi (c) licopen obţinut din Blakeslea trispora.

(5)Avizul ştiinţific al Grupului pentru aditivi alimentari, arome, adjuvanţi tehnologici şi materiale în contact cu produsele alimentare ca urmare a solicitării Comisiei Europene de a furniza un aviz ştiinţific privind siguranţa utilizării: 1. licopenului obţinut printr-un proces de fermentare cu Blakeslea trispora drept colorant alimentar în categoriile de produse alimentare şi la nivelurile propuse de solicitant; 2. licopenului sintetic utilizat drept colorant alimentar în categoriile de produse alimentare enumerate în anexa III şi anexa V partea 2 din Directiva 94/36/CE privind coloranţii autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare; 3. luând în considerare mai multe cereri referitoare la licopen aflate în curs de examinare, inclusiv reevaluarea licopenului din tomate în cadrul reevaluării sistematice a coloranţilor alimentari. The EFSA Journal (2008) 674, 1-66.

(5)Legislaţia din prezent stabileşte specificaţii numai pentru licopenul obţinut din tomate şi, prin urmare, aceasta trebuie modificată pentru a include celelalte două surse. De asemenea, specificaţiile pentru licopenul extras din tomate trebuie actualizate. Diclormetanul nu trebuie enumerat în lista cu solvenţii de extracţie, deoarece, conform informaţiilor primite de la părţile interesate, acesta nu mai este utilizat pentru extracţia licopenului din tomate. Limita maximă pentru plumb trebuie micşorată din motive de siguranţă, iar referirea la metale grele nu mai este relevantă, aceasta fiind prea generică. În plus, referirea la soiurile naturale trebuie actualizată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1829/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului (6).

(6)JO L 268, 18.10.2003, p. 1.

(6)Conform anumitor informaţii, diclormetanul (clorura de metilen) este utilizat pentru producerea preparatelor de licopen pentru vânzare pe piaţă, menţionate şi în avizul autorităţii privind siguranţa „Produselor de licopen dispersabile în apă rece obţinut din Blakeslea trispora" din 4 decembrie 2008 (1) Produse similare sunt produse, de asemenea, din licopen sintetic, astfel cum se menţionează în avizul autorităţii privind siguranţa licopenului sintetic din 10 aprilie 2008 (2). Deoarece autoritatea a evaluat această utilizare specifică, este necesară autorizarea acestei utilizări la aceleaşi niveluri reziduale care au fost considerate în cursul evaluării.

(1)Avizul ştiinţific al Grupului pentru produse dietetice, nutriţie şi alergii la solicitarea Comisiei Europene de a efectua o evaluare suplimentară pentru „Produse de licopen dispersabile în apă rece din Blakeslea Trispora" ca ingredient în produsele alimentare în contextul Regulamentului (CE) nr. 258/97. The EFSA Journal (2008) 893, 1-15.

(2)Avizul ştiinţific al Grupului pentru produse dietetice, nutriţie şi alergii la solicitarea Comisiei Europene privind siguranţa licopenului sintetic. The EFSA Journal (2008) 676, 1-25.

(7)Este necesar să se ţină cont de specificaţiile şi tehnicile analitice pentru aditivi, astfel cum sunt menţionate în Codex Alimentarius, întocmit de Comitetul mixt FAO/OMS de experţi pentru aditivi alimentari (JECFA). În special, acolo unde este cazul, criteriile de puritate specifice trebuie adaptate pentru a reflecta limitele pentru fiecare dintre metalele grele de interes.

(8)Prin urmare, Directiva 2008/128/CE ar trebui modificată în consecinţă.

(9)Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală şi nu au întâmpinat nicio opoziţie din partea Parlamentului European sau a Consiliului,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

-****-

Art. 1 

- Anexa I la Directiva 2008/128/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Art. 2: Transpunere 

(1)Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 1 septembrie 2011 cel târziu. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor acte. Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conţin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoţite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziţii de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Art. 3 

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Art. 4 

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

-****-

Adoptată la Bruxelles, 17 ianuarie 2011.

Pentru Comisie

Preşedintele

Jose Manuel BARROSO

ANEXĂ:

În anexa I la Directiva 2008/128/CE, rubrica referitoare la E 160d se înlocuieşte cu următorul text:

„E 160d LICOPEN

(i) licopen sintetic

 

Sinonime

Licopen obţinut prin sinteză chimică

Definiţie

Licopenul sintetic este un amestec de izomeri geometrici de licopen şi este produs prin condensarea Wittig a intermediarilor sintetici utilizaţi frecvent în producţia altor carotenoide utilizate în produse alimentare. Licopenul sintetic constă predominant în licopen all-trans în amestec cu 5-cis-licopen şi cantităţi minore de alţi izomeri. Preparatele comerciale de licopen destinate utilizării în produse alimentare sunt formulate ca suspensii în uleiuri comestibile sau ca pulbere dispersabilă în apă sau solubilă în apă.

Nr. indicelui de culoare

75125

EINECS

207-949-1

Denumire chimică

https://codex.ro/22aaeb74-6fb0-4367-b400-fad6ec51c183" />-caroten, all-trans-licopen, (all-E)-licopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaen

Formulă chimică

C40H56

Masă moleculară

536,85

Compoziţie

Conţine cel puţin 96 % licopeni totali (cel puţin 70 % licopen all-trans) E1cm1 % la 465-475 nm în hexan (pentru 100 % licopen all-trans pur) este 3 450

Descriere

Pulbere cristalină de culoare roşie

Identificare

 

Spectrofotometrie

Absorbţia maximă a soluţiei în hexan la aproximativ 470 nm

Testul pentru carotenoide

Culoarea soluţiei în acetonă a probei dispare după adăugări succesive de soluţie de nitrit de sodiu 5 % şi acid sulfuric 1N

Solubilitate

Insolubil în apă, uşor solubil în cloroform

Proprietăţile soluţiei de 1 % în cloroform

Limpede, de culoare roşu-portocaliu intens

Puritate

 

Pierderi prin uscare

Cel mult 0,5 % (40 °C, 4 ore la 20 mm Hg)

Apo-12'-licopenal

Cel mult 0,15 %

Oxid de trifenil fosfină

Cel mult 0,01 %

Reziduuri de solvenţi

Metanol cel mult 200 mg/kg

Hexan, propan-2-ol: cel mult 10 mg/kg din fiecare

Diclormetan: cel mult 10 mg/kg (numai în preparatele comerciale)

Plumb

Cel mult 1 mg/kg

(ii) din tomate

 

Sinonime

Galben natural 27

Definiţie

Licopenul este obţinut prin extracţie cu solvent din tomate (Lycopersicon esculentum L.) urmată de îndepărtarea solventului. Poate fi utilizat numai următorul solvent:

dioxid de carbon, acetat de etil, acetonă, propan-2-ol, metanol, etanol, hexan. Principalul colorant din tomate este licopenul, însă pot fi prezenţi şi alţi pigmenţi carotenoizi în cantităţi minore. Pe lângă pigmenţii coloranţi, produsul poate conţine ulei, grăsimi, ceruri şi componente aromatice prezente în mod natural în tomate.

Nr. indicelui de culoare

75125

EINECS

207-949-1

Denumire chimică

https://codex.ro/22aaeb74-6fb0-4367-b400-fad6ec51c183" />-caroten, all-trans-licopen, (all-E)-licopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaen

Formulă chimică

C40H56

Masă moleculară

536,85

Compoziţie

E1cm1 % la 465-475 nm în hexan (pentru 100 % licopen all-trans pur) este 3 450

Conţine cel puţin 5 % coloranţi totali

Descriere

Lichid vâscos roşu-închis

Identificare

 

Spectrofotometrie

Maximum în hexan la aproximativ 472 nm

Puritate

 

Reziduuri de solvenţi

Propan-2-ol

Hexan

Acetonă

Etanol

Metanol

Acetat de etil

Cel mult 50 mg/kg, separat sau în combinaţie

Cenuşă sulfatată

Cel mult 1 %

Mercur

Cel mult 1 mg/kg

Cadmiu

Cel mult 1 mg/kg

Arsen

Cel mult 3 mg/kg

Plumb

Cel mult 2 mg/kg

(iii) din Blakeslea Trispora

 

Sinonime

Galben natural 27

Definiţie

Licopenul din Blakeslea trispora este extras din biomasa fungică şi purificat prin cristalizare şi filtrare. Constă în principal în licopen all-trans. De asemenea, conţine cantităţi minore de alte carotenoide. Singurii solvenţi utilizaţi în procesul de fabricaţie sunt izopropanolul şi acetatul de izobutil. Preparatele comerciale de licopen destinate utilizării în produse alimentare sunt formulate ca suspensii în uleiuri comestibile sau ca pulbere dispersabilă în apă sau solubilă în apă.

Nr. indicelui de culoare

75125

EINECS

207-949-1

Denumire chimică

https://codex.ro/22aaeb74-6fb0-4367-b400-fad6ec51c183" />-caroten, all-trans-licopen, (all-E)-licopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27, 31-octametil-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaen

Formulă chimică

C40H56

Masă moleculară

536,85

Compoziţie

Cel puţin 95 % licopeni totali şi cel puţin 90 % licopen all-trans din cantitatea totală de coloranţi

E1cm1 % la 465-475 nm în hexan (pentru 100 % licopen all-trans pur) este 3 450

Descriere

Pulbere cristalină de culoare roşie

Identificare

 

Spectrofotometrie

Absorbţia maximă a soluţiei în hexan la aproximativ 470 nm

Testul pentru carotenoide

Culoarea soluţiei în acetonă a probei dispare după adăugări succesive de soluţie de nitrit de sodiu 5 % şi acid sulfuric 1N

Solubilitate

Insolubil în apă, uşor solubil în cloroform

Proprietăţile soluţiei de 1 % în cloroform

Limpede, de culoare roşu-portocaliu intens

Puritate

 

Pierderi prin uscare

Cel mult 0,5 % (40 °C, 4 ore la 20 mm Hg)

Alte carotenoide

Cel mult 5 %

Reziduuri de solvenţi

Propan-2-ol: cel mult 0,1 % Acetat de izobutil: cel mult 1,0 %

Diclormetan: cel mult 10 mg/kg (numai în preparatele comerciale)

Cenuşă sulfatată

Cel mult 0,3 %

Plumb

Cel mult 1 mg/kg"

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 13L din data de 18 ianuarie 2011