de rectificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii
(Text cu relevanță pentru SEE)
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 8,
întrucât:
(1) |
În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Comisia trebuia să stabilească, până la 1 ianuarie 2018, o listă a Uniunii cu alimentele noi autorizate sau notificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (2). |
(2) |
Lista Uniunii cu alimentele noi autorizate sau notificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 258/97 a fost stabilită prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (3). |
(3) |
În conformitate cu articolul 36 din Regulamentul (UE) 2015/2283, noul regulament privind alimentele noi se aplică de la 1 ianuarie 2018. O serie de produse au fost autorizate sau notificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 258/97 în perioada cuprinsă între data votului comitetului permanent cu privire la lista Uniunii, la 6 decembrie 2017, și data punerii în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/2283, la 1 ianuarie 2018. Prin urmare, aceste produse ar trebui să fie incluse în lista Uniunii stabilită prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(4) |
La 19 decembrie 2017, societatea Demethra Biotech S.r.l. a notificat Comisiei introducerea pe piața Uniunii a alimentului nou „extract de Echinacea purpurea din culturi de celule”, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Acest aliment nou nu a fost inclus în lista Uniunii. Prin urmare, ar trebui adăugată o nouă rubrică în tabelele 1 și 2 din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(5) |
La 21 și 22 decembrie 2017, două societăți, DuPont Nutrition & Biosciences ApS și FrieslandCampina Nederland BV, au notificat Comisiei introducerea pe piața Uniunii a alimentului nou „2’-fucozil-lactoză (sursă microbiană)”, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. „2'-Fucozil-lactoza (sursă microbiană)” a fost deja inclusă în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Aceste noi notificări modifică valorile numerice ale mai multor parametri menționați în specificațiile acestui aliment nou și, prin urmare, rubrica „2'-fucozil-lactoză (sursă microbiană)” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui rectificată în consecință. |
(6) |
La 20 decembrie 2017, societatea c-LEcta GmbH a notificat Comisiei introducerea pe piața Uniunii a alimentului nou „trehaloză”, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. „Trehaloza” a fost inclusă în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Această nouă notificare se referă la o nouă sursă a trehalozei, și anume zaharoza. Prin urmare, specificațiile de la rubrica „trehaloză” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui rectificate în consecință. |
(7) |
După publicarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470, au fost constatate o serie de erori sau omisiuni în ceea ce privește specificațiile sau condițiile de utilizare ale unui anumit număr de alimente noi autorizate. Prin urmare, lista Uniunii stabilită în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui rectificată. |
(8) |
Alimentul nou „L-alanil-L-glutamină” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Categoria „Băuturi destinate compensării consumului energetic din cursul efortului muscular intens, în special la sportivi” a fost omisă în mod eronat. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „L-alanil-L-glutamină” din tabelul 1 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 pentru a adăuga „băuturile destinate compensării consumului energetic din cursul efortului muscular intens, în special la sportivi” drept categorie de alimente autorizată. |
(9) |
Alimentul nou „glucozamină HCl” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Categoria de alimente „Băuturi pe bază de lapte și produse similare destinate copiilor de vârstă mică” a fost adăugată în mod eronat și ar trebui eliminată din această rubrică. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „glucozamină HCl” din tabelul 1 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(10) |
Alimentul nou „lacto-N-neotetraoză” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare și la anumite niveluri maxime prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/375 a Comisiei (4). Textul „în concentrații de până la 1,2 g/l” a fost adăugat în mod eronat și ar trebui eliminat din categoria de alimente „Băuturi pe bază de lapte și produse similare destinate copiilor de vârstă mică” pentru acest aliment nou. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „lacto-N-neotetraoză” din tabelul 1 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(11) |
Alimentul nou „extract de germeni de grâu (Triticum aestivum) bogat în spermidină” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare pentru „populația adultă, cu excepția femeilor însărcinate și a femeilor care alăptează”, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Cu toate acestea, în mod eronat, excepția referitoare la femeile însărcinate și la cele care alăptează nu figurează în lista Uniunii. În consecință, este necesară rectificarea rubricii „extract de germeni de grâu (Triticum aestivum) bogat în spermidină” din tabelul 1 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(12) |
În ceea ce privește alimentul nou „ulei de krill antarctic din specia Euphausia superba” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 a fost omisă, în mod eronat, următoarea cerință, care ar trebui adăugată: „Stabilitate la oxidare: toate produsele alimentare care conțin ulei de krill antarctic din specia Euphausia superba trebuie să demonstreze stabilitate la oxidare prin metode de testare adecvate și recunoscute la nivel național/internațional (de exemplu, AOAC)”. Prin urmare, este necesară rectificarea acestei rubrici din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(13) |
Alimentul nou „ulei de krill antarctic din specia Euphausia superba bogat în fosfolipide” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare de către autoritățile competente finlandeze (5). În specificații a fost adăugată în mod eronat următoarea cerință: „Stabilitate la oxidare: toate produsele alimentare care conțin ulei de krill antarctic din specia Euphausia superba bogat în fosfolipide trebuie să demonstreze stabilitate la oxidare prin metode de testare adecvate și recunoscute la nivel național/internațional (de exemplu, AOAC)”. Această cerință ar trebui eliminată. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „ulei de krill antarctic din specia Euphausia superba bogat în fosfolipide” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(14) |
Alimentul nou „semințe de chia (Salvia hispanica)” a fost inițial autorizat în anumite condiții de utilizare prin Decizia 2009/827/CE a Comisiei (6). În specificații a fost adăugată în mod eronat următoarea cerință: „(UE: carbohidrații sunt disponibili = zahăr + amidon)”. Această cerință ar trebui eliminată. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „semințe de chia (Salvia hispanica)” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(15) |
Alimentul nou „extract de chitosan din ciuperci (Agaricus bisporus; Aspergillus niger)” a fost inițial autorizat în anumite condiții de utilizare, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. În specificații a fost adăugată în mod eronat următoarea cerință: „Capacitatea de legare a grăsimilor 800 × (g/substanță umedă): încercare reușită”. Această cerință ar trebui înlocuită cu următorul text: „Capacitatea de legare a grăsimilor 800 × (g/g substanță umedă): încercare reușită”. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „Extract de chitosan din ciuperci (Agaricus bisporus; Aspergillus niger)” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(16) |
Alimentul nou „citicolină” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare prin Decizia de punere în aplicare 2014/423/UE a Comisiei (7). În tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470, specificațiile noului aliment „citicolină” se referă la citicolina produsă printr-un proces sintetic sau microbian. După publicarea regulamentului respectiv, a devenit clar că procesul microbian de producție a citicolinei implica și un proces sintetic. Astfel, specificațiile de la rubrica „citicolină” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui rectificate pentru a include numai procesul de producție microbian. |
(17) |
Alimentul nou „extract de Echinacea angustifolia din culturi de celule” a fost inițial autorizat în anumite condiții de utilizare, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Textul „descriere/definiție” a fost omis în mod eronat din specificații. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „extract de Echinacea angustifolia din culturi de celule” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(18) |
Alimentul nou „galacto-oligozaharidă” este inclus în lista Uniunii stabilită prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. În specificații au fost omise în mod eronat următoarele surse microbiene ale enzimei „β-galactozidază”: Pichia pastoris, Kluyveromyces lactis, Sporobolomyces singularis și Papiliotrema terrestris. Prin urmare, aceste surse de „β-galactozidază” ar trebui adăugate în rubrica „galacto-oligozaharidă” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(19) |
Alimentul nou „vitamina K2 (menachinonă)” a fost inițial autorizat în anumite condiții de utilizare prin Decizia 2009/345/CE a Comisiei (8). Definiția chimică a vitaminei K2 a fost adăugată în „specificațiile privind vitamina K2 (menachinonă-7) obținută prin metode microbiologice”, dar a fost omisă în mod eronat din „specificațiile privind vitamina sintetică K2 (menachinonă-7)”. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „vitamina K2 (menachinonă)” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(20) |
Alimentul nou „beta glucani din drojdie” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare prin Decizia de punere în aplicare 2011/762/UE a Comisiei (9). Specificațiile privind „datele microbiologice” și „metalele grele” se referă în mod eronat la cele trei forme ale beta glucanilor din drojdie, în loc să se refere doar la forma „insolubilă în apă, dar dispersabilă în multe matrice lichide”. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „beta glucani din drojdie” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(21) |
Alimentul nou „fitosteroli/fitostanoli” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare prin Decizia 2004/333/CE a Comisiei (10). La 14 aprilie 2016, societatea BASF SE Human Nutrition, ENS/HR a notificat Comisiei introducerea pe piața Uniunii a alimentului nou „fitosteroli/fitostanoli” în categoria „suplimente alimentare”, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Categoria „suplimente alimentare” a fost omisă în mod eronat. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „fitosteroli/fitostanoli” din tabelul 1 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 pentru a adăuga „suplimentele alimentare” drept categorie de alimente autorizată. |
(22) |
Alimentul nou „ulei bogat în acid arahidonic din ciuperca Mortierella alpina” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare prin Decizia 2008/968/CE a Comisiei (11). În mod eronat, tulpina nemodificată genetic „CBS 210.32” a ciupercii Mortierella alpina nu a fost inclusă în specificații. Prin urmare, această tulpină ar trebui adăugată în rubrica „ulei bogat în acid arahidonic din ciuperca Mortierella alpina” din tabelul 2 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(23) |
Alimentul nou „galat de epigalocatechină sub formă de extract purificat din frunze de ceai verde (Camellia sinensis)” a fost inițial autorizat în anumite condiții de utilizare, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Categoria de alimente intitulată „Alimente fortificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1925/2006” a fost adăugată în mod eronat și ar trebui eliminată din această rubrică. În plus, este necesară rectificarea rubricii „galat de epigalocatechină sub formă de extract purificat din frunze de ceai verde (Camellia sinensis)” din tabelul 1 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 pentru a adăuga „alimentele” la „suplimentele alimentare definite în Directiva 2002/46/CE” drept categorie de alimente autorizată. |
(24) |
Alimentul nou „licopen din tomate” a fost autorizat în anumite condiții de utilizare, în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Categoria de alimente „Suplimente alimentare” a fost omisă în mod eronat și ar trebui adăugată în această rubrică. Prin urmare, este necesară rectificarea rubricii „licopen din tomate” din tabelul 1 al anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 pentru a adăuga „suplimentele alimentare” drept categorie de alimente autorizată. |
(25) |
În plus, după publicarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470, mai multe erori tipografice au fost identificate în anexă. Deși astfel de erori tipografice sunt, de regulă, corectate prin intermediul unei rectificări, în scopul de a se asigura claritatea pentru operatorii economici și autoritățile responsabile cu aplicarea legislației, corectarea acestor erori tipografice ar trebui să fie inclusă în prezentul act de corectare. |
(26) |
Având în vedere numărul corecturilor, este oportună înlocuirea întregii anexe la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. |
(27) |
Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se înlocuiește cu anexa la prezentul regulament.
Articolul 2
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 23 iulie 2018.
Pentru Comisie
Președintele
Jean-Claude JUNCKER
(1) JO L 327, 11.12.2015, p. 1.
(2) Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 ianuarie 1997 privind alimentele și ingredientele alimentare noi (JO L 43, 14.2.1997, p. 1).
(3) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).
(4) Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/375 a Comisiei din 11 martie 2016 de autorizare a introducerii pe piață a lacto-N-neotetraozei ca ingredient alimentar nou în temeiul Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 70, 16.3.2016, p. 22).
(5) Scrisoarea din 8 mai 2015 (https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/novel-food_authorisation_2015_auth-letter_krill-oil_ro.pdf)
(6) Decizia 2009/827/CE a Comisiei din 13 octombrie 2009 de autorizare a introducerii pe piață a semințelor de Chia (Salvia hispanica) ca ingredient alimentar nou conform Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 294, 11.11.2009, p. 14).
(7) Decizia de punere în aplicare 2014/423/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de autorizare a introducerii pe piață a citicolinei ca ingredient alimentar nou în temeiul Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 196, 3.7.2014, p. 24).
(8) Decizia 2009/345/CE a Comisiei din 22 aprilie 2009 de autorizare a introducerii pe piață a vitaminei K2 (menachinonă) obținută din Bacillus subtilis natto ca ingredient alimentar nou conform Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 105, 25.4.2009, p. 16).
(9) Decizia de punere în aplicare 2011/762/UE a Comisiei din 24 noiembrie 2011 de autorizare a introducerii pe piață a beta glucanilor din drojdie ca ingredient alimentar nou în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 313, 26.11.2011, p. 41).
(10) Decizia 2004/333/CE a Comisiei din 31 martie 2004 de autorizare a introducerii pe piață a grăsimilor galbene tartinabile, a sosurilor pentru salate, a produselor de tip lapte, a produselor de tip lapte fermentat, a băuturilor din soia și a produselor de tip brânzeturi cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 105, 14.4.2004, p. 40).
(11) Decizia 2008/968/CE a Comisiei din 12 decembrie 2008 de autorizare a introducerii pe piață a uleiului cu conținut ridicat de acid arahidonic obținut din Mortierella alpina ca ingredient alimentar nou în temeiul Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 344, 20.12.2008, p. 123).
ANEXĂ
LISTA CU ALIMENTE NOI A UNIUNII
Conținutul listei
1. |
Lista Uniunii cuprinde tabelele 1 și 2. |
2. |
Tabelul 1 include alimentele noi autorizate și conține următoarele informații:
|
3. |
Tabelul 2 include specificații privind alimentele noi și conține următoarele informații:
|
Tabelul 1: Alimente noi autorizate
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.