de autorizare a introducerii pe piață ca aliment nou a sării de sodiu 6’-sialil-lactoză produse dintr-o tulpină derivată de Escherichia coli W (ATCC 9637) și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 12 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista cu alimente noi a Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii.

(2)

În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) a stabilit o listă a Uniunii cu alimente noi.

(3)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/82 al Comisiei (3) a autorizat introducerea pe piața Uniunii ca aliment nou a sării de sodiu 6′-sialil-lactoză („6′-SL”) obținute prin fermentație microbiană utilizând tulpina modificată genetic K12 DH1 de Escherichia coli („E. coli”) în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283.

(4)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/948 al Comisiei (4) a autorizat introducerea pe piața Uniunii a sării de sodiu 6′-SL produsă din tulpini derivate de E. coli BL21(DE3) ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283.

(5)

La 26 martie 2021, societatea Kyowa Hakko Bio Co., Ltd („solicitantul”) a prezentat Comisiei o cerere de autorizare în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283 pentru a introduce pe piața Uniunii ca aliment nou sarea de sodiu 6’-SL, obținută prin fermentare microbiană utilizând o tulpină modificată genetic derivată din tulpina-gazdă E. coli W (ATCC 9637). Solicitantul a cerut ca sarea de sodiu 6 ′-SL astfel produsă să fie utilizată în produse lactate pasteurizate nearomatizate și produse lactate sterilizate nearomatizate (inclusiv prin UHT), în produse pe bază de lapte fermentat nearomatizate și aromatizate, inclusiv produse tratate termic, în băuturi (băuturi aromatizate, cu excepția băuturilor cu un pH mai mic de 5), în batoane din cereale, în formule de început și formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5), în preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, în băuturi pe bază de lapte și în produse similare, în înlocuitori ai unei diete totale pentru controlul greutății, astfel cum sunt definiți în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, în alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, precum și în suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6), destinate populației generale. Ulterior, la 19 iunie 2023, solicitantul a modificat solicitarea inițială din cerere privind utilizarea sării de sodiu 6′-SL produsă din tulpina de E. coli W (ATCC 9637) în suplimentele alimentare, pentru a exclude sugarii și copiii de vârstă mică. În ceea ce privește condițiile de utilizare, solicitantul a propus, de asemenea, ca suplimentele alimentare care conțin sare de sodiu 6′-SL produsă din tulpină de E. coli W (ATCC 9637) să nu fie consumate dacă în aceeași zi se consumă alte alimente cu adaos de sare de sodiu 6′-SL.

(6)

La 26 martie 2021, solicitantul a înaintat, de asemenea, Comisiei o cerere de protecție a studiilor și datelor științifice care fac obiectul unui drept de proprietate, și anume studii de cromatografie de lichide – spectometrie de masă („LC-MS/MS”), rezonanță magnetică nucleară („RMN”) și cromatografie de lichide de înaltă performanță – detectare de aerosoli încărcați („HPLC-CAD”) pentru stabilirea identității 6′-SL (7); o descriere a tulpinii (8) modificate genetic de producție a sării de sodiu 6′-SL; o descriere detaliată a procesului de producție (9); un test de mutație inversă pe bacterii cu sare de sodiu 6’-SL (10); un test in vitro de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 6’-SL (11); un test in vivo de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 6’-SL (12); un test in vivo de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 3′-sialil-lactoză („3′-SL”) (13); un test de mutație inversă pe bacterii cu sare de sodiu 3′-SL (14); un studiu de toxicitate cu administrare orală de sare de sodiu 3’-SL la rozătoare, desfășurat timp de 90 de zile (15); un studiu de analiză bioinformatică privind genomul E. coli W (ATCC 9637) pentru a detecta secvențele heterologice care ar putea codifica alergenii posibili (16); și un studiu de toxicitate orală de 90 de zile efectuat pe rozătoare cu sare de sodiu de 6′-SL (17), prezentate în sprijinul cererii.

(7)

În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283, la 7 decembrie 2021, Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) să efectueze o evaluare a sării de sodiu 6′-SL produsă prin fermentație microbiană utilizând o tulpină modificată genetic de E. coli W (ATCC 9637).

(8)

La 27 aprilie 2023, autoritatea a adoptat un aviz științific privind „Siguranța sării de sodiu 6’-sialil-lactoză („6′-SL”) produse dintr-o tulpină derivată (Escherichia coli NEO6) de Escherichia coli W (ATCC 9637) ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283” (18), în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(9)

În avizul său științific, autoritatea a concluzionat că sarea de sodiu 6′-SL este sigură în condițiile de utilizare propuse și pentru populațiile-ținte propuse. Prin urmare, avizul științific respectiv oferă suficiente motive să se stabilească că sarea de sodiu 6 ′-SL, produsă dintr-o tulpină derivată de Escherichia coli W (ATCC 9637), atunci când este utilizată în produse lactate pasteurizate nearomatizate și produse lactate sterilizate nearomatizate (inclusiv prin UHT), în produse pe bază de lapte fermentat nearomatizate și aromatizate, inclusiv produse tratate termic, în băuturi (băuturi aromatizate, cu excepția băuturilor cu un pH mai mic de 5), în batoane din cereale, în formule de început și formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) 609/2013, în preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, în băuturi pe bază de lapte și în produse similare, în înlocuitori ai unei diete totale pentru controlul greutății, astfel cum sunt definiți în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, în alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013, precum și în suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, respectă cerințele de autorizare prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(10)

În avizul său științific, autoritatea a remarcat că concluzia sa privind siguranța alimentului nou s-a bazat pe studii și date științifice obținute din studiile LC-MS/MS, NMR și HPLC-CAD pentru determinarea identității 6′-SL; descrierea tulpinii modificate genetic de producție a sării de sodiu 6′-SL; descrierea detaliată a procesului de producție; testul de mutație inversă pe bacterii cu sare de sodiu 6’-SL; testul in vitro de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 6’-SL; testul in vivo de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 6’-SL; studiul de analiză bioinformatică privind genomul E. coli W (ATCC 9637) pentru a detecta secvențele heterologice care ar putea codifica posibilii alergeni; și pe studiul privind toxicitatea cu administrare orală de sare de sodiu 6’-SL la rozătoare, desfășurat timp de 90 de zile, incluse în dosarul solicitantului, fără de care nu ar fi putut evalua alimentul nou și nu ar fi putut ajunge la respectiva concluzie.

(11)

Comisia a cerut solicitantului să clarifice suplimentar justificarea deținerii dreptului de proprietate asupra studiilor și datelor științifice respective și să clarifice pretenția sa privind deținerea unui drept exclusiv de a face trimiteri la ele în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(12)

Solicitantul a declarat că, în temeiul dreptului intern, la momentul depunerii cererii, deținea drepturi de proprietate și drepturi exclusive de a face trimiteri la studiile și datele științifice, și anume studiile LC-MS/MS, NMR și HPLC-CAD pentru determinarea identității 6-SL; descrierea tulpinii modificate genetic de producție a sării de sodiu 6′-SL; descrierea detaliată a procesului de producție; testul de mutație inversă pe bacterii cu sare de sodiu 6’-SL; testul in vitro de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 6’-SL; testul in vivo de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 6’-SL; studiul de analiză bioinformatică privind genomul E. coli W (ATCC 9637) pentru a detecta secvențele heterologice care ar putea codifica posibilii alergeni; și studiul privind toxicitatea cu administrare orală de sare de sodiu 6’-SL la rozătoare, desfășurat timp de 90 de zile, iar părțile terțe nu pot accesa, utiliza sau face trimitere în mod legal la respectivele date și studii.

(13)

Comisia a evaluat toate informațiile furnizate de către solicitant și a considerat că solicitantul a justificat în mod suficient îndeplinirea cerințelor prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Prin urmare, studiile și datele științifice prezentate în sprijinul cererii, și anume studiile LC-MS/MS, RMN și HPLC-CAD pentru determinarea identității de 6 ′-SL; descrierea tulpinii modificate genetic de producție a sării de sodiu 6′-SL; descrierea detaliată a procesului de producție; testul de mutație inversă pe bacterii cu sare de sodiu 6’-SL; testul in vitro de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 6’-SL; testul in vivo de micronucleu pe celule de mamifere cu sare de sodiu 6’-SL; studiul de analiză bioinformatică privind genomul E. coli W (ATCC 9637) pentru a detecta secvențele heterologice care ar putea codifica posibilii alergeni; și studiul privind toxicitatea cu administrare orală de sare de sodiu 6’-SL la rozătoare, desfășurat timp de 90 de zile, trebuie să fie protejate în conformitate cu articolul 27 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283. În consecință, doar solicitantul trebuie să fie autorizat să introducă sarea de sodiu 6’-SL produsă cu o tulpină derivată de E. coli W (ATCC 9637) pe piața Uniunii în cursul unei perioade de cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(14)

Cu toate acestea, restricționarea autorizării sării de sodiu 6′-SL produse cu o tulpină derivată de E. coli W (ATCC 9637) și a trimiterilor la studiile și datele științifice incluse în dosarul solicitantului în sensul utilizării exclusive de către acesta nu împiedică alți solicitanți să solicite o autorizație de introducere pe piață a aceluiași aliment nou, cu condiția ca cererea lor să se bazeze pe informații obținute în mod legal, care să susțină autorizarea.

(15)

În conformitate cu condițiile de utilizare a suplimentelor alimentare care conțin sare de sodiu 6′-SL produsă cu o tulpină derivată de E. coli W (ATCC 9637) astfel cum au fost propuse de către solicitant, este necesar să se informeze consumatorii printr-o etichetare adecvată că suplimentele alimentare care conțin sare de sodiu 6′-SL nu trebuie consumate de sugari și de copii cu vârsta sub 3 ani și nu trebuie să fie utilizate dacă în aceeași zi se consumă alte alimente cu adaos de sare de sodiu 6′-SL.

(16)

Este adecvat ca includerea sării de sodiu 6′-SL produsă cu o tulpină derivată de E. coli W (ATCC 9637) ca aliment nou în lista Uniunii cu alimente noi să conțină condițiile de utilizare și specificațiile solicitate și alte informații referitoare la autorizare, menționate la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

(17)

Sarea de sodiu 6′-SL produsă cu o tulpină derivată de E. coli W (ATCC 9637) trebuie să fie inclusă în lista Uniunii cu alimente noi stabilită în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Prin urmare, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 ar trebui modificată în consecință.

(18)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Sarea de sodiu 6′-sialil-lactoză produsă cu o tulpină derivată de Escherichia coli W (ATCC 9637) este autorizată pentru a fi introdusă pe piața Uniunii.

Sarea de sodiu 6′-sialil-lactoză produsă cu o tulpină derivată de Escherichia coli W (ATCC 9637) este inclusă în lista Uniunii cu alimente noi stabilită în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.

(2)   Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Numai societatea Kyowa Hakko Bio Co., Ltd (19) este autorizată să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat la articolul 1, pentru o perioadă de cinci ani începând cu 13 noiembrie 2023, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține o autorizație pentru alimentul nou respectiv fără a face trimitere la datele științifice protejate în temeiul articolului 3 sau cu acordul Kyowa Hakko Bio Co., Ltd.

Articolul 3

Datele științifice conținute în dosarul de cerere și care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283 nu se utilizează în beneficiul unui solicitant ulterior pentru o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament fără acordul Kyowa Hakko Bio Co., Ltd.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 23 octombrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN

(1)   JO L 327, 11.12.2015, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/82 al Comisiei din 27 ianuarie 2021 de autorizare a introducerii pe piață a sării de sodiu 6′-sialil-lactoză ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (JO L 29, 28.1.2021, p. 16).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/948 al Comisiei din 12 mai 2023 de autorizare a introducerii pe piață ca aliment nou a sării de sodiu 6′-sialil-lactoză produse din tulpini derivate de Escherichia coli BL21(DE3) și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 (JO L 128, 15.5.2023, p. 52).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, p. 35).

(6)  Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare (JO L 183, 12.7.2002, p. 51).

(7)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2021, 2022, and 2023 (nepublicat).

(8)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2021, 2022, and 2023 (nepublicat).

(9)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2021, 2022, and 2023 (nepublicat).

(10)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2020 (nepublicat).

(11)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2022 (nepublicat).

(12)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2020 (nepublicat).

(13)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2020 (nepublicat).

(14)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2020 (nepublicat).

(15)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2021 (nepublicat).

(16)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2021 (nepublicat).

(17)  Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 2021 (nepublicat).

(18)   EFSA Journal 2023;21(6):8025.

(19)  Adresă: 1-9-2, Otemachi, Choyoda-ku Tokyo, 100-0004 Japonia.

ANEXĂ

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică după cum urmează:

1.

În tabelul 1 (Alimente noi autorizate), se introduce următoarea rubrică, în ordine alfabetică:

Alimente noi autorizate

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

Alte cerințe

Protecția datelor

Sare de sodiu 6’-sialil-lactoză (6’-SL)

[produsă din tulpina derivată de E. coli W (ATCC 9637)]

Categorie specifică de alimente

Niveluri maxime (exprimate ca 6’-sialil-lactoză)

Denumirea alimentului nou menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «sare de sodiu 6′-sialil-lactoză».

Etichetarea suplimentelor alimentare care conțin sare de sodiu 6’-sialil-lactoză (6’-SL) trebuie să cuprindă o mențiune care să indice că acestea nu trebuie să fie consumate:

(a)

dacă în aceeași zi se consumă alimente cu adaos de sare de sodiu 6’-sialil-lactoză;

(b)

de către copiii cu o vârstă mai mică de 3 ani.

 

Autorizat la 13.11.2023. Această includere se bazează pe dovezi științifice și date științifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

Solicitant: Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, 1-9-2, Otemachi, Choyoda-ku Tokyo, 100-0004 Japonia. Pe perioada protecției datelor, alimentul nou sare de sodiu 6’-sialil-lactoză produsă dintr-o tulpină derivată de E. coli W (ATCC 9637) este autorizat să fie introdus pe piață pe teritoriul Uniunii numai de către Kyowa Hakko Bio Co., Ltd, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizația pentru alimentul nou fără a face trimitere la dovezile științifice sau la datele științifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283, sau cu acordul Kyowa Hakko Bio Co., Ltd.

Data de încheiere a protecției datelor: 13.11.2028.”

Produse lactate pasteurizate nearomatizate și sterilizate (inclusiv prin UHT) nearomatizate

0,5 g/L

Produse pe bază de lapte fermentat nearomatizate

0,5 g/L (băuturi)

2,5 g/kg (alte produse decât băuturile)

Produse pe bază de lapte fermentat aromatizate, inclusiv produse tratate termic

0,5 g/L (băuturi)

5,0 g/kg (alte produse decât băuturile)

Băuturi (băuturile aromatizate, cu excepția băuturilor cu un pH mai mic de 5)

0,5 g/L

Batoane din cereale

5,0 g/kg

Formule de început, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

0,4 g/L în produsul final gata de utilizare, comercializat ca atare sau reconstituit conform instrucțiunilor producătorului

Formule de continuare, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

0,3 g/L în produsul final gata de utilizare, comercializat ca atare sau reconstituit conform instrucțiunilor producătorului

Preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

0,3 g/L (băuturi) în produsul final gata de utilizare, comercializat ca atare sau reconstituit conform instrucțiunilor producătorului

2,5 g/kg pentru alte produse decât băuturile

Băuturi pe bază de lapte și produse similare

0,3 g/L (băuturi) în produsul final gata de utilizare, comercializat ca atare sau reconstituit conform instrucțiunilor producătorului

Înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății, astfel cum sunt definiți în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

1,0 g/L (băuturi)

10,0 g/kg (alte produse decât băuturile)

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013

În funcție de necesitățile nutriționale speciale ale persoanelor cărora le sunt destinate produsele

Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, cu excepția suplimentelor alimentare pentru sugari și copii cu vârste mici

1,0 g/zi

2.

În tabelul 2 („Specificații”), se introduce următoarea rubrică, în ordine alfabetică:

Alimente noi autorizate

Specificații

Sare de sodiu 6’-sialil-lactoză (6’-SL)

[produsă din tulpina derivată de E. coli W (ATCC 9637)]

Descriere:

Sarea de sodiu 6 ′ -sialil-lactoză (6 ′ -SL) reprezintă o pudră purificată de culoare albă spre albicioasă, produsă printr-un proces microbian, fiind apoi izolată, purificată și concentrată. Conține niveluri limitate de acid sialic, D-lactoză, D-glucoză, 6′-sialil-lactoză și sare de sodiu 3′-sialil-lactoză.

Sursă: Tulpină modificată genetic de Escherichia coli W (ATCC 9637)

Definiție:

Formula chimică: C23H38NO19Na

Denumire chimică: N-acetil-α-D-neuraminil-(2→6)-β-D-galactopiranozil-(1→4)-D-glucoză, sare de sodiu

Masa moleculară: 655,53 Da

Nr. CAS 157574-76-0

Caracteristici/Compoziție:

Sare de sodiu 6’-sialil-lactoză (% g/g din substanța uscată): ≥ 82,0

Acid sialic (% g/g din substanța uscată): ≤ 6,0

D-lactoză (% g/g din substanța uscată): ≤ 3,0

D-glucoză (% g/g din substanța uscată): ≤ 3,0

Sumă de 6′-sialil-lactuloză și sare de sodiu 3’-sialil-lactoză (% g/g din substanța uscată): ≤ 5,0

Sumă de alți carbohidrați (% g/g din substanța uscată): ≤ 13,0

Umiditate (% g/g): ≤ 10,5

Umiditate (% g/g): ≤ 5,0

pH (25 °C, soluție 5 %): 4,5-7,5

Proteină reziduală (% g/g): ≤ 0,01

Metale grele și contaminanți:

Arsen (mg/kg): ≤ 0,2

Aflatoxină M1: < 0,025 (μg/kg)

Criterii microbiologice:

Număr total de microorganisme: ≤ 1 000 UFC/g

Enterobacteriaceae: Absență în 10 g

Cronobacter spp.: Absență în 10 g

Salmonella spp.: Absență în 25 g

Drojdii și mucegaiuri: ≤ 100 UFC/g

Listeria monocytogenes: Absență în 25 g

Bacillus cereus prezumtiv: ≤ 50 UFC/g

Endotoxine reziduale: ≤ 10 UE/mg

a Sumă de alți carbohidrați = 100 % g/g din substanța uscată – 6 ′ -sialil-lactoză (acid,% g/g din substanța uscată) – carbohidrați cuantificați (% g/g din substanța uscată), acid sialic + D-lactoză + D-glucoză + [6′-sialil-lactuloză și 3′-sialil-lactoză (acizi)] – sodiu (g/g din substanță uscată); UFC: unități formatoare de colonii; UE: Unități de endotoxine”

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2215/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.