de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (1), în special articolul 34 alineatul (8),

întrucât:

(1)

Anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 stabilește o serie de cerințe privind ținerea de registre referitoare la anumite norme de producție specifice. Registrele pot fi relevante pentru trasabilitate, controlul intern al calității și evaluarea conformității cu normele detaliate privind producția ecologică stabilite în anexa respectivă.

(2)

În pofida dispozițiilor privind ținerea de registre prevăzute la articolul 9 alineatul (10) litera (c), la articolul 34 alineatul (5) și la articolul 39 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/848, este necesar să se detalieze cerințele minime pentru ținerea de registre în fiecare domeniu de producție vizat de diferitele părți ale anexei II la regulamentul respectiv.

(3)

De asemenea, este necesar să se introducă anumite elemente specifice pentru a se asigura coerența și o bază armonizată pentru ținerea de registre, care este considerată esențială pentru a le permite operatorilor să furnizeze dovezi ale aplicării eficace a normelor privind producția ecologică.

(4)

Modificările aduse prin prezentul regulament nu aduc atingere cerințelor privind ținerea de registre prevăzute în alte acte ale Uniunii, cum ar fi cele referitoare la produsele alimentare și siguranța produselor alimentare, la hrana pentru animale și siguranța hranei pentru animale, la sănătatea și bunăstarea animalelor, la sănătatea plantelor, la protecția plantelor și la materialul de reproducere a plantelor. Prin urmare, în sensul Regulamentului (UE) 2018/848, numai elementele complementare care permit verificarea conformității cu normele privind producția ecologică vor trebui înregistrate de operatorii care îndeplinesc deja cerințele referitoare la ținerea de registre prevăzute de alte acte ale Uniunii, fără a fi necesară dublarea acestora. Totuși, anumite cerințe referitoare la ținerea de registre sunt reluate în anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, astfel cum este modificat prin prezentul regulament, întrucât acestea sunt relevante pentru operatorii din țările terțe.

(5)

În ceea ce privește normele privind producția vegetală, în scopul înregistrării datelor privind utilizarea îngrășămintelor și a amelioratorilor de sol, este necesar să se includă anumiți parametri de aplicare, având în vedere că utilizarea îngrășămintelor în producția ecologică este supusă atât restricțiilor cantitative, cât și restricțiilor calitative, care trebuie luate în considerare atunci când măsurile agronomice nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile nutritive ale plantelor.

(6)

Utilizarea produselor de protecție a plantelor și a produselor de curățare și dezinfecție, cum sunt biocidele și detergenții, este supusă restricțiilor în producția ecologică și este limitată la cazurile în care măsurile preventive nu au împiedicat apariția și răspândirea dăunătorilor și a bolilor și, în toate cazurile, la produsele și substanțele aprobate în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (UE) 2018/848. Fără a aduce atingere cerințelor referitoare la ținerea de registre prevăzute în Regulamentele (CE) nr. 1107/2009 (2) și (CE) nr. 852/2004 (3) ale Parlamentului European și ale Consiliului, este necesar să se solicite ca operatorii să înregistreze condițiile detaliate de aplicare atunci când trebuie să recurgă la utilizarea unui produs de protecție a plantelor, a unui biocid sau a unui detergent, pentru a demonstra, atunci când este cazul, conformitatea cu restricțiile aplicabile, respectarea frecvenței recomandate și a perioadei care precede recoltarea.

(7)

Deoarece parcelele de teren pot avea caracteristici diferite și pe acestea pot fi cultivate culturi diferite, condițiile agronomice pot varia. De aceea, atunci când sunt aplicați factori de producție externi, utilizarea lor diferă de la parcelă la parcelă. Prin urmare, factorii de producție externi trebuie să fie înregistrați pentru parcela pe care sunt utilizați, astfel încât operatorii să le poată monitoriza eficacitatea și să furnizeze registre adecvate în scopuri de trasabilitate și, atunci când este cazul, documente justificative referitoare la orice derogare de la normele privind producția vegetală obținută în conformitate cu partea I punctul 1.8.5 din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848.

(8)

La culegerea plantelor sălbatice și a produselor acestora, este necesar să se solicite operatorilor să țină registre cu speciile în cauză și cu cantitățile și perioadele de culegere dintr-un habitat natural specific, pentru a permite trasabilitatea și verificarea respectării condițiilor specifice habitatului natural.

(9)

În ceea ce privește normele privind producția animalieră, având în vedere eventualele derogări de la normele respective, acordate în conformitate cu partea II punctele 1.3.4.3, 1.3.4.4, 1.7.5, 1.7.8, 1.9.3.1 litera (c) și 1.9.4.2 litera (c) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, operatorii trebuie să țină la dispoziție documente justificative referitoare la astfel de derogări pentru a permite trasabilitatea și controlul conformității cu condițiile aplicabile.

(10)

Fără a aduce atingere cerințelor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 și în Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și ale Consiliului (4), operatorii trebuie să țină registre detaliate privind originea animalelor introduse în exploatație și să păstreze evidențele veterinare anterioare relevante ale acestora pentru a putea asigura trasabilitatea și pentru a demonstra conformitatea cu condițiile specifice stabilite în părțile II și III din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848.

(11)

În plus, pentru a documenta conformitatea cu nevoile nutritive specifice speciilor și cu normele relevante privind nutriția stabilite pentru diferitele grupuri de animale în partea II a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848, operatorii trebuie să țină registre detaliate privind regimul alimentar și perioadele de pășunat.

(12)

Fără a aduce atingere cerințelor referitoare la ținerea de registre și la identificare stabilite în Regulamentul (CE) nr. 852/2004, Regulamentul (UE) 2016/429 și Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European și ale Consiliului (5) și în Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6), având în vedere limitările specifice stabilite în normele privind producția ecologică, este oportun să se prevadă o serie de cerințe specifice referitoare la ținerea de registre privind tratamentele veterinare și privind curățarea și dezinfecția clădirilor, a instalațiilor și a animalelor, pentru a le permite operatorilor să demonstreze autorității competente sau organismului de control că sunt îndeplinite cerințele relevante, facilitând totodată verificarea eficacității și a respectării perioadelor de așteptare specifice.

(13)

Fără a aduce atingere cerințelor de trasabilitate stabilite în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (7), pentru a permite trasabilitatea și verificarea conformității cu normele privind producția ecologică, inclusiv cu cele privind perioadele de conversie pentru diferitele specii, este necesar ca operatorii să țină registre detaliate cu privire la fiecare animal care intră sau iese din exploatație.

(14)

Printre cerințele referitoare la adăpostirea și creșterea păsărilor de curte, există cerințe specifice care se aplică anumitor sisteme de creștere în ceea ce privește respectarea unei perioade de vid sanitar. Pentru a permite o monitorizare adecvată, trebuie păstrate documentele justificative relevante.

(15)

Având în vedere relevanța poziției stupinelor în zonele care ar trebui să asigure disponibilitatea nectarului și a polenului din culturi produse ecologic sau din zone naturale necontaminate sau din culturi care fac obiectul unor metode cu impact redus asupra mediului, pentru a evita orice contaminare a stupinelor, este necesar ca operatorii să păstreze o hartă a zonelor utilizate, precum și registre ale fiecărui factor de producție extern utilizat și ale operațiunilor efectuate asupra stupilor.

(16)

În ceea ce privește normele de producție referitoare la animalele de acvacultură, având în vedere eventualele derogări de la aceste norme acordate în conformitate cu partea III punctul 3.1.2.1 literele (d) și (e) din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848, operatorii trebuie să păstreze documente justificative cu privire la astfel de derogări pentru a permite trasabilitatea și controlul conformității cu condițiile aplicabile.

(17)

În special, utilizarea factorilor de producție externi este supusă restricțiilor prevăzute de Regulamentul (UE) 2018/848 și trebuie înregistrată la fel ca în cazul îngrășămintelor sau al substanțelor nutritive utilizate în producția ecologică de alge, care pot fi utilizate numai atunci când sunt autorizate în conformitate cu articolul 24 din regulamentul respectiv și care sunt limitate la instalațiile de interior și la aplicarea în anumite condiții. Prin urmare, operatorii trebuie să înregistreze astfel de utilizări pentru a demonstra conformitatea cu condițiile aplicabile.

(18)

De asemenea, este necesar să se stabilească cerințe referitoare la ținerea de registre în ceea ce privește dispozițiile specifice pentru animalele tinere pentru ameliorare și creștere, în special în ceea ce privește momentul exact al apariției acestora în cursul ciclului de producție a animalelor și o perioadă inițială de conversie.

(19)

Regimurile alimentare ale animalelor de acvacultură sunt menite să răspundă nevoilor nutritive specifice fiecărei specii în diferite etape de dezvoltare. Prin urmare, luând în considerare dispozițiile detaliate privind materiile prime autorizate destinatei hranei animalelor, inclusiv atunci când au o origine neecologică, trebuie ținute registre ale regimului alimentar pentru fiecare specie în cauză, cu date pentru diferitele etape de dezvoltare.

(20)

Îngrijirea sănătății animalelor de acvacultură se bazează pe prevenție și pe monitorizarea bunăstării animalelor. Prin urmare, este necesar să se țină registre ale diverselor acțiuni întreprinse pentru a limita pe cât posibil recurgerea la tratamente veterinare, acestea făcând obiectul unor limitări stricte în ceea ce privește frecvența și numărul, în funcție de durata ciclului de viață al speciei în cauză. Trebuie stabilite cerințele corespunzătoare privind ținerea de registre.

(21)

Practicile corespunzătoare de creștere determină bunăstarea animalelor. În contextul acvaculturii, calitatea apei și limitele pentru densitățile efectivelor și parametrii chimico-fizici relevanți sunt fundamentale pentru bunăstarea animalelor. Prin urmare, este necesar să se dețină evidențe ale acestor date, precum și ale tipului și momentului intervențiilor efectuate, pentru a monitoriza menținerea condițiilor optime pentru animalele de acvacultură și măsurile luate pentru a respecta normele privind producția ecologică în diferitele etape de dezvoltare ale animalelor respective. În acvacultura ecologică, utilizarea aerării este permisă, însă utilizarea oxigenului este limitată la cazuri specifice. Prin urmare, trebuie să se țină registre privind aceste tipuri de intervenție.

(22)

Fără a aduce atingere cerințelor referitoare la ținerea de registre prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004, operatorii care produc alimente prelucrate ecologice și/sau hrană pentru animale prelucrată ecologică trebuie să țină registre detaliate pentru a demonstra conformitatea cu normele privind producția ecologică, în special cu privire la măsurile de precauție puse în aplicare pentru a asigura integritatea produselor ecologice și cu privire la condițiile specifice pentru utilizarea factorilor de producție externi și a produselor de curățare și dezinfecție. În plus, pentru a permite verificarea corespunzătoare a echilibrului între factorii de producție și cantitatea produsă, operatorii trebuie să țină la dispoziție date referitoare la factorii de producție utilizați, iar în cazul produselor compuse, rețetele/formulele complete, precum și, după caz, documentele justificative privind autorizațiile de utilizare a ingredientelor agricole neecologice în conformitate cu articolul 25 din Regulamentul (UE) 2018/848.

(23)

Fără a aduce atingere cerințelor referitoare la ținerea de registre prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004, operatorii care produc vin ecologic trebuie să țină registre detaliate pentru a demonstra conformitatea cu normele privind producția ecologică, în special cu privire la fiecare produs extern sau substanță externă utilizat(ă) pentru producerea vinului și pentru curățare și dezinfecție.

(24)

Fără a aduce atingere cerințelor referitoare la ținerea de registre prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004, operatorii care produc drojdie ecologică trebuie să țină registre detaliate pentru a demonstra conformitatea cu normele privind producția ecologică, în special cu privire la produsele și substanțele utilizate pentru producerea drojdiei și pentru curățare și dezinfecție.

(25)

Prin urmare, anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 trebuie modificată în consecință.

(26)

Din motive de claritate și securitate juridică, prezentul regulament trebuie să se aplice de la data aplicării Regulamentului (UE) 2018/848,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 iulie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN

(1)  JO L 150, 14.6.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (JO L 84, 31.3.2016, p. 1).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Consiliului și al Parlamentului European din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor și privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului (JO L 204, 11.8.2000, p. 1).

(6)  Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare (JO L 311, 28.11.2001, p. 1).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).

ANEXĂ

Anexa II la Regulamentul (UE) 2018/848 se modifică după cum urmează:

1.

Partea I se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1.9.3, a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Operatorii țin registre privind utilizarea produselor respective, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, cantitatea aplicată și cultura și parcelele în cauză.”;

(b)

la punctul 1.10.2, a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Operatorii țin registre care să dovedească necesitatea utilizării unor astfel de produse, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, substanțele sale active, cantitatea aplicată, cultura și parcelele în cauză și dăunătorul sau boala care trebuie controlat(ă).”;

(c)

la punctul 1.11, se adaugă următoarea teză:

„Operatorii țin registre privind utilizarea produselor respective, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, substanțele sale active și locul utilizării respective.”;

(d)

la punctul 1.12, se adaugă următoarea teză:

„În special, operatorii țin registre privind orice alt factor de producție extern utilizat pe fiecare parcelă și, după caz, țin la dispoziție documente justificative cu privire la orice derogare de la normele de producție obținută în conformitate cu punctul 1.8.5.”;

(e)

la punctul 2.2, se adaugă următorul paragraf:

„Operatorii țin registre privind perioada și locul de culegere, speciile vizate și cantitatea de plante sălbatice culeasă.”

2.

Partea II se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1.1, se adaugă următorul paragraf:

„Operatorii țin la dispoziție documente justificative cu privire la orice derogare de la normele privind producția animalieră obținută în conformitate cu punctele 1.3.4.3, 1.3.4.4, 1.7.5, 1.7.8, 1.9.3.1 litera (c) și 1.9.4.2 litera (c).”;

(b)

se introduce următorul punct 1.3.4.5:

„1.3.4.5.

Operatorii țin registre sau păstrează documente justificative privind originea animalelor, în care animalele sunt identificate în conformitate cu sistemele adecvate (per animal sau per lot/efectiv de păsări/stup), evidențele veterinare ale animalelor introduse în exploatație, data sosirii și perioada de conversie.”;

(c)

se introduce următorul punct 1.4.4:

„1.4.4.   Ținerea registrelor privind regimul alimentar

Operatorii țin registre privind regimul alimentar și, atunci când este relevant, privind perioada de pășunat. În special, aceștia țin registre privind denumirea hranei pentru animale, inclusiv a oricăror forme de furaje, cum ar fi furajele combinate, proporțiile diverselor materii prime destinate rațiilor de hrană pentru animale și proporția hranei pentru animale provenită din propria exploatație sau din aceeași regiune și, după caz, perioadele de acces la zonele de pășunat, perioadele de transhumanță în cazul în care se aplică restricții și documentele justificative ale aplicării punctelor 1.4.2 și 1.4.3.”;

(d)

la punctul 1.5.1.6, se adaugă următoarea teză:

„Operatorii țin registre privind utilizarea produselor respective, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, substanțele sale active și locul utilizării respective.”;

(e)

se introduce următorul punct 1.5.2.7:

„1.5.2.7.

Operatorii țin registre sau păstrează documente justificative privind orice tratament aplicat și, în special, identificarea animalelor tratate, data tratamentului, diagnosticul, posologia, denumirea produsului folosit pentru tratament și, după caz, prescripția veterinară pentru îngrijire veterinară și perioada de așteptare aplicată înainte ca produsele de origine animală să poată fi comercializate și etichetate ca fiind ecologice.”;

(f)

se introduce următorul punct 1.7.12:

„1.7.12.

Operatorii țin registre sau păstrează documente justificative privind fiecare operațiune specifică aplicată și justificări pentru aplicarea punctelor 1.7.5, 1.7.8, 1.7.9 sau 1.7.10. În ceea ce privește animalele care părăsesc exploatația, trebuie înregistrate următoarele date, după caz: vârsta, numărul de capete, greutatea animalelor sacrificate, identificarea adecvată (per animal sau per lot/efectiv de păsări/stup), data de plecare și destinația.”;

(g)

la punctul 1.9.4.4, litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

clădirile sunt golite de păsări de fiecare dată când se schimbă lotul de păsări care au fost crescute. În acest timp, se curăță și se dezinfectează clădirile și echipamentele. De asemenea, atunci când s-a încheiat creșterea fiecărui lot de păsări, țarcurile se lasă goale pe durata unei perioade care urmează a fi stabilită de statele membre, pentru a permite vegetației să crească la loc. Operatorul ține registre sau păstrează documente justificative privind aplicarea perioadei respective. Aceste cerințe nu se aplică în cazul în care păsările de curte nu sunt crescute în loturi, nu sunt ținute în țarcuri și se pot deplasa liber pe toată durata zilei;”;

(h)

se introduce următorul punct 1.9.6.6:

„1.9.6.6.   Obligația de a ține registre

Operatorii păstrează o hartă la o scară adecvată sau coordonatele geografice ale amplasării stupilor, care trebuie furnizate autorității de control sau organismului de control, demonstrând că zonele accesibile coloniilor îndeplinesc cerințele prezentului regulament.

Următoarele informații se introduc în registrul stupinei cu privire la hrănire: denumirea produsului utilizat, datele, cantitățile și stupii în care este utilizat produsul.

Zona în care se află stupina se înregistrează împreună cu identificarea stupilor și perioada de deplasare.

Toate măsurile aplicate se înregistrează în registrul stupinei, inclusiv scoaterea ramelor și operațiunile de extragere a mierii. De asemenea, se înregistrează cantitatea și datele de colectare a mierii.”

3.

Partea III se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce următorul punct 1.11:

„1.11.

Operatorii țin la dispoziție documente justificative privind orice derogare de la normele de producție pentru animalele de acvacultură, obținută în conformitate cu punctul 3.1.2.1 literele (d) și (e).”;

(b)

la punctul 2.2.2 litera (c), se adaugă următoarea teză:

„Operatorii țin registre privind utilizarea produselor respective, care includ data sau datele la care este utilizat fiecare produs, denumirea produsului și cantitatea aplicată, cu informații despre loturile/rezervoarele/bazinele în cauză.”;

(c)

la punctul 2.3.2, se adaugă următoarea teză:

„Operatorii țin registre privind utilizarea produselor respective, care includ data sau datele la care este utilizat produsul, denumirea produsului și cantitatea aplicată, cu informații despre loturile/rezervoarele/bazinele în cauză.”;

(d)

se introduce următorul punct 3.1.2.4:

„3.1.2.4.

Operatorii țin registre privind originea animalelor, în care sunt identificate animalele/loturile de animale, data sosirii și tipul speciilor, cantitățile, statutul ecologic sau neecologic și perioada de conversie.”;

(e)

se introduce următorul punct 3.1.3.5:

„3.1.3.5.

Operatorii țin registre privind regimurile alimentare specifice, în special cu privire la denumirea hranei și cantitatea acesteia, utilizarea hranei suplimentare, precum și animalele/loturile de animale hrănite respective.”;

(f)

se introduce următorul punct 3.1.4.3:

„3.1.4.3.   Ținerea de registre privind prevenirea bolilor

Operatorii țin registre privind măsurile aplicate pentru prevenirea bolilor, oferind detalii despre vidul sanitar, curățare și tratarea apei, precum și privind orice tratament veterinar și orice alt tratament antiparazitar aplicat, în special data tratamentului, diagnosticul, posologia, denumirea produsului utilizat pentru tratament și prescripția veterinară pentru îngrijire veterinară, după caz, și perioadele de așteptare aplicate înainte ca produsele de acvacultură să poată fi comercializate și etichetate ca fiind ecologice.”;

(g)

la punctul 3.1.5.3, se adaugă următorul paragraf:

„Operatorii țin registre privind măsurile de monitorizare și de întreținere în legătură cu bunăstarea animalelor și calitatea apei. În cazul fertilizării iazurilor și lacurilor, operatorii țin registre privind aplicarea îngrășămintelor și a amelioratorilor de sol, care includ data aplicării, denumirea produsului, cantitatea aplicată și locul aplicării respective.”;

(h)

la punctul 3.1.6.5, se adaugă următorul paragraf:

„Operatorii țin registre privind aceste utilizări, indicând dacă se încadrează la litera (a), (b) sau (c).”

4.

Partea IV se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1.4, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

iau măsuri de precauție și țin registre privind aceste măsuri;”;

(b)

se introduce următorul punct 1.7:

„1.7.

Operatorii țin la dispoziție documente justificative privind autorizațiile de utilizare a ingredientelor agricole neecologice pentru producția de alimente ecologice prelucrate în conformitate cu articolul 25 dacă au obținut sau au utilizat astfel de autorizații.”;

(c)

la punctul 2.2.3, se adaugă următoarea teză:

„Operatorii țin registre privind utilizarea produselor respective, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, substanțele sale active și locul utilizării respective.”;

(d)

se introduce următorul punct 2.3:

„2.3.

Operatorii țin registre privind fiecare factor de producție utilizat în producția de alimente. În cazul producției de produse compuse, rețetele/formulele complete care precizează cantitățile factorilor de producție și cantitatea produsă sunt păstrate la dispoziția autorității competente sau a organismului de control.”

5.

Partea V se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1.4, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

iau măsuri de precauție și țin registre privind aceste măsuri;”;

(b)

la punctul 2.4, se adaugă următoarea teză:

„Operatorii țin registre privind utilizarea produselor respective, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, substanțele sale active și locul utilizării respective.”;

(c)

se introduce următorul punct 2.5:

„2.5.

Operatorii țin registre privind fiecare factor de producție utilizat în producția de hrană pentru animale. În cazul producției de produse compuse, rețetele/formulele complete care precizează cantitățile factorilor de producție și cantitatea produsă sunt păstrate la dispoziția autorității competente sau a organismului de control.”

6.

În partea VI, se introduce următorul punct 2.3:

„2.3.

Operatorii țin registre privind utilizarea oricărui produs și oricărei substanțe utilizat(e) la producerea vinului și pentru curățare și dezinfecție, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, substanțele sale active și, după caz, locul utilizării respective.”

7.

În partea VII, se introduce următorul punct 1.5:

„1.5.

Operatorii țin registre privind oricare produs și oricare substanță utilizat(ă) la producerea drojdiei și pentru curățare și dezinfecție, care includ data sau datele la care a fost utilizat fiecare produs, denumirea produsului, substanțele sale active și locul utilizării respective.”.

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.