de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2017/40 în ceea ce privește măsurile educative însoțitoare și selectarea și aprobarea solicitanților de ajutor

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 24 alineatul (1) literele (b) și (c),

întrucât:

(1)

Articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2017/40 al Comisiei (2) stabilește condițiile pentru conceperea și aplicarea măsurilor educative însoțitoare pe care statele membre trebuie să le prevadă în temeiul articolului 23 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. În interesul securității juridice, este oportun să se stabilească o listă neexhaustivă a activităților care pot fi desfășurate în cadrul măsurilor educative însoțitoare din cadrul programului pentru școli, inclusiv în cazul în care nu se solicită ajutor din partea Uniunii. De asemenea, este oportun să se clarifice faptul că, pentru ca programul pentru școli să devină eficace, statele membre trebuie să se asigure că de măsurile educative însoțitoare care sunt prevăzute pentru a sprijini distribuirea de fructe și legume și de lapte în școli beneficiază toți copiii care participă la programul pentru școli. O astfel de cerință nu aduce atingere autonomiei acordate instituțiilor de învățământ din statele membre, în conformitate cu repartizarea competențelor și cu strategia de punere în aplicare a programului pentru școli în statele membre în cauză.

(2)

Articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/40 stabilește condițiile generale pentru selectarea solicitanților de ajutor. Atunci când selectează solicitanți de ajutor, statele membre, acționând la nivel național, regional sau local, pot face obiectul normelor naționale sau ale Uniunii în materie de achiziții publice. Din motive de securitate juridică, este oportun să se clarifice faptul că statele membre trebuie să asigure respectarea normelor aplicabile în materie de achiziții publice.

(3)

Articolul 6 din Regulamentul delegat (UE) 2017/40 precizează condițiile pentru aprobarea solicitanților de ajutor, stabilind angajamentele scrise pe care trebuie să și le asume solicitanții. Alineatul (2) din articolul respectiv prevede un angajament scris suplimentar care trebuie asumat în cazul cererilor de ajutor care se referă numai la furnizarea și/sau distribuirea de produse. Cu toate acestea, un astfel de angajament este, de asemenea, pertinent în cazul în care cererile de ajutor combină furnizarea și/sau distribuirea de produse și furnizarea de măsuri educative. Alineatul (3) din articolul respectiv se referă numai la cererile de ajutor privind măsurile educative însoțitoare. Acesta indică faptul că autoritățile competente pot specifica orice angajamente scrise suplimentare care trebuie asumate de solicitanții de ajutor. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui să fie posibil pentru toți solicitanții de ajutor. Prin urmare, articolul 6 din regulamentul respectiv trebuie modificat în consecință. Pentru a acorda statelor membre suficient timp pentru a adapta procedurile de aprobare a solicitanților de ajutor, este oportun să se prevadă ca modificarea condițiilor de aprobare a solicitanților de ajutor să se aplice numai începând cu anul școlar 2022/2023.

(4)

Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) 2017/40 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul delegat (UE) 2017/40 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 3, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)   Măsurile educative însoțitoare menționate la articolul 23 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 1308/213 sunt direct legate de obiectivele programului pentru școli de sporire a consumului de anumite produse agricole și de promovare a unei alimentații mai sănătoase.

Acestea vizează reconectarea copiilor cu agricultura și cu varietatea produselor agricole din Uniune, în special a produselor cultivate în regiunea lor, și educarea copiilor cu privire la aspecte conexe, cum ar fi obiceiurile alimentare sănătoase și implicațiile acestora pentru sănătatea publică, recomandările alimentare naționale, lanțurile alimentare locale, agricultura ecologică, producția și consumul durabile de alimente și combaterea risipei de alimente, și pot include activități precum:

(a)

vizite la ferme, rețele de livezi, organizații de producători, unități de prelucrare a laptelui, piețe ale fermierilor, sortarea și ambalarea în depozite a fructelor și legumelor, muzee cu tematică agricolă și alte activități similare;

(b)

înființarea și întreținerea de grădini și livezi școlare;

(c)

cursuri, ateliere și laboratoare de pregătire a alimentelor, de gătit și de degustare, precum și alte activități similare;

(d)

lecții, seminare, conferințe, ateliere și alte activități similare;

(e)

materiale didactice, concursuri, jocuri, quiz-uri educaționale, zile sau săptămâni tematice și alte activități similare.

În cazul în care măsurile educative însoțitoare includ alte produse agricole decât cele menționate la articolul 23 alineatele (3), (4) și (5) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, măsurile prevăd degustarea respectivelor produse.

(2)   Statele membre se asigură că toți copiii care participă la programul pentru școli pot participa la măsurile educative însoțitoare.

În cazul în care măsurile educaționale direct legate de obiectivele programului pentru școli sunt prevăzute în instituțiile de învățământ ca parte a programei școlare obișnuite sau a altor politici sau programe, statele membre pot decide să le ia în considerare în sensul alineatului (1).

Măsurile educative însoțitoare pot fi concepute și puse în aplicare la nivel național, regional, local sau la nivelul instituțiilor de învățământ, în conformitate cu repartizarea competențelor și cu strategia statelor membre pentru punerea în aplicare a programului pentru școli. Statele membre se asigură că instituțiile de învățământ care participă la program sunt informate în mod corespunzător cu privire la sistemul existent pentru măsurile educative însoțitoare, precum și cu privire la materialele și instrumentele disponibile.”

2.

La articolul 5 alineatul (2), se adaugă următorul paragraf:

„La selectarea solicitanților de ajutor, statele membre asigură conformitatea cu legislația aplicabilă, inclusiv cu normele privind achizițiile publice.”

3.

Articolul 6 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 6

Condiții pentru aprobarea solicitanților de ajutoare

(1)   Solicitanții de ajutoare trebuie să fie aprobați de autoritatea competentă din statul membru în care se află instituția de învățământ căreia îi sunt furnizate și/sau în care sunt distribuite produsele. Aprobarea este condiționată de următoarele angajamente scrise asumate de solicitanți:

(a)

să garanteze faptul că produsele finanțate de Uniune în cadrul programului pentru școli sunt puse la dispoziție în vederea consumului de către copiii din instituția sau instituțiile de învățământ pentru care va solicita acordarea ajutoarelor;

(b)

să utilizeze ajutoarele alocate pentru măsuri educative însoțitoare, măsuri de monitorizare, evaluare și publicitate, în conformitate cu obiectivele programului pentru școli și, în cazul în care măsurile educative însoțitoare vizează aspecte legate de sănătate și nutriție, în conformitate cu recomandările naționale în materie de sănătate și cu recomandările nutriționale pentru grupa de vârstă în cauză;

(c)

să ramburseze orice ajutor plătit în mod nejustificat pentru cantitățile în cauză, dacă se constată că produsele nu au fost distribuite copiilor sau că nu sunt eligibile pentru acordarea de ajutoare din partea Uniunii;

(d)

să ramburseze orice ajutor plătit în mod nejustificat pentru măsuri educative însoțitoare și pentru măsuri de monitorizare, evaluare și publicitate, dacă se constată că măsurile sau activitățile respective nu au fost realizate în mod adecvat;

(e)

să pună la dispoziția autorității competente, la cerere, documente justificative;

(f)

să permită autorității competente să desfășoare eventualele controale necesare, în special verificarea înregistrărilor și inspecția fizică;

(g)

să țină un registru cu denumirile și adresele instituțiilor de învățământ sau ale autorităților din domeniul învățământului care recepționează produsele solicitanților și un registru cu cantitățile produselor specifice vândute sau furnizate, în cazul în care solicitantul nu este o instituție de învățământ.

Autoritățile competente pot specifica eventuale angajamente suplimentare care trebuie asumate în scris de solicitanți.

În cazul în care cererile de ajutoare vizează activități care fac obiectul procedurilor de achiziții publice, statele membre pot considera că aprobarea este acordată atunci când angajamentele prevăzute la primul și al doilea paragraf sunt incluse în condițiile de participare la procedurile de achiziții publice.

(2)   În cazul solicitanților de ajutoare cu referire doar furnizarea și/sau distribuirea de produse, alineatul (1) literele (b) și (d) nu se aplică.

(3)   În cazul solicitanților de ajutor cu referire doar la măsuri educative însoțitoare, alineatul (1) literele (a), (c) și (g) nu se aplică.

(4)   În cazul solicitanților de ajutor cu referire doar la măsuri de monitorizare, evaluare și publicitate, alineatul (1) literele (a), (c) și (g) nu se aplică.

(5)   Dacă criteriile și condițiile nu se modifică, statele membre pot considera valabile aprobările acordate în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2016/247 și/sau în cadrul programului de distribuire a laptelui în școli în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 657/2008.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 1 alineatul (3) se aplică ajutoarelor începând cu anul școlar 2022/2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 decembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN

(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2017/40 al Comisiei din 3 noiembrie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ajutoarele din partea Uniunii pentru furnizarea de fructe și legume, de banane și de lapte în instituțiile de învățământ și de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei (JO L 5, 10.1.2017, p. 11).

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.