de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (1), în special articolul 4 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (2) stabilește criteriile microbiologice pentru anumite microorganisme și normele de punere în aplicare cărora trebuie să se conformeze operatorii din sectorul alimentar în procesul de punere în aplicare a măsurilor de igienă generale și specifice menționate la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004. Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 prevede de asemenea, că operatorii din sectorul alimentar trebuie să asigure conformitatea alimentelor cu criteriile microbiologice relevante stabilite în anexa I la regulament.

(2)

Capitolele 1 și 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 stabilesc criteriile de siguranță a produselor alimentare și criteriile de igienă a procesului cu privire la formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub șase luni (denumite în continuare „formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate”). Partea 2.2 din capitolul 2 din anexă prevede că, în cazul în care se detectează Enterobacteriaceae la testele efectuate pe formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate, lotul trebuie testat pentru Enterobacter sakazakii și Salmonella.

(3)

La 24 ianuarie 2007, Grupul științific pentru riscurile biologice (Grupul BIOHAZ) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AESA) a emis un aviz cu privire la Enterobacteriaceae ca indicatori pentru Salmonella și Enterobacter sakazakii. Acesta a concluzionat că nu este posibilă stabilirea unei corelații între Enterobacteriaceae și Salmonella și că nu există o corelație generală între Enterobacteriaceae și Enterobacter sakazakii. Totuși, este posibilă stabilirea unei corelații între Enterobacteriaceae și Enterobacter sakazakii la nivel de plantă individuală.

(4)

Prin urmare, cerințele Regulamentului (CE) nr. 2073/2005 privind testarea pentru Salmonella și Enterobacter sakazakii a formulelor de început deshidratate și a produselor alimentare dietetice deshidratate în care se detectează Enterobacteriaceae în oricare dintre unitățile de probă nu se mai aplică. În consecință, partea 2.2 din capitolul 2 din anexa I la regulamentul menționat trebuie modificată corespunzător.

(5)

În conformitate cu avizul privind riscurile microbiologice la formulele de început și formulele de continuare emis de grupul BIOHAZ al AESA la 9 septembrie 2004, criteriile microbiologice pentru Salmonella și Enterobacteriaceae ar trebui stabilite pentru formulele de continuare deshidratate.

(6)

La 26 și 27 ianuarie 2005, grupul BIOHAZ al AESA a emis un aviz privind prezența Bacillus cereus și a altor Bacillus spp. în produsele alimentare. Acesta a concluzionat că una dintre măsurile de control importante este verificarea temperaturii și stabilirea unui sistem bazat pe principiile de analiză a riscului și puncte de control decisiv. Produsele alimentare deshidratate, în care este frecventă prezența sporilor de Bacillus spp. patogenic, pot permite dezvoltarea de Bacillus cereus odată ce sunt rehidratate în apă caldă. Unele produse alimentare deshidratate, inclusiv formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate, sunt consumate de potențiali consumatori fragili. În conformitate cu avizul AESA, numărul de spori de Bacillus cereus din formulele de început deshidratate și produsele alimentare dietetice deshidratate ar trebui să fie cât mai scăzut posibil în timpul procesării și ar trebui stabilit un criteriu al igienei procesului, alături de bune practici destinate să reducă întârzierea dintre preparare și consumare.

(7)

Capitolul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 prevede metoda analitică de referință pentru stafilococi coagulazo-pozitivi din anumite brânzeturi, lapte praf și zer praf. Această metodă a fost revizuită de laboratorul comunitar de referință pentru enterotoxine stafilococice. În consecință, referința la acea metodă analitică de referință ar trebui modificată. În consecință, capitolul 1 din anexa I la regulamentul menționat ar trebui modificat corespunzător.

(8)

Capitolul 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 prevede norme de prelevare a probelor pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine și cabaline pentru analizele de Salmonella. Conform acestor norme, suprafața de prelevare este de minimum 100 cm2 pentru fiecare zonă de prelevare selectată. Cu toate acestea, nu se specifică nici numărul zonelor de prelevare, nici suprafața totală de prelevare. În vederea ameliorări punerii în aplicare a acestor norme în Comunitate, este necesar să se specifice în Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 că zonele cel mai probabil să fie contaminate ar trebui selectate pentru prelevare de probe și că suprafața totală de prelevare ar trebui mărită. În consecință, capitolul 3 din anexa I la regulamentul menționat ar trebui modificat corespunzător.

(9)

În interesul clarității legislației comunitare, este necesar să se înlocuiască anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 cu textul stabilit în anexa la prezentul regulament.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 se înlocuiește cu textul anexei la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 decembrie 2007.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei

(1)  JO L 139, 30.4.2004, p. 1.

(2)  JO L 338, 22.12.2005, p. 1.

ANEXĂ

„ANEXA I

Criterii microbiologice pentru produsele alimentare

Capitolul 1.

Criterii de siguranță a produselor alimentare

Capitolul 2.

Criterii de igienă a procesului

2.1.

Carne și produse din carne

2.2.

Lapte și produse lactate

2.3.

Produse din ouă

2.4.

Produse pescărești

2.5.

Legume, fructe și produse din legume și fructe

Capitolul 3.

Norme pentru prelevarea de probe și pregătirea probelor pentru teste

3.1.

Norme generale pentru prelevarea de probe și pregătirea probelor pentru teste

3.2.

Prelevarea de probe bacteorologice în abatoarele și unitățile de producție a cărnii tocate și a preparatelor din carne

Capitolul 1.   Criterii de siguranță a produselor alimentare

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.