de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 în ceea ce privește dispozițiile de aplicare privind anumite produse de origine animală destinate consumului uman și de abrogare a anumitor dispoziții de aplicare
(Text cu relevanță pentru SEE)
COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (1), în special articolele 9 și 11,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman (2), în special articolul 16,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (3), în special articolul 11 alineatul (4),
întrucât:
(1) |
Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei (4) stabilește dispozițiile de aplicare pentru Regulamentele (CE) nr. 853/2004, (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004. |
(2) |
Anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 stabilește modele de certificat de sănătate animală pentru importul anumitor produse de origine animală destinate consumului uman. Aceste certificate au fost întocmite în scopul punerii în conformitate cu sistemul TRACES, elaborat de Comisie pentru monitorizarea întregii circulații a animalelor vii și a produselor de origine animală pe teritoriul Uniunii Europene și la plecarea din țările terțe. Anumite detalii privind descrierea produselor au fost actualizate recent. Prin urmare, este necesar să se modifice în consecință modelele de certificate de sănătate animală existente. |
(3) |
Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (5) și Regulamentul (CE) nr. 853/2004 stabilesc norme privind producția de produse pescărești, de moluște bivalve vii și de miere, destinate consumului uman. Este necesar să se prevadă în Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 dispoziții specifice, inclusiv modele de certificate de sănătate, pentru importul acestor produse din țările terțe. În consecință, este necesar să se abroge deciziile existente prin care se stabilesc certificatele de import, după încheierea unui termen care să permită țărilor terțe să-și adapteze legislația. |
(4) |
De asemenea, este oportun să se simplifice procedura de certificare a produselor pescărești și a moluștelor bivalve, iar în cazul loturilor destinate consumului uman, să se țină seama de cerințele de certificare în materie de sănătate animală stabilite de Decizia 2003/804/CE a Comisiei din 14 noiembrie 2003 de stabilire a condițiilor de sănătate animală și a cerințelor de certificare pentru importul de moluște, de ouă și gameți de moluște în vederea creșterii, îngrășării, relocării sau consumului uman (6), precum și de Decizia 2003/858/CE a Comisiei din 21 noiembrie 2003 de stabilire a condițiilor de sănătate animală și a cerințelor de certificare care se aplică importului de pești de acvacultură vii, de icre și gameți ai acestora destinați creșterii, precum și de pești vii de acvacultură și de produse derivate destinate consumului uman (7). |
(5) |
În conformitate cu articolul 11 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004, este necesar să se stabilească metode de analiză și de testare a laptelui și a produselor lactate. În acest context, laboratorul comunitar de referință a întocmit o listă cu metodele de referință actualizate, care au fost aprobate de laboratoarele naționale de referință cu ocazia reuniunii acestora din 2005. Prin urmare, este necesar să se facă referire, în Regulamentul (CE) nr. 2074/2005, la ultima listă adoptată a metodelor de analiză și de testare de referință care trebuie utilizate pentru a controla respectarea dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 853/2004. În consecință, este necesar să se abroge Decizia 91/180/CEE a Comisiei din 14 februarie 1991 privind anumite metode de analiză și de testare a laptelui crud și a laptelui tratat termic (8). Este necesar să se acorde statelor membre o amânare care să le permită o punere în conformitate cu noile metode. |
(6) |
Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 stabilește metodele de analiză care trebuie utilizate pentru determinarea conținutului de toxine paralizante (paralytic shellfish poison – PSP) din părțile comestibile ale moluștelor (corp întreg sau orice parte care poate fi consumată separat). Așa-numita metodă Lawrence, publicată ca metodă oficială 2005.06 a AOAC (Paralytic Shellfish Poisoning Toxins in Shellfish), este considerată ca metodă alternativă de detectare a PSP la moluștele bivalve. Este necesar să se examineze utilizarea acesteia, ținând seama de analizele efectuate în prezent de laboratorul comunitar de referință pentru biotoxine marine. |
(7) |
Prin urmare, este necesar să se modifice Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 în consecință. |
(8) |
Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 se modifică după cum urmează:
1. |
Articolul 6 se înlocuiește cu următorul text: „Articolul 6 Modele de certificat de sănătate animală pentru importul anumitor produse de origine animală în sensul Regulamentului (CE) nr. 853/2004 Modelele de certificat de sănătate animală menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care sunt utilizate la importul produselor de origine animală a căror listă este inclusă în anexa VI la prezentul regulament, sunt prevăzute în respectiva anexă VI.” |
2. |
Se introduce următorul articol 6a: „Articolul 6a Metode de testare a laptelui crud și a laptelui tratat termic Autoritățile competente și, dacă este cazul, operatorii din sectorul alimentar utilizează metodele de analiză descrise în anexa VIa la prezentul regulament pentru a verifica respectarea limitelor stabilite în anexa III secțiunea IX capitolul I partea III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 și pentru a se asigura de efectuarea în mod corespunzător a procesului de pasteurizare a produselor lactate în conformitate cu anexa III secțiunea IX capitolul II partea II la regulamentul menționat anterior.” |
3. |
Anexa III se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament. |
4. |
Anexa VI se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament. |
5. |
Anexa VIa se introduce în conformitate cu anexa III la prezentul regulament |
Articolul 2
Deciziile incluse în lista din anexa IV la prezentul regulament se abrogă cu efect de la 1 mai 2007.
Articolul 3
Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Anexa III la prezentul regulament se aplică cel târziu la șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 6 noiembrie 2006.
Pentru Comisie
Markos KYPRIANOU
Membru al Comisiei
(1) JO L 139, 30.4.2004, p. 55. Rectificat în JO L 226, 25.6.2004, p. 22. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2076/2005 al Comisiei (JO L 338, 22.12.2005, p. 83).
(2) JO L 139, 30.4.2004, p. 206. Rectificat în JO L 226, 25.6.2004, p. 83. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2076/2005.
(3) JO L 165, 30.4.2004, p. 1. Rectificat în JO L 191, 28.5.2004, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 776/2006 al Comisiei (JO L 136, 24.5.2006, p. 3).
(4) JO L 338, 22.12.2005, p. 27.
(5) JO L 139, 30.4.2004, p. 1. Rectificat în
JO L 226, 25.6.2004, p. 3.
(6) JO L 302, 20.11.2003, p. 22. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2005/409/CE (JO L 139, 2.6.2005, p. 16).
(7) JO L 324, 11.12.2003, p. 37. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/680/CE (JO L 279, 11.10.2006, p. 24).
(8) JO L 93, 13.4.1991, p. 1.
ANEXA I
Capitolul I din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 se înlocuiește cu următorul text:
„CAPITOLUL I
METODĂ DE DETECTARE A TOXINELOR PARALIZANTE (PSP)
1. |
Conținutul de toxine paralizante (paralytic shellfish poison – PSP) al părților comestibile ale moluștelor (corp întreg sau orice parte care poate fi consumată separat) se determină în conformitate cu metoda de analiză biologică sau cu orice altă metodă recunoscută la nivel internațional. De asemenea, se poate utiliza așa-numita metodă Lawrence, publicată ca metodă oficială 2005.06 a AOAC (Paralytic Shellfish Poisoning Toxins in Shellfish). |
2. |
În cazul contestării rezultatelor, metoda de referință este metoda biologică. |
3. |
Punctele 1 și 2 se revizuiesc în momentul în care laboratorul comunitar de referință pentru biotoxine marine a finalizat armonizarea protocolului metodei Lawrence.” |
ANEXA II
Anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 2074/2005 se înlocuiește cu următorul text:
„ANEXA VI
MODELE DE CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ PENTRU IMPORTUL ANUMITOR PRODUSE DE ORIGINE ANIMALĂ DESTINATE CONSUMULUI UMAN
SECȚIUNEA I
PUI DE BALTĂ ȘI MELCI
Certificatele de sănătate animală menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, întocmite pentru importul de pui de baltă și melci, sunt conforme cu modelele prezentate în părțile A și B din apendicele I la prezenta anexă.
SECȚIUNEA II
GELATINĂ
Fără a aduce atingere altor dispoziții comunitare specifice, în special dispozițiilor privind encefalopatiile spongiforme transmisibile și hormonii, certificatele de sănătate animală menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, întocmite pentru importul de gelatină și de materii prime necesare fabricării acesteia, sunt conforme cu modelele prezentate în părțile A și B din apendicele II la prezenta anexă.
SECȚIUNEA III
COLAGEN
Fără a aduce atingere altor dispoziții comunitare specifice, în special dispozițiilor privind encefalopatiile spongiforme transmisibile și hormonii, certificatele de sănătate animală menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, întocmite pentru importul de colagen și de materii prime necesare fabricării acestuia, sunt conforme cu modelele prezentate în părțile A și B din apendicele III la prezenta anexă.
SECȚIUNEA IV
PRODUSE DE PESCĂRIE
Certificatul de sănătate animală menționat la articolul 6 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, întocmit pentru importul de produse pescărești, este conform cu modelul prezentat în apendicele IV la prezenta anexă.
SECȚIUNEA V
MOLUȘTE BIVALVE VII
Certificatul de sănătate animală menționat la articolul 6 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, întocmit pentru importul de moluște bivalve vii, este conform cu modelul prezentat în apendicele V la prezenta anexă.
SECȚIUNEA VI
MIERE ȘI ALTE PRODUSE DE APICULTURĂ
Certificatul de sănătate animală menționat la articolul 6 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, întocmit pentru importul de miere și de alte produse de apicultură, este conform cu modelul prezentat în apendicele VI la prezenta anexă.
Apendicele I la anexa VI
PARTEA A
MODEL DE CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ PENTRU IMPORTUL DE PUI DE BALTĂ REFRIGERAȚI, CONGELAȚI SAU PREPARAȚI DESTINAȚI CONSUMULUI UMAN
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.