de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ștergerea de pe lista Uniunii a anumitor substanțe aromatizante

 

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aromele și anumite ingrediente alimentare cu proprietăți aromatizante destinate utilizării în și pe produsele alimentare și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1601/91 al Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 2232/96 și (CE) nr. 110/2008 și a Directivei 2000/13/CE (1), în special articolul 11 alineatul (3) și articolul 25 alineatul (3),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1331/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 de instituire a unei proceduri comune de autorizare pentru aditivii alimentari, enzimele alimentare și aromele alimentare (2), în special articolul 7 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 conține o listă a Uniunii de arome și materiale-sursă autorizate destinate utilizării în și pe produsele alimentare și condițiile de utilizare a acestora.

(2)

Prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 872/2012 al Comisiei (3) a fost adoptată lista cu substanțe aromatizante care a fost introdusă în partea A din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008.

(3)

Această listă poate fi actualizată în conformitate cu procedura comună la care se face referire la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1331/2008, fie la inițiativa Comisiei, fie în urma unei cereri depuse de un stat membru sau de o parte interesată.

(4)

Lista Uniunii de arome și materiale-sursă conține mai multe substanțe a căror evaluare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) nu s-a încheiat sau în legătură cu care autoritatea a solicitat furnizarea de date științifice suplimentare pentru a putea încheia evaluarea. Pentru patru dintre aceste substanțe, și anume, vetiverol (Nr. FL 02.214), acetat de vetiveril (Nr. FL 09.821), 2-acetil-1,4,5,6-tetrahidropiridină (Nr. FL 14.079) și 2-propionilpirolină 1 % în trigliceridele din uleiurile vegetale (Nr. FL 14.168), persoanele responsabile cu introducerea pe piață a acestor substanțe aromatizante și-au retras cererea. Așadar, substanțele aromatizante în cauză ar trebui șterse de pe lista Uniunii.

(5)

În ceea ce privește substanța metil-2-mercaptopropionat (Nr. FL 12.266), persoana responsabilă cu introducerea pe piață a indicat că nu mai sprijină utilizarea acesteia. Așadar, substanța aromatizantă în cauză ar trebui ștearsă de pe lista Uniunii.

(6)

Prin urmare, partea A a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 ar trebui modificată în consecință.

(7)

Articolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 873/2012 al Comisiei (4) a prevăzut măsuri tranzitorii pentru alimentele care conțin substanțe aromatizante introduse pe piață sau etichetate în mod legal înainte de 22 octombrie 2014 în scopul de a asigura o tranziție fără dificultăți pe piață. Prin urmare, ar trebui prevăzută o perioadă suplimentară de tranziție echivalentă în cazul alimentelor care conțin cele cinci substanțe în scopul de a permite operatorilor economici din sectorul alimentar să se adapteze cerințelor stabilite în prezentul regulament.

(8)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Partea A din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Produsele alimentare care conțin substanțele aromatizante vetiverol (Nr. FL 02.214), acetat de vetiveril (Nr. FL 09.821), metil-2-mercaptopropionat (Nr. FL 12.266), 2-acetil-1,4,5,6-tetrahidropiridină (Nr. FL 14.079) și 2-propionilpirolină 1 % în trigliceridele din uleiurile vegetale (Nr. FL 14.168) care sunt introduse pe piață sau etichetate în mod legal înaintea expirării perioadei de 6 luni după data intrării în vigoare a prezentului regulament, dar care nu sunt conforme cu partea A din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008, pot fi comercializate până la data de durabilitate minimă a acestora sau până la data limită de consum.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 februarie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER

(1)  JO L 354, 31.12.2008, p. 34.

(2)  JO L 354, 31.12.2008, p. 1.

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 872/2012 al Comisiei din 1 octombrie 2012 de adoptare a listei cu substanțele aromatizante prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2232/96 al Parlamentului European și al Consiliului, de introducere a acesteia în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1565/2000 al Comisiei și a Deciziei 1999/217/CE a Comisiei (JO L 267, 2.10.2012, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 873/2012 al Comisiei din 1 octombrie 2012 de stabilire a măsurilor tranzitorii privind lista Uniunii de arome și materii prime, prevăzută în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 267, 2.10.2012, p. 162).

ANEXĂ

În partea A a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 1334/2008, se elimină următoarele rubrici:

„02.214

Vetiverol

89-88-3

1866

10321

   

2

EFSA

09.821

Acetat de vetiveril

117-98-6

1867

11887

   

2

EFSA

12.266

Metil-2-mercaptopropionat

53907-46-3

         

EFSA

14.079

2-Acetil-1,4,5,6-tetrahidropiridină

27300-27-2

       

2

EFSA

14.168

2-Propionilpirolină 1 % în trigliceridele din uleiurile vegetale

133447-37-7

1605

     

2

EFSA”

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.