de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în privința condițiilor de utilizare și a nivelurilor de utilizare a aditivilor alimentari care conțin aluminiu

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (1), în special articolul 10 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008 prevede o listă a Uniunii cu aditivii alimentari autorizați pentru utilizare în produsele alimentare și condițiile de utilizare a acestora.

(2)

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în avizul său din 22 mai 2008 (2) recomandă reducerea dozei săptămânale tolerabile (DST) de aluminiu la 1 mg/kg de greutate corporală/săptămână. În plus, EFSA consideră că DST revizuită este, în general, depășită în cazul consumatorilor frecvenți, în special în cazul copiilor, într-o mare parte a Uniunii.

(3)

EFSA consideră că principala cale de expunere a populației generale la compușii aluminiului este prin intermediul alimentelor, atât ca urmare a prezenței naturale a aluminiului în alimente, cât și a utilizării de compuși ai aluminiului în prelucrarea produselor alimentare, inclusiv a aditivilor alimentari. Cu toate acestea, EFSA nu poate cuantifica rolul fiecărei surse din cauza modului în care sunt elaborate studiile privind alimentația oamenilor și a metodelor de analiză utilizate, acestea determinând doar conținutul total de aluminiu din alimente.

(4)

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 autorizează utilizarea aditivilor alimentari care conțin aluminiu pentru o serie de produse alimentare, adesea la niveluri maxime permise foarte ridicate sau fără nicio indicație cu privire la concentrațiile maxime (Quantum satis).

(5)

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 și Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (3) autorizează utilizarea anumitor coloranți care pot conține aluminiu sub formă de lacuri pentru un număr mare de alimente, în general fără nicio indicație cu privire la concentrațiile maxime de aluminiu în lacurile respective.

(6)

Prin urmare, este necesar să se modifice condițiile de utilizare actuale și să se reducă nivelurile de utilizare a aditivilor alimentari care conțin aluminiu, inclusiv a lacurilor de aluminiu, pentru a se garanta că nu se depășește DST revizuită.

(7)

Întrucât metodele de fabricație care utilizează cantități mai mari de aditivi alimentari sunt în aplicare de mai multe decenii, ar trebui asigurată o perioadă de tranziție pentru a permite operatorilor economici din sectorul alimentar să se adapteze noilor cerințe stabilite în prezentul regulament pentru utilizările altor aditivi alimentari care conțin aluminiu decât lacurile.

(8)

Etichetarea conținutului de aluminiu din lacurile de aluminiu care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final este opțională, în prezent. Aceasta ar trebui să devină obligatorie în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament pentru a permite producătorilor de produse alimentare care utilizează lacuri de aluminiu să se adapteze la limitele maxime propuse pentru astfel de lacuri. Prin urmare, ar trebui să se prevadă o perioadă de tranziție mai lungă de 12 luni pentru a permite operatorilor economici din sectorul alimentar să se adapteze la noile cerințe prevăzute în prezentul regulament.

(9)

Anexa II, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 al Comisiei (4) se aplică, în principiu, începând cu data de 1 iunie 2013. Pentru a facilita punerea în aplicare eficace a anexei II, este necesar să se introducă în anexă perioadele de aplicare care nu încep la data de 1 iunie 2013 și care sunt ulterioare intrării în vigoare a prezentului regulament.

(10)

Bentonita cu conținut de aluminiu E 558 nu mai este utilizată, în conformitate cu informațiile furnizate de către producătorii de produse alimentare. Prin urmare, aceasta nu este inclusă în partea 1 a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 și ar trebui, de asemenea, să fie eliminată de pe lista tuturor aditivilor din partea B a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.

(11)

Aditivii alimentari E 556 silicoaluminat de calciu și E 559 silicat de aluminiu (caolin), care conțin aluminiu, ar trebui să fie eliminați de pe lista tuturor aditivilor din partea B a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, întrucât aceste substanțe pot fi înlocuite cu alți aditivi alimentari.

(12)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și nu au întâmpinat nicio opoziție din partea Parlamentului European sau a Consiliului,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

1.   Produsele alimentare care nu sunt conforme cu dispozițiile prevăzute în prezentul regulament aplicabile de la 1 februarie 2014 și care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de 1 februarie 2014 pot continua să fie comercializate până la data de durabilitate minimă sau până la data de valabilitate a acestora.

2.   Prin derogare de la alineatul (1), produsele alimentare care conțin lacuri de aluminiu și care nu sunt conforme cu dispozițiile prevăzute în prezentul regulament aplicabile de la 1 august 2014, care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de 1 august 2014, pot continua să fie comercializate până la data de durabilitate minimă sau data de valabilitate a acestora.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 3 mai 2012.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO

(1)  JO L 354, 31.12.2008, p. 16.

(2)  Avizul științific al Grupului pentru aditivi alimentari, arome, adjuvanți tehnologici și materiale care vin în contact cu alimentele privind siguranța aluminiului din alimentație – AFC [Scientific Opinion of the Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Food Contact Materials (AFC) on Safety of aluminium from dietary intake], The EFSA Journal (2008) 754, p. 1.

(3)  JO L 83, 22.3.2012, p. 1.

(4)  JO L 295, 12.11.2011, p. 1.

ANEXĂ

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 se modifică după cum urmează:

(a)

partea A se modifică după cum urmează:

(i)

în secțiunea 2, punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„4.

Lacurile de aluminiu preparate din toți coloranții enumerați în tabelul 1 din partea B sunt autorizate până la 31 iulie 2014.

Începând cu data de 1 august 2014, numai lacurile de aluminiu preparate din coloranții enumerați în tabelul 3 din prezenta parte A sunt autorizate și numai în acele categorii de produse alimentare pentru care dispozițiile privind limitele maxime privind conținutul de aluminiu provenit din lacuri sunt enunțate în mod explicit în partea E.”

(ii)

se adaugă tabelul 3 de mai jos:

Tabelul 3

Coloranți care pot fi folosiți sub formă de lacuri

Numărul E

Denumire

E 100

Curcumină

E 102

Tartrazină

E 104

Galben de chinolină

E 110

Galben apus de soare (sunset yellow) FCF/galben portocaliu S

E 120

Coșenilă, acid carminic, carmine

E 122

Azorubină, carmoizină

E 123

Amarant

E 124

Roșu ponceau 4R, roșu coșenilă A

E 127

Eritrozină

E 129

Roșu allura AC

E 131

Albastru patent V

E 132

Indigotină, carmin indigo

E 133

Albastru strălucitor FCF

E 141

Complecși de cupru ai clorofilelor și clorofilinelor

E 142

Verde S

E 151

Negru strălucitor BN, negru PN

E 155

Brun HT

E 163

Antocianine

E 180

Litolrubină BK”

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.