Manualul HACCP

Ediția 2025 / rev 01

Formular:  F-08-EH

PRP 08 – Curățenie și igienizare

Aprobat:

Igienizare echipamente

 

Responsabil: 

==NECOMPLETAT== 

 

F 08-SL  Igienizare spațiu de lucru

 

1. Date generale

Unitate:

...........................................

Secție / Zonă:

...........................................

Tip spațiu de lucru:

...........................................

Responsabil igienizare:

...........................................

Data igienizării:

____ / ____ / _______

2. Procedura aplicată

Etapă

Descriere activitate

Bifat ✔

Curățare fizică

Îndepărtare resturi, praf, deșeuri de pe suprafețe și pardoseli.

 

Clătire / spălare preliminară

Spălare cu apă potabilă a suprafețelor și pardoselilor.

 

Curățare chimică

Aplicare detergent aprobat pe mese, suprafețe, pereți și pardoseli.

 

Clătire finală

Îndepărtarea completă a detergentului, verificare pH.

 

Igienizare microbiologică

Aplicare dezinfectant pe suprafețe de contact cu alimente și pardoseli.

 

Uscare / Pregătire

Lăsare la uscare și pregătire pentru reluarea activității.

 

3. Substanțe folosite

Tip substanță

Denumire comercială

Concentrație aplicată

Timp de acțiune

Lot / valabilitate

         

Detergent

........

........

........

........

Dezinfectant

........

........

........

........

4. Monitorizare și verificare

Tip verificare

Responsabil

Metodă

Rezultat

Conform (DA/NU)

         

Vizuală

Șef secție

Checklist FI‑CF‑01

........

 

Reziduuri chimice

QC / Resp. Chimic

Test benzi indicator

........

 

ATP / Microbiologică

QC

Test ATP / Probe 25 cm²

........

 

5. KPI urmărire sarcini

  • % spații de lucru curate vizual la prima verificare → Țintă ≥ 95 %.
  • Reziduuri chimice < 10 ppm în ≥ 98 % probe.
  • Teste ATP < 150 RLU în ≥ 97 % cazuri.
  • Organizarea și pregătirea spațiului înainte de reluarea producției – 100 % conformitate.

6. Observații / Neconformități

......................................................................................

......................................................................................

7. Responsabili

Operator igienizare: .................................. (semnătură)

Verificare șef secție: ................................. (semnătură)

Confirmare QC: ........................................ (semnătură)

  

FIȘĂ DE MONITORIZARE A IGIENIZĂRII SPAȚIULUI DE LUCRU

 v2

Spațiul de lucru / Zona: ________________________________________

(Ex: Bucătărie rece, Zona tranșare, Depozit materii prime etc.)

Data: ________________________

Schimb / Tură: ☐ 1 ☐ 2 ☐ 3

Instrucțiuni:

  1. Operatorul responsabil efectuează operațiunile de igienizare conform listei și semnează în coloana "Efectuat" la finalizarea fiecărei sarcini.
  2. Șeful de tură sau Responsabilul Calitate verifică prin inspecție vizuală corectitudinea și eficiența igienizării.
  3. În coloana "Observații" se va nota C (Conform) sau NC (Neconform).
  4. Orice NC trebuie detaliat în secțiunea "Neconformități și Acțiuni Corective" de mai jos.

PLAN DE IGIENIZARE ȘI MONITORIZARE ZILNICĂ

Nr. crt.

Operațiunea de Igienizare

Frecvența

Metoda / Produs Utilizat (conform PRP 08)

Efectuat (Semnătura Operator)

Ora

Verificat (Semnătura Șef Tură / Resp. Calitate)

Observații (C / NC)

1

Suprafețe de lucru (mese, blaturi, tejghele) <br> Curățare, clătire, dezinfectare

La finalul programului & Ori de câte ori este necesar

Detergent [Nume Produs] <br> Dezinfectant [Nume Produs]

       

2

Pardoseli <br> Măturare uscată/umedă, spălare, dezinfectare

La finalul programului

Detergent pardoseli [Nume Produs] <br> Dezinfectant [Nume Produs]

       

3

Chiuvete pentru spălarea mâinilor <br> Curățare, detartrare, dezinfectare

La finalul programului

Detergent detartrant [Nume Produs] <br> Dezinfectant [Nume Produs]

       

4

Coșuri și recipiente de deșeuri <br> Golire, spălare interioară/exterioară, dezinfectare

La finalul programului

Detergent degresant [Nume Produs] <br> Dezinfectant [Nume Produs]

       

5

Uși, mânere, întrerupătoare (zone de contact frecvent) <br> Curățare și dezinfectare

La finalul programului

Soluție dezinfectantă suprafețe

       

6

Pereți și faianță (zona de contact, max. 2m înălțime) <br> Verificare și curățare pete/stropi

Săptămânal (în fiecare zi de ________) sau la nevoie

Detergent universal [Nume Produs]

       

7

Guri de scurgere <br> Curățare sită, dezinfectare

Săptămânal (în fiecare zi de ________)

Soluție dezinfectantă clorinogenă

       

Neconformități Constatate și Acțiuni Corective

Nr. Crt. de mai sus

Descrierea neconformității (Ce nu a fost în regulă?)

Acțiune corectivă imediată (Ce s-a făcut pentru a remedia?)

Responsabil acțiune (Nume și semnătură)

Verificare eficiență acțiune (Semnătură Șef Tură / Resp. Calitate)

         
         
         

Legendă:

  • PRP 08: Se referă la procedura detaliată de curățenie și dezinfecție.
  • Operator: Persoana care execută operațiunea de igienizare.
  • Verificator: Șef de tură, Șef de departament sau Responsabil Calitate/HACCP.
  • C / NC: Conform / Neconform.



Fișă scurtă HACCP – Igienizare spațiu de lucru

Cod: F_08_SL (spațiul:_______________________________)

Data

Operaționalizat pe:

Pași de igienizare (bifează ✔)

Observații

Semnătură

____/____/______

A. PAVIMENT
B. PEREȚI
C. TAVAN
D. GEAMURI
E. UȘI
F. VENTILATIE
G. ELECTRIC
H. ROBINEȚI, CONDUCTE

1.Curățare resturi
2. Spălare cu apă
3. Detergent
4. Clătire finală
5. Dezinfectant
6. Uscare

.....................

.....................

____/____/______

A. PAVIMENT
B. PEREȚI
C. TAVAN
D. GEAMURI
E. UȘI
F. VENTILATIE
G. ELECTRIC
H. ROBINEȚI, CONDUCTE

1.Curățare resturi
2. Spălare cu apă
3. Detergent
4. Clătire finală
5. Dezinfectant
6. Uscare

.....................

.....................

____/____/______

A. PAVIMENT
B. PEREȚI
C. TAVAN
D. GEAMURI
E. UȘI
F. VENTILATIE
G. ELECTRIC
H. ROBINEȚI, CONDUCTE

1.Curățare resturi
2. Spălare cu apă
3. Detergent
4. Clătire finală
5. Dezinfectant
6. Uscare

.....................

.....................

____/____/______

A. PAVIMENT
B. PEREȚI
C. TAVAN
D. GEAMURI
E. UȘI
F. VENTILATIE
G. ELECTRIC
H. ROBINEȚI, CONDUCTE

1.Curățare resturi
2. Spălare cu apă
3. Detergent
4. Clătire finală
5. Dezinfectant
6. Uscare

.....................

.....................

____/____/______

A. PAVIMENT
B. PEREȚI
C. TAVAN
D. GEAMURI
E. UȘI
F. VENTILATIE
G. ELECTRIC
H. ROBINEȚI, CONDUCTE

1.Curățare resturi
2. Spălare cu apă
3. Detergent
4. Clătire finală
5. Dezinfectant
6. Uscare

.....................

.....................


Instrucțiuni pentru operator:

✔ Bifează fiecare pas după ce l-ai făcut.

✔ Notează observații (ex. lipsă substanțe, echipament defect).

✔ Semnează după finalizarea igienizării.



Notă importantă privind utilizarea documentelor Codex.ro

Documentele publicate pe codex.ro sunt materiale de orientare, destinate să sprijine înțelegerea cerințelor legale și a bunelor practici din industria alimentară. Utilizarea acestor documente nu garantează conformitatea cu legislația aplicabilă.

Este responsabilitatea fiecărei firme să adapteze conținutul documentelor la specificul propriei activități, produselor și riscurilor alimentare. Codex.ro nu își asumă răspunderea pentru utilizarea necorespunzătoare a acestor materiale.

Pentru mai multe informații, consultă:

 

Drept de utilizare:  

Copyright © 2024 Asociația Codex. Toate drepturile rezervate

Aceste informații sunt fără drept de difuzare, copiere sau înstrăinare. Vă rugăm să respectați munca și drepturile de autor, drepturile de publicare  ale autorilor materialelor existente pe website, să nu copiați integral sau parțial informații,  să nu distribuiți sau să comercializați aceste informații fără acceptul scris al Asociației Codex.

Datele dvs de acces ale acestui articol sunt:  |   |   | desktop  | | Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) Data accesării: 2025-09-17 20:45:20