|
Manualul HACCP |
Ediția 2025 / rev 01 |
Formular: F-08-EH |
PRP 08 – Curățenie și igienizare |
Aprobat: |
Igienizare echipamente |
Responsabil: ==NECOMPLETAT== |
F 08-SL Igienizare spațiu de lucru
1. Date generale
Unitate: |
........................................... |
Secție / Zonă: |
........................................... |
Tip spațiu de lucru: |
........................................... |
Responsabil igienizare: |
........................................... |
Data igienizării: |
____ / ____ / _______ |
2. Procedura aplicată
Etapă |
Descriere activitate |
Bifat ✔ |
Curățare fizică |
Îndepărtare resturi, praf, deșeuri de pe suprafețe și pardoseli. |
|
Clătire / spălare preliminară |
Spălare cu apă potabilă a suprafețelor și pardoselilor. |
|
Curățare chimică |
Aplicare detergent aprobat pe mese, suprafețe, pereți și pardoseli. |
|
Clătire finală |
Îndepărtarea completă a detergentului, verificare pH. |
|
Igienizare microbiologică |
Aplicare dezinfectant pe suprafețe de contact cu alimente și pardoseli. |
|
Uscare / Pregătire |
Lăsare la uscare și pregătire pentru reluarea activității. |
3. Substanțe folosite
Tip substanță |
Denumire comercială |
Concentrație aplicată |
Timp de acțiune |
Lot / valabilitate |
Detergent |
........ |
........ |
........ |
........ |
Dezinfectant |
........ |
........ |
........ |
........ |
4. Monitorizare și verificare
Tip verificare |
Responsabil |
Metodă |
Rezultat |
Conform (DA/NU) |
Vizuală |
Șef secție |
Checklist FI‑CF‑01 |
........ |
|
Reziduuri chimice |
QC / Resp. Chimic |
Test benzi indicator |
........ |
|
ATP / Microbiologică |
QC |
Test ATP / Probe 25 cm² |
........ |
5. KPI urmărire sarcini
- % spații de lucru curate vizual la prima verificare → Țintă ≥ 95 %.
- Reziduuri chimice < 10 ppm în ≥ 98 % probe.
- Teste ATP < 150 RLU în ≥ 97 % cazuri.
- Organizarea și pregătirea spațiului înainte de reluarea producției – 100 % conformitate.
6. Observații / Neconformități
......................................................................................
......................................................................................
7. Responsabili
Operator igienizare: .................................. (semnătură)
Verificare șef secție: ................................. (semnătură)
Confirmare QC: ........................................ (semnătură)
FIȘĂ DE MONITORIZARE A IGIENIZĂRII SPAȚIULUI DE LUCRU
v2
Spațiul de lucru / Zona: ________________________________________
(Ex: Bucătărie rece, Zona tranșare, Depozit materii prime etc.)
Data: ________________________
Schimb / Tură: ☐ 1 ☐ 2 ☐ 3
Instrucțiuni:
- Operatorul responsabil efectuează operațiunile de igienizare conform listei și semnează în coloana "Efectuat" la finalizarea fiecărei sarcini.
- Șeful de tură sau Responsabilul Calitate verifică prin inspecție vizuală corectitudinea și eficiența igienizării.
- În coloana "Observații" se va nota C (Conform) sau NC (Neconform).
- Orice NC trebuie detaliat în secțiunea "Neconformități și Acțiuni Corective" de mai jos.
PLAN DE IGIENIZARE ȘI MONITORIZARE ZILNICĂ
Nr. crt. |
Operațiunea de Igienizare |
Frecvența |
Metoda / Produs Utilizat (conform PRP 08) |
Efectuat (Semnătura Operator) |
Ora |
Verificat (Semnătura Șef Tură / Resp. Calitate) |
Observații (C / NC) |
1 |
Suprafețe de lucru (mese, blaturi, tejghele) <br> Curățare, clătire, dezinfectare |
La finalul programului & Ori de câte ori este necesar |
Detergent [Nume Produs] <br> Dezinfectant [Nume Produs] |
||||
2 |
Pardoseli <br> Măturare uscată/umedă, spălare, dezinfectare |
La finalul programului |
Detergent pardoseli [Nume Produs] <br> Dezinfectant [Nume Produs] |
||||
3 |
Chiuvete pentru spălarea mâinilor <br> Curățare, detartrare, dezinfectare |
La finalul programului |
Detergent detartrant [Nume Produs] <br> Dezinfectant [Nume Produs] |
||||
4 |
Coșuri și recipiente de deșeuri <br> Golire, spălare interioară/exterioară, dezinfectare |
La finalul programului |
Detergent degresant [Nume Produs] <br> Dezinfectant [Nume Produs] |
||||
5 |
Uși, mânere, întrerupătoare (zone de contact frecvent) <br> Curățare și dezinfectare |
La finalul programului |
Soluție dezinfectantă suprafețe |
||||
6 |
Pereți și faianță (zona de contact, max. 2m înălțime) <br> Verificare și curățare pete/stropi |
Săptămânal (în fiecare zi de ________) sau la nevoie |
Detergent universal [Nume Produs] |
||||
7 |
Guri de scurgere <br> Curățare sită, dezinfectare |
Săptămânal (în fiecare zi de ________) |
Soluție dezinfectantă clorinogenă |
Neconformități Constatate și Acțiuni Corective
Nr. Crt. de mai sus |
Descrierea neconformității (Ce nu a fost în regulă?) |
Acțiune corectivă imediată (Ce s-a făcut pentru a remedia?) |
Responsabil acțiune (Nume și semnătură) |
Verificare eficiență acțiune (Semnătură Șef Tură / Resp. Calitate) |
Legendă:
- PRP 08: Se referă la procedura detaliată de curățenie și dezinfecție.
- Operator: Persoana care execută operațiunea de igienizare.
- Verificator: Șef de tură, Șef de departament sau Responsabil Calitate/HACCP.
- C / NC: Conform / Neconform.
Fișă scurtă HACCP – Igienizare spațiu de lucru
Cod: F_08_SL (spațiul:_______________________________)
Data |
Operaționalizat pe: |
Pași de igienizare (bifează ✔) |
Observații |
Semnătură |
____/____/______ |
A. PAVIMENT B. PEREȚI C. TAVAN D. GEAMURI E. UȘI F. VENTILATIE G. ELECTRIC H. ROBINEȚI, CONDUCTE |
1.Curățare resturi |
..................... |
..................... |
____/____/______ |
A. PAVIMENT B. PEREȚI C. TAVAN D. GEAMURI E. UȘI F. VENTILATIE G. ELECTRIC H. ROBINEȚI, CONDUCTE |
1.Curățare resturi |
..................... |
..................... |
____/____/______ |
A. PAVIMENT B. PEREȚI C. TAVAN D. GEAMURI E. UȘI F. VENTILATIE G. ELECTRIC H. ROBINEȚI, CONDUCTE |
1.Curățare resturi |
..................... |
..................... |
____/____/______ |
A. PAVIMENT B. PEREȚI C. TAVAN D. GEAMURI E. UȘI F. VENTILATIE G. ELECTRIC H. ROBINEȚI, CONDUCTE |
1.Curățare resturi |
..................... |
..................... |
____/____/______ |
A. PAVIMENT B. PEREȚI C. TAVAN D. GEAMURI E. UȘI F. VENTILATIE G. ELECTRIC H. ROBINEȚI, CONDUCTE |
1.Curățare resturi |
..................... |
..................... |
Instrucțiuni pentru operator:
✔ Bifează fiecare pas după ce l-ai făcut.
✔ Notează observații (ex. lipsă substanțe, echipament defect).
✔ Semnează după finalizarea igienizării.
Documentele publicate pe codex.ro sunt materiale de orientare, destinate să sprijine înțelegerea cerințelor legale și a bunelor practici din industria alimentară. Utilizarea acestor documente nu garantează conformitatea cu legislația aplicabilă.
Este responsabilitatea fiecărei firme să adapteze conținutul documentelor la specificul propriei activități, produselor și riscurilor alimentare. Codex.ro nu își asumă răspunderea pentru utilizarea necorespunzătoare a acestor materiale.
Pentru mai multe informații, consultă:
Copyright © 2024 Asociația Codex. Toate drepturile rezervate
Aceste informații sunt fără drept de difuzare, copiere sau înstrăinare. Vă rugăm să respectați munca și drepturile de autor, drepturile de publicare ale autorilor materialelor existente pe website, să nu copiați integral sau parțial informații, să nu distribuiți sau să comercializați aceste informații fără acceptul scris al Asociației Codex.