Manualul HACCP

Ediția 2025 / rev 01

 Formular: IH 07-01

PRP 07 Igiena personalului

Aprobat:

 Instrucțiunile privind igiena personală și comportamentul personalului

 

Responsabil: 

==NECOMPLETAT== 

Instrucțiunile privind igiena personală și comportamentul personalului

1. Cerințe igienice

 1.1. Intrarea în obiectiv:

  • Prezentarea la locul de muncă se face cu 15 minute înainte de începerea zilei de lucru;
  • Se intră în obiectiv și se lasă în dulap hainele de stradă și lucrurile personale;
  • Se îmbracă echipamentul curat de lucru și șapca adecvată, care acoperă complet părul;
  • Se intră în spațiul de lucru fără a trece prin zonele de depozitare și prelucrare a produselor alimentare;
  • Înainte de a începe lucrul, se spală mâinile;
  • Nu se poartă podoabe, bijuterii pe mâini/degete și nu se aduc obiecte ascuțite;
  • Mâinile se vor menține permanent curate, cu unghiile tăiate scurt;
  • Personalul implicat direct în prepararea produselor culinare își spală și dezinfectează mâinile o dată pe oră și ori de câte ori este necesar, în conformitate cu „Instrucțiunile privind spălarea mâinilor”, cod: IH 07-02;
  • În spațiile de depozitare, prelucrare și servire a produselor alimentare și băuturilor, personalul nu va întreprinde acțiuni care pot duce la contaminarea alimentelor produse, cum ar fi mâncatul, băutul, fumatul, scuipatul etc.;
  • Va fi neîntârziat înștiințat Șeful locului de muncă în cazul apariției unor afecțiuni gastro-intestinale, a unor boli inflamatorii ale căilor respiratorii sau a unor boli ale pielii cu manifestări purulente, precum și în cazul rănirilor etc.;
  • În timpul lucrului, se va menține un nivel ridicat al igienei personale;
  • În cazul în care se execută operațiuni legate de curățenia locului de muncă, se va folosi echipamentul special destinat acestui scop.

 1.2. Părăsirea locului de muncă:

  • Se trece înapoi în vestiare și se îmbracă vestimentația personală;
  • Nu se amestecă îmbrăcămintea curată de lucru cu vestimentația personală;
  • Nu se părăsește locul de muncă traversând zonele de depozitare și prelucrare a produselor alimentare.

 

Notă importantă privind utilizarea documentelor Codex.ro

Documentele publicate pe codex.ro sunt materiale de orientare, destinate să sprijine înțelegerea cerințelor legale și a bunelor practici din industria alimentară. Utilizarea acestor documente nu garantează conformitatea cu legislația aplicabilă.

Este responsabilitatea fiecărei firme să adapteze conținutul documentelor la specificul propriei activități, produselor și riscurilor alimentare. Codex.ro nu își asumă răspunderea pentru utilizarea necorespunzătoare a acestor materiale.

Pentru mai multe informații, consultă:

 

Drept de utilizare:  

Copyright © 2024 Asociația Codex. Toate drepturile rezervate

Aceste informații sunt fără drept de difuzare, copiere sau înstrăinare. Vă rugăm să respectați munca și drepturile de autor, drepturile de publicare  ale autorilor materialelor existente pe website, să nu copiați integral sau parțial informații,  să nu distribuiți sau să comercializați aceste informații fără acceptul scris al Asociației Codex.

Datele dvs de acces ale acestui articol sunt:  |   |   | desktop  | | Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) Data accesării: 2025-09-17 20:47:29