Bune Practici de Producție 

Manualul HACCP

Ediția 2025 / rev 01

Formular: IH 07-02 

PRP 07 Igiena personalului

Cerința

Instrucțiunile privind spălarea mâinilor

Procedură suplimentară: Igiena mâinilor - SMSA-SOP-01

Responsabil: 

==NECOMPLETAT== 

Instrucțiunile privind spălarea mâinilor, 

Când ne spălăm mâinile?

  • în următoarele cazuri:
  • Chiar înainte de a începe lucrul, după ce ne-am scos vestimentația personală, am îmbrăcat echipamentul de lucru și ne aflăm în zona de prelucrare și servire a produselor alimentare și băuturilor;
  • După fiecare părăsire a locului de muncă (pentru mâncat, fumat, mers la toaletă și alte scopuri);
  • De fiecare dată când este posibilă contaminarea mâinilor (la efectuarea unor activități legate de menținerea stării de igienă a obiectivului, în cazul scăpării unor obiecte pe sol, după strănut și tuse, după atingerea unor obiecte, ambalaje murdare etc.).

Cum ne spălăm mâinile?

  • Se lasă să curgă apa caldă, până la cea mai ridicată temperatură pe care o suportați;
  • Se ia o cantitate suficientă de produs pentru spălare (produs cuprins în „Lista produselor de curățenie și dezinfecție”, cod: L 08-01) și se freacă bine mâinile, în așa fel încât produsul să acopere și să curețe fiecare parte a mâinilor. Mâinile se spală pe fiecare parte a lor (palmele, dosul mâinii, degetele, spațiile dintre degete, zonele din jurul unghiilor etc.);
  • Se verifică dacă s-au curățat locurile dintre degete și de sub unghii;
  • Se clătește bine cu apă;
  • Se dezinfectează cu soluție antibacteriană;
  • Se clătesc bine mâinile cu apă caldă, până la îndepărtarea completă de pe mâini a produsului pentru spălat și dezinfectat;
  • Se usucă atent mâinile cu prosop de hârtie de unică folosință, care se aruncă la coș;
  • Se aplică substanța dezinfectantă și se freacă mâinile timp de câteva secunde, până la evaporarea acesteia.

Atenție !

Dacă nu vă spălați mâinile cu atenție, mențineți pericolul de contaminare a produselor alimentare pe care le preparați și serviți!

Notă importantă privind utilizarea documentelor Codex.ro

Documentele publicate pe codex.ro sunt materiale de orientare, destinate să sprijine înțelegerea cerințelor legale și a bunelor practici din industria alimentară. Utilizarea acestor documente nu garantează conformitatea cu legislația aplicabilă.

Este responsabilitatea fiecărei firme să adapteze conținutul documentelor la specificul propriei activități, produselor și riscurilor alimentare. Codex.ro nu își asumă răspunderea pentru utilizarea necorespunzătoare a acestor materiale.

Pentru mai multe informații, consultă:

 

Drept de utilizare:  

Copyright © 2024 Asociația Codex. Toate drepturile rezervate

Aceste informații sunt fără drept de difuzare, copiere sau înstrăinare. Vă rugăm să respectați munca și drepturile de autor, drepturile de publicare  ale autorilor materialelor existente pe website, să nu copiați integral sau parțial informații,  să nu distribuiți sau să comercializați aceste informații fără acceptul scris al Asociației Codex.

Datele dvs de acces ale acestui articol sunt:  |   |   | desktop  | | Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) Data accesării: 2025-09-17 20:42:45