|
Manualul HACCP |
Ediția 2025 / rev 01 |
P-IH-08-01 |
PRP 08 – Curățenie și igienizare |
Aprobat: |
Planificare curățenie receptie și depozit |
Responsabil: ==NECOMPLETAT== |
P-IH-08-01 Planificare curățenie receptie și depozit
1. Date generale
Unitate: |
........................................... |
Responsabil planificare: |
........................................... |
Perioadă planificată: |
____/____/______ - ____/____/______ |
Revizie / aprobare: |
........................................... |
2. Scop
Acest document stabilește frecvența, metodele, produsele și responsabilitățile pentru operațiunile de curățenie și dezinfecție în zona de recepție marfă și în toate spațiile de depozitare (refrigerate, congelate, uscate), pentru a preveni contaminarea încrucișată, a controla dăunătorii și a asigura condiții optime de păstrare a materiilor prime și ambalajelor.
3. Instrucțiuni de utilizare
- Acest plan este un document de referință pentru personalul operativ și pentru echipa de verificare.
- Fiecare operațiune listată trebuie executată conform frecvenței specificate.
- Produsele de igienizare utilizate trebuie să fie cele aprobate în Lista produselor de curățenie și dezinfecție (Cod: L 08-01).
- Execuția efectivă a acestor operațiuni se va înregistra în fișele de monitorizare specifice (ex: F_08_Depozit).
4. PLANIFICARE IGIENIZARE - ANUL ……….
ZONA / ECHIPAMENT |
OPERAȚIUNE SPECIFICĂ |
FRECVENȚA |
METODĂ / ETAPE CHEIE |
PRODUS(E) RECOMANDAT(E) |
RESPONSABIL EXECUȚIE |
RESPONSABIL VERIFICARE |
OBSERVAȚII |
1. ZONA DE RECEPȚIE MARFĂ |
|||||||
Rampă, platformă, podea |
Măturare și Spălare |
Zilnic |
Îndepărtare resturi, paleți goi, folii. Măturare umedă. Spălare cu jet de presiune sau mașină automată. |
Detergent pardoseli [Nume] |
Personal Recepție / Echipa curățenie |
Gestionar Depozit |
Prevenire atragere dăunători |
Cântar de podea |
Curățare și Dezinfecție |
Săptămânal |
Curățare uscată/umedă a suprafeței și a zonelor adiacente. Dezinfectare suprafață de contact. |
Detergent universal [Nume] <br> Dezinfectant [Nume] |
Personal Recepție |
Gestionar Depozit |
Risc de contaminare încrucișată |
Uși de acces, clanțe |
Curățare și Dezinfecție |
Zilnic |
Ștergere cu lavetă îmbibată în soluție dezinfectantă. |
Dezinfectant suprafețe [Nume] |
Echipa de curățenie |
Șef Tură |
Zonă de contact frecvent |
2. DEPOZIT PRODUSE USCATE |
|||||||
Pardoseli și culoare |
Măturare uscată |
Zilnic |
Măturare pentru îndepărtarea prafului și a resturilor. |
- |
Personal Depozit |
Gestionar Depozit |
|
Spălare mecanizată |
Săptămânal |
Spălare cu mașina automată, cu atenție la zonele de sub rafturi. |
Detergent pardoseli [Nume] |
Echipa de curățenie |
Gestionar Depozit |
||
Rafturi, stelaje |
Curățare / Desprăfuire |
Lunar |
Curățarea prafului de pe rafturi (se începe de sus în jos). Se vor goli rafturile pe secțiuni. |
Lavete uscate/umede |
Personal Depozit |
Gestionar Depozit |
Prevenire infestare cu dăunători |
Pereți, colțuri, tavan |
Îndepărtare pânze de păianjen |
Lunar |
Inspecție vizuală și îndepărtare mecanică. |
- |
Personal Depozit |
Responsabil Calitate |
Parte din programul de combatere dăunători |
3. DEPOZIT REFRIGERAT / CONGELAT |
|||||||
Pardoseli |
Curățare uscată |
Zilnic |
Îndepărtare resturi, gheață, etichete căzute. |
- |
Personal Depozit |
Gestionar Depozit |
Prevenire accidente prin alunecare |
Spălare și Dezinfecție |
Lunar (sau la golire) |
Spălare cu detergent specific pentru temperaturi scăzute. Dezinfectare. |
Detergent temp. scăzute [Nume] <br> Dezinfectant [Nume] |
Echipa de curățenie |
Responsabil Calitate |
Se va planifica pentru a minimiza impactul asupra produselor |
|
Rafturi, pereți interiori |
Curățare și Dezinfecție |
Trimestrial (sau la golire) |
Ștergere cu soluție dezinfectantă. Îndepărtare gheață de pe pereți. |
Dezinfectant temp. scăzute [Nume] |
Personal Depozit |
Responsabil Calitate |
Risc de dezvoltare mucegai, Listeria |
Agregat frigorific (suflantă) |
Curățare externă |
Lunar |
Ștergerea prafului și a condensului de pe carcasă. |
Lavete uscate/umede |
Personal Depozit |
Responsabil Tehnic |
|
4. ZONE ANEXE |
|||||||
Zonă încărcare stivuitoare |
Curățare pete de ulei/scurgeri |
La nevoie |
Aplicare material absorbant, curățare. |
Material absorbant |
Personal Depozit |
Responsabil Tehnic |
Prevenire contaminare chimică |
Capcane dăunători (interior) |
Verificare și Curățare |
Conform plan DDD |
Verificare capcane (lipici, mecanice), curățarea zonei adiacente. |
- |
Firma externă / Personal instruit |
Responsabil Calitate |
Monitorizat prin F_09_DDD |
Data intrării în vigoare: ………………
Data următoarei revizuiri: …………..
5. Verificare curățenie – Recepție și Depozit
Zonă |
Activitate de curățenie |
Frecvență |
Responsabil |
Data planificată |
Semnătură |
Recepție |
Măturare și spălare pardoseală |
Zilnic |
Operator recepție |
____/____/______ |
................ |
Recepție |
Ștergere suprafețe și mese lucru |
Zilnic |
Operator recepție |
____/____/______ |
................ |
Depozit uscate |
Măturare și îndepărtare praf |
Zilnic |
Operator depozit |
____/____/______ |
................ |
Depozit uscate |
Golire coșuri de gunoi |
Zilnic |
Operator depozit |
____/____/______ |
................ |
Depozit refrigerare |
Spălare pardoseală și rafturi |
Săptămânal |
Operator depozit |
____/____/______ |
................ |
Depozit congelare |
Îndepărtare gheață excesivă |
Săptămânal |
Operator depozit |
____/____/______ |
................ |
6. Monitorizare și verificare
Tip verificare |
Responsabil |
Rezultat |
Conform (DA/NU) |
Curățenie vizuală |
Șef secție / Depozit |
................ |
|
Respectare plan |
Responsabil HACCP |
................ |
7. KPI urmărire sarcini
• ≥95% sarcini realizate conform planificării.
• 100% zone curate vizual conform verificărilor.
• Zero neconformități majore la audit curățenie.
8. Verificare curățenie
Pentru afișare . Se completează de executanți direct pe loc.
Data |
Zonă |
Activitate |
Bifat ✔ |
Observații |
Semnătură |
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
|
____/____/______ |
Recepție / Depozit |
Conform / Neconform |
......................... |
......................... |
Instrucțiuni pentru executanți:
✔ Scrie data și zona unde ai făcut curățenia.
✔ Notează activitatea (ex. măturat, spălat, golire coșuri).
✔ Bifează ✔ după realizare, scrie observații dacă e nevoie.
✔ Semnează după finalizare.
Fisa de verificarea a igienizării spatiilor
Data ……………………… Schimb……………………
Ora……………………….. Firma curatenie…………………….
Nr. Crt |
Spatiu |
Paviment |
Faianta/ Pereti |
Plinte |
Usi |
Zona aferenta utilajelor |
Plafon |
Denumirea substantei de igienizare si concentratia |
Nume si semnatura executant |
Nume si semnatura Responsabil verificare |
Observatii |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
1. |
|||||||||||
2. |
|||||||||||
3 |
|||||||||||
4 |
|||||||||||
5 |
|||||||||||
6 |
|||||||||||
7 |
|||||||||||
8 |
|||||||||||
9 |
Nota:
- În rubricile numerotate cu 3, 4, 5, 6, 7, 8 se înscrie "da" în cazul în care se efectuează operația de igienizare.
- La rubrica "Observații" responsabilul de verificare înscrie eventualele deficiențe de igienizare constatate.
Documentele publicate pe codex.ro sunt materiale de orientare, destinate să sprijine înțelegerea cerințelor legale și a bunelor practici din industria alimentară. Utilizarea acestor documente nu garantează conformitatea cu legislația aplicabilă.
Este responsabilitatea fiecărei firme să adapteze conținutul documentelor la specificul propriei activități, produselor și riscurilor alimentare. Codex.ro nu își asumă răspunderea pentru utilizarea necorespunzătoare a acestor materiale.
Pentru mai multe informații, consultă:
Copyright © 2024 Asociația Codex. Toate drepturile rezervate
Aceste informații sunt fără drept de difuzare, copiere sau înstrăinare. Vă rugăm să respectați munca și drepturile de autor, drepturile de publicare ale autorilor materialelor existente pe website, să nu copiați integral sau parțial informații, să nu distribuiți sau să comercializați aceste informații fără acceptul scris al Asociației Codex.