Organizația:  Manualul HACCPEdiția 2025 / rev 01
Autor:   SMSA-SOP-07-1 Cerința: 08
Responsabil SMSA: ==NECOMPLETAT==  ==NECOMPLETAT==  ID: 
Monitorizari- SSOP  Monitorizare temperatură  

Aprobat:  
Semnătura: 2025codexsemnat 
Data adoptării: 
ID: 

 Monitorizari- SSOP  Manual HACCP Ediția 2025 / rev 01
 Monitorizare temperatură  Cod: SMSA-SOP-07-1 Cerința: 01
     

 

PROCEDURĂ DE MONITORIZARE A TEMPERATURII VITRINELOR ASISTATE

1. Scopul procedurii 

Această procedură are ca scop asigurarea monitorizării și controlului temperaturii în vitrinele asistate de produse refrigerate și congelate, pentru a preveni contaminarea, alterarea și compromiterea siguranței alimentare.

2. Domeniu de aplicare

Se aplică în toate spațiile unde există vitrine asistate cu produse alimentare, indiferent de tip (vitrină frigorifică pentru refrigerare sau congelare), în cadrul unităților din lanțul alimentar (magazin, restaurant, cantină, brutărie etc.).

3. Responsabilități

Funcție

Responsabilitate

Operator vitrină

Verifică și înregistrează temperatura de 2 ori pe zi

Responsabil HACCP

Verifică fișele săptămânal, semnează și ia măsuri corective dacă e nevoie

Șef unitate / Manager

Asigură că procedura este respectată și că echipamentele funcționează corespunzător

4. Echipamente necesare

  • Termometru digital cu sondă (sau integrat în vitrină, cu afișaj vizibil)

  • Fișe tipărite de monitorizare a temperaturii:

    • Fișa temperatură – produse refrigerate

    • Fișa temperatură – produse congelate

  • Pix sau marker permanent

  • Termometru de control (de rezervă) calibrat

5. Frecvența monitorizării

  • Zilnic, de două ori pe zi: dimineața (înainte de deschidere) și după-amiaza (în jurul orei 16:00).

  • Se înregistrează data, ora, temperatura, numele operatorului și semnătura.

6. Valorile de referință

Tip vitrină

Interval acceptabil

Produse refrigerate

+0°C până la +4°C

Produse congelate

-18°C sau mai puțin

7. Mod de completare

  1. Operatorul citește temperatura indicată de vitrină.

  2. Dacă vitrina nu are afișaj, se introduce sonda termometrului într-un produs ambalat sau între două ambalaje.

  3. Se notează temperatura în fișă.

  4. În caz de abatere (temperatură prea mare), operatorul:

    • marchează cu * (ex. „+7°C*”)

    • anunță imediat responsabilul HACCP

    • completează rubrica Observații.

8. Măsuri corective

 În cazul în care temperatura depășește limitele:

Situație

Măsură corectivă

Temperatura peste +4°C (refrigerat)

Se verifică închiderile, încărcarea, ventilarea și se reaprovizionează

Temperatura peste -15°C (congelat)

Se verifică dacă este dezghețare automată sau defecțiune

Temperatură anormală constantă

Se izolează vitrina, se mută produsele într-un spațiu sigur și se apelează service

9. Păstrarea fișelor

  • Fișele completate se păstrează fizic sau în format digital timp de cel puțin 1 an.

  • Fișele sunt puse la dispoziția autorităților de control (DSVSA, ANPC, DSP) la cerere.

10. Formare personal

  • Toți operatorii trebuie instruiți de către responsabilul HACCP cu privire la:

    • Importanța controlului temperaturii

    • Modul de folosire a termometrelor

    • Completarea fișelor

    • Măsurile în caz de abatere

11. Revizuirea procedurii

 Această procedură va fi revizuită anual sau ori de câte ori apar modificări în:

  • legislație

  • echipamente

  • procese tehnologice

 

🔒 Notă: Respectarea acestei proceduri este parte integrantă din Planul HACCP și este obligatorie pentru toți angajații implicați în procesul de păstrare și expunere a produselor alimentare.


 

Descărcați documentul - completați cu datele firmei, tipariti și adaugați-o la dosarul HACCP respectand aceasta procedura

 

 

Notă importantă privind utilizarea documentelor Codex.ro

Documentele publicate pe codex.ro sunt materiale de orientare, destinate să sprijine înțelegerea cerințelor legale și a bunelor practici din industria alimentară. Utilizarea acestor documente nu garantează conformitatea cu legislația aplicabilă.

Este responsabilitatea fiecărei firme să adapteze conținutul documentelor la specificul propriei activități, produselor și riscurilor alimentare. Codex.ro nu își asumă răspunderea pentru utilizarea necorespunzătoare a acestor materiale.

Pentru mai multe informații, consultă:

 

Drept de utilizare:  

Copyright © 2024 Asociația Codex. Toate drepturile rezervate

Aceste informații sunt fără drept de difuzare, copiere sau înstrăinare. Vă rugăm să respectați munca și drepturile de autor, drepturile de publicare  ale autorilor materialelor existente pe website, să nu copiați integral sau parțial informații,  să nu distribuiți sau să comercializați aceste informații fără acceptul scris al Asociației Codex.

Datele dvs de acces ale acestui articol sunt:  |   |   | desktop  | | Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) Data accesării: 2025-08-25 03:52:28