Term | Definition |
---|---|
Bazin pentru pescuit sportiv/recreativ | bazin sau altă instalaţie unde populaţia piscicolă este întreţinută pentru scopuri sportive/recreative şi poate fi destinată consumului uman |
Biocid | Preparat format dintr-una sau din mai multe substanțe active (vezi definiția), conceput pentru uciderea organismelor dăunătoare (de exemplu, bolile plantelor sau infecțiile la animale) sau pentru oprirea acțiunii acestora prin folosirea de substanțe chimice sau de alte mijloace. |
Biodisponibilitate | Termen care descrie cât de mult dintr-o substanță pătrunde în sânge prin diverse căi, inclusiv prin alimentație. Se poate referi la vitamine, aditivi, pesticide sau medicamente. |
Biodiversitate | Termen folosit pentru a descrie varietatea de organisme vii existente într-un anumit mediu. |
Biosecuritate | Denumire dată ansamblului măsurilor fizice și administrative menite să reducă riscul de introducere, dezvoltare și răspândire a bolilor către, de la sau în cadrul:
|
Boală | Denumire dată apariției infecțiilor sau infestărilor la animale, cu sau fără manifestări clinice sau patologice, cauzate de unul sau mai mulți agenți patogeni. |
Boala zoonotică | Boala zoonotică sau zoonoza este o boală cauzată de germeni care se răspândesc de la animale la oameni și invers. |
BPF | O bună practică de fabricație (BPF) este orice practică referitoare la condițiile și măsurile necesare pentru a asigura siguranța și adecvarea alimentelor în toate etapele lanțului alimentar. |
BPI | Măsuri și condiții fundamentale aplicate în orice etapă a lanțului de aprovizionare pentru a furniza alimente sigure și adecvate. BPI cuprind, în plus:
|
BPL (Bună Practică de Laborator) | O bună practică de laborator (BPL) este o modalitate standardizată de planificare, efectuare și raportare a studiilor de laborator, prin care se asigură un standard ridicat de calitate și încredere. |
Bune practici de fabricație | Practicile referitoare la condițiile și măsurile necesare pentru a asigura siguranța și adecvarea alimentelor în toate etapele lanțului alimentar. |
Bune practici de igienă | Modalitate de lucru standardizată care asigură producerea alimentelor în condiții de siguranță și de igienă. |
Bune practici de laborator | Modalitate standardizată de planificare, efectuare și raportare a studiilor de laborator, prin care se asigură un standard ridicat de calitate și încredere. |