Term | Definition |
---|---|
Cadrul de reglementare al UE | Denumire dată ansamblului de politici și legi europene care protejează consumatorul. |
Calitate acceptabilă | Unităţile periferice au concentraţii care depăşesc m, dar care sunt mai mici decat M (aceste concentrații sunt nedorite dar unele pot fi acceptate, numărul maxim acceptabil fiind indicat de c). (CAC/GL 50-2004). |
Calitate inacceptabilă | Cu o concentrație a microorganismelor peste valoarea M (care nu trebuie să fie depăşită de nicio unitate din probă) |
Calitate satisfăcătoare | în care concentraţia nu trebuie să depăşească valoarea m |
Cancerigenitate | Denumire dată proprietății unei substanțe de a cauza cancer atunci când un animal sau un om este expus la aceasta. |
Cantină | Unitate cu spatii amenajate in care se desfasoara activitati pentru receptia si depozitarea materiilor prime de origine animala si nonanimala, prepararea de meniuri si servirea mesei de catre consumatorul final in incinta localului sau la comanda. |
cantităţi mici de produse de origine nonanimală | următoarele cantităţi de produse de origine nonanimală obţinute în unităţile prevăzute la anexa nr. 9 pct. VII: 1.produse de morărit - până la 120 tone/an; 2.pâine, specialităţi şi produse de panificaţie - până la 120 tone/an; 3.paste făinoase - până la 4 tone/an; 4.produse de patiserie-cofetărie - până la 30 tone/an; 5.sucuri de fructe şi legume - până la 12.000 l/an; 6.produse din legume, fructe, ciuperci - până la 10 tone/an; 7.sifon/alte ape îmbuteliate, exceptând apele minerale şi apele de izvor - până la 120 hl/an; 8.uleiuri brute presate la rece - până la 600 l/an; 9.bere - până la 3.000 hl/an; 10.vin - până la 200 hl/an; 11.băuturi alcoolice distilate - până la 50 hl/an echivalent 100% alcool; 12.îngheţată care nu conţine produse de origine animală - până la 15 tone/an. |
Capacitate | Denumire dată numărului maxim de ouă de incubație care pot fi puse simultan în incubatoare, cu excepția clocitoarelor. |
Caracterizare a pericolelor | Denumire dată celei de-a doua etape a evaluării riscurilor, care presupune definirea naturii efectelor adverse asupra sănătății asociate cu agenții fizici, chimici și biologici care pot fi prezenți în alimente. Procesul ar trebui să includă, dacă este posibil, o înțelegere a dozelor implicate și a răspunsurilor aferente. |
Caracterizare a riscurilor | Denumire dată etapei finale a evaluării riscurilor, în care probabilitatea ca o anumită substanță să provoace daune este calculată în funcție de natura pericolului și de măsura în care oamenii, animalele, plantele și/sau mediul sunt expuse la substanță. |
Carbohidrați | Denumire dată familiei de substanțe nutritive care include zaharurile, amidonul și fibrele. |
Carcasa | Corpul unui animal crescut pentru carne, dupa sacrificare si eviscerare |
Carmangerie | unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia cărnii provenite din unităţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, tranşarea acesteia, producerea de carne tocată, carne preparată şi/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă, vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor |
Carne | Denumire dată cărnii astfel cum este definită la punctele 1.1, 1.14, 1.15, 3.1 și 7.1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală. |
carne preparată |
carnea proaspătă, incluzând carnea ce a fost tăiată în bucăţi, căreia i s-au adăugat alimente, condimente ori aditivi sau care a fost supusă unui proces de prelucrare insuficient pentru a modifica structura internă a fibrei musculare a cărnii şi a determina astfel dispariţia caracteristicilor cărnii proaspete
|