Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Ecarisarea teritoriului

Activitatea de colectare a deşeurilor (subproduselor) de origine animală rezultate din procesul tehnologic al industriei alimentare ce nu sunt destinate consumului uman sau produselor retrase din reteaua de desfacere precum si a cadevralor din GP sau exploatatii profesionale sau din alte locuri ( circ, zoo, animale salbatice moarte etc.) în scopul neutralizarii sau incinerării acestora, incluzând activităţile de transport, depozitare şi manipulare, după caz

Ecosistem

Denumire dată comunității de organisme vii și componentelor lipsite de viață (de exemplu, aer, apă și sol mineral) care coexistă într-un mediu. Un ecosistem sănătos este un sistem echilibrat în care animalele, plantele și microbii trăiesc în armonie cu mediul lor.

Ecotoxicologie

Denumire dată studiului efectelor adverse ale substanțelor chimice asupra mediului și sănătății publice.

Ecotoxicologie acvatică

Denumire dată domeniului științific care analizează impactul substanțelor toxice asupra vieții acvatice (de exemplu, asupra peștilor, crustaceelor, plantelor acvatice și algelor).

Efect

Denumire dată rezultatului fizic sau chimic măsurabil prin teste, de exemplu, tensiunea arterială sau nivelurile unei toxine în organism.

Efect advers

Denumire dată schimbării negative în starea de sănătate, creștere, comportament sau dezvoltare a unui organism, care îi afectează capacitatea de a se dezvolta sau supraviețui.

Efect critic

Denumire dată efectului advers observat la cea mai mică doză de substanță la care o populație vulnerabilă este expusă, cum ar fi o toxină alimentară sau de mediu. Se poate aplica atât oamenilor, cât și altor specii, precum animale, plante sau microbi.

Efect cumulativ

Denumire dată modului în care expunerea la mai multe substanțe chimice afectează organismul, explicând expunerea pe termen lung la amestecuri de substanțe chimice, cum ar fi pesticide sau aditivi.

Efect la doză mică

Denumire dată efectului unei substanțe care apare la doze mici, mai mici decât cele utilizate în mod tradițional în studiile toxicologice.

Efect sinergic

Denumire dată interacțiunii care multiplică efectele unei substanțe, cu rezultate care pot fi benefice sau nocive.

Efect subletal

Denumire dată efectului biologic, fiziologic, demografic sau comportamental asupra unui individ sau unei populații care supraviețuiește expunerii la o substanță într-o concentrație letală sau subletală, afectând durata de viață, dezvoltarea, creșterea populației, fertilitatea și comportamentele precum hrănirea.

Efecte neoplazice

Tumori, atât benigne, cât și maligne (adică cancer).

Eficacitate

(3.14) măsura în care activităţile planificate sunt realizate şi rezultatele planificate sunt obţinute

Endemic

Denumire dată prezenței constante a unui fenomen într-o populație sau regiune, indiferent dacă este inactiv sau activ, conform testelor clinice.

Endogen

Denumire dată substanțelor care apar în mod natural în organism, de exemplu, colesterolul.