Term | Definition |
---|---|
Factor de evaluare | Denumire dată factorului utilizat de evaluatorii de risc pentru a calcula o doză de referință considerată sigură, sub care este puțin probabil să apară un efect advers. Valoarea factorului de siguranță depinde de efectul toxic, de mărimea și tipul populației care trebuie protejată, precum și de calitatea datelor (eco)toxicologice și privind expunerea disponibile. |
Factor de stres | Denumire dată modificării condițiilor, cum ar fi seceta, apariția unui organism dăunător sau expunerea la o substanță chimică, care are adesea efecte negative asupra unui organism sau a unei populații. |
Factori de risc | Totalitatea evenimentelor, elementelor sau actiunilor probabile, care pot genera sau influenta negativ siguranta alimentelor, sanatatea publica sau sanatatea animalelor |
Fast food | Unitate in care se prepara mancaruri sau preparate intr-un sortiment bine determinat destinate consumului public, vandute ambalat sau in vesela de unica folosinta pentru consumul imediat intr-un spatiu organizat in incinta unitatii sau in alta locatie dupa dorinta consumatorului. Aceste unitati pot fi organizate si sub forma de tonete sau chioscuri. |
Fermă | Denumire dată fermei sau părții unei ferme din fiecare dintre următoarele sectoare de activitate:
|
Fermier | Denumire dată unei persoane fizice sau juridice sau unui grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup și membrii săi îl dețin în temeiul dreptului intern, a cărei/cărui exploatație intră în domeniul de aplicare teritorială al tratatelor definit la articolul 52 din Tratatul privind Uniunea Europeană, coroborat cu articolele 349 și 355 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), și care desfășoară o activitate agricolă, astfel cum este stabilită de statele membre în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din prezentul regulament. |
fierbere | utilizarea căldurii uscate sau umede prin care se asigură temperatura minimă în centrul geometric al produsului, care să garanteze inactivarea agenţilor patogeni; |
Fișe Tehnologice | Un suport informațional care prezintă procesele de fabricare a unui produs sau a unei grupe de produse alimentare. Conține toate informațiile relevante despre produs printre care: denumire, marcă, conținutul produsului finitdestinația acestuia, informații obligatorii, etc. |
Focar de boală | Denumire dată unui număr excesiv de cazuri de boală în comparație cu așteptările normale într-o populație. Un focar poate apărea într-o zonă geografică restrânsă sau se poate extinde în mai multe țări, durând de la câteva zile sau săptămâni până la câțiva ani. |
Focar de toxiinfecție alimentară | Denumire dată apariției aceleași boli transmise prin alimente la două sau mai multe persoane, după consumarea aceluiași aliment. |
Formaţiune dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare proprie | grup format din personal propriu, care deţine echipamente şi instrumente necesare desfăşurării activităţii de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în unitatea proprie sub controlul sanitar-veterinar al medicului veterinar de liberă practică cu care unitatea are contract |
Furaje combinate | Substante organice sau anorganice in amestecuri continand sau nu aditivi pentru hranirea orala a animalelor sub forma de furaje complete sau complementare |