Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Laborator de cofetărie şi/sau patiserie

unitate cu spaţii amenajate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prepararea de meniuri şi servirea mesei către consumatorul final.

Synonyms - Laborator de cofetărie , Laborator de patiserie
lagomorfe

iepuri domestici, iepuri sălbatici şi rozătoare

Lant alimentar

(3.21) succesiune de etape în producerea, procesarea, distribuirea, depozitarea şi manipularea unui aliment

lapte crud
lapte produs prin secreţia glandei mamare a unor animale de fermă, care nu a fost încălzit la o temperatură mai mare de 40°C sau nu a fost supus unui tratament cu efect echivalent.
Synonyms - lapte
Legislație alimentară

Denumire dată actelor cu putere de lege și actelor administrative referitoare la produsele alimentare, în general, și la siguranța alimentelor, în special, la nivel comunitar sau național. Aceasta acoperă orice etapă de producție, prelucrare și distribuție a produselor alimentare și a hranei pentru animale destinată consumului uman.

Legislaţie în domeniul alimentelor

Legi, alte acte normative, precum şi prevederi administrative ce reglementează alimentele, în general, şi siguranţa alimentelor, în special, inclusiv reziduurile şi contaminanţii prezenţi în alimente şi în hrana pentru animale, şi se aplică în toate etapele de producere, prelucrare şi distribuţie a alimentelor, precum şi a hranei pentru animale, produsă sau utilizată pentru animalele destinate producerii de alimente(Articolul 3(3) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002);

Limită critică

(3.12) - valoare măsurabilă care separă acceptabilitatea de inacceptabilitate

Limită de Cuantificare (LC)

Denumire dată limitei de cuantificare (LC), care este cea mai mică concentrație a unei substanțe ce poate fi măsurată cu precizie folosind teste standard.

Limită de Detecție (LD)

Denumire dată limitei de detecție (LD), care este cea mai mică concentrație a unei substanțe ce poate fi detectată prin teste standard, dar care este prea mică pentru a fi măsurată cu precizie.

Limită de doză

Doza minimă sau maximă de radiații absorbită de un produs alimentar prescrisă în reglementări din motive tehnologice. Astfel de limite de doză sunt exprimate ca intervale sau ca valori individuale inferioare sau superioare (adică, nicio parte a produsului alimentar nu trebuie să absoarbă mai puțin sau mai mult decât o cantitate specificată).

Conform >CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius

Limita Inferioară a Dozei de Referință (BMDL10)

Intervalul minim de doză al unei substanțe care produce un risc clar, dar scăzut pentru sănătate, de obicei în intervalul unei modificări de 1-10% a unui efect toxic specific, cum ar fi inducerea cancerului.

Limită maximă a reziduurilor de pesticide

Denumire dată limitei maxime de reziduuri dintr-un pesticid a cărei prezență este permisă în alimente sau în hrana animalelor, exprimată în miligrame pe kilogram.

Lipidă

Denumire dată grăsimilor și substanțelor asemănătoare grăsimilor.

LMR

Denumire dată limitei maxime de reziduri dintr-un pesticid a cărei prezență este permisă în alimente sau în hrana animalelor, exprimată în miligrame pe kilogram.

Lot

1 - Un grup sau o serie de produse identificabile obţnute în urma unui anumit proces în condiţii practic identice şi produse într-un anumit loc în cadrul unei perioade de producţie determinate(Articolul 2(e) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005)