Term | Definition |
---|---|
NA | Neaplicabil |
Nanomaterial | Denumire dată materialului natural sau fabricat care conține unități individuale minuscule, de obicei între 1 și 100 de nanometri. Un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru (un fir de păr uman are diametrul de 80 000-100 000 de nanometri). |
Necesar mediu | Denumire dată nivelului unui nutrient din alimentație care satisface nevoile zilnice a jumătate dintre membrii unei populații sănătoase tipice. |
Neconformitate | (3.28) - neîndeplinirea unei cerinţe (3.38) |
Neconformitati | Neasigurarea conformitatii cu cerintele legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de catre persoane juridice/fizice, constatate in urma unei actiunii de inspectie/controlsau: neîndeplinirea unei cerinţe (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular)Notă: Distincţia dintre conceptele de defect şi neconformitate este importantă deoarece aceasta are conotaţii legale, în special cele asociate problemelor referitoare la răspunderea juridică pentru produs. în consecinţă, termenul ‘defect&rsquoar trebui utilizat cu deosebită prudenţă. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) - un defect (o neconformitate) apare într-o unitate de produs atunci când una sau mai multe caracteristici calitative nu îndeplinesc specificaţia calitativă stabilită. O unitate defectuoasă conţine unul sau mai multe defecte(CAC/GL 50-2004) |
Neregulă | Denumire dată unei abateri în înțelesul articolului 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95. |
Nespecialist | Denumire dată unei persoane fără studii formale într-un domeniu relevant al asistenței medicale sau într-o disciplină medicală. |
Neurotoxicitate | Denumire dată oricărui efect advers asupra sistemului nervos, cum ar fi paralizia sau pierderea funcției, rezultată din expunerea la substanțe potențial toxice. |
Nivel acceptabil | Un nivel de pericol în raport cu un produs alimentar la care sau sub care produsul alimentar este considerat sigur în conformitate cu utilizarea prevăzută. |
Nivel admisibil | Denumire dată nivelului maxim al unei substanțe sau al altui agent la care oamenii pot fi expuși în condiții de siguranță pentru o anumită perioadă. |
Nivel maxim admis | Denumire dată cantității maxime dintr-un contaminant, toxină prezentă în mod natural sau nutrient, permisă în alimente sau hrana animalelor. |
Nota de Inspectie | Document oficial care se completeaza de catre inspectorul ANSVSA/DSVSA in urma unei actiuni de inspectie, in care se mentioneaza aspectele legate de activitatea celor inspectati, persoane juridice/persoane fizice, supuse legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor |
Notificare prealabilă a sosirii | notificare prevăzută la art. 3 din R (UE) 2021/2.307, respectiv notificarea prealabilă către autorităţile competente cu privire la sosirea transportului la postul de control la frontieră sau la punctul de punere în liberă circulaţie, prin completarea şi transmiterea în Sistemul de control al comerţului şi de expertiză (TRACES.NT) menţionat la art. 2 pct. 36 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1.715 al Comisiei din 30 septembrie 2019 de stabilire a normelor privind funcţionarea sistemului de gestionare a informaţiilor pentru controalele oficiale şi a componentelor sistemice ale acestuia, a părţii relevante din certificatul de inspecţie în conformitate cu modelul şi cu notele prevăzute în anexa la R (UE) 2021/2.306. |
Număr de autorizare veterinară | numărul unic acordat de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale şi pentru Siguranţa Alimentelor sau, după caz, de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti unităţilor autorizate sanitar-veterinar. |
Nutrient | Denumire dată elementului sau compusului necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală și menținerea sănătății. Nutrienții esențiali nu pot fi produși de organism și trebuie consumați din alimente. |