Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Pachet pentru proceduri

Denumire dată unei combinații de produse ambalate împreună și introduse pe piață cu scopul de a fi utilizate pentru un anumit scop medical.

Pandemie

Denumire dată unei epidemii care se răspândește pe scară largă, afectând o regiune, un continent sau lumea întreagă.

Parte implicată

(3.23)- persoană sau organizaţie (3.31) care poate afecta, poate fi afectată sau se poate percepe pe sine a fi afectată de o decizie sau activitate

Parte Interesată

(3.23)- persoană sau organizaţie (3.31) care poate afecta, poate fi afectată sau se poate percepe pe sine a fi afectată de o decizie sau activitate

Particulă

Denumire dată unei părți minuscule de materie cu limite fizice definite, în înțelesul definiției nanomaterialului.

pasăre

păsări de fermă, inclusiv păsările ce nu sunt considerate ca fiind domestice, dar care sunt crescute ca animale domestice, cu excepţia ratitelor

Păsări captive

Denumire dată oricăror păsări, altele decât păsările de curte, ținute în captivitate în orice alt scop decât cele menționate la punctul 9, inclusiv cele ținute în captivitate pentru spectacole, curse, expoziții, concursuri, reproducție sau vânzare.

Păsări de curte

Denumire dată păsărilor care sunt crescute sau ținute în captivitate pentru:

  1. Producția de: CarneOuă pentru consumAlte produse;
  2. Refacerea efectivelor de vânat cu pene;
  3. Reproducția păsărilor utilizate pentru tipurile de producție menționate la literele (a) și (b).
Patulină

este un metabolit secundar produs de o serie de specii de fungi, în general Penicillium, Aspergillus şi Byssochlamys, dintre care Penicillium expansum este probabil specia cea mai răspândită. Patulină a fost descoperită drept contaminant în multe fructe, legume, cereale şi alte alimente mucegăite, cu toate acestea sursa majoră de contaminare constituind-o merele şi produsele din mere.

Pensiune turistica

Unitate cu spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru producerea, receptia si depozitarea materiilor prime de origine animala si nonanimala, prepararea si servirea in incinta proprie a alimentelor gatite (pot functiona si pensiuni in care clientul poate consuma alimentele proprii pe raspundere proprie).

Percentilă

Denumire dată modalității de a vizualiza ocurențele de nivel scăzut, mediu și ridicat ale unei valori măsurate, cum ar fi aportul de vitamina C, prin împărțirea distribuției totale în o sută de părți egale.

Perfecţionare activă

regim vamal care permite folosirea mărfurilor neunionale pe teritoriul vamal al Uniunii, pentru a le supune uneia sau mai multor operaţiuni de prelucrare, fără ca aceste mărfuri să fie supuse taxelor la import, altor taxe conform altor dispoziţii relevante în vigoare sau măsurilor de politică comercială, în măsura în care acestea nu interzic introducerea mărfurilor pe teritoriul vamal al Uniunii sau scoaterea lor din aceasta, conform art. 256 din R (UE) nr. 952/2013

Performanță

Denumire dată capacității unui dispozitiv de a-și îndeplini scopul propus, astfel cum este indicat de către producător.

Performanță clinică

Denumire dată capacității unui dispozitiv, rezultată din orice efect medical direct sau indirect care decurge din caracteristicile sale tehnice sau funcționale, inclusiv cele legate de diagnosticare, în vederea îndeplinirii scopului său propus astfel cum a fost declarat de producător, conducând prin aceasta la obținerea unui beneficiu clinic pentru pacienți.

Pericol

Un agent biologic (de exemplu, Salmonella), chimic (de exemplu, dioxină, alergeni) sau fizic (de exemplu, corpuri străine dure, ascuțite, precum bucăți de sticlă, metal) aflat în produsele alimentare cu potențialul de a cauza un efect advers asupra sănătății. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969_