Term | Definition |
---|---|
Sănătatea alimentelor | Asigurarea că mâncarea este acceptabilă pentru a fi consumată de către oameni, conform instrucţiunilor de utilizare. |
Sanctiune contraventionala | Masura de constrangere aplicata unei persoane juridice sau fizice vinovate de incalcarea dispozitiilor legale specifice |
Scop propus | Denumire dată utilizării propuse pentru un dispozitiv conform informațiilor furnizate de producător pe etichetă, în instrucțiunile de utilizare sau în materialele sau sloganurile folosite în publicitate sau vânzare și conform specificării de către producător în cadrul evaluării clinice. |
Semnificație statistică | Denumire dată măsurii probabilității apariției unui rezultat, bazată pe statistici. |
Servicii ecosistemice | Denumire dată beneficiilor aduse de un ecosistem populațiilor de oameni sau animale, cum ar fi asigurarea de hrană sau combustibil, ingrediente pentru remedii naturale și menținerea fertilității solului. |
Sesizare | înștiinarea unei autorități despre un caz care trebuie luat in cercetare |
Shigella | Shigella spp. sunt bacterii care provoacă shigeloza, cunoscută și sub denumirea de dizenterie bacilară. Acestea sunt un organism extrem de infecțios, iar focarele de toxiinfecție alimentară implică adesea manipulatori de alimente infectați. Spre deosebire de alți agenți patogeni comuni de origine alimentară, oamenii sunt singurele gazde naturale ale Shigella spp. |
Sigiliu electronic calificat | sigiliu electronic avansat care este creat de un dispozitiv de creare a sigiliilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru sigiliile electronice |
Siguranţa alimentelor | (3.21) - asigurarea faptului că alimentul nu va provoca un efect advers asupra sănătăţii consumatorului atunci când este preparat şi/sau consumat înconformitate cu utilizarea sa preconizată |
Sistem de management | (3.25) - ansamblu de elemente corelate sau în interacţiune ale unei organizaţii (3.31) prin care se stabilesc politicile (3.34) şi obiectivele (3.29}, precum şi procesele (3.36) prin care se realizează acele obiective |
Sistemul de management al siguranței alimentare (SMSA) | Programe preliminare, completate cu măsuri de control la nivelul PCC, după caz, care, atunci când sunt avute în vedere în ansamblu, garantează că alimentele sunt sigure și adecvate pentru utilizarea prevăzută. SMSA înseamnă, de asemenea, combinația de măsuri de control și de activități de asigurare. Acestea din urmă vizează furnizarea de dovezi conform cărora măsurile de control funcționează corect, cum ar fi validare și verificare, documentare și evidența datelor. |
Specie | Denumire dată unei subdiviziuni a genului, reprezentând un grup de organisme strâns înrudite și cu aspect asemănătorde exemplu, în Homo sapiens (oamenii), a doua parte a denumirii (sapiens) reprezintă specia. |
Specie invazivă | Denumire dată unui animal, plantă sau alt organism introdus de om în locuri din afara ariei sale naturale de distribuție. |
Specificații comune (CS) | Denumire dată unui set de cerințe tehnice și/sau clinice, altele decât cele prevăzute de un standard, care reprezintă un mijloc de conformare la obligațiile juridice aplicabile unui dispozitiv, proces sau sistem. |
Sponsor | Denumire dată unei persoane fizice, societăți, instituții sau organizații care răspunde de inițierea, de gestionarea și de organizarea finanțării investigației clinice. |