Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Validare

Obținerea dovezilor care arată că o măsură de control sau combinația unor măsuri de control, dacă sunt aplicate în mod corespunzător în cadrul procedurilor bazate pe HACCP și de către PRPO, este capabilă să controleze pericolul către un rezultat specificat. în caz de modificări poate fi necesară revalidarea9 . Exemple detaliate pot fi consultate în CAC/GL 69-2008 (Conform Comunicării Comisiei Europene 2022/C 355/01)

Valori Nutriționale de Referință (VNR)

Denumire care reprezintă setul complet de valori de referință pentru aportul de nutrienți, incluzând aportul de referință pentru populație (ARP), necesarul mediu (NM), aportul adecvat (AA), pragul minim al aportului nutrițional (PMA) și aportul de referință (AR). Aceste valori sunt utilizate ca bază pentru valorile de referință în etichetarea alimentelor și pentru stabilirea indicațiilor privind regimul alimentar.

Vanat salbatic mare

Mamiferele terestre salbatice care traiesc in libertate si nu se incadreaza in definitia vanatului salbatic mic.

Vector

Denumire dată purtătorului unui agent cauzator de boli de la un individ infectat la un individ neinfectat sau la hrana sau mediul acestuiade exemplu, țânțarii purtători de paraziți ai malariei.

Verificare

Aplicarea de metode, proceduri, teste și alte evaluări, pe lângă monitorizare, pentru a stabili dacă o măsură de control funcționează sau a funcționat conform planificării. Verificarea se realizează periodic pentru a demonstra că sistemul HACCP și gestionarea PRPO funcționează conform planului. Conform Comunicării Comisiei Europene 2022/C 355/01

Verificarea lotuluierificarea lotului

erificarea efectuată de autoritatea competentă relevantă de control al importurilor de produse ecologice şi de produse în conversie în cadrul controalelor oficiale prevăzute în R (UE) 2017/625, în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor R (UE) 2018/848, ale R (UE) 2017/625 şi ale R (UE) 2021/2.306, prin verificări sistematice ale documentelor, prin controale aleatorii ale identităţii şi, după caz, în funcţie de propria evaluare a riscurilor, prin controale fizice, înaintea plasării sub unul din regimurile vamale în Uniune, în conformitate cu art. 4 din R (UE) 2021/2.306

Virulență

Denumire dată gradului sau capacității unui organism cauzator de boli, cum ar fi o bacterie, un virus sau un parazit, de a provoca boli.

Viscere

organele din cavitatea toracică, abdominală şi pelvină, precum şi traheea şi esofagul, iar în cazul păsărilor, ingluviul.

Vitamină

Denumire dată substanței alimentare necesare în cantități foarte mici pentru a contribui la creșterea normală și menținerea sănătății oamenilor și animalelor. Majoritatea vitaminelor sunt „esențiale&rdquodeoarece nu sunt sintetizate de organism.