Ordinul 38/2005 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 83/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea şi certificarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu excepţia cărnii proaspete, cu modificările şi completările ulterioare
Ordinul 38/2005 din 2005.04.26
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 26 Aprilie 2005
Intră în vigoare:
26 Aprilie 2005 An
Ordinul 38/2005 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 83/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea şi certificarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu excepţia cărnii proaspete, cu modificările şi completările ulterioare
Dată act: 4-mar-2005
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
În temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
văzând Referatul de aprobare nr. 30.838 din 23 februarie 2005, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. I
Norma sanitară veterinară privind marcarea şi certificarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu excepţia cărnii proaspete, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 83/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 11 octombrie 2004, cu modificările si completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"Art. 4
(1) Marca de sănătate se aplică în unităţile pentru fabricarea produselor de origine animală din România, aprobate sanitar-veterinar de către autoritatea sanitară veterinară competentă, iar certificatul de sănătate publică veterinară se emite de către medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară din unitatea de origine a produselor.
(2) În unităţile aprobate pentru export în Uniunea Europeană marcarea produselor de origine animală destinate comercializării pe piaţa naţională se realizează numai cu ştampila cu care se marchează produsele de origine animală destinate exportului, conform modelului prevăzut la figura nr. 2 din anexa nr. 3."
2.La articolul 6, litera B va avea următorul cuprins:
"B - Produsele din carne de pasăre, carne de vânat de crescătorie, carne de iepure de crescătorie şi carne de vânat sălbatic
Marcarea produselor din carne de pasăre, carne de vânat sălbatic, vânat de crescătorie şi carne de iepure de crescătorie se efectuează în condiţiile precizate la lit. A."
3.Litera C a articolului 6 se abrogă.
4.După articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 81, cu următorul cuprins:
"Art. 81
Modelul certificatului de sănătate publică veterinară pentru produsele de origine animală definite la art. 1 şi prevăzut în anexa nr. 1 poate însoţi transporturile pe teritoriul României şi anterior datei de 30 iunie 2005."
5.Anexa nr. 3 la norma sanitară veterinară se înlocuieşte cu anexa la prezentul ordin.
Art. II
Produsele de origine animală definite la art. 1 din Norma sanitară veterinară privind marcarea şi certificarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu excepţia cărnii proaspete, fabricate în unităţi autorizate sanitar-veterinar anterior datei de 30 iunie 2005, aflate în stoc în unităţile de producere, depozitare sau desfacere, pot fi comercializate fără a purta marca de sănătate până la expirarea termenului de valabilitate.
Art. III
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor controla modul de îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. IV
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Răzvan Ţîru |
ANEXĂ:MODELELE DE ŞTAMPILE pentru marcarea produselor de origine animală, cu excepţia cărnii proaspete
( - Anexa nr. 3 la norma sanitară veterinară - )
|
|
Figura nr. 1 |
Figura nr. 2 |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 352 din data de 26 aprilie 2005