Ordinul 119/2007 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman

Ordinul 119/2007 din 2007.06.08

Status: Acte în vigoare 

Versiune de la: 8 Iunie 2007 

Intră în vigoare:

8 Iunie 2007 An

 

Ordinul 119/2007 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman

Dată act: 15-mai-2007

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

În temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare,

având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, ale Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu completările şi modificările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 385/2007privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică nr. E.N. 4.170 din 20 aprilie 2007 din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice,

ministrul sănătăţii publice, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:

Art. I 

1.Anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

- Anexa XV la norme "Criterii specifice de puritate pentru colorantul Galben-portocaliu FCF E 110 şi dioxid de titan E 171" se modifică şi va avea următorul cuprins:

"E 110 - GALBEN PORTOCALIU FCF

Sinonime

Colorant alimentar Galben CI 3, Galben-portocaliu S

Definiţie

Galben-portocaliu FCF conţine în principal disodiu 2-hidroxi-1-(4-sulfonatofenilazo) naftalen-6-sulfonat şi coloranţi auxiliari, precum şi cu clorura de sodiu şi/sau sulfat de sodiu sub formă de componente incolore principale.

 

Galben-portocaliu FCF este descris sub formă de sare de sodiu. Prezenţa sărurilor de calciu şi potasiu este, de asemenea, permisă.

Clasa

Monoazoici

Index culoare nr.

15985

EINECS

220-491-7

Denumire chimică

Disodiu 2-hidroxi-1-(4-sulfonatofenilazo) naftalen-6-sulfonat

Formula chimică

C16H10N2Na2O7S2

Masa moleculară

452,37

Compoziţie

Conţinut minim 85% total coloranţi calculaţi sub formă de sare sodică E1cm1%555 la circa 485 nm în soluţie apoasă la pH 7

Descriere

Pudră sau granule de culoare roşu-portocaliu

Identificare

 

A. Spectrometrie

Absorbţie maximă în apă la circa 485 nm la pH 7

B. Soluţie apoasă portocalie

 

Puritate

 

Substanţe insolubile în apă

Maxim 0,2%

Coloranţi auxiliari

Maxim 5,0%

1-(Fenilazo)-2 naftalenol (Sudan I)

Maxim 0,5 mg/kg

Alţi compuşi organici decât coloranţii:

 

Acid 4-aminobenzen-1-sulfonic

Acid 3-hidroxinaftalen-2,7-disulfonic

Acid 6-hidroxinaftalen-2-sulfonic

Acid 7-hidroxinaftalen-1,3-disulfonic

Acid 4,4'-diazoaminodi (benzen sulfonic)

Acid 6,6'-oxidi(naftalen-2-sulfonic)

Total maxim 0,5%

Amine aromatice primare nesulfonatate

Maxim 0,01% (calculate sub formă de anilină)

Substanţă solubilă în eter

Maxim 0,2% în mediu neutru

Arsen

Maxim 3 mg/kg

Plumb

Maxim 2 mg/kg

Mercur

Maxim 1 mg/kg

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

E 171 - DIOXID DE TITAN

Sinonime

Pigment alb CI 6

Definiţie

Dioxidul de titan constă în principal din dioxid de titan natural de titan anatas şi/sau rutil care poate fi acoperit cu cantităţi mici de alumină şi/sau silice pentru a îmbunătăţi proprietăţile tehnologice ale produsului.

Clasa

Anorganic

Index culoare nr.

77891

EINECS

236-675-5

Denumire chimică

Dioxid de titan

Formula chimică

TiO2

Masa moleculară

79,88

Compoziţie

Conţine minim 99% raportat la substanţa fără alumină şi silice

Descriere

Pudră albă până la uşor colorată

Identificare

 

Solubilitate

Insolubil în apă şi solvenţi organici. Se dizolvă uşor în acid fluorhidric şi în acid sulfuric concentrat fierbinte

Puritate

 

Pierdere la uscare

Maxim 0,5% (105°C, 3 ore)

Pierdere la ardere

Maxim 1,0% raportat la produsul fără substanţă volatilă (800°C)

Oxid de aluminiu şi/sau dioxid de siliciu

Total maxim 2,0%

Substanţă solubilă în HCl 0,5N

Maxim 0,5% raportat la substanţa fără alumină şi silice şi, în plus, pentru produsele care conţin alumină şi/sau silice, maxim 1,5% raportat la produsul vândut ca atare

Substanţă solubilă în apă

Maxim 0,5%

Cadmiu

Maxim 1 mg/kg

Stibiu

Maxim 50 mg/kg prin dizolvare totală

Arsen

Maxim 3 mg/kg prin dizolvare totală

Plumb

Maxim 10 mg/kg prin dizolvare totală

Mercur

Maxim 1 mg/kg prin dizolvare totală

Zinc

Maxim 50 mg/kg prin dizolvare totală"

Art. II

Autoritatea de Sănătate Publică şi Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice şi autorităţile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti împreună cu direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. III

Prezentul ordin transpune Directiva 2006/33/CE care amendează Directiva 95/45/CE privind coloranţii galben-portocaliu FCF (E110) şi dioxid de titan (E171), publicată în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene nr. L 82 din 31 martie 2006.

Art. IV

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-****-

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Radu Cheţan Roatiş

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Decebal Traian Remeş

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 390 din data de 8 iunie 2007