Ordinul 45/2012 privind controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare
Ordinul 45/2012 din 2012.04.18
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 18 Aprilie 2012
Intră în vigoare:
18 Aprilie 2012 An
Ordinul 45/2012 privind controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare
Dată act: 14-mar-2012
Emitent: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Văzând Referatul de aprobare nr. 4.070 din 15 decembrie 2011 al Direcţiei sănătate publică şi control în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii,
având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare,
în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 723/2011 privind stabilirea cadrului legal necesar pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare,
în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 882/2010 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emit următorul ordin:
Art. 1
Menţiunile nutriţionale şi de sănătate folosite la etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor alimentare vor respecta prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2
(1) Controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale pentru faptele prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 723/2011 privind stabilirea cadrului legal necesar pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare se realizează de către personalul împuternicit de către Ministerul Sănătăţii.
(2) Controlul pe piaţă al menţiunilor nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, constarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale pentru faptele prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 723/2011 se realizează de către personalul împuternicit al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Art. 3
Ministerul Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
|
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 256 din data de 18 aprilie 2012
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Descoperiți totul despre contaminarea chimică a alimentelor
Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, înțelegerea contaminării chimice a alimentelor devine o prioritate pentru consumatori și afaceri din industria alimentară. Acest articol...
Prioni (encefalopatia spongiformă bovină)
Encefalopatia spongiformă bovină (ESB) este o boală neurodegenerativă mortală a bovinelor. Ea este cauzată de particule infecțioase proteice cunoscute sub numele de prioni. ESB este singura...
Contaminarea chimică a alimentelor - vol 2
Scopul acestei revizuiri este de a oferi o imagine de ansamblu a tipurilor de pericole chimice care pot apărea în alimentele în completarea studiului : Contaminarea chimică a alimentelor - vol 1 ,...
Impactul păstrării la rece asupra riscului de E. coli O157:H7 în salata verde
Legumele cu frunze verzi, precum salata verde, au fost implicate în multiple focare recente de contaminare cu Escherichia coli (E. coli) O157:H7. Observațiile epidemiologice au arătat că...