Term | Definition |
---|---|
Pericol pentru siguranta alimentelor | (3.22) - agent biologic, chimic sau fizic prezent în aliment (3.18) cu potenţial de a provoca un efect advers asupra săn!ităţii NOTA 1 la termen - Termenul .pericolnu trebuie confundat cu termenul . 3.39) care contextul siguranţei alimentelor, înseamnă o func\ie de probabilitate a unui efect advers asupra sănătă\ii (dJ 1u, a se îmbolnăvi) şi de gravitatea acelui efect (de exemplu, deces, spitalizare) la expunerea la un anumit pericol. NOTA 2 la termen - Pericolele pentru siguran\a alimentelor includ alergenii şi substanţele radiologice. NOTA 3 la termen - în ceea ce priveşte hrana pentru animale şi ingredientele pentru hrana pentru animale, pericolele relevante pentru siguran\a alimentelorsunt acelea care pot fi prezente în şi/sau pe hrana pentru animale şi ingredientele pentru hrana pentru animale şi care, prin consumul de către animale a hranei pentru animale, pot fi transferate alimentelor şi care pot avea astfel potenţial de a determina un efect advers asupra sanătăţii consumatorului animal sau uman. ln ceea ce priveşte operaţiile, altele decât acelea în care se realizează direct manipularea hranei pentru animale sau a alimentelor (de exemplu,producatorii de materiale de ambalare, dezinfectanţi), pericolele relevante pentru siguranţa alimentelor sunt acele pericole care pot fi transferate direct sauindirect alimentului atunci când sunt utilizate aşa cum a fost prevăzut (a se vedea 8.5.1.4). NOTA 4 la termen - în ceea ce priveşte alimentele pentru animale, pericolele relevante pentru siguranţa alimentelor sunt acelea care sunt periculoase pentruspecia de animale căreia ii sunt destinate respectivele alimente. [SURSĂ: CAC/RCP 1-1969, modificat - Expresia 'sau stare aa fost eliminată din definiţie şi au fost adăugate note la termen.] |