de autorizare a introducerii pe piață a xilo-oligozaharidelor ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 275 6.11.2018, p. 1)

Astfel cum a fost modificat prin:

   

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1 

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/65 AL COMISIEI din 6 ianuarie 2023

  L 6

1

9.1.2023

▼B 

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/1648 AL COMISIEI

din 29 octombrie 2018

de autorizare a introducerii pe piață a xilo-oligozaharidelor ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

 

Articolul 1

(1)   

Xilo-oligozaharidele, cu specificațiile din anexa la prezentul regulament, se includ în lista cu alimentele noi autorizate a Uniunii, stabilită în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.

(2)   

Rubrica din lista Uniunii menționată la alineatul (1) include condițiile de utilizare și cerințele de etichetare stabilite în anexa la prezentul regulament.

(3)   

Autorizația prevăzută în prezentul articol nu aduce atingere dispozițiilor din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

Articolul 2

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

ANEXĂ

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică după cum urmează:

1. 

În tabelul 1 (Alimente noi autorizate), se inserează următoarea rubrică în ordine alfabetică:

Aliment nou autorizat

Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

Alte cerințe

„Xilo-oligozaharide

Categorie specifică de alimente

Niveluri maxime (**)

Denumirea alimentului nou menționat pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «xilo-oligozaharide»”

 

Pâine albă

14 g/kg

Pâine integrală

14 g/kg

Cereale pentru micul dejun

14 g/kg

Biscuiți

14 g/kg

Băutură din soia

3,5 g/kg

Iaurt (*)

3,5 g/kg

Paste tartinabile din fructe

30 g/kg

Produse de cofetărie din ciocolată

30 g/kg

(*)  Atunci când sunt utilizate în produsele lactate, xilo-oligozaharidele nu pot înlocui, total sau parțial, niciun constituent al laptelui.

(**)  Niveluri maxime calculate pe baza specificațiilor aferente formei de pulbere 1.

2. 

În tabelul 2 (Specificații), se inserează următoarea rubrică în ordine alfabetică:

Alimente noi autorizate

Specificație

▼M1

Xilo-oligozaharide

Descriere:

Alimentul nou este un amestec de xilo-oligozaharide (XOS) obținute din știuleți de porumb (Zea mays subspecia mays) prin hidroliza unei xilanaze din Trichoderma reesei urmată de un proces de purificare.

Caracteristici/Compoziție:

Parametru

Formă de pulbere 1

Formă de pulbere 2

Formă de sirop

Umiditate (%)

≤ 5,0

≤ 5,0

-

Substanță uscată (%)

-

-

70 -75

Proteine (g/100 g)

< 0,2

Cenușă (%)

≤ 0,3

pH

3,5 -5,0

Conținut total de carbohidrați (g/100 g)

≥ 97

≥ 95

≥ 70

Conținut de XOS (bază uscată) (g/100 g)

≥ 95

≥ 70

≥ 70

Alți carbohidrați (g/100 g)a

2,5 -7,5

2 -16

1,5 -31,5

Total monozaharide (g/100 g)

0 -4,5

0 -13

0 -29

Glucoză (g/100 g)

0 -2

0 -5

0 -4

Arabinoză (g/100 g)

0 -1,5

0 -3

0 -10

Xiloză (g/100 g)

0 -1,0

0 -5

0 -15

Total dizaharide (g/100 g)

27,5 -48

25 -43

26,5 -42,5

Xilobioză (XOS GP2) (g/100 g)

25 -45

23 -40

25 -40

Celobioză (g/100 g)

2,5 -3

2 -3

1,5 -2,5

Total oligozaharide (g/100 g)

41 -77

36 -72

32 -71

Xilotrioză (XOS GP3) (g/100 g)

27 -35

18 -30

18 -30

Xilotetroză (XOS GP4) (g/100 g)

10 -20

10 -20

8 -20

Xilopentoză (XOS GP5) (g/100 g)

3 -10

5 -10

3 -10

Xilohexoză (XOS GP6) (g/100 g)

1 -5

1 -5

1 -5

Xiloheptoză (XOS GP7) (g/100 g)

0 -7

2 -7

2 -6

Maltodextrină (g/100 g)b

0

20 -25

0

Cupru (mg/kg)

< 5,0

Plumb (mg/kg)

< 0,5

Arsen (mg/kg)

< 0,3

Salmonella (UFCc/25 g)

Negativ

E. coli (NCPd/100 g)

Negativ

Drojdii (UFC/g)

< 10

Mucegaiuri (UFC/g)

< 10

a   Printre alți carbohidrați se numără monozaharidele (glucoza, xiloza și arabinoza) și celobioza.

b   Conținutul de maltodextrină este calculat în funcție de cantitatea adăugată în acest proces.

GP:  gradul de polimerizare

c   UFC: unități formatoare de colonii

d   NCP: numărul cel mai probabil.

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.