de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește certificarea hameiului și a produselor din hamei și controalele conexe
COMISIA EUROPEANĂ,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 90a alineatul (6) primul paragraf litera (c) și articolul 91 primul paragraf literele (b), (d) și (g),
întrucât:
(1) |
Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (2). Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 stabilește norme privind standardele de comercializare pentru hamei și certificarea hameiului și împuternicește Comisia să adopte acte delegate și de punere în aplicare în acest sens. Pentru a se asigura buna funcționare a aplicării standardelor de comercializare și a certificării hameiului și produselor din hamei, în noul cadru juridic trebuie adoptate anumite norme prin intermediul unor acte de punere în aplicare. Actele respective trebuie să înlocuiască dispozițiile de punere în aplicare relevante din Regulamentul (CE) nr. 1850/2006 al Comisiei (3), care este abrogat prin Regulamentul delegat (UE) 2023/2897 al Comisiei (4) Trimiterile la regulamentul abrogat trebuie citite în conformitate cu anexa II la regulamentul delegat respectiv, care prevede un tabel de corespondență. |
(2) |
Articolul 77 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că produsele din sectorul hameiului recoltate sau preparate în cadrul Uniunii trebuie să facă obiectul unei proceduri de certificare care garantează că îndeplinesc cerințele minime de calitate. Pentru a se asigura o aplicare uniformă a procedurii de certificare în statele membre, este necesar să se precizeze când și unde trebuie să aibă loc procedura de certificare și cine trebuie să suporte costul acesteia, precum și ce anume constituie dovada certificării. De asemenea, este necesar să se instituie norme pentru cazurile în care ambalajul hameiului sau al produselor din hamei este modificat după certificare. |
(3) |
Pentru a se asigura trasabilitatea, hameiul trebuie comercializat în ambalaje sigilate, care trebuie să poarte marcaje privind descrierea produsului, soiul, anul de recoltă și numărul de referință unic al lotului, care trebuie să fie identic cu numărul de referință al certificatului eliberat în conformitate cu articolul 77 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 pentru lotul în cauză. |
(4) |
Este necesar să se prevadă norme pentru stabilirea numerelor de referință, cu scopul de a permite identificarea fiecărui lot și de a-i asigura trasabilitatea. În acest scop, numărul de referință trebuie să conțină informații despre statul membru de certificare, centrul de certificare care a eliberat certificatul, anul recoltei și numărul de referință unic atribuit lotului. Pe lângă numărul lor de referință unic, certificatele pentru hamei și produsele din hamei trebuie să conțină o listă minimă de caracteristici care să descrie produsul. Pentru a se asigura trasabilitatea produselor din hamei, în certificatul produsului final trebuie menționate, de asemenea, numerele de referință ale certificatelor pentru produsele utilizate în procesul de producție și, în cazul unui amestec de astfel de produse, procentele de hamei utilizat din fiecare soi și/sau regiune de cultivare a hameiului, exprimate în echivalent de conuri de hamei. |
(5) |
Pentru a se asigura trasabilitatea hameiului începând din etapa de recoltare, fiecare lot de hamei nepreparat trebuie să primească un număr de identificare care să figureze pe certificatul eliberat pentru hameiul preparat. Este necesar să se precizeze faptul că hameiul nepreparat certificat poate fi transformat în produse din hamei numai într-un circuit închis de operare și că, în acest proces, nu pot fi utilizați alți aditivi în afară de extractul de hamei obținut prin tratarea cu apă caldă și de siropurile de glucoză utilizate pentru standardizarea extractelor de hamei. |
(6) |
Având în vedere faptul că conținutul de acid alfa al hameiului scade în mod natural în timp, este necesar să se stabilească un termen limită pentru certificarea conurilor de hamei, oferindu-le statelor membre posibilitatea de a stabili o dată anterioară. Pentru fiecare lot de hamei nepreparat prezentat spre certificare, producătorul trebuie să întocmească și să semneze o declarație de recoltă scrisă. |
(7) |
Este necesar să se stabilească norme privind metodele de prelevare a probelor și de verificare a respectării cerințelor minime de comercializare a conurilor de hamei prevăzute în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2023/2897. |
(8) |
Pentru a se asigura înalta calitate a produselor din hamei, este necesar să se stabilească norme care să garanteze că pentru producerea respectivelor produse din hamei pot fi utilizate numai produse certificate. Acest lucru poate fi realizat fie prin prezența reprezentanților autorității de certificare competente, fie prin structura tehnică a instalațiilor de transformare. |
(9) |
În ceea ce privește instalațiile de transformare a hameiului, acestea trebuie să furnizeze autorității de certificare competente toate informațiile referitoare la structura tehnică a instalației de transformare și la măsurile puse în aplicare pentru a se asigura că, în cazul pulberii de hamei, al pulberii de hamei îmbogățite cu lupulină, al extractului de hamei și al produselor amestecate cu hamei, conținutul de acid alfa al acestor produse nu este mai mic decât cel al hameiului din care au fost preparate. Este necesar să se stabilească norme privind registrele care trebuie ținute de instalațiile de transformare pentru fiecare lot de produse din hamei, pentru a permite trasabilitatea fiecărui produs utilizat în procesul de producție până la produsele finale din hamei. |
(10) |
Pentru a se asigura buna funcționare a certificării produselor din hamei, este necesar ca statele membre să desemneze autorități de certificare competente responsabile cu efectuarea controalelor necesare și cu elaborarea de manuale de proceduri în vederea garantării unei calități minime și a unei trasabilități depline a hameiului certificat și a produselor din hamei certificate. Autoritatea de certificare competentă trebuie să aprobe centrele de certificare care pot efectua certificarea hameiului și/sau a produselor din hamei, atribuind fiecăruia dintre ei un număr de cod care va face parte din numărul de referință unic al fiecărui certificat pe care îl eliberează. |
(11) |
Este necesar să se stabilească cerințe minime pentru centrele de certificare aprobate, precum și o frecvență minimă a controlului acestora prin intermediul controalelor la fața locului efectuate de autoritatea de certificare competentă. |
(12) |
Calitatea ridicată și buna reputație a produselor din sectorul hameiului se datorează trasabilității produselor certificate de la hameiul nepreparat până la produsul final din hamei. Prin urmare, este important ca autoritatea de certificare să fie autorizată să retragă aprobarea unui centru de certificare în cazul unor înscrieri incorecte într-un certificat eliberat de acesta sau al neglijării obligațiilor de notificare față de autoritatea de certificare. Aprobarea trebuie retrasă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni și restabilită, la cererea solicitantului, numai în cazul în care autoritatea de certificare este satisfăcută de măsurile de remediere luate. |
(13) |
Pentru a se asigura trasabilitatea deplină, informațiile privind certificatele eliberate pentru hamei și produsele din hamei trebuie centralizate la nivel național. Pentru a reduce la minimum sarcina administrativă, statelor membre trebuie să li se permită să stabilească forma și modul în care le sunt notificate informațiile respective. |
(14) |
Pentru a facilita comunicarea către Comisie a informațiilor din partea statelor membre cu privire la toate aspectele relevante ale sistemului de certificare a produselor din sectorul hameiului, este necesar să se stabilească norme privind conținutul, calendarul, frecvența și termenele notificărilor referitoare la acest sistem. Pentru buna gestionare a sectorului hameiului, este oportun să se prevadă că toate notificările pe care statele membre le transmit Comisiei în conformitate cu prezentul regulament trebuie să fie efectuate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei (5) și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei (6). |
(15) |
Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, |
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
SECȚIUNEA 1
DISPOZIȚII INTRODUCTIVE
Articolul 1
Definiții
Definițiile prevăzute la articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2023/2897 se aplică prezentului regulament.
SECȚIUNEA 2
CERTIFICAREA HAMEIULUI ȘI A PRODUSELOR DIN HAMEI
Articolul 2
Procedura de certificare
(1) Procedura de certificare a conurilor de hamei încadrate la codul NC 1210 10 00 incluse în partea VI a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și a produselor din hamei încadrate la codurile NC 1210 20 și 1302 13 00 incluse în partea VI a anexei I la regulamentul respectiv, în temeiul articolului 77 din regulamentul respectiv, se efectuează înainte ca produsul să fie introdus pe piață și constă într-o analiză a lotului în cauză.
(2) Pentru a fi certificate, conurile de hamei trebuie să respecte cerințele minime de comercializare stabilite în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2023/2897. Produsele din hamei trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute la articolul 77 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 pentru a fi certificate și se asigură faptul că acestea provin în întregime din hamei care îndeplinește cerințele minime de comercializare. Hameiul certificat și produsele din hamei certificate sunt însoțite de un certificat eliberat în conformitate cu articolul 77 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.
(3) Procedura de certificare se efectuează în statul membru în care este cultivat hameiul, în cazul conurilor de hamei, și în cel în care este fabricat produsul din hamei, în cazul hameiului transformat și al produselor din hamei.
(4) Procedura de certificare se desfășoară în exploatația agricolă sau în centrele de certificare sub supraveghere oficială.
(5) Costurile certificării sunt suportate de către operatorii care fac obiectul acesteia, cu excepția cazului în care statele membre decid altfel.
(6) Marcajele care figurează pe fiecare pachet sigilat și certificatul care însoțește produsul din hamei constituie dovada certificării.
(7) În cazul în care, după certificare, ambalajul hameiului sau al produselor din hamei se modifică, cu sau fără transformare ulterioară, produsul este supus unei noi proceduri de certificare. Cu toate acestea, în cazul în care modificarea ambalajului se efectuează sub supraveghere oficială, fără nicio transformare a produsului, procedura de certificare cuprinde numai marcarea noului ambalaj și înscrierea în certificatul original a acestui marcaj și a mențiunii „modificarea ambalajului”.
Articolul 3
Marcarea și sigilarea
(1) Marcarea pachetelor în conformitate cu anexa I se efectuează după sigilarea sub supraveghere oficială, pe unitatea de ambalaj în care urmează să fie comercializat produsul. Numărul de referință este același pentru toate pachetele dintr-un lot și corespunde numărului de referință unic al certificatului pentru lotul respectiv, stabilit în conformitate cu anexa II.
(2) Pe fiecare ambalaj figurează cel puțin următoarele mențiuni, în una dintre limbile oficiale ale Uniunii:
(a) |
denumirea produsului, însoțită de mențiunea „hamei preparat” sau „hamei nepreparat”, după caz; |
(b) |
soiul sau soiurile; |
(c) |
anul de recoltă; |
(d) |
numărul de referință unic al certificatului eliberat în conformitate cu articolul 4. |
Aceste marcaje trebuie să fie scrise cu caractere uniforme, lizibile și indelebile.
(3) În cazul hameiului care provine din tulpini experimentale în curs de dezvoltare și care este produs fie de un institut de cercetare în propriile instalații, fie de un producător în numele unui astfel de institut, mențiunile prevăzute la alineatul (2) primul paragraf litera (b) pot fi înlocuite cu un nume sau cu o cifră care permit identificarea tulpinii în cauză.
Articolul 4
Certificatul
(1) Fiecărui certificat i se atribuie un număr de referință unic, alcătuit din codurile care desemnează, în conformitate cu anexa II, statul membru, numărul de cod atribuit centrului de certificare, anul de recoltă și numărul de referință atribuit lotului relevant de către centrul de certificare sau de către operatorul aprobat.
(2) În ceea ce privește conurile de hamei, certificatul trebuie să cuprindă cel puțin următoarele mențiuni:
(a) |
denumirea produsului, însoțită de mențiunile „hamei cu semințe” sau „hamei fără semințe”, după caz, și „hamei preparat” sau „hamei nepreparat”, după caz; |
(b) |
numărul de referință unic al certificatului pentru lotul respectiv; |
(c) |
greutatea netă și/sau brută a lotului; |
(d) |
locul de producție a hameiului; |
(e) |
soiul; |
(f) |
mențiunea „hamei cu semințe” sau „hamei fără semințe”, după caz; |
(g) |
anul de recoltă; |
(h) |
mențiunea care figurează în anexa III în cel puțin una dintre limbile oficiale ale Uniunii. |
În cazul hameiului provenit din tulpini experimentale, mențiunile la care se face referire la primul paragraf litera (e) pot fi înlocuite cu un nume sau un număr de identificare a tulpinii respective.
(3) În ceea ce privește produsele din hamei, certificatul trebuie să cuprindă cel puțin următoarele mențiuni:
(a) |
descrierea produsului; |
(b) |
numărul de referință unic al certificatului pentru lotul respectiv; |
(c) |
greutatea netă și/sau brută a lotului; |
(d) |
numărul de referință unic al certificatului (certificatelor) pentru hameiul utilizat; |
(e) |
soiul sau soiurile hameiului utilizat; |
(f) |
locul (locurile) de producție a hameiului utilizat; |
(g) |
anul de recoltă; |
(h) |
locul și data transformării; |
(i) |
mențiunea care figurează în anexa III în cel puțin una dintre limbile oficiale ale Uniunii. |
(4) În cazul în care conurile de hamei din diferite soiuri și/sau locuri de producție sunt amestecate pentru a fi transformate într-un produs din hamei, certificatul care însoțește produsul trebuie să indice procentul de greutate pentru fiecare dintre diferitele soiuri de hamei și regiuni de producție utilizate în amestec.
(5) În cazul în care, pentru fabricarea de produse din hamei, sunt utilizate produse din hamei combinate cu conuri de hamei sau în cazul în care sunt utilizate produse din hamei diferite, în certificat se înscrie procentul pentru fiecare produs utilizat în procesul de producție, calculat pe baza greutății conurilor de hamei folosite pentru prepararea produselor utilizate în procesul de producție;
(6) Numerele de referință unice ale certificatelor eliberate pentru produsele utilizate în procesul de producție incluse în amestec se menționează lângă produs.
Articolul 5
Cerințe comune de certificare pentru hamei și produsele din hamei
(1) Un număr de identificare este atribuit lotului de hamei nepreparat original, înainte de preparare. Acest număr trebuie să figureze pe certificatul eliberat pentru hameiului preparat.
(2) Produsele din hamei obținute din hamei nepreparat certificat pot fi certificate numai în cazul în care prepararea a avut loc într-un circuit închis de operare.
(3) Cu excepția extractul de hamei obținut prin tratarea cu apă caldă și de siropurile de glucoză utilizate pentru standardizarea extractelor de hamei, numai hameiul certificat și produsele din hamei certificate sunt introduse în circuitul închis de operare. Ele sunt introduse numai în starea în care au fost certificate.
SECȚIUNEA 3
CERINȚE SUPLIMENTARE DE CERTIFICARE PENTRU HAMEI
Articolul 6
Hameiul nepreparat prezentat pentru certificare
(1) În cazul conurilor de hamei, certificarea are loc cel târziu la data 31 martie a fiecărui an următor anului de recoltă; statele membre pot stabili o dată anterioară.
(2) Orice lot de hamei nepreparat prezentat pentru certificare este însoțit de o declarație de recoltă scrisă, semnată de producător și care conține următoarele date:
(a) |
numele și adresa producătorului; |
(b) |
locul de producție; |
(c) |
soiul; |
(d) |
anul de recoltă; |
(e) |
datele cadastrale ale parcelei sau un echivalent oficial al acestora; |
(f) |
numărul de pachete care compun lotul. |
(3) Declarația de recoltă prevăzută la alineatul (2) însoțește lotul de hamei până la eliberarea certificatului.
Articolul 7
Verificarea criteriilor minime de calitate a hameiului nepreparat
(1) Respectarea cerinței minime de comercializare referitoare la conținutul de umiditate al hameiului, prevăzută în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2023/2897 trebuie să fie controlată de către reprezentanții autorității de certificare competente, care aplică una dintre metodele descrise în secțiunea B din anexa IV la prezentul regulament și trebuie să dea rezultate în intervalul reprezentat de două deviații standard. În caz de litigiu, controlul respectării se verifică prin metoda descrisă în secțiunea B punctul 1 din anexa IV la prezentul regulament.
(2) Controlul respectării cerințelor minime de comercializare, altele decât cea referitoare la conținutul de umiditate, se efectuează în conformitate cu practica comercială actuală.
Cu toate acestea, în cazul unui litigiu privind conținutul de corpuri străine se utilizează metoda descrisă în secțiunea C din anexa IV.
(3) În scopul aplicării metodelor de control prevăzute la alineatele (1) și (2), probele sunt prelevate și tratate în conformitate cu metoda descrisă în anexa IV. Probele se prelevă, în cazul fiecărui lot, din cel puțin un pachet din zece și, în orice caz, din cel puțin două pachete dintr-un lot.
SECȚIUNEA 4
CERINȚE SUPLIMENTARE DE CERTIFICARE PENTRU PRODUSELE DIN HAMEI
Articolul 8
Garanții în timpul fabricării produselor din hamei
(1) Produsele din hamei pot fi certificate numai dacă sunt prezenți reprezentanți ai autorității de certificare competente în toate momentele în care are loc transformarea. Reprezentanții autorității competente supraveghează fiecare etapă a transformării, de la deschiderea pachetului sigilat care conține hameiul certificat sau produsul din hamei certificat care urmează să fie transformat, până la finalizarea ambalării, a sigilării și a marcării produsului final din hamei.
(2) Prezența reprezentanților autorității de certificare competente în momentul în care are loc transformarea nu este necesară atât timp cât se poate asigura prin mijloace tehnice, aprobate de autoritatea de certificare competentă, că dispozițiile prezentului regulament sunt respectate.
(3) Produsele din hamei pot fi certificate numai dacă, înainte de trecerea la un lot diferit într-un sistem de transformare, s-a asigurat faptul că sistemul de transformare este gol, cel puțin în măsura necesară pentru a se evita amestecarea elementelor din două loturi diferite.
Articolul 9
Informarea și ținerea evidențelor de către instalațiile de transformare
(1) Operatorii instalațiilor de transformare a hameiului furnizează autorității de certificare competente toate informațiile referitoare la structura tehnică a instalației de transformare, precum și măsurile instituite pentru a asigura respectarea cerinței prevăzute la articolul 77 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.
(2) Operatorii instalațiilor de transformare a hameiului țin o evidență exactă a cantităților de hamei transformat. Pentru fiecare lot de hamei care trebuie transformat, se întocmesc evidențe care conțin date privind greutatea produselor utilizate în procesul de producție și a produsului transformat obținut.
În ceea ce privește produsele utilizate în procesul de producție, evidențele trebuie să conțină, de asemenea, numărul de referință unic al certificatului pentru toate loturile de hamei utilizate și să precizeze soiul și regiunea de producție a hameiului. În cazul utilizării mai multor soiuri sau regiuni de producție în fabricarea aceluiași lot, în evidențe trebuie să figureze procentele lor de greutate respective.
În ceea ce privește produsul transformat, în evidențe trebuie să figureze, de asemenea, soiul sau regiunea de producție sau, în cazul în care produsul transformat este un amestec, defalcarea pe soiuri și/sau pe regiuni de producție. Toate aceste greutăți pot fi rotunjite la kilogramul cel mai apropiat.
(3) Evidențele referitoare la cantitățile transformate se semnează de către reprezentanții autorității de certificare competente de îndată ce a fost finalizată transformarea unui lot. Aceste evidențe sunt păstrate de către operatorul instalației de transformare timp de cel puțin 3 ani.
SECȚIUNEA 5
AUTORITĂȚILE DE CERTIFICARE ȘI CENTRELE DE CERTIFICARE
Articolul 10
Autoritatea de certificare competentă
(1) Statele membre desemnează autoritățile de certificare competente și se asigură că sunt instituite controalele și manualele de proceduri necesare, cu scopul de a garanta o calitate minimă a hameiului certificat și a produselor din hamei certificate, respectarea cerinței prevăzute la articolul 77 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, precum și trasabilitatea hameiului și a produselor din hamei la nivel de lot.
(2) Autoritatea de certificare competentă aprobă centrele de certificare autorizate să efectueze certificarea hameiului și/sau a produselor din hamei și le poate atribui un număr de cod în conformitate cu punctul 1 din anexa II.
Articolul 11
Aprobarea și controlul centrelor de certificare
(1) Autoritatea de certificare competentă aprobă centre de certificare care au personalitate juridică sau capacitate juridică suficientă pentru a avea drepturi și obligații în temeiul legislației naționale și se asigură că centrele respective dispun de instalații corespunzătoare pentru îndeplinirea sarcinilor necesare de prelevare de probe, analitice, statistice și de înregistrare.
(2) Pe baza unei analize a riscului, cel puțin o dată într-un an calendaristic, autoritatea de certificare competentă efectuează controale aleatorii la fața locului în centrele de certificare, pentru a verifica conformitatea cu alineatul (1). În fiecare an, se efectuează o evaluare a eficacității parametrilor de analiză a riscurilor utilizați în anii precedenți.
Articolul 12
Retragerea aprobării
(1) Autoritatea de certificare competentă retrage aprobarea unui centru de certificare în cazul în care constată că la prepararea produselor din hamei au fost utilizate componente nepermise sau că componentele utilizate nu sunt conforme cu mențiunile din certificat, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatele (2) și (3), precum și dacă acest lucru este imputabil centrului de certificare în cauză sau dacă centrul de certificare neglijează obligația de notificare menționată la articolul 13 sau transmite notificări incorecte.
(2) Aprobarea poate fi reacordată doar după o perioadă de cel puțin 12 luni de la data retragerii. La cererea centrului de certificare căruia i-a fost retrasă aprobarea, aceasta poate fi reacordată după perioada respectivă în cazul în care autoritatea de certificare este satisfăcută de măsurile corective luate.
SECȚIUNEA 6
NOTIFICĂRI
Articolul 13
Notificarea către autoritatea de certificare competentă
Informațiile privind certificatele eliberate pentru hamei și produsele din hamei trebuie centralizate la nivel național.
Statele membre stabilesc forma și modul în care aceste informații le sunt notificate de către centrele de certificare.
Articolul 14
Notificări transmise Comisiei
(1) Statele membre notifică în fiecare an Comisiei, până cel târziu la data de 30 iunie, următoarele elemente:
(a) |
o listă a locurilor de producție a hameiului; |
(b) |
numele și adresele autorităților lor de certificare competente. |
(c) |
o listă a centrelor de certificare de pe teritoriul lor și numărul de cod atribuit fiecărui centru de certificare. |
(2) Notificările către Comisie menționate la alineatul (1) se efectuează în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185.
(3) Eliminarea unui centru de certificare de pe lista națională se notifică fără întârziere Comisiei.
Articolul 15
Publicarea listelor
Comisia se asigură că lista locurilor de producție a hameiului și lista centrelor de certificare și a numerelor de cod ale acestora sunt actualizate periodic și sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei.
SECȚIUNEA 7
DISPOZIȚII FINALE
Articolul 16
Intrare în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 14 decembrie 2023.
Pentru Comisie
Președinta
Ursula VON DER LEYEN
(1) JO L 347, 20.12.2013, p. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj
(2) Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2007/1234/oj?locale=ro).
(3) Regulamentul (CE) nr. 1850/2006 al Comisiei din 14 decembrie 2006 privind normele de certificare a hameiului și a produselor din hamei (JO L 355, 15.12.2006, p. 72, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/1850/oj?locale=ro).
(4) Regulamentul delegat (UE) 2023/2897 al Comisiei din 14 decembrie 2023 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare din sectorul hameiului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1850/2006 al Comisiei (JO L, 2024/602, 16.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/602/oj).
(5) Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie de informații și documente (JO L 171, 4.7.2017, p. 100, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_del/2017/1183/oj?locale=ro).
(6) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie ale informațiilor și documentelor, precum și de modificare și abrogare a mai multor regulamente ale Comisiei (JO L 171, 4.7.2017, p. 113, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2017/1185/oj?locale=ro).
ANEXA I
MARCAREA AMBALAJELOR MENȚIONATĂ LA ARTICOLUL 3
Ambalajele se marchează în următorul mod, în funcție de tipul ambalajului:
(a) |
pentru conurile de hamei ambalat în pachete sau baloturi:
|
(b) |
pentru pulberea de hamei în pachete:
|
(c) |
pentru pulberea sau extractul de hamei în containere:
|
(d) |
pentru ambalajele sigilate care conțin un lot de pachete sau de containere cu pulbere sau extract:
|
ANEXA II
COMPOZIȚIA NUMĂRULUI DE REFERINȚĂ UNIC AL CERTIFICATULUI MENȚIONAT LA ARTICOLUL 4
1. CENTRUL DE CERTIFICARE
Un număr format din trei cifre, cuprins între 000 și 099, atribuit de autoritatea de certificare a statului membru.
2. STATELE MEMBRE CARE EFECTUEAZĂ CERTIFICAREA
BE |
pentru Belgia |
BG |
pentru Bulgaria |
CZ |
pentru Cehia |
DK |
pentru Danemarca |
DE |
pentru Germania |
EE |
pentru Estonia |
EL |
pentru Grecia |
ES |
pentru Spania |
FR |
pentru Franța |
HR |
pentru Croația |
IE |
pentru Irlanda |
IT |
pentru Italia |
CY |
pentru Cipru |
LV |
pentru Letonia |
LT |
pentru Lituania |
LU |
pentru Luxemburg |
HU |
pentru Ungaria |
MT |
pentru Malta |
NL |
pentru Țările de Jos |
AT |
pentru Austria |
PL |
pentru Polonia |
PT |
pentru Portugalia |
RO |
pentru România |
SI |
pentru Slovenia |
SK |
pentru Slovacia |
FI |
pentru Finlanda |
SE |
pentru Suedia |
3. ANUL DE RECOLTĂ
Ultimele două cifre ale anului de recoltă.
4. NUMĂRUL UNIC DE IDENTIFICARE
Fiecare centru de certificare atribuie numere distincte și consecutive loturilor pe care le certifică.
5. IDENTIFICAREA LOTULUI
Numărul de referință unic atribuit lotului de către centrul de certificare (de exemplu 012 BE 23 170225).
ANEXA III
MENȚIUNILE LA CARE SE FACE REFERIRE LA ARTICOLUL 4 ALINEATUL (2) PRIMUL PARAGRAF LITERA (h) ȘI LA ARTICOLUL 4 ALINEATUL (3), LITERA (i)
în limba bulgară: |
Сертифициран продукт – Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/2896 |
în limba spaniolă: |
Producto certificado – Reglamento de Ejecución (UE) 2023/2896 de la Comisión |
în limba cehă: |
Ověřený produkt – Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/2896 |
în limba daneză: |
Certificeret produkt – Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/2896 |
în limba germană: |
Zertifiziertes Erzeugnis – Durchführungsverordnung (EU) 2023/2896 der Kommission |
în limba estonă: |
Sertifitseeritud toode – Komisjoni rakendusmäärus (EL) 2023/2896 |
în limba greacă: |
Πιστοποιημένο προϊόν – Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/2896 της Επιτροπής |
în limba engleză: |
Certified product – Commission Implementing Regulation (EU) 2023/2896 |
în limba franceză: |
Produit certifié – Règlement d’exécution (UE) 2023/2896 de la Commission |
în limba croată: |
Certificirani proizvod – Provedbena uredba Komisije (EU) 2023/2896 |
în limba irlandeză: |
Táirge deimhnithe – Rialachán Cur Chun Feidhme (AE) 2023/2896 |
în limba italiană: |
Prodotto certificato – Regolamento di esecuzione (UE) 2023/2896 della Commissione |
în limba letonă: |
Sertificēts produkts – Komisijas Īstenošanas regula (ES) 2023/2896 |
în limba lituaniană: |
Sertifikuotas produktas – Komisijos įgyvendinimo reglamentas (ES) 2023/2896 |
în limba maghiară: |
Tanúsított termék – A Bizottság (EU) 2023/2896 végrehajtási rendelete |
în limba malteză: |
Prodott Iccertifikat – Regolament ta’ Implimentazzjoni tal-Kummissjoni (UE) 2023/2896 |
în limba neerlandeză: |
Gecertificeerd product – Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2896 van de Commissie |
în limba polonă: |
Produkt certyfikowany – Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/2896 |
în limba portugheză: |
Produto certificado – Regulamento de Execução (UE) 2023/2896 da Comissăo |
în limba română: |
Produs certificat – Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2896 al Comisiei |
în limba slovacă: |
Certifikovaný výrobok – Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) 2023/2896 |
în limba slovenă: |
Certificiran pridelek – Izvedbena uredba Komisije (EU) 2023/2896 |
în limba finlandeză: |
Varmennettu tuote – Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/2896 |
în limba suedeză: |
Certifierad produkt – Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/2896 |
ANEXA IV
METODELE MENȚIONATE LA ARTICOLUL 7
A. METODA DE PRELEVARE A PROBELOR
Se va proceda în următorul mod pentru prelevarea conurilor de hamei în vederea stabilirii conținutului de umiditate și, după caz, a conținutului de corpuri străine:
1. Prelevarea probelor
(a) Hamei ambalat
Se prelevă, din numărul de pachete prevăzut la articolul 7 alineatul (3), o cantitate de hamei proporțională cu greutatea pachetelor. Se prelevă probe suficiente pentru a se asigura că sunt destule conuri pentru a fi considerate reprezentative pentru pachetul respectiv.
(b) Hamei din grămezi
Se prelevă porții egale care provin din cinci până la zece locuri diferite din grămadă, atât de la suprafață, cât și din diverse locuri din interior, pentru a constitui o probă. Se introduce cât mai repede proba în recipient. Pentru a se evita o deteriorare rapidă, cantitatea de hamei trebuie să fie suficient de mare pentru a putea fi bine comprimată la închiderea recipientului.
Greutatea probei nu trebuie să fie mai mică de 250 g.
2. Amestec
Probele trebuie să fie amestecate cu atenție, astfel încât să fie reprezentative pentru lot.
3. Subprelevare
După amestecare, se prelevă una sau mai multe probe reprezentative și se introduc într-un recipient ermetic și etanș, de exemplu, o cutie metalică, un borcan din sticlă sau un sac de plastic, cu excepția cazului în care se verifică numai corpurile străine.
4. Depozitare
Probele trebuie conservate la rece, cu excepția perioadei în care sunt transportate. Trebuie avut grijă ca probele să fie readuse la temperatura camerei, în interiorul recipientului, înainte ca acesta să fie deschis pentru examinare sau analiză.
B. METODE DE VERIFICARE A CONȚINUTULUI DE UMIDITATE AL HAMEIULUI
1. Metoda (i)
Proba destinată stabilirii conținutului de umiditate nu trebuie să fie măcinată. Probele nu trebuie să fie expuse la aer decât în intervalul de timp minim necesar pentru a fi transferate din recipient în vasul de cântărire (care trebuie să aibă un capac).
Aparate
Balanță cu o precizie de 0,005 g.
Etuvă electrică cu termostat pentru 105-107 °C, a cărei eficacitate va fi controlată prin testul cu sulfat de cupru.
Cutii metalice cu un diametru de 70-100 mm și o adâncime de 20-30 mm, prevăzute cu un capac bine adaptat.
Desicatoare normale, în care se pot introduce cutiile și care conțin un agent de uscare, precum silicagel, cu indicator colorat pentru saturare.
Procedeu
Se transferă 3-5 g de hamei într-o cutie și se închide capacul înainte de cântărire. Cântărirea trebuie efectuată cât mai rapid. Se înlătură capacul și se introduce cutia în etuvă timp de exact o oră. Se pune din nou capacul, se așază cutia în desicator și se lasă la răcit timp de cel puțin 20 de minute, după care se cântărește.
Calcul
Se calculează pierderea de greutate ca procent din greutatea inițială a hameiului. Abaterea maximă admisă pentru o singură estimare este egală cu 1 %.
2. Metoda (ii)
Această metodă utilizează fie un aparat electronic de cântărit care usucă hameiul cu ajutorul razelor infraroșii sau al aerului încălzit, fie un aparat electric de măsurare, care înregistrează pe o scară conținutul de umiditate a probei tratate.
C. METODA DE VERIFICARE A CONȚINUTULUI DE CORPURI STRĂINE
1. Stabilirea proporției de frunze, tije și deșeuri de hamei
Cinci probe de 100 g (sau o singură probă de 250 g) se cern printr-o sită cu dimensiunea ochiurilor de plasă de 2-3 mm. Lupulina, deșeurile și semințele obținute se strâng, iar semințele se separă manual. Probele se pun deoparte. Se transferă conținutul din sita cu dimensiunea ochiurilor de plasă de 2-3 mm într-o sită cu dimensiunea ochiurilor de plasă de 8-10 mm și se cerne din nou.
Conurile de hamei, frunzele, tijele și corpurile străine se strâng cu mâna din sită, în timp ce frunzele de con, semințele, lupulina, deșeurile și unele frunze și tije trec prin sită. Toate acestea se sortează manual și se împart în grupe, după cum urmează:
(a) |
frunze și tije; |
(b) |
hamei (frunze de con, conuri de hamei și lupulină); |
(c) |
deșeuri; |
(d) |
semințe. |
Deși este dificil de efectuat o separare cu precizie a deșeurilor și a lupulinei, este posibil, cu ajutorul unei site cu dimensiunea ochiurilor de plasă de 0,8 mm, să se stabilească cu aproximație proporția relativă de deșeuri și de lupulină.
Pentru estimarea proporției de lupulină, trebuie să se ia în considerare faptul că densitatea lupulinei este de patru ori mai mare decât cea a deșeurilor.
Se cântăresc diferitele grupe și se stabilește procentul pe care îl reprezintă fiecare grup în raport cu greutatea probei inițiale.
2. Determinarea conținutului de semințe
Se pune o probă de 25 g într-un recipient metalic prevăzut cu capac și se încălzește într-o etuvă la 115 °C timp de două ore pentru a se neutraliza substanța rășinoasă lipicioasă.
Proba uscată se învelește cu o pânză aspră de bumbac și se freacă cu forță sau se bate mecanic pentru a separa semințele de hamei. Hameiul uscat și spart în particule fine se separă de semințele de hamei cu ajutorul unui dispozitiv de măcinare sau al unei site de metal cu dimensiunea ochiurilor de plasă de 1 mm.
Părțile centrale ale strobilului rămase și semințele se separă fie prin utilizarea unui platou înclinat acoperit cu hârtie sticlată, fie cu ajutorul altor dispozitive care permit obținerea aceluiași rezultat, adică să rețină părțile centrale ale strobilului și alte materii și să lase să treacă semințele.
Se cântăresc semințele și se determină procentul de semințe în raport cu greutatea probei inițiale.
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/601/oj
ISSN 1977-0782 (electronic edition)
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.