Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este o agenție a Uniunii Europene, înființată în 2002, pentru a oferi sfaturi științifice imparțiale referitoare la riscurile asociate lanțului alimentar. EFSA colaborează cu părți interesate pentru a oferi o bază științifică solidă pentru legislațiile care protejează consumatorii europeni, de la producție la consum.
Activitatea EFSA constă în colectarea, evaluarea și integrarea dovezilor științifice pentru a oferi sfaturi managerilor de riscuri. Experți independenți și personalul EFSA lucrează împreună, ghidați de valori precum excelența, independența, deschiderea și cooperarea. Aceasta garantează transparență, permițând părților interesate să interacționeze deschis și să participe la un dialog echilibrat. EFSA comunică riscurile legate de lanțul alimentar într-un mod independent, clar și adaptat audienței, colaborând cu partenerii din statele membre pentru a construi un ecosistem european de cunoștințe în domeniul siguranței alimentare. Aceasta contribuie la menținerea siguranței alimentare, ca fundament pentru diete sănătoase și sisteme alimentare sustenabile.
Experții EFSA
EFSA lucrează îndeaproape cu experți individuali și organizații competente, consolidând relațiile cu organizațiile naționale de evaluare a riscurilor prin Forumul Consultativ, Punctele Focale Naționale și Rețelele Științifice. Colaborarea se extinde și la alte agenții UE, organizații internaționale și evaluatori de riscuri din țări terțe pentru a spori impactul global al siguranței alimentare. De asemenea, EFSA se angajează în dialoguri cu cetățenii UE și părțile interesate prin diferite platforme, asigurându-se că activitatea sa răspunde nevoilor consumatorilor finali.
Oferirea de consiliere științifică
EFSA își desfășoară activitatea în principal ca răspuns la cererile de consiliere științifică venite de la Comisia Europeană, Parlamentul European și statele membre ale UE. Pe lângă aceste cereri, agenția desfășoară și activități științifice din proprie inițiativă pentru a aborda probleme emergente sau noi pericole, un proces cunoscut sub denumirea de „self-tasking”.
Planificarea activităților EFSA este realizată anual și multianual, în colaborare cu Comisia Europeană și alți parteneri, pentru a evita suprapunerile și dublarea eforturilor.
Avize științifice
Consilierea științifică oferită de EFSA este produsă în principal de grupurile științifice și comitetul științific al agenției, ai căror membri sunt selectați printr-o procedură deschisă. Personalul agenției poate, de asemenea, contribui cu evaluări și analize, cum ar fi revizuirea substanțelor active din pesticide sau răspunsuri urgente la cereri de consiliere. Totodată, EFSA monitorizează și analizează datele privind pericolele biologice și chimice, consumul de alimente și riscurile emergente.
Principii și practici
EFSA aderă la valori de excelență, deschidere și transparență. Aceasta dezvoltă și implementează bune practici de evaluare a riscurilor pentru a ghida grupurile de experți și comitetul științific. În plus, un sistem de management al calității (QMS) monitorizează și îmbunătățește continuu activitățile științifice ale agenției, iar EFSA a obținut certificarea ISO 9001:2015 pentru calitatea managementului său.
EFSA este, de asemenea, supusă evaluărilor interne și externe. Auditările regulate oferă recomandări pentru îmbunătățirea proceselor de lucru, iar evaluările externe independente, realizate la intervale regulate, asigură respectarea celor mai bune practici și oferă recomandări pentru strategii viitoare.
În plus, EFSA respectă legislația Uniunii Europene privind accesul public la documente și implementează un sistem de management al sănătății, siguranței și mediului care îmbunătățește constant condițiile de lucru și durabilitatea operațională.
Autorul articolului
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Modificări legislative pentru importatori: Ce aduce noul proiect ANSVSA privind notificarea și documentația pentru alimentele nonanimale
În contextul armonizării cadrului național cu noile reglementări europene, ANSVSA și Autoritatea Vamală Română propun modificări esențiale pentru operatorii economici care desfășoară activități de...
REGULAMENT APLICARE (UE) NR. 2023/2791 - vers. consolidată
de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1988 în ceea ce privește cantitățile care pot fi importate în cadrul anumitor contingente tarifare pentru carnea de oaie și de capră în...
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/760
de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele referitoare la gestionarea contingentelor tarifare de import și de export...
2006/ 210 Ordin
Ordinul 210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne