Codul oferă îndrumări pentru reducerea contaminării chimice a alimentelor prin controlul surselor de poluare și identificarea riscurilor de contaminare în timpul producției și procesării.

CAC/RCP 49-2001
Sursa: Codex Alimentarius

1. Acest document abordează principalele surse de substanțe chimice de mediu care pot contamina alimentele și reprezintă un pericol pentru sănătatea umană și, prin urmare, au fost luate în considerare pentru reglementare de către CCFAC/CAC. În afară de contaminanții de mediu, alimentele pot conține substanțe chimice utilizate ca pesticide, medicamente veterinare, aditivi alimentari sau agenți de procesare. Totuși, deoarece astfel de substanțe sunt tratate în alte părți ale sistemului Codex, ele nu sunt incluse aici, nici micotoxinele sau toxinele naturale.

2. Obiectivul principal al acestui document este de a crește conștientizarea surselor de contaminare chimică a alimentelor și furajelor, precum și a măsurilor orientate spre sursă pentru prevenirea acestei contaminări. Aceasta înseamnă că măsurile recomandate în document pot fi în afara responsabilității directe a autorităților de control al alimentelor și Codex.

3. Autoritățile naționale de control al alimentelor ar trebui să informeze autoritățile naționale relevante și organizațiile internaționale despre problemele potențiale sau actuale de contaminare a alimentelor și să le încurajeze să ia măsuri preventive adecvate. Acest lucru ar trebui să conducă la scăderea nivelurilor de contaminare chimică și, pe termen lung, ar putea duce la o reducere a necesității de a stabili și menține Niveluri Maximale Codex pentru substanțe chimice în alimente.

4. Diferite abordări pot fi utilizate pentru a încerca să se asigure că nivelurile de contaminanți chimici din alimente sunt cât mai scăzute posibil și niciodată peste nivelurile maxime considerate acceptabile/tolerabile din punct de vedere al sănătății. Esențial, aceste abordări constau în a) măsuri pentru a elimina sau controla sursa contaminării, b) procesare pentru a reduce nivelurile contaminanților și, c) măsuri pentru a identifica și separa alimentele contaminate de cele potrivite pentru consumul uman. Alimentele contaminate sunt apoi respinse pentru utilizare alimentară, cu excepția cazului în care pot fi recondiționate și făcute potrivite pentru consumul uman. În unele cazuri, trebuie utilizată o combinație a abordărilor de mai sus, de exemplu, dacă emisiile dintr-o sursă anterior necontrolată au dus la poluarea de mediu cu o substanță persistentă, cum ar fi PCB-urile sau mercurul.  Când apele de pescuit sau terenurile agricole devin puternic poluate din cauza emisiilor locale, poate fi necesar să se pună pe lista neagră zonele respective, adică să se interzică vânzarea alimentelor derivate din aceste zone poluate și să se sfătuiască împotriva consumului acestor alimente.

5. Controlul produselor finale nu poate fi niciodată suficient de extins pentru a garanta niveluri de contaminanți sub Nivelurile Maxime stabilite. În majoritatea cazurilor, contaminanții chimici nu pot fi îndepărtați din alimente și nu există o modalitate fezabilă prin care un lot contaminat poate fi făcut potrivit pentru consumul uman. Avantajele eliminării sau controlului contaminării alimentelor la sursă, adică abordarea preventivă, sunt că această abordare este de obicei mai eficientă în reducerea sau eliminarea riscului de efecte adverse asupra sănătății, necesită resurse mai mici pentru controlul alimentelor și evită respingerea alimentelor.

6. Operațiunile de producție, procesare și pregătire a alimentelor ar trebui analizate cu scopul de a identifica pericolele și de a evalua riscurile asociate. Acest lucru ar trebui să conducă la determinarea punctelor critice de control și la stabilirea unui sistem pentru monitorizarea producției la aceste puncte (adică abordarea Analizei Riscului - Puncte Critice de Control sau „HACCP”). Este important ca atenția să fie exercitată pe întregul lanț de producție-procesare și distribuție, deoarece siguranța și calitatea alimentelor în alte privințe nu pot fi „inspectate” în produsul de la sfârșitul lanțului.

7. Poluarea aerului, apei și terenurilor arabile poate duce la contaminarea culturilor cultivate pentru alimentație sau furaje, a animalelor de producție alimentară și a apelor de suprafață și subterane folosite ca surse de apă pentru băut și pentru producția și procesarea alimentelor. Autoritățile naționale relevante și organizațiile internaționale ar trebui să fie informate despre problemele reale și potențiale de contaminare a alimentelor și să fie încurajate să ia măsuri pentru a:

  • controla emisiile de poluanți din industrie, de exemplu, industriile chimice, miniere, metalurgice și de hârtie, precum și din testarea armelor;
  • controla emisiile din generarea de energie (inclusiv centralele nucleare) și mijloacele de transport;
  • controla eliminarea deșeurilor solide și lichide domestice și industriale, inclusiv depunerea lor pe teren, eliminarea nămolului de canalizare și incinerarea deșeurilor municipale;
  • controla producerea, vânzarea, utilizarea și eliminarea anumitor substanțe toxice și persistente în mediu, de exemplu, compuși organohalogenici (PCB-uri, retardați de flacără bromurați etc.), plumb, cadmiu și compuși de mercur;
  • asigura că înainte ca noile substanțe chimice să fie introduse pe piață, și în special dacă pot fi eventual eliberate în mediu în cantități semnificative, au fost supuse testărilor adecvate pentru a demonstra acceptabilitatea lor din punct de vedere al sănătății și al mediului;
  • înlocuiți substanțele toxice și persistente în mediu cu produse care sunt mai acceptabile din punct de vedere al sănătății și al mediului.

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2006/ 286 Ordin

Ordinul 286/2006 privind aprobarea Instrucţiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului şi Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime...

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/427

de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește anumite norme de producție detaliate pentru produsele ecologice

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/1145

de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2017/891 în ceea ce privește organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor

Cod de practici igienice pentru lapte și produse lactate

Codul oferă îndrumări esențiale pentru a asigura siguranța și calitatea produselor lactate pe întregul lanț alimentar, de la producția primară până la procesare, depozitare și distribuție. Acest cod...

Referințe legale

Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului.  Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.

Pentru detalii consultați Termeni și condiții