Figură exemplu pentru procesul de dezie în identificarea punctelor critice de control (PCC) și mențiuni privind acest proces.

Acest document reprezintă Apendicele 4A din Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
Emitent: Comisia Europeană

 

* Se analizează importanța riscului (și anume, probabilitatea apariției în absența controlului și gravitatea impactului riscului) și dacă el ar putea fi controlat în mod suficient prin programe preliminare, cum ar fi BPI. BPI ar putea fi BPI de rutină sau BPI care necesită o atenție sporită pentru a controla riscul (de exemplu, monitorizare și înregistrare).

** În cazul în care nu este identificat un PCC la întrebările 2-4, procesul sau produsul trebuie modificat pentru a pune în aplicare o măsură de control, impunându-se efectuarea unei noi analize a riscurilor.

*** Se analizează dacă măsura de control în această etapă funcționează în combinație cu o măsură de control într-o altă etapă pentru a controla același risc, caz în care ambele etape trebuie considerate PCC.

**** Se revine la originea arborelui decizional după o nouă analiză a riscurilor.

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Exemplu de analiză a riscului – procedură de evaluare (semicantitativă) a riscului

Textul prezintă modul de determinare a nivelului de risc combinând probabilitatea apariției unui risc cu gravitatea efectelor sale asupra sănătății umane, pe o scară de la 1 la 7.

Alergen nedecarat: soia detectată în produsul vegan "jackfruit rendang" din Olanda

Olanda a emis o notificare de alertă după ce a fost detectată soia nedecarată în produsul vegan jackfruit rendang. Consumatorii alergici la soia sunt sfătuiți să evite consumul acestui produs....

Principii de lucru pentru analiza riscurilor în siguranța alimentelor

Ghidul oferă principii pentru analiza riscurilor în siguranța alimentelor, destinate aplicării de către guverne, incluzând evaluarea, managementul și comunicarea riscurilor. Obiectivul acestuia...

Risc crescut de contaminare cu bacteriile Vibrio în fructele de mare

Cercetătorii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au realizat o evaluare detaliată a riscurilor pe care bacteriile din genul Vibrio spp. le pot reprezenta pentru sănătatea...