Ordinul 1494/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul amestecului de fructe în conservă

 

Ordinul 1494/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Ordinul 1494/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul amestecului de fructe în conservă

Dată act: 15-nov-2004

Emitent: Ministerul Sanatatii

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul amestecului de fructe în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor

şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

NORMA cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul amestecului de fructe în conservă

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul amestecului de fructe în conservă

Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 August 2006

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul amestecului de fructe în conservă

Dată act: 15-nov-2004

Emitent: Ministerul Sanatatii

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea amestecului de fructe în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceste produse nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt descrise corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică amestecurilor de fructe în conservă produse în gospodarii individuale pentru consumul propriu şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, daca nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natură. Conţinut

Art. 4

"Amestec de fructe în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată alimentelor preparate din patru, sau cinci specii de fructe sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate, care păstrează identitatea fructelor specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea materiei prime: "5 (4) fructe" sau "cinci (patru) fructe"; fructele se vor menţiona în lista ingredientelor;

(2) denumirea mediului fluid în care sunt conservate fructele, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: "în apă", "în suc", "în sirop slab îndulcit", "în sirop cu mult zahăr", etc.

(3) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex. "cu X";

CAPITOLUL III: Fabricarea

Art. 6

Alimentul "Amestec de fructe în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia prima folosită la fabricarea amestecului de fructe în conservă, definita şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea amestecului de fructe în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Lichidul sau mediul în care este conservat amestecul de fructe trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 10

Spaţiile în care se fabrică amestecul de fructe în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţa alimentară

Art. 11

Amestecul de fructe în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea amestecului de fructe în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intra în contact direct cu alimentul definit în prezenta norma, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) cantitatea netă fără lichid;

(4) lista ingredientelor;

(5) menţionarea tratamentului termic;

(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;

(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(10) ţara de origine a produsului;

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.

Art. 19

Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

Art. 20

Fiecare transport de amestec de fructe în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 21

Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integranta din prezenta normă.

-****-

Anexa nr. 1:Materia primă. Definiţii şi descriere

(1) Fructele utilizate la prepararea amestecului de fructe în conserva trebuie sa fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codiţe, tije şi frunze, fără gust şi/sau miros străin.

(2) Amestecul de fructe în conservă se fabrică din următoarele specii de fructe:

(1) Piersici - Orice soi de piersici aparţinând specia Prunus persica L de culoare galbenă, cu pulpa fermă cu sâmbure detaşabil sau aderent la pulpă, depelate, fără sâmburi şi divizate în cuburi;

(2) Pere - Orice soi de pere aparţinând speciei Pyrus sinensis L, depelate, fără casă seminală şi divizate în cuburi;

(3) Ananas - Orice soi de ananas aparţinând speciei Ananas comosus L depelat, fără zona dură şi fibroasă şi divizat în felii având forma unui sector de cerc sau cuburi;

(4) Cireşe - Orice soi de cireşe din specia Prunus cerasus întregi cu sau fără sâmburi, sau jumătăţi; cireşele pot fi colorate în roşu şi aromatizate utilizând arome naturale sau identic naturale;

(5) Struguri - Orice soi de struguri din speciile Vitis vinifera L sau Vitis labrusca L, întregi.

(3) La prepararea amestecului din patru fructe se pot omite cireşele sau strugurii.

Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisa

Fructe

Conform tabelului nr. 1

Apă

În cantităţi stabilite prin tehnologia de fabricaţie cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la norma.

Suc de fructe

Apă şi suc de fructe

Amestec de sucuri de fructe

Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoza.

În cantităţi stabilite prin tehnologia de fabricaţie

Plante aromatice

În cantităţi stabilite prin tehnologia de fabricaţie

Menta

În cantităţi stabilite prin tehnologia de fabricaţie

Aromatizanţi:

 

(a) esenţe naturale de fructe;
(b) alţi aromatizanţi naturali sau identic naturali, (c) ulei de prunus laurocerasus (doar pentru aromatizarea cireşelor);

(d) ulei de migdale amare (doar pentru aromatizarea cireşelor)

Coloranţi:
Eritrozina (E127), opţional pentru colorarea cireşelor; Antioxidanţi:

Acidul ascorbic (E)

(a) şi (b) concentraţia maximă se stabileşte prin tehnologia de fabricaţie,

(c) 10 mg/ kg de produs

(d) 40 mg/ kg de produs

În cantitate stabilita prin tehnologia de fabricaţie

500 mg/ kg de produs

Tabelul nr. 1. Cantitatea de fructe în amestec (raportată la cantitatea netă fără lichid)

Fructul

Amestec sau cocteil de 5 fructe

Amestec sau cocteil de 4 fructe

Piersici

30% - 50%

30% - 50%

Pere

25% - 45%

25% - 45%

Ananas

6%- 16%

6% - 25%

Struguri

6% - 20%

Opţional; 6% - 20%

Cireşe

2% - 6%

Opţional; 2%- 15%

Anexa nr. 3: Lichidul de conservare. Definiţii şi descriere

(1)Amestecul de fructe se conserva în mediu lichid, după cum urmează:

a) Apa sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în apă" sau "conservat în apă";

b) Amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri din fructele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, în care sucul sau sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de X (numele fructului) cu apă" sau "în suc de fructe cu apa";

c) Sucul unui fruct sau un amestec de sucuri din fructele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de X (numele fructului)", sau "în suc de fructe";

(2) În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoza.

(3) Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 2, spre ex. "în suc de X (numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat", etc.

Tabelul nr. 2. Descrierea lichidelor de conservare cu adaos de zaharuri

Lichid de conservare

Conţinutul în substanţă uscată solubilă (în °Brix)

Daca lichidul de conservare îndulcit este sucul unui fruct sau un amestec de sucuri din fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 14 °Brix şi se defineşte după cum urmează:

 

a) Suc de fructe cu puţin zahăr, sau slab îndulcit

min. 14

b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit

min. 18

Dacă lichidul de conservare îndulcit este apa sau un amestec de apă cu unul sau mai multe sucuri din fructe, lichidul final se defineşte după cum urmează:

 

c) Sirop cu puţin zahăr, slab îndulcit, sirop subţire

min. 14- max. 18

d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat

min. 18 - max. 22

Opţional se pot prepara următoarele medii de conservare îndulcite:

 

e) Apă îndulcită,apa slab îndulcită, apă cu puţin zahăr

min. 10 - max. 14

f) Sirop foarte concentrat

min. 22

(4)Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaos de zaharuri".

(5)Densitatea finală a sucului de fructe sau siropului se determină ca valoare medie a probelor prelevate, dar nici o probă nu trebuie să prezinte o densitate exprimată în °Brix mai mică decât densitatea minimă a categoriei imediat inferioare.

Anexa nr. 4: Cerințe organoleptice

1. Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Aspectul exterior al recipientului

Curat, ermetic închis, nebombat, fără fisuri, fără pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsa de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipita simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ.

Aspectul conţinutului:

 

(1) Culoare

(1) Caracteristica soiului, tipului de conservă şi sortimentului fabricat

(2) Gust şi miros

(2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(3) Textura

(3) Amestecul de fructe în conservă trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrămate, suficient de cărnoase.

(4) Uniformitate dimensionala

(4) Conform tabelului nr. 3 din prezenta anexa

(5) Defecte admise:

(5) Conform tabelului nr. 4 din prezenta anexă

Tabelul nr. 3 - Mărimi şi forme admise

Fructul

Forma şi mărimea

Condiţii de admisibilitate

Piersici

Cuburi a căror latura este mai mică de 20 mm şi nu trec prin ciurul cu ochiurile de 8 mm.

min. 75 %

Pere

Cuburi a căror latură este mai mică de 20 mm şi nu trec prin ciurul cu ochiurile de 8 mm.

min. 75 %

Ananas

   

(a) cuburi

(a) Cu latura mai mica de 20 mm şi nu trec prin ciurul cu ochiurile de 8 mm.

min. 75 %

(b) sectoare

(b) lungimea arcului exterior:
10 mm - 25mm
grosimea sectorului:
10 mm - 15 mm
lăţimea sectorului:
20 mm - 40 mm

min. 80 %

Cireşe

(a) întregi: forma normală, fără exemplare zdrobite, rupte în două sau mai multe bucăţi.

min. 90 %

(b) jumătăţi: fără exemplare rupte, sau zdrobite

(a) şi (b) se determină ca valoare medie a probelor prelevate

min. 80 %

Struguri

Întregi, având forma normală, fără exemplare zdrobite, rupte în două sau mai multe bucăţi; se determină ca valoare medie a probelor prelevate

min. 90 %

Tabelul nr. 4 - Defecte admise

Defectul

Limita maxima admisă
(raportată la cantitatea netă fără lichid)

(1) Fructe cu aspect modificat: fructe atacate de insecte sau boli, lovite, crăpate, cu pete, sau fructe a căror culoare este modificata.

20 % m/m

(2) Pieliţe, se stabilesc pentru media probelor prelevate

25 cm2 suprafaţă însumată la 1 kg

(3) Sâmburi sau fragmente de sâmburi care depăşesc 5 mm sau prezintă vârfuri sau muchii ascuţite; (se stabilesc pentru media probelor prelevate).

1 Sâmbure sau fragmente de sâmburi la 2 kg.

(4) Pedunculi mici, de mărimea celor proveniţi de la struguri (se stabilesc pentru media probelor prelevate)

5 pedunculi la 1 kg

(5) Pedunculi mari, de mărimea celor proveniţi de la piersici, pere sau cireşe (se stabilesc pentru media probelor prelevate)

1 peduncul mare sau echivalentul lui în fragmente, la 1 kg

2. Acceptarea lotului

Orice recipient de amestec de fructe în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele de la punctele (2), (3), (4) şi (5) din tabelul nr. 4, este considerat necorespunzător.

Un lot de amestec de fructe în conservă va fi considerat corespunzător:

a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius, şi

b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, conform tabelului nr. 4, sunt îndeplinite.

Anexa nr. 5: Cerințe fizico-chimice

1.Cerinţe fizico - chimice

Denumirea caracteristicii

Limita de admisibilitate

Metode de analiză

Cantitatea de fructe conţinută într-un recipient cu produs sau cantitatea neta fără lichid (în kg/kg)

min. 60 %

Calculata ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinuta de recipientul complet umplut şi închis, măsurata la temperatura de 20 °C.

Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)1

minim 90%

Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C.

1În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 mililitri.

2.Acceptarea lotului

Un recipient cu produs care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru criteriul gradului de umplere se consideră "necorespunzător".

(1) Un lot de amestec de fructe în conservă va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" - Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea neta fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.