Ordinul 1497/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă

 

Ordinul 1497/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Ordinul 1497/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă
Dată act: 15-nov-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură si dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor

şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

NORMA cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă

Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 18 August 2006

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă

Dată act: 15-nov-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea perelor în conservă pe teritoriul României, pentru ca acestea să nu prezinte nici un risc pentru consumul uman şi să fie descrise corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică perelor în conservă produse în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natură. Conţinut

Art. 4

"Pere în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată alimentelor preparate din soiurile de pere aparţinând speciei Pyrus communis sau Pyrus sinensis, ajunse la maturitatea industrială, proaspete sau preconservate, prezentate într-una din formele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe dintre ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea materiei prime "Pere"

(2) dacă perele sunt colorate artificial, descrierea culorii respective, ex. "Pere verzi, colorate artificial"

(3) dacă perele sunt descojite, se va menţiona "descojite" în denumirea produsului;

(4) forma de prezentare a perelor în conservă: "întregi", "jumătăţi", "felii", "bucăţi", "amestec", "fără miez" sau alte forme, după caz, conform specificaţiei din anexa nr. 1 la prezenta normă;

(5) descrierea lichidului în care sunt conservate, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă.

(6) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă specifică: ex.,.cu X";

CAPITOLUL III: Fabricarea

Art. 6

Alimentul "Pere în conservă" trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea perelor în conservă, descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume şi fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea perelor în conservă, descrise în anexa nr. 2 la prezenta normă, trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Lichidul sau mediul în care sunt conservate perele trebuie să corespunda definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă.

Art. 10

Spaţiile în care se fabrică perele în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 11

Alimentul "Pere în conservă" trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice stipulate în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi încadrate calitativ conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice comercializarea alimentelor care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intră în contact cu alimentul definit prin prezenta norma, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) cantitatea netă fără lichid;

(4) lista completă a ingredientelor, enumerate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs;

(5) menţionarea tratamentului termic;

(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;

(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului, după caz;

(10) ţara de origine a produsului.

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.

Art. 19

Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, ferite de razele solare şi de îngheţ.

Art. 20

Fiecare transport de pere în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 21

Anexele nr. 1 până la nr. 5 fac parte integrantă din prezenta normă.

-****-

Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere

(1) Perele proaspete destinate conservării trebuie să fie curate, ajunse la maturitate industrială, fără codiţe şi frunze.

(2) Se admit următoarele forme de prezentare a perelor în conservă:

a) întregi - pere întregi descojite sau nedescojite, cu sau fără miez;

b) jumătăţi - pere descojite sau nedescojite, fără miez, tăiate în două părţi aproximativ egale;

c) sferturi - Pere descojite fără miez, tăiate în patru părţi aproximativ egale;

d) felii - Pere descojite fără miez, tăiate în sectoare egale;

e) cuburi - Pere descojite, fără miez, tăiate în cuburi;

f) bucăţi - Pere descojite, fără miez, tăiate în bucăţi de dimensiuni şi forme inegale;

g) alte forme - Orice alte forme sau combinaţii de forme, dacă nu se pot confunda cu formele prevăzute în normă, sunt prezentate corect în denumirea produsului şi pe eticheta şi respectă prevederile prezentei norme.

Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisa

Pere

Anexa nr. 5

Apă

fixată prin tehnologia de fabricaţie cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă.

Suc de fructe

 

Apă şi suc de fructe

 

Amestec de sucuri de fructe

 

Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.

fixată prin tehnologia de fabricaţie

Plante aromatice, uleiuri aromate, mentă, suc de lămâie

fixată prin tehnologia de fabricaţie

Aromatizanţi: arome naturale şi artificiale cu excepţia celor care reproduc aroma de pere.

fixată prin tehnologia de fabricaţie

Acidifianţi:

 

Acid Lactic (E270)
Acid Malic (E296)
Acid Citric (E330)
Acid L-Tartric (E334)

fixată prin tehnologia de fabricaţie.

1300 mg/kg

Coloranţi (admişi doar în produsele speciale pentru sărbători)

 

Tartrazină (E102)
Roşu Allura AC (E129) Amaranth (E123)
Roşu Ponceau 4R (E124)

200 mg/kg separat sau în combinaţie

Anexa nr. 3: Lichidul de conservare. Definiţii şi descriere

I._

(1)Următoarele lichide de conservare sunt admise:

a)Apa sau amestec al apei cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În apă" sau "Conservat în apă";

b)Un amestec al apei cu suc de pere, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În suc de pere cu apă", "în suc de X(denumirea fructului) cu apă" sau "în suc de fructe cu apă", după caz;

c)Suc de pere, sucul unui fruct compatibil cu perele sau un amestec de sucuri de fructe. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de pere", "în suc de X(numele fructului)" sau "În suc de fructe", după caz;

d)Nectarul de pere sau al unui alt fruct sau un amestec de nectaruri. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "În nectar", "În nectar de pere", "În nectar de (numele fructului sau fructelor)", "În nectar de fructe", după caz.

(2)În oricare dintre lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau o combinaţie din următorii zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoza, sirop deshidratat de glucoză.

(3)Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharurile de la aliniatul (2), denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex. "în suc de X(numele fructului) slab îndulcit", "În apă slab îndulcită", "În sirop concentrat", etc. după caz.

(4)Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaus de zaharuri".

II._

Tabelul nr. 1: Descrierea lichidelor de conservare cu adaos de zaharuri.

Lichid de conservare

Conţinutul în substanţă uscată solubilă (în °Brix)

(1) Dacă lichidul de conservare îndulcit este sucul de pere sau sucul unui alt fruct sau un amestec de sucuri de fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 14 °Brix şi se defineşte după cum urmează:

 

a) Suc de fructe cu puţin zahăr, sau slab îndulcit

min. 14

b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit

min. 18

(2) Daca lichidul de conservare îndulcit este apă sau amestecul de apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe, mediul final se defineşte după cum urmează:

 

c) Sirop cu puţin zahăr, slab îndulcit, sirop subţire

min. 14 - max. 18

d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop gros

min. 18 - max. 22

(3) Opţional se pot prepara următoarele medii de conservare îndulcite:

 

e) Apă îndulcită, apă slab îndulcită, apă cu puţin zahăr

min. 10- max. 14

f) Sirop foarte concentrat

min. 22

Anexa nr. 4:

1.Cerinţe organoleptice. Verificarea calităţii

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Aspectul exterior

Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului, la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ.

Aspectul conţinutului:

 

(1) Culoare

(2) Gust şi miros

(3) Textură

(4) Uniformitate dimensională (la pere "întregi" şi "jumătăţi" şi "sferturi")

(5) Defecte admise

(1) Perele în conservă trebuie să aibă culoarea caracteristică soiului, exceptând perele colorate artificial conform anexei nr. 2.(c). O decolorare slabă în roz nu se consideră defect.

(2) Perele în conserva trebuie să prezinte gust şi miros caracteristic perelor fierte, fără gusturi şi mirosuri străine.

(3) Perele trebuie să aibă o textură uniformă caracteristica fructului.

(4) 95 % din numărul de unităţi (întregi, jumătăţi, sferturi) trebuie să fie aproximativ egale ca mărime, cea mai mare unitate trebuie să nu fie mai grea decât dublul celei mai mici unităţi, iar dacă sunt mai puţin de 20 de unităţi, o unitate se poate neglija. Dacă o unitate este sfărâmată în ambalaj, bucăţile asamblate pot fi considerate o unitate.

Conform tabelului nr. 1

Tabelul nr. 1: Defecte admise

Defectul

Limite maxime

(1) Fructe cu aspect modificat: cu pete, lovituri, leziuni, care contrastează puternic cu restul fructului (valabil pentru sortimentele cu pere întregi, jumătăţi şi sferturi)

(a) pentru totalul defectelor max. 30 % din numărul fructelor dintr-un recipient prin numărare sau 3 unităţi dacă numărul perelor este maxim 10 şi numai dacă media probelor este sub 30%; dar limitat de:
(b) numărul fructelor cu pete, lovituri, leziuni, decolorări din total defecte de max. 20% sau 2 unităţi dacă numărul perelor este max. 10 şi numai dacă media probelor este sub 20%.

(2) Fructe zdrobite sau bucăţi de fructe (la sortimentele "întregi", "jumătăţi" şi "sferturi", o unitate (întreg, jumătate, sfert) zdrobită în mai multe bucăţi va fi considerată o unitate întreagă dacă bucăţile reunite au aproximativ mărimea întregului)

20% din numărul total de unităţi dintr-un recipient sau 2 unităţi pe recipient dacă numărul lor este sub 10 şi numai dacă media probelor este sub 10%.

(3) Părţi din casa seminală sau sâmburi. Se consideră bucăţi de sâmburi, sâmburi, coji sau porţiuni din casa seminală. Dacă bucăţile reunite formează aproximativ o jumătate de casă seminală, se consideră o unitate. Se stabileşte pentru media probelor. (Se face excepţie la sortimentul cu fructe întregi la care casa seminală nu a fost îndepărtată)

3 unităţi la 1 kg de produs integral

(4) Pieliţe, la perele depelate (bucăţi de pieliţă aderente la pere sau libere în lichid; se stabilesc pentru media probelor prelevate)

max. 10 cm2 suprafaţă agregată la 1 kg de produs integral

(5) Sâmburi sau fragmente de sâmburi (se stabilesc pentru media probelor prelevate, se considera fiecare sâmbure sau bucăţi care reunite formează echivalentul unui sâmbure)

8 sâmburi1 (sau echivalentul) la 1 kg de produs integral

(6) Materii vegetale străine:

(a) Pedunculi sau tije (fac excepţie de la acest defect fructele în al căror mod de prezentare este acceptat pedunculul);

(b) Frunze (sau alte materii vegetale asemănătoare)

1 bucată la 3 kg de produs integral; 2 cm2 per kg de produs integral;

___

1"un sâmbure" desemnează un sâmbure întreg sau un fragment mare echivalent cu o jumătate de sâmbure sau maxim trei bucăţi mici, a căror masă totală este mai mică decât cea a unei jumătăţi de sâmbure.

2. Acceptarea lotului

(1)O probă de pere în conservă care nu îndeplineşte una sau mai multe din cerinţele organoleptice, exceptându-le pe cele de la punctele (3), (4) şi (5) din tabelul nr. 1, este considerată "necorespunzătoare".

(2) Un lot de "Pere în conservă" va fi considerat corespunzător calitativ dacă:

a) numărul probelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare "c" al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius. Prepackaged Foods (1969) (AQL-6.5) (CAC/RM 42-1969) ( Codex Alimentarius Volume 13, şi

b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, conform tabelului nr. 1, sunt îndeplinite.

Anexa nr. 5: Cerințe fizico-chimice

1.Cerinţe fizico - chimice

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Conţinutul total de pere, în kg, sau cantitatea netă fără lichid:

(a) pere "întregi"

(b) pere "jumătăţi", "sferturi", "felii" şi "bucăţi"

(c) pere "cuburi"

 

(a) min. 50 %

(b) min. 53%

(c) min. 56 %

Calculat ca procent din masa volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C.2

Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv, lichidul de acoperire)2

minim 90%

Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C.

2. Acceptarea lotului

(1)O probă de pere în conservă care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se considera "necorespunzătoare".

(2)Un lot de "Pere în conservă" va fi considerat corespunzător calitativ dacă numărul probelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare "c" al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius. Prepackaged Foods (1969) (AQL-6.5) (CAC/RM 42-1969) ( Codex Alimentarius Volume 13.

(3) La verificarea conţinutului de fructe din recipient după ce a fost îndepărtat lichidul, se consideră că lotul corespunde cerinţelor dacă greutatea medie a conţinutului recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare mai mică decât valoarea minimă cerută.

___

2 În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurata la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 mililitri.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.