Ordinul 1589/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mazării verzi congelate
Ordinul 1589/2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2005
Cuprins
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mazării verzi congelate
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
- Anexa nr. 3: Cerinţe organoleptice
- Descărcă textul
Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An
Ordinul 1589/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mazării verzi congelate
Dată act: 3-dec-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mazării verzi congelate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Nicolae Istudor, secretar de stat Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mazării verzi congelate
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 din data de 13 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mazării verzi congelate
Norma din 2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2006
Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mazării verzi congelate
Dată act: 3-dec-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea mazărei verzi congelate pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică mazărei verzi congelate preparată în gospodării individuale pentru consumul propriu, fabricată în scopul prelucrării ulterioare şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile art. 5, art. 7 şi art. 11, din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
Art. 4
"Mazăre verde congelată" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din boabe de mazăre sănătoase, proaspete, care păstrează caracteristicile speciei Pisum sativum L, supuse unor tratamente care asigura stabilitatea culorii şi gustului, introduse cu sau fără ingrediente în ambalaje care se închid ermetic, congelate înainte sau după introducerea lor în ambalaj pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(a)denumirea materiei prime: "mazăre verde", sau denumirea "mazăre zaharata" sau "mazăre de grădină" dacă aceasta întruneşte caracteristicile organoleptice şi analitice specifice soiurilor de mazăre zaharată "Kelvedon Woner", "Dark Skin Perfection" sau similare.
(b) menţionarea calibrului sau a denumirii acestuia: "extra fină", "foarte fină", "fină" etc., conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;
(c) menţionarea procedeului de conservare: "congelat"
(d) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex."cu X".
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Mazăre verde congelată", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea mazărei verzi congelate, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea mazărei verzi congelate, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi sa nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maxima să fie foarte scurtă şi se considera încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termică. Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.
Art. 10
Spaţiile în care se fabrică mazărea verde congelată, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 11
Mazărea verde congelată trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 13
Se interzice fabricarea şi comercializarea produselor care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:
(a) să asigure produsului păstrarea proprietăţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;
(b) să protejeze produsul împotriva deshidratării şi acumulării căldurii prin radiaţie;
(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologica sau de altă natură;
(d) să fie noi.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 si Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) lista ingredientelor;
(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta norma;
(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului
(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicata prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(7) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(8) menţiunea "a nu se recongela după decongelare";
(9) instrucţiuni privind păstrarea şi recomandări culinare.
(10) în cazul distribuţiei în vrac a produsului "mazăre verde congelată", pe ambalaj se înscrie denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului si data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în depozite frigorifice echipate cu sisteme de măsură şi control adecvate care pot înregistra şi regla temperatura şi circulaţia aerului astfel încât să fie îndeplinite cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate, la o temperatura de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută.
Art. 19
Transportul produsului definit în prezenta normă se face cu vehicule curate, echipate cu instalaţii frigorifice, capabile să asigure o temperatură de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută pe durata transportului şi înregistrarea acesteia în mod continuu.
Art. 20
Fiecare transport de mazăre verde congelată trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 21
Anexele nr. 1 până la nr. 3 inclusiv fac parte integrantă din prezenta norma.
Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Mazărea verde trebuie să fie curată, sănătoasă, cu aspect proaspăt, recoltată înainte de maturitate, fără vătămări mecanice, patologice sau produse de insecte, fără gust şi/sau miros străin;
(2) Nu sunt restricţii cu privire la soiul utilizat;
(3) Mazărea verde poate fi calibrată prin cernere pe ciururi cu ochiuri rotunde având următoarele dimensiuni (în mm):
a) Grupa dimensională A
(i) mazăre fină 8,75
(ii) mazăre semi-fină 10,2
(iii) mazăre mare (boabe) peste 10,2
b) Grupa dimensională B
(i) mazăre extrafină 7,5
(ii) mazăre foarte fină 8,2
(iii) mazăre fina 8,75
(iv) mazăre semi-fină 10,2
(v) mazăre mare (boabe) peste 10,2
Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisa |
Mazăre verde |
fixată prin tehnologia de fabricaţie. |
Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoza. |
|
Sare |
|
Plante aromatice |
|
Arome naturale sau identic naturale. |
Anexa nr. 3: Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
(1) Culoare |
(1) Verde, relativ uniformă caracteristică soiului. |
(2) Gust şi miros |
(2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin. |
(3) Textura |
(3) Boabele de mazăre trebuie să fie fragede şi să prezinte un grad de maturitate uniform. |
(4) Uniformitatea dimensionala |
(4) min. 80% ca număr sau greutate boabe din calibrul declarat sau mai mic. max. 20% boabe din următoarele doua calibre mai mari, iar dintre acestea max. 25% de calibrul cel mai mare. |
(5) Defecte şi toleranţe: |
(5) Conform tabelului nr. 1 |
Tabelul nr. 1. Defecte admise
Defectul |
Limita admisă |
(a) Mazăre blondă: mazăre de culoare albă sau galbenă, care nu este fermentată sau putrezită |
max. 2% m/m la 500g produs |
(b) Mazăre pătată: boabe uşor pătate sau cu pete punctiforme; |
max. 5% m/m la 500g produs |
(c) Mazăre foarte pătată: boabe puternic pătate, tari, zbârcite, decolorate, atacate de viermi, astfel încât aspectul şi calitatea de consum sunt grav afectate. |
max. 1% m/m la 500g produs |
(d) Fragmente de mazăre: porţiuni de boabe, cotiledoane separate, părţi de cotiledoane zdrobite sau sparte, epiderme libere. |
max. 12% m/m la 500g produs |
(e) Material vegetal străin: vrej, frunză, păstaie sau alt material vegetal precum scaieţi sau capsule de mac. |
max. 0,5% m/m la 500g produs dar nu mai mult de 12 cm2 |
Acceptarea lotului
Orice eşantion de mazăre verde congelată care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate şi/sau prezintă unul din defectele de la 4a la 4e inclusiv în cantităţi mai mari decât dublul limitelor prevăzute în prezenta normă sau dacă totalul defectelor de la 4a la 4d inclusiv depăşeşte 15% m/m va fi considerat necorespunzător.
Un lot de mazăre verde congelată va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
Conţinutul de substanţe solide insolubile în alcool nu trebuie să depăşească
- pentru mazăre - 23% m/m
- pentru mazăre zaharată sau de grădină -19% m/m
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407bis din data de 13 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Cel mai valoros membru al echipei tale de HACCP
Normele europene impun o echipă multidisciplinară pentru a realiza programele de igienă și siguranța alimentelor. Fiind membri ai comunității aveți dreptul să adăugați în documentația voastră...
De ce este inutil haccp ?
Ca specialist implicat în optimizarea proceselor din diverse industrii, am avut de-a face cu numeroase provocări, însă rareori am întâlnit un subiect atât de frustrant și de confuz pentru...
Diferențele dintre SMSA și HACCP: Cadrul legal și aplicabilitate
Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.
Când produsele alimentare devin sursă de toxiinfecții alimentare
Toxiinfecțiile alimentare sunt boli transmise prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu germeni dăunători sau alte substanțe nocive. Acestea reprezintă o preocupare majoră pentru...