Ordinul 1595/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mandarinelor în conservă.
Ordinul 1595/2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2005
Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An
Cuprins
- ANEXĂ - Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mandarinelor în conservă
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
- Anexa nr. 3: Medii de conservare. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 4: Cerinţe organoleptice
- Anexa nr. 5: Cerinţe fizico - chimice
- Descărcă textul
Ordinul 1595/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mandarinelor în conservă
Dată act: 3-dec-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mandarinelor în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Nicolae Istudor, secretar de stat Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ - Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mandarinelor în conservă
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 din data de 13 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mandarinelor în conservă
Norma din 2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2006
Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mandarinelor în conservă
Dată act: 3-dec-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta norma prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea mandarinelor în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta ca aceste produse nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică mandarinelor în conservă preparate în gospodarii individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile art. 5, art. 7, art. 9, art. 11 şi anexa nr. 3 din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
Art. 4
Mandarine în conservă" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată in general alimentelor preparate din mandarine sănătoase, proaspete, care păstrează identitatea fructului Citrus reticulata Blanco, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea materiei prime: "mandarine"
(2) denumirea formei de prezentare: "întregi", "jumătăţi", etc., conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;
(3) denumirea mediului fluid în care sunt conservate mandarinele, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: "în apă", "în suc", "în sirop slab îndulcit", "în sirop cu mult zahăr", etc.
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Mandarine în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea mandarinelor în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea mandarinelor în conserva, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespunda reglementarilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Lichidul sau mediul în care sunt conservate mandarinele trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă, cerinţele de calitate şi siguranţă alimentara prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 10
Spaţiile în care se fabrică mandarinele în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentara, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 11
Mandarinele în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 13
Se interzice fabricarea şi comercializarea mandarinelor în conservă care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 si Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) cantitatea netă fără lichid;
(4) lista ingredientelor;
(5) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;
(6) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului
(7) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (aceasta menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(8) menţionarea tratamentului termic;
(9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(10) ţara de origine a produsului.
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 200C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.
Art. 19
Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare şi a îngheţului.
Art. 20
Fiecare transport de mandarine în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 21
Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Mandarinele trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, descojite, curăţate de membrană, plasa fibroasă, fibrele centrale şi de sâmburi, fără codiţe şi frunze.
(2) Mandarinele în conservă se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:
(a) Felii întregi |
Feliile întregi ale fructului care îşi păstrează forma. |
(a1) Calibru unic: |
Se vor respecta prevederile privind uniformitatea dimensională din anexa nr. 4 la prezenta normă |
(i) mari |
20 de felii întregi, sau mai puţin, la 100 g de fructe fără lichid; |
(ii) medii |
între 21 şi 35 de felii întregi la 100 g de fructe fără lichid; |
(iii) mici |
peste 36 de felii întregi la 100 g de fructe fără lichid; |
(a2) Calibre mixte |
amestecul a două sau mai multe calibre; pe etichetă se va menţiona "necalibrat" |
(b) Bucăţi mari |
porţiuni de felii care îşi păstrează cel puţin jumătate din mărimea iniţială; |
(c) Bucăţi mici |
bucăţi de felii care nu trec prin ciurul cu ochiuri de 8 mm2 confecţionat din sârmă cu diametrul de 2 mm. |
(d) Alte forme |
orice altă formă de prezentare a mandarinelor este admisă dacă: (i) se deosebeşte de formele prezentate în prezenta normă; (ii) îndeplineşte cerinţele prezentei norme, incluzându-le pe cele privind defectele, conţinutul de fructe şi orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor; (iii) este descrisă clar în denumirea produsului şi pe eticheta astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul. |
Acceptarea lotului
Orice recipient de mandarine în conservă care nu îndeplineşte condiţiile privind calibrul şi uniformitatea dimensională, va fi considerat "necorespunzător".
Un lot de mandarine în conservă va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius.
Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisa |
Mandarine |
Conform anexa nr. 5 |
Apă |
In cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă. |
Suc de fructe |
|
Apă şi suc de fructe |
|
Amestec de sucuri de fructe |
|
Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoza. |
|
Aditivi alimentari: |
|
Acidifianţi: - Acid citric (E330) |
- In cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie - max. 10 mg/kg |
Emulgatori: -Metilceluloză (E461) |
Anexa nr. 3: Medii de conservare. Definiţii şi descriere
(1) Mandarinele se conserva in următoarele medii lichide:
a) Apa sau amestecul format din apa cu unul sau mai multe sucuri de citrice în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în apa" sau "Conservat în apă";
b) Amestecul format din apă cu suc de mandarine, cu unul sau mai multe sucuri de citrice, în care sucul/sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. în denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de mandarine cu apă", "în suc de X(denumirea fructului) cu apă" sau "în suc de citrice cu apă";
c) Suc de mandarine, sucul unei citrice compatibile cu mandarinele sau un amestec de sucuri din citrice. în denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de mandarine", "în suc de X(numele fructului)" sau "în suc de citrice";
(2) În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoza, sirop deshidratat de glucoza.
(3) Daca în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex. "în suc de X(numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat".
(4) Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaus de zahăr".
Tabelul nr. 1. Descrierea lichidelor de conservare cu adaus de zaharuri.
Lichidul de conservare |
Conţinutul în substanţă uscată solubilă (în 0Brix) |
Daca lichidul de conservare îndulcit este sucul de mandarine sau sucul unui alt fruct citric sau un amestec de sucuri de citrice, lichidul final nu trebuie să scadă sub 14 0Brix şi se defineşte după cum urmează: |
|
a) Suc de (denumirea fructului) cu puţin zahăr, sau slab îndulcit |
min. 14 |
b) Suc de (denumirea fructului) cu mult zahăr sau puternic îndulcit |
min. 18 |
Dacă lichidul de conservare îndulcit este apa sau amestecul de apă cu suc de mandarine sau cu unul sau mai multe sucuri de fructe citrice, mediul final se defineşte după cum urmează: |
|
c) Sirop cu puţin zahăr, slab îndulcit, sirop subţire |
min. 14 - max. 18 |
d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat |
min.18- max. 22 |
Opţional se pot prepara următoarele lichide de conservare îndulcite: |
|
e) Apă îndulcită, apă slab îndulcită, în apă cu puţin zahăr |
min. 10 - max. 14 |
f) Sirop foarte concentrat |
min. 22 |
Anexa nr. 4: Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
Aspectul exterior al recipientului |
Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ. |
Aspectul conţinutului: (1) Culoare |
(1) Caracteristică soiului, tipului de conservare şi sortimentului fabricat. |
(2) Gust şi miros |
(2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat si ingredientelor folosite, ţara gust si miros străin. |
(3) Textură |
(3) Mandarinele în conservă trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrămate, suficient de cărnoase. |
(4) Uniformitate dimensionala la mandarine întregi |
(4) 95% din numărul de felii întregi trebuie să fie aproximativ egale ca mărime. |
(5) Defecte şi toleranţe: |
(5) conform tabelului nr. 2 |
Tabelul nr. 2. Defecte admise
Defectul |
Condiţii de admisibilitate |
(1) Felii care nu sunt întregi |
max. 7% m/m din cantitatea de fructe fără lichid; |
(2) Bucăţi de felii care sunt mai mici decmai mici decât cele prevăzute anexa 1; |
max. 15% m/m din cantitatea de fructe fără lichid; |
(3) membrane (se stabilesc pentru media probelor prelevate) |
max. 7 cm2/100 g de fructe fără lichid |
(4) fibre (se stabilesc pentru media probelor prelevate) |
max. 5 cm/100 g de fructe fără lichid; |
(5) seminţe (se stabilesc pentru media probelor prelevate) |
1 sămânţă/ 100 g de fructe fără lichid |
Acceptarea lotului
Orice recipient de mandarine în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele care sunt determinate pe baza mediei probelor, este considerat necorespunzător.
Un lot de mandarine în conservă va fi considerat corespunzător:
(a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil, NCA = 6,5 din Codex Alimentarius.
(b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor sunt îndeplinite.
Anexa nr. 5: Cerinţe fizico - chimice
Denumirea caracteristicii |
Condiţii de admisibilitate |
Metode de analiză |
Cantitatea de mandarine conţinută într-un recipient cu produs, sau cantitatea netă fără lichid (in kg/kg): (a) "felii întregi (b) "bucăţi mari" şi "bucăţi mici" |
minim 55 % minim 58 % |
Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 0C. |
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)1 |
minim 90 % |
Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 200C. |
Acceptarea lotului
Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se considera necorespunzător.
(1) Un lot de "mandarine în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.
1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 200C, diminuează cu 20 mililitri.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 bis din data de 13 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 499/2014
de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013 și (UE) nr. 1306/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului prin modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al...
REGULAMENTUL (CE) NR. 2017/C 428/01 - Comunicarea Comisiei
privind furnizarea informațiilor referitoare la substanțe sau produse care cauzează alergii sau intoleranțe, astfel cum sunt enumerate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului...
Typography
Typography Documentation and examples for Bootstrap typography, including global settings, headings, body text, lists, and more. h1. Heading 1 h2. Heading 2 h3. Heading 3 h4. Heading 4 h5. Heading 5...
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1275
de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/592 privind măsuri excepționale temporare de derogare de la anumite dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al...