Ordinul 226/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi
Ordinul 226/2004 din 2004.10.21
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 21 Octombrie 2004
Intră în vigoare:
21 Octombrie 2005 An
Cuprins
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- ANEXA nr. 1 MATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE
- ANEXA nr. 2: INGREDIENTE. LIMITE MAXIME
- ANEXA nr. 3: CERINŢE ORGANOLEPTICE PENTRU CASTRAVEŢII CONSERVAŢI
- ANEXA nr. 4: PROPRIETĂŢILE FIZIC O-CHIMICE ALE CASTRAVEŢILOR CONSERVAŢI
- Descărcă textul
Ordinul 226/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi
Dată act: 15-sept-2004
Emitent: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sârbu Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
NORMĂ cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 967 din data de 21 octombrie 2004
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi
Norma din 2004 din 2004.10.21
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 18 August 2006
Intră în vigoare:
21 Octombrie 2005 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi
Dată act: 15-sept-2004
Emitent: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea castraveţilor conservaţi pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceştia nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentaţi corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică castraveţilor conservaţi preparaţi în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile art. 5, 7, 8 şi 10 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
Art. 4
Castraveţi conservaţi este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din castraveţi din soiurile de cultură ale speciei Cucumis sativus L., care sunt ambalaţi cu sau fără lichid de conservare, cu sau fără ingrediente auxiliare, în recipiente care se închid ermetic, conservaţi prin lactofermentare naturală sau controlată ori marinaţi până ajung la un pH de 4,5 sau mai mic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pasteurizaţi, refrigeraţi sau cu adaos de conservanţi chimici, după caz.
Art. 5
Denumirea fiecărui produs trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
a) denumirea grupei de produse: "Castraveţi conservaţi", "Castraveţi muraţi", "Cornişon în oţet" etc.;
b) denumirea caracteristicii care conferă specificitate produsului, de exemplu: "Castraveţi proaspeţi în oţet cu mărar" (sau numele plantei aromatice) etc., conform specificaţiilor prevăzute în anexa nr. 1;
c) descrierea modului de prezentare, de exemplu: "întregi", "felii" etc., conform specificaţiilor prevăzute în anexa nr. 1.
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Castraveţi conservaţi", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea castraveţilor conservaţi trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 şi cerinţele privind calitatea şi siguranţa alimentară pentru legume şi fructe proaspete, prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea castraveţilor conservaţi, definite şi descrise în anexa nr. 2, trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxime admise.
Art. 9
Spaţiile în care se fabrică castraveţii conservaţi, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul trebuie să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite de reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 10
Castraveţii conservaţi trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv în anexa nr. 4. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 11
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxime admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 12
Se interzic fabricarea şi comercializarea castraveţilor conservaţi care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxime admise prevăzute de reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 13
Ambalajele care intră în contact cu alimentele definite în prezenta normă trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 14
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractilă sau din alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 15
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea pe etichetă a tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării, şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
1. denumirea sub care este vândut alimentul, conform art. 4;
2. cantitatea netă;
3. cantitatea netă fără lichid;
4. lista ingredientelor;
5. condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale.
6. data durabilităţii minimale, care se înscrie sub forma:
"a se consuma, de preferinţă, înainte de ..... ", cu menţionarea lunii şi a anului;
7. o menţiune care să permită identificarea lotului (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi a lunii, în această ordine);
8. numele/denumirea şi sediul/adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
9. ţara de origine a produsului.
10. menţionarea tratamentului termic.
Art. 16
Pentru castraveţii conservaţi care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 17
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.
Art. 18
Transportul castraveţilor conservaţi trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia împotriva razelor solare sau îngheţului.
Art. 19
Fiecare transport de castraveţi conservaţi trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 20
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta normă.
ANEXA nr. 1 MATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE
I. MATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE
1. Castraveţii (Cucumis sativus L.) trebuie să fie întregi, sănătoşi, cu aspect proaspăt, tari, curaţi, fără umiditate exterioară anormală, fără miros şi/sau gust străine, fără gust amar.
2. Castraveţii conservaţi pot fi prezentaţi sub următoarele forme:
a) întregi - fructe cu diametrul de maximum 54 mm; în recipiente de capacitate mai mare de 4 I, castraveţii pot avea diametrul de maximum 65 mm. Castraveţii întregi pot fi denumiţi "cornişon" numai în cazul în care au diametrul de maximum 27 mm;
b) întregi curbaţi - fructe cu diametrul de maximum 54 mm şi având unghiul curburii de cel puţin 35°;
c) jumătăţi - fructe tăiate longitudinal în două părţi aproximativ egale;
d) "julienne" - fructe tăiate longitudinal sub formă de felii cu dimensiuni aproximativ egale;
e) rondele - fructe tăiate perpendicular pe axa longitudinală în rondele având diametrul de maximum 54 mm şi grosimea de 10-40 mm;
f) felii - fructe tăiate perpendicular pe axa longitudinală în felii având grosimea de maximum 10 mm şi diametrul de 54 mm;
g) batoane ("Asier") - fructe de dimensiuni mari, decojite, tăiate longitudinal. Jumătăţile astfel obţinute sunt tăiate perpendicular pe axa longitudinală, în batoane cu lăţimea de aproximativ 10 mm;
h) orice alte forme de divizare, cu condiţia ca produsele respective să fie distincte de cele de mai sus şi să se deosebească între ele, să îndeplinească criteriile de calitate şi siguranţă alimentară cuprinse în prezentele norme.
3. Castraveţii conservaţi pot fi preparaţi din:
a) castraveţi proaspeţi;
b) castraveţi muraţi sau marinaţi anterior, până la un pH de 4,5 desăraţi, în vederea aplicării unui tratament ulterior.
4. Castraveţii conservaţi pot fi fabricaţi în gama sortimentală prezentată în tabelul următor:
II. SORTIMENTELE DE CASTRAVEŢI CONSERVAŢI SI CARACTERISTICILE FIZICE
Nr. crt. |
Sortimentul |
Gustul caracteristic |
Materia primă utilizată |
Aciditate totală |
NaCl |
Substanţa uscată solubilă |
1. |
Castraveţi ("cornişon") cu mărar |
mărarului şi/sau esenţei de mărar |
castraveţi proaspeţi sau muraţi |
0,4-2,0 |
1,0-4,5 |
- |
2. |
Castraveţi ("cornişon") cu "plante aromatice" (numele plantei aromatice) |
plantei aromatice şi/sau esenţei acesteia (altele decât mărarul si/sau esenţa de mărar) |
castraveţi proaspeţi sau muraţi |
0,4-2,0 |
1,0-4,5 |
- |
3. |
Castraveţi ("cornişon") în oţet |
acru pronunţat |
castraveţi proaspeţi sau muraţi |
0,7-3,5 |
1,0-5,0 |
- |
4. |
Castraveţi ("cornişon") dulce-acrişori |
dulce-acrişor |
castraveţi proaspeţi sau muraţi |
0,5-2,0 |
0,5-3,0 |
1,5-14 |
5. |
Castraveţi ("cornişon") dulci |
dulce pronunţat |
castraveţi proaspeţi sau muraţi |
0,5-2,5 |
0,5-3,0 |
minimum 14 |
6. |
Castraveţi ("cornişon") cu muştar |
sosului de muştar, seminţelor de muştar si/sau esenţei de muştar |
castraveţi proaspeţi sau muraţi |
0,5-3,0 |
1,0-3,0 |
- |
7. |
Castraveţi ("cornişon") săraţi în oţet |
sărat pronunţat |
castraveţi proaspeţi |
0,5-3,5 |
5,0-10,0 |
- |
8. |
Castraveţi ("cornişon") "mild" |
specific, nici dulce, nici acrişor |
castraveţi proaspeţi sau muraţi |
0,4-0,7 |
1,0-3,5 |
- |
9. |
Castraveţi ("cornişon") piperaţi |
piperat pronunţat |
castraveţi proaspeţi sau muraţi |
0,5-3,0 |
1,0-3,0 |
- |
ANEXA nr. 2: INGREDIENTE. LIMITE MAXIME
Ingredientul |
Limita admisă |
Castraveţi |
conform anexei nr. 1 la normă |
Apă, oţet, clorură de sodiu, uleiuri vegetale, zaharuri (carbohidrati), boia iute, plante aromatice uscate, condimente |
stabilită prin tehnologia de fabricaţie |
Legume |
maximum 5% din cantitatea netă, cu excepţia sortimentului "Castraveţi («cornichon») cu muştar" în care se admit în proporţie de maximum 30% |
Aditivi alimentari: |
se pot utiliza simpli sau în amestec |
Polisorbat 80 (monooleat de polioxietilen sorbitan) - E 433 |
stabilită prin tehnologia de fabricaţie |
Alginat de calciu - E 404, alginat de amoniu - E 403, |
|
Conservanţi |
se pot utiliza şi în amestec, concentraţia maximă fiind de 2.000 mg/kg, după caz |
Dioxid de sulf - E 220 |
maximum 100 mg/kg (exprimat în SO2) |
Acid benzoic - E 210 şi săruri de sodiu - E 211 sau potasiu - E 212 ale acestuia |
maximum 2.000 mg/kg (fără conţinut de acid) |
Sorbat de potasiu - E 202 |
1.000 mg/kg (individual sau în combinaţie) |
Coloranţi |
|
Complex cupru-clorofilă - E 141 i |
stabilită prin tehnologia de fabricaţie |
Beta-caroten - E 160 a ii |
|
Agenţii de îngroşare admişi prin reglementările în vigoare se utilizează doar în cazul "Castraveţilor «cornişon» cu muştar" |
stabilită prin tehnologia de fabricaţie |
Acidifianţi |
|
Acid acetic - E 260, acid lactic - E 270, |
stabilită prin tehnologia de fabricaţie |
Aromatizanţi naturali si identic naturali |
stabilită prin tehnologia de fabricaţie |
ANEXA nr. 3: CERINŢE ORGANOLEPTICE PENTRU CASTRAVEŢII CONSERVAŢI
Caracteristica |
Condiţiile de admisibilitate |
Aspectul exterior al recipientului |
curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientului ori peliculă de lac desprinsă de pe interiorul cutiei; eticheta să fie curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp, dar nu la falţ |
Aspectul conţinutului |
culoarea trebuie să fie caracteristică soiului, tipului de conservare si sortimentului fabricat |
Gust şi miros |
gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, acru, acru-dulceag, caracteristice sortimentului fabricat şi condimentelor folosite; fără gust amar, fără miros de mucegai, rânced sau alt gust si miros străine |
Corpuri străine: nisip, pământ sau orice impuritate minerală ce afectează comestibilitatea produsului şi care se găseşte în lichidul de acoperire sau aderă la coaja ori la pulpa castraveţilor |
maximum 0,08 % (m/m) impurităţi minerale |
Aspectul castraveţilor |
|
Aspectul general |
castraveţii trebuie să fie uniformi ca dimensiune, fermi, crocanţi, fără zbârcituri, părţi sau exemplare moi |
Cerinţe privind forma, uniformitatea, pete, defecte mecanice, prezenţa codiţelor, textura necorespunzătoare, culoare anormală, goluri |
sub limitele prevăzute în tabelele nr. 1 şi 2 |
Uniformitatea dimensiunii castraveţilor1) |
|
"întregi" şi "julienne" |
lungimea celui mai lung castravete nu trebuie să depăşească cu mai mult de 50% pe al celui mai scurt; diametrul celui mai mare castravete nu trebuie să depăşească cu mai mult de 50% pe al celui mai mic |
"rondele" şi "felii" |
pentru cel puţin 80% (m/m) din unităţile cele mai uniforme ca dimensiune, conţinute într-un recipient sau unitate eşantion, diametrul celei mai mari unităţi nu trebuie să depăşească cu mai mult de 50% pe al celei mai mici |
1) Aceste specificaţii nu se aplică castraveţilor conservaţi, ambalaţi în recipiente cu capacitate mai mare de 4 l.
Acceptarea lotului
O probă de castraveţi conservaţi care nu îndeplineşte una sau mai multe dintre cerinţele organoleptice este considerată "necorespunzătoare".
Un lot de castraveţi conservaţi va fi considerat corespunzător calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", nivel de calitate acceptabil, NCA = 6,5, din Codex alimentarius.
Tabelul nr. 1 Tolerantele defectelor pentru castraveţii "întregi", "întregi curbaţi", "jumătăţi" si "julienne"
Defecte |
Limita maximă1) |
|
"întregi", "întregi curbaţi" |
"jumătăţi", "julienne" |
|
a) Castraveţi curbaţi (exceptând modul de prezentare "curbaţi") |
3 |
2 |
b) Castraveţi diformi |
2 |
1 |
c) Castraveţi pătaţi |
3 |
3 |
d) Defecte mecanice |
2 |
3 |
e) Codiţe |
3 |
2 |
f) Textură necorespunzătoare |
1 |
3 |
g) Culoare anormală |
1 |
2 |
h) Castraveţi ce prezintă goluri |
1 |
- |
Total maxim admisibil a) ... h) |
7 |
11 |
Tabelul nr. 2 Toleranţele defectelor pentru castraveţii sub formă de "rondele", "felii" şi "batoane"
Defecte |
Limita maximă2) |
a) Pete |
15 g |
b) Defecte mecanice |
30 g |
c) Textură necorespunzătoare |
10 g |
d) Culoare anormală |
10 g |
e) Goluri |
30 g |
f) Codiţe |
2 buc. pentru fiecare eşantion |
Total maxim admisibil a) ... e) |
75 g |
1) Unitatea eşantion standard la care se aplică toleranţele defectelor prezentate în tabelul nr. 1 este de 20 de bucăţi pentru castraveţii "întregi", respectiv 40 de bucăţi pentru castraveţii "jumătăţi" şi "julienne".
2) Unitatea eşantion standard la care se aplică toleranţele defectelor prezentate în tabelul nr. 2 este de 300 g castraveţi (fără lichid de acoperire).
ANEXA nr. 4: PROPRIETĂŢILE FIZIC O-CHIMICE ALE CASTRAVEŢILOR CONSERVAŢI
Denumirea caracteristicii |
Condiţii de admisibilitate |
Metode de analiză |
Gradul de umplere pentru: |
minimum 55% castraveţi muraţi |
calculate ca procent din volumul total al recipientului |
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul de acoperire) |
minimum 90% |
calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut si închis, măsurat la temperatura de 20°C |
Acceptarea lotului
Se consideră criteriul gradului de umplere îndeplinit dacă media rezultatelor obţinute în urma analizei recipientelor reprezentative pentru un lot nu este mai mică decât minimul impus şi nici unul dintre recipiente nu prezintă o umplere insuficientă.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 967 din data de 21 octombrie 2004
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 499/2014
de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013 și (UE) nr. 1306/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului prin modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al...
REGULAMENTUL (CE) NR. 2017/C 428/01 - Comunicarea Comisiei
privind furnizarea informațiilor referitoare la substanțe sau produse care cauzează alergii sau intoleranțe, astfel cum sunt enumerate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului...
Typography
Typography Documentation and examples for Bootstrap typography, including global settings, headings, body text, lists, and more. h1. Heading 1 h2. Heading 2 h3. Heading 3 h4. Heading 4 h5. Heading 5...
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1275
de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/592 privind măsuri excepționale temporare de derogare de la anumite dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al...