Ordinul 269/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman

 

Ordinul 269/2003 din 2003.06.16
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 16 Iunie 2003

Intră în vigoare:
16 Decembrie 2004 An

 

Ordinul 269/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman

Dată act: 1-apr-2003

Emitent: Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,

văzând Referatul de aprobare nr. 125.458 din 31 martie 2003 întocmit de Direcţia generală de implementare, reglementare şi de management al resurselor biotehnologice,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, ministrul sănătăţii şi familiei şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Normele cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agricultură şi industrie alimentară judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, oficiile judeţene pentru protecţia consumatorilor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii şi familiei nr. 124/297/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.

Art. 4

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 18 luni de la data publicării.

-****-

p. Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,

Petre Daea,

secretar de stat

Ministrul sănătăţii şi familiei,

Daniela Bartoş

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Rovana Plumb,

secretar de stat

ANEXĂ:

NORME cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 419 din data de 16 iunie 2003

 

Norma din 2003 cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman

Norma din 2003 din 2003.06.16
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 16 Decembrie 2004

Intră în vigoare:
16 Decembrie 2004 An

 

Norma din 2003 cu privire la natura, conţinutul, originea, etichetarea şi marcarea unor zaharuri destinate consumului uman

Dată act: 1-apr-2003

Emitent: Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezentele norme se referă şi se aplică următoarelor produse:

1. zahăr semialb;

2. zahăr sau zahăr alb;

3. zahăr extra alb;

4. soluţie de zahăr;

5. soluţie de zahăr invertit;

6. sirop de zahăr invertit;

7. sirop de glucoza;

8. sirop de glucoza concentrat;

9. dextroză sau dextroză monohidratată;

10. dextroză sau dextroză anhidră;

11. fructoză.

Art. 2

Produsele enumerate la art. 1 se comercializează numai dacă respectă definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme.

CAPITOLUL II: Natura, conţinutul şi originea unor zaharuri

Art. 3

În sensul prezentelor norme, produsele enumerate la art. 1 trebuie să corespundă următoarelor definiţii şi caracteristici:

1. Zahăr semialb - zaharoză purificată şi cristalizată, de calitate corespunzătoare şi care se comercializează, având următoarele caracteristici:

a) polarizaţie

minimum 99,5° Z;

b) conţinut de zahăr invertit

maximum 0,1 % din masă;

c) umiditate

maximum 0,1 % din masă;

2. Zahăr sau zahăr alb - zaharoză purificată şi cristalizată, de calitate corespunzătoare şi care se comercializează, având următoarele caracteristici:

a) polarizaţie

minimum 99,7° Z;

b) conţinut de zahăr invertit

maximum 0,04 % din masă;

c) umiditate

maximum 0,06 % din masă;

d) tipul de culoare

maximum 9 puncte determinate conform lit. a) din anexa care face parte integrantă din prezentele norme.

3. Zahăr extra alb - produsul care are caracteristicile prevăzute la pct. 2 lit. a), b) şi c), la care numărul total de puncte determinate în conformitate cu prevederile anexei nu depăşeşte totalul de 8 şi este de maximum:

a) 4 pentru tipul culorii;

b) 6 pentru conţinutul de cenuşă;

c) 3 pentru culoarea în soluţie.

4. Soluţie de zahăr - soluţia apoasă de zaharoză cu următoarele caracteristici:

a) substanţă uscată

minimum 62 % din masă;

b) conţinutul de zahăr invertit

(raportul dintre fructoză şi dextroză: 1,0±0,2)

maximum 3 % din masa substanţei uscate;

c) cenuşă conductometrică

maximum 0,1 din masa substanţei uscate, determinată în conformitate cu lit. b) din anexă;

d) culoare în soluţie

maximum 45 de unităţi ICUMSA.

5. Soluţie de zahăr invertit - soluţia apoasă de zaharoză parţial invertită prin hidroliză, în care conţinutul de zahăr invertit nu predomină, având următoarele caracteristici:

a) substanţă uscată

minimum 62 % din masă;

b) conţinutul de zahăr invertit

(raportul dintre fructoză şi dextroză: 1,0±0,2)

mai mult de 3 %, dar maximum 50 % din masa substanţei uscate;

c) cenuşă conductometrică

maximum 0,4 % din masa substanţei uscate, determinată în conformitate cu lit. b) din anexă.

6. Sirop de zahăr invertit - soluţia apoasă de zaharoză, posibil cristalizată, parţial invertită prin hidroliză, în care conţinutul de zahăr invertit (raportul dintre fructoză şi dextroză: 1,0±0,1) este mai mare de 50 % din masa substanţei uscate, dar care are caracteristicile stabilite la pct. 5 lit. a) şi c).

7. Sirop de glucoza - soluţie apoasă purificată şi concentrată de zaharuri nutritive, obţinută din amidon şi/sau inulină, cu următoarele caracteristici:

a) substanţă uscată

minimum 70 % din masă;

b) echivalent de dextroză

minimum 20 % din masa substanţei uscate şi exprimată sub forma D-glucoză;

c) cenuşă sulfatată

maximum 1 % din masa substanţei uscate.

8.Sirop de glucoza concentrat - siropul de glucoza parţial concentrat, cu un conţinut de substanţă uscată de cel puţin 93% din masă, dar care are caracteristicile stabilite la pct. 7 lit. b) şi c).

9. Dextroză sau dextroză monohidratată - D-glucoză purificată şi cristalizată, care conţine o moleculă de apă de cristalizare, cu următoarele caracteristici:

a) dextroză (D-glucoză)

minimum 99,5 % din masa substanţei uscate;

b) substanţă uscată

minimum 90 % din masă;

c) cenuşă sulfatată

maximum 0,25 % din masa substanţei uscate.

10. Dextroză sau dextroză anhidră - D-glucoză purificată şi cristalizată, care nu conţine apă de cristalizare, cu un conţinut de substanţă uscată de 98 % din masă, celelalte caracteristici fiind stabilite la pct. 9 lit. a) şi c).

11. Fructoză - D-glucoză purificată, cristalizată, cu următoarele caracteristici:

a) conţinut de fructoză

minimum 98 %;

b) conţinut de glucoză

maximum 0,5 %;

c) umiditate

maximum 0,5 % din masă;

d) cenuşă conductometrică

maximum 0,1 % din masă, determinată conform lit. b) din anexă.

Art. 4

(1) Denumirile enumerate la art. 3 se aplică numai produselor definite în aceasta şi trebuie utilizate în comerţ pentru desemnarea acestora.

(2) Descrierea menţionată la art. 3 pct. 2 poate fi utilizată, de asemenea, la descrierea produsului definit la art. 3 pct. 3.

(3) Termenul "alb" este folosit pentru:

a) soluţia de zahăr în care culoarea nu depăşeşte 25 de unităţi ICUMSA determinate în conformitate cu metoda prevăzută la lit. c) din anexă;

b) soluţia de zahăr invertit şi sirop de zahăr invertit, pentru care conţinutul de cenuşă conductometrică nu depăşeşte 0,1 % şi culoarea în soluţie nu depăşeşte 25 de unităţi ICUMSA determinate în conformitate cu metoda prevăzută la lit. c) din anexă.

(4) Prevederile alin. (1) nu afectează procedurile prin care aceste denumiri se utilizează suplimentar pentru indicarea altor produse care nu pot fi confundate cu cele definite la art. 3.

CAPITOLUL III: Etichetare şi marcare

Art. 5

(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor definite la art. 3 se realizează cu respectarea reglementărilor în vigoare, cu următoarele menţiuni specifice:

a) masa netă, cu excepţia produselor care cântăresc mai puţin de 20 g;

b) indicarea conţinutului de substanţă uscată şi de zahăr invertit, în cazul soluţiilor de zahăr, soluţiilor de zahăr invertit şi al siropurilor de zahăr invertit;

c) termenul restrictiv "cristalizat" este folosit pentru siropul de zahăr invertit ce încorporează cristale în soluţie;

d) descrierea prin care sunt definite produsele de la art. 3 pct. 7 şi 8 şi care conţin fructoză în proporţie mai mare de 5 % în substanţă uscată este urmată de ingredientele utilizate şi termenii restrictivi "sirop de glucoză-fructoză" sau "sirop de fructoză-glucoză" şi, respectiv, "sirop de glucoză-fructoză concentrat" sau "sirop de fructoză-glucoză concentrată", pentru a indica care din elementele glucoza sau fructoză se găseşte în proporţie mai mare;

(2) Toate informaţiile prezentate prin etichetare trebuie să fie clare, lizibile şi să nu permită ştergerea.

(3) Prevederile alin. (1) nu împiedică produsele definite la art. 3 să poarte, în plus faţă de descrierea obligatorie, alte descrieri, cu menţiunea ca acestea din urmă să nu inducă în eroare consumatorii.

Art. 6

Prezentele norme nu se aplică:

a) produselor definite la art. 3, când acestea sunt sub formă de zahăr pudră, zahăr candel, zahăr căpăţână;

b) produselor destinate exportului în ţările din afara Comunităţii Europene.

CAPITOLUL IV: Dispoziţii finale

Art. 7

Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 2001/111.

ANEXĂ: METODA de determinare a tipului de culoare, a conţinutului de cenuşă conductometrică şi a culorii în soluţia de zahăr alb şi de zahăr extra alb, definite la art. 3 pct. 2 şi 3

Un "punct" corespunde:

a) în cazul tipului de culoare, la 0,5 unităţi calculate prin metoda Institutului pentru Tehnologia Agricolă şi a Industriei Zahărului din Brunswick;

b) în cazul conţinutului de cenuşă, la 0,0018%, calculat prin metoda Comisiei Internaţionale pentru Metode Uniforme de Analiză a Zahărului (ICUMSA);

c) în cazul culorii în soluţie, la 7,5 unităţi calculate prin metoda (ICUMSA).

Metodele de determinare a tipului de culoare, a conţinutului de cenuşă şi a culorii în soluţie sunt descrise în Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii şi familiei nr. 576/1.033/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la stabilirea condiţiilor de calitate ale zahărului din sfeclă de zahăr, cumpărat de organismul de intervenţie şi a Normelor cu privire la metodele de analiză pentru determinarea condiţiilor de calitate ale zahărului cumpărat de organismul de intervenţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 17 ianuarie 2003.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 419 din data de 16 iunie 2003

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

90 de persoane spitalizate cu toxiinfecție alimentară în Mehedinți

90 de persoane, majoritatea copii, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară în Mehedinți. Ministerul Sănătății a inițiat controale la firma de catering care a furnizat mâncarea în...

Firmă din Gorj închisă temporar și amendată după ce aproape 100 de copii au ajuns la spital

Aproape 100 de copii din Mehedinți au ajuns la spital după ce au consumat paste cu sos de pizza și șuncă presată la școală. Firma de catering a fost amendată cu 22.000 de lei, iar activitatea sa a...

Turiști intoxicați alimentar la o pensiune din Costinești; inspectorii găsesc nereguli în bucătărie

21 de turiști, inclusiv șase copii, au ajuns la spital după ce au mâncat la o pensiune din Costinești. Inspectorii au constatat nereguli în bucătărie și au dispus închiderea acesteia până la...

Botez în Bistrița-Năsăud încheiat la spital cu toxiinfecție alimentară; firma de catering amendată și activitatea suspendată

După un botez organizat într-un cămin cultural neautorizat din Bistrița-Năsăud, 17 invitați, inclusiv 10 copii, au fost spitalizați cu toxiinfecție alimentară. Firma de catering a fost sancționată...